Ile jajek możemy zjeść w Święta?
Krzysztof Słomiak

Ile jajek możemy zjeść w Święta?

Jajka to nieodłączny element tradycji świątecznej, mają dla nas szczególne znaczenie w okresie wielkanocnym. Zajmują pierwsze miejsce na stołach, stanowią podstawę różnorakich potraw, a ponadto zawierają wiele cennych składników odżywczych. Nie zapominajmy, że nadmiar wszystkiego szkodzi. Ile jajek zatem można zjeść w święta, aby nie było to szkodliwe dla naszego zdrowia?

Kiedy organizm mówi stop, powinniśmy przerwać jedzenie. Osoby nadmiernie spożywające jajka mogą mieć problemy z przybieraniem na wadze, jak również z kłopotliwymi wzdęciami. Pamiętajmy! Żadna potrawa wielkanocna nie jest zakazana i nie trzeba jej unikać, jeśli potrafimy zachować umiar.

Symbolika jajek

Jaja to symbol odrodzenia i nowego życia, w tym zmartwychwstania Chrystusa. Obecne w kulturze od stuleci, do tej pory używane są w obrzędowości oraz symbolice.

My, Polacy, upodobaliśmy je sobie jako element konieczny na wielkanocnym stole. Całymi rodzinami z radością malujemy pisanki, a następnie w czasie świątecznego śniadania ze smakiem zjadamy jajka w hurtowych ilościach.

Skład jajka

Jajo jaju nierówne. Na rynku obecne są przepiórcze, kacze, gęsie, indycze, kurze, strusie oraz rybie (nazywane ikrą, uznawane za rarytas kulinarny) we wszelakich rozmiarach.

Mówiąc o statystycznym jajku, zwykle mamy na myśli jajo kurze o średniej wielkości. Składa się ono w 74,8% z wody, 12,6% z białka, 10,0% z tłuszczu (z czego 3,8% to tłuszcze jednonienasycone, 3,1% tłuszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, a ok. 0,42% to cholesterol) i w 1,1% z węglowodanów (prawie wyłącznie cukrów prostych).

100 gramów zaopatrzy nas w energię 147 kcal. Jaja zawierają dużo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (w szczególności A i D) oraz wodzie (niektóre witaminy z grupy B). Stanowią między innymi bogate źródło kwasów omega-3, omega-6 i lecytyny.

Powiązane produkty

Ile jajek możemy zjeść?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza spożywanie 10 jaj tygodniowo. Zostało to policzone poprzez przyjęcie statystycznych potrzeb odżywczych i możliwości metabolicznych młodego mężczyzny.

Zdrowa osoba może zjeść 1 jajko dziennie. Ludzie z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny konsumować zdecydowanie mniej, 2-3 na tydzień. Jako, że dostarczają dużych ilości białka, ich spożywanie powinno być wzbogacone w błonnik. Warto urozmaicić posiłek jajeczny, dodając warzywa lub owoce.

Zamaskowane jajka

W czasie świąt wielkanocnych jajka obecne są niemal w każdej potrawie. To składnik ciast, budyniów, sufletów, kremów, lodów, likierów, sosów, kotletów, panierek, sałatek i zup.

Stanowią także samodzielne dania w postaci między innymi pasty jajecznej, jajek gotowanych, panierowanych oraz faszerowanych. Z tego względu bardzo łatwo jest przekroczyć zalecaną dzienną normę.

Kontroluj to, co jesz

Przygotowując dania we własnej kuchni, można skuteczne monitorować ilość cukrów, tłuszczy i składników pokarmowych trafiających na talerz. Jeśli sami przygotowujemy śniadanie, warto wykonać wersje light potraw wielkanocnych.

Jajka bez żółtek nie zawierają tak dużej ilości cholesterolu, na czym skorzysta nasze zdrowie. Do tego dodajmy dużą porcję gotowanych warzyw i mamy lekkostrawną, odżywczą oraz zdrową sałatkę.

Pomysłów jest wiele, inspiracji zasięgniemy z internetu bądź książek kucharskich. Ważne, żeby mieć świadomość tego, ile faktycznie zjemy. Nadmiar może powodować bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia i inne problemy gastryczne.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij