Rzeżucha – dla zdrowia i... urody
Katarzyna Szulik

Rzeżucha – dla zdrowia i... urody

Niepozorna roślina będąca symbolem wiosny pod względem wartości odżywczych przewyższa wiele innych warzyw. Choć bardziej przypomina szczypior, jest bliską krewniaczką... kapusty. W trosce o zdrowie, piękno skóry i włosów, rzeżuchę warto jeść przez cały rok.

Dla zdrowia

Rzeżucha kryje imponującą ilość prozdrowotnych składników. Zawiera witaminy A, C i PP oraz z grupy B, a garść rzeżuchy dziennie zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na witaminę K, która wzmacnia nasze kości. Tę samą role pełni zawarty w rzeżusze wapń. W królestwie roślin większą ilość tego składnika mają wyłącznie orzechy laskowe, dlatego powinna stać się stałym elementem diety osób chorych na osteoporozę.

Dzięki bogactwu żelaza i magnezu rzeżucha jest pożądana w diecie anemików, a także osób cierpiących na chroniczne zmęczenie. W roślinie znajdziemy też spore ilości jodu, który usprawnia funkcjonowanie tarczycy, a także obniża cukier we krwi i wspomaga pracę trzustki, dlatego powinni ja polubić również cukrzycy. Pikantna zielenina jest polecana także osobom z zaburzeniami krążenia, chorobą wieńcową i infekcjami dróg moczowych, choć trzeba pamiętać, że ze względu na silne działanie moczopędne może nam zaszkodzić, jeśli chorujemy na nerki.

Dla urody

Jak widać, rzeżucha wykazuje imponujące działanie prozdrowotne, ale jej zalety rozciągają się również na urodę. Zawarte w roślinie witaminy A i C to silne przeciwutleniacze, które wspomagają walkę w wolnymi rodnikami, a co za tym idzie zapobiegają starzeniu się skóry. Dzięki dużej zawartości siarki rzeżucha to również remedium na problemy skórne związane z trądzikiem i łojotokiem. Siarka ma właściwości odkażające i wspomaga usuwanie toksyn odpowiedzialnych za powstawanie niedoskonałości i nadprodukcję sebum. Rzeżucha wykazuje również działanie wybielające, więc pomaga likwidować blizny, znamiona, a nawet piegi.

W celach kosmetycznych rzeżuchę warto nakładać nie tylko na twarz, ale też na włosy. Siarka znajdująca się w jej soku wzmacnia cebulki włosów, dzięki czemu stają się trwalsze i mniej skłonne do wypadania.

Jak wyhodować rzeżuchę?

Rzeżucha sprawdza się jako dodatek do wielu dań i jest banalna w uprawie. By ją wysiać potrzebujemy mokrej waty lub ligniny, na którą wysypujemy nasiona. Podłoże powinno być stale wilgotne, ale nie przemoczone, a podstawka musi stać w dobrze nasłonecznionym miejscu. Po 2-3 dniach nasiona zaczną kiełkować, a po około 7-8 dniach rzeżucha powinna być gotowa do zjedzenia. Nie należy hodować jej dłużej niż 10 dni, ponieważ po tym czasie zaczyna kwitnąć i gorzknieje.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • L-karnityna – co to za związek i jak działa? Kiedy sięgnąć po preparaty z karnityną?

    L-karnityna to tzw. substancja witaminopodobna, pełniąca ważne dla funkcjonowania organizmu role. Pobieramy ją z pożywieniem w produktach mięsnych i mlecznych, jednak przede wszystkim jest ona syntetyzowana w organizmie. Czym zatem jest karnityna i jaki jest sens jej suplementacji? 

  • Adaptogeny – Rhodiola rosea – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania różańca górskiego

    Preparaty z rożeńca górskiego są polecane w okresie zwiększonej pracy umysłowej oraz wyższego narażenia na stres. Jego suplementacja jest wskazana także podczas przesilenia wiosennego, które często objawia się nadmierną sennością, zmianami depresyjnymi lub ogólną apatią. Rhodiola rosea jest bogata w związki, takie jak rozawina, rozaryna i solidorozyd, czyli substancje obniżające napięcie i korzystanie wpływające na pracę układu nerwowego. Które preparaty z adaptogenem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka różeńca górskiego i czy rhodiola rosea należy przyjmować na czczo? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?

    Guma arabska to substancja o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu: spotkamy ją zarówno w produktach spożywczych i w farmaceutykach, jak również w klejach i farbach. Czym jest i jakie ma właściwości? Czy jest dla nas zdrowa? A może jej obecność na liście dodatków do żywności powinna nas niepokoić? Poznajmy najciekawsze fakty. 

  • Adaptogeny – Żeń-szeń – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się stosować go jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń wpływa na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystanie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek, kapsułek czy płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?

    Fitoskładniki, czyli substancje aktywne biologicznie pochodzenia naturalnego, niezwykle często wykazują pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki. Zwracanie się ludzkości w stronę natury sprawia, że coraz więcej z nich staje się obiektem rzetelnych badań naukowych. Tym samym niejednokrotnie potwierdzone zostają przesłanki ich stosowania w ludowej medycynie. Co więcej, dokładne badania właściwości fitoskładników sprawiają, że stają się użyteczne w różnorodnych gałęziach przemysłu. Idealnym przykładem takiej substancji jest bromelaina. Pozyskiwana z ananasów, a stosowana między innymi w medycynie, kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz tekstylnym. Jak działa i dlaczego jest tak wszechstronnie używana? Kiedy warto ją suplementować? Podpowiadamy! 

  • Witamina K – funkcje w organizmie i skutki niedoboru u dzieci i dorosłych. Witamina K dla noworodka

    Witamina K to tak naprawdę grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które odgrywają istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, metabolizmie kości i regulacji poziomu wapnia we krwi. Wyróżnia się witaminę K1 (filochinon), występującą w zielonych warzywach oraz witaminę K2 (menachinon), która jest syntezowana w układzie pokarmowym. Jakie są przyczyny i objawy niedoboru witaminy K? Dlaczego podaje się ją noworodkom tuż po urodzeniu?

  • Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?

    Kreatyna – jakie pełni funkcje? Czy ma potencjał, aby stać się suplementem kojarzonym nie tylko z odżywkami dla sportowców? Czym różnią się jej formy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w poniższym artykule.

  • Witamina A – rola w organizmie, źródła, suplementacja

    Witamina A to nazwa grupy związków chemicznych, która odnosi się do rozpuszczalnych w tłuszczach retinoidów (m.in. retinolu) i niektórych karotenoidów (np. beta-karotenu). Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, narządu wzroku, układu rozrodczego, a także na stan skóry (ma silne właściwości antyoksydacyjne). Niedobór witaminy A może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, takich jak kłopoty ze wzrokiem. W jakich produktach szukać witaminy A?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij