
Naturalne sposoby barwienia jaj
Sposobów barwienia i ozdabiania jaj jest bardzo wiele. Z reguły korzystamy z gotowych sproszkowanych farbek, które wystarczy rozpuścić w naczyniu z gorącą wodą, po czym zanurzyć w takim roztworze ugotowane jajko. Jest to niewątpliwie bardzo szybki sposób na uzyskanie różnokolorowych kraszanek - należy jednak pamiętać, że owe gotowe barwniki mają w sobie chemię. O wiele zdrowiej jest korzystać z naturalnych sposobów barwienia jaj – istnieje ponad kilkadziesiąt naturalnych metod barwienia, dzięki którym możemy uzyskać wiele różnorodnych barw. Owe barwniki oparte są m.in. na owocach, warzywach, zbożach – robi się je również z wywarów roślin, a także ziół.
Naturalne barwniki – kolory
Sporą część naturalnych barwników znajdziemy w kuchni i spiżarni – niektóre jednak trzeba zbierać (w lesie, na łące) i suszyć przez cały rok. Bez wątpienia barwienie jajek domowym sposobem jest bardziej czasochłonne, wymaga większego wysiłku oraz cierpliwości – jednak efekty są warte poświęcenia.
Najczęściej stosowanym przez nas naturalnym barwnikiem, który jest łatwo dostępny i daje ładny kolor, są wysuszone łupiny cebuli. Moczymy je w wodzie i następnie gotujemy w nich jajka – uzyskujemy kolor czerwonawy (marmurkowy, złoty).
Oto kilka propozycji, z czego jeszcze można skorzystać, aby uzyskać ciekawe barwy kraszanek:
- Czerwony – kora dębu, owoce czarnego bzu, suszone jagody, suche łupinki cebuli, szyszki olchowe, wywar z krokusa.
- Żółty – kurkuma, curry, rumianek, suszone kwiaty jaskrów polnych, igły modrzewiowe.
- Różowy – sok z buraka.
- Zielony – pokrzywa, trawa, kora brzozowa, wywar z jemioły, młode żyto.
- Fioletowy – płatki ciemnej malwy, owoce tarniny, owoce czarnego bzu.
- Pomarańczowy – sok z marchwi, dynia.
- Niebieski – owoce tarniny, borówka amerykańska.
- Brązowy – łupiny orzecha włoskiego, igły jodłowe.
- Jasnoczerwony – mrożone maliny, żurawina.
- Czarny – wygotowane olchowe szyszki, kora olchy, kora dębu, łupiny orzecha włoskiego.
Ciekawe kolory uzyskamy również poprzez mieszanie poszczególnych barwników m.in.
- Złoty – łupiny orzecha włoskiego i łupiny cebuli (łupin cebuli musi być więcej), wywar z kwiatów nagietka oraz kurkumy.
- Fioletowy – owoce tarniny i czarnego bzu.
Sposoby barwienia jaj
Jajka można barwić na dwa sposoby:
- Na ciepło – surowe jajka wkładamy do zimnej wody z barwnikiem i gotujemy. Na skutek ciepła barwnik wnika w skorupkę, dzięki czemu kolor jest intensywniejszy.
- Na zimno – ugotowane jajka wkładamy do gorącej wody z barwnikiem i pozostawiamy je do wystudzenia.
Farbując wydmuszki zanurzamy je w zimnym barwniku (wpierw zaklejając woskiem dziurki w skorupce, aby barwnik nie dostał się do środka).
W przypadku zdobienia woskiem, malujemy nim jajko przed barwieniem.
Zafarbowane jajko powinno się wyciągać z barwnika przy pomocy metalowej łyżki, następnie delikatnie je osuszyć papierowym ręcznikiem i odstawić na durszlaku do wyschnięcia.
Do naturalnych wywarów należy dodać trochę octu - sprawi to, że kolor będzie trwalszy. Jeżeli chcemy, aby kraszanki miały połysk, przetrzyjmy je papierowym ręcznikiem z niewielką ilością oleju bądź masła.
Jak zabarwić jajko – przepisy
- Jajka koloru niebieskiego (farbowane czerwoną kapustą)
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo.
- 1/2 główki czerwonej kapusty ugotuj w 1 litrze wody (30 minut). Następnie przecedź przez sito.
- Do gorącego wywaru dodaj 2 łyżki soli oraz 2 łyżki białego octu spirytusowego.
- Zanurz jajka w wywarze i zostaw w nim aż do uzyskania zadawalającego koloru.
- Jajka koloru różowego (barwione burakami)
Przygotowanie:
- Gotujemy jajka na twardo.
- Do garnka wlewamy 1 litr wody i dodajemy 1 szklankę utartych na tarce o drobnych oczkach buraków.
- Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy 3 łyżki soli oraz 3 łyżki białego octu spirytusowego.
- Zanurzamy jajka w wywarze i zostawiamy do uzyskania odpowiedniego koloru.
- Jajka koloru żółtego (barwione kurkumą)
Przygotowanie:
- Gotujemy jajka na twardo.
- Do naczynia wlewamy 1,5 litra wrzątku, dodajemy 4 łyżki kurkumy, 3 łyżki soli oraz 3 łyżki białego octu spirytusowego.
- Zanurzamy jajka w roztworze i pozostawiamy do uzyskania pożądanej barwy.