Naturalne sposoby barwienia jaj

Wielkanoc przede wszystkim kojarzy się z pisankami (mają liczne wzorki i malunki) oraz kraszankami (barwione są na jeden kolor) - nie może ich zabraknąć w koszyku ze święconką, jak i w wystroju stołu nakrytego do świątecznego śniadania.

Sposobów barwienia i ozdabiania jaj jest bardzo wiele. Z reguły korzystamy z gotowych sproszkowanych farbek, które wystarczy rozpuścić w naczyniu z gorącą wodą, po czym zanurzyć w takim roztworze ugotowane jajko. Jest to niewątpliwie bardzo szybki sposób na uzyskanie różnokolorowych kraszanek - należy jednak pamiętać, że owe gotowe barwniki mają w sobie chemię. O wiele zdrowiej jest korzystać z naturalnych sposobów barwienia jaj – istnieje ponad kilkadziesiąt naturalnych metod barwienia, dzięki którym możemy uzyskać wiele różnorodnych barw. Owe barwniki oparte są m.in. na owocach, warzywach, zbożach – robi się je również z wywarów roślin, a także ziół.

Naturalne barwniki – kolory

Sporą część naturalnych barwników znajdziemy w kuchni i spiżarni – niektóre jednak trzeba zbierać (w lesie, na łące) i suszyć przez cały rok. Bez wątpienia barwienie jajek domowym sposobem jest bardziej czasochłonne, wymaga większego wysiłku oraz cierpliwości – jednak efekty są warte poświęcenia.

Najczęściej stosowanym przez nas naturalnym barwnikiem, który jest łatwo dostępny i daje ładny kolor, są wysuszone łupiny cebuli. Moczymy je w wodzie i następnie gotujemy w nich jajka – uzyskujemy kolor czerwonawy (marmurkowy, złoty).

Oto kilka propozycji, z czego jeszcze można skorzystać, aby uzyskać ciekawe barwy kraszanek:

  • Czerwony – kora dębu, owoce czarnego bzu, suszone jagody, suche łupinki cebuli, szyszki olchowe, wywar z krokusa.
  • Żółty – kurkuma, curry, rumianek, suszone kwiaty jaskrów polnych, igły modrzewiowe.
  • Różowy – sok z buraka.
  • Zielony – pokrzywa, trawa, kora brzozowa, wywar z jemioły, młode żyto.
  • Fioletowy – płatki ciemnej malwy, owoce tarniny, owoce czarnego bzu.
  • Pomarańczowy – sok z marchwi, dynia.
  • Niebieski – owoce tarniny, borówka amerykańska.
  • Brązowy – łupiny orzecha włoskiego, igły jodłowe.
  • Jasnoczerwony – mrożone maliny, żurawina.
  • Czarny – wygotowane olchowe szyszki, kora olchy, kora dębu, łupiny orzecha włoskiego.

Ciekawe kolory uzyskamy również poprzez mieszanie poszczególnych barwników m.in.

  • Złoty – łupiny orzecha włoskiego i łupiny cebuli (łupin cebuli musi być więcej), wywar z kwiatów nagietka oraz kurkumy.
  • Fioletowy – owoce tarniny i czarnego bzu.

Sposoby barwienia jaj

Jajka można barwić na dwa sposoby:

  • Na ciepło – surowe jajka wkładamy do zimnej wody z barwnikiem i gotujemy. Na skutek ciepła barwnik wnika w skorupkę, dzięki czemu kolor jest intensywniejszy.
  • Na zimno – ugotowane jajka wkładamy do gorącej wody z barwnikiem i pozostawiamy je do wystudzenia.

Farbując wydmuszki zanurzamy je w zimnym barwniku (wpierw zaklejając woskiem dziurki w skorupce, aby barwnik nie dostał się do środka).

W przypadku zdobienia woskiem, malujemy nim jajko przed barwieniem.

Intensywność koloru uwarunkowana jest długością kąpieli jajka w barwniku, ilością barwnika oraz kolorem skorupki (im jaśniejsza, tym barwa będzie intensywniejsza).

Zafarbowane jajko powinno się wyciągać z barwnika przy pomocy metalowej łyżki, następnie delikatnie je osuszyć papierowym ręcznikiem i odstawić na durszlaku do wyschnięcia.

Do naturalnych wywarów należy dodać trochę octu - sprawi to, że kolor będzie trwalszy. Jeżeli chcemy, aby kraszanki miały połysk, przetrzyjmy je papierowym ręcznikiem z niewielką ilością oleju bądź masła.

Jak zabarwić jajko – przepisy

  • Jajka koloru niebieskiego (farbowane czerwoną kapustą)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. 1/2 główki czerwonej kapusty ugotuj w 1 litrze wody (30 minut). Następnie przecedź przez sito.
  3. Do gorącego wywaru dodaj 2 łyżki soli oraz 2 łyżki białego octu spirytusowego.
  4. Zanurz jajka w wywarze i zostaw w nim aż do uzyskania zadawalającego koloru.
  • Jajka koloru różowego (barwione burakami)

Przygotowanie:

  1. Gotujemy jajka na twardo.
  2. Do garnka wlewamy 1 litr wody i dodajemy 1 szklankę utartych na tarce o drobnych oczkach buraków.
  3. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy 3 łyżki soli oraz 3 łyżki białego octu spirytusowego.
  4. Zanurzamy jajka w wywarze i zostawiamy do uzyskania odpowiedniego koloru.
  • Jajka koloru żółtego (barwione kurkumą)

Przygotowanie:

  1. Gotujemy jajka na twardo.
  2. Do naczynia wlewamy 1,5 litra wrzątku, dodajemy 4 łyżki kurkumy, 3 łyżki soli oraz 3 łyżki białego octu spirytusowego.
  3. Zanurzamy jajka w roztworze i pozostawiamy do uzyskania pożądanej barwy. 

Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus