Ile jajek możemy zjeść w Święta?
Krzysztof Słomiak

Ile jajek możemy zjeść w Święta?

Jajka to nieodłączny element tradycji świątecznej, mają dla nas szczególne znaczenie w okresie wielkanocnym. Zajmują pierwsze miejsce na stołach, stanowią podstawę różnorakich potraw, a ponadto zawierają wiele cennych składników odżywczych. Nie zapominajmy, że nadmiar wszystkiego szkodzi. Ile jajek zatem można zjeść w święta, aby nie było to szkodliwe dla naszego zdrowia?

Kiedy organizm mówi stop, powinniśmy przerwać jedzenie. Osoby nadmiernie spożywające jajka mogą mieć problemy z przybieraniem na wadze, jak również z kłopotliwymi wzdęciami. Pamiętajmy! Żadna potrawa wielkanocna nie jest zakazana i nie trzeba jej unikać, jeśli potrafimy zachować umiar.

Symbolika jajek

Jaja to symbol odrodzenia i nowego życia, w tym zmartwychwstania Chrystusa. Obecne w kulturze od stuleci, do tej pory używane są w obrzędowości oraz symbolice.

My, Polacy, upodobaliśmy je sobie jako element konieczny na wielkanocnym stole. Całymi rodzinami z radością malujemy pisanki, a następnie w czasie świątecznego śniadania ze smakiem zjadamy jajka w hurtowych ilościach.

Skład jajka

Jajo jaju nierówne. Na rynku obecne są przepiórcze, kacze, gęsie, indycze, kurze, strusie oraz rybie (nazywane ikrą, uznawane za rarytas kulinarny) we wszelakich rozmiarach.

Mówiąc o statystycznym jajku, zwykle mamy na myśli jajo kurze o średniej wielkości. Składa się ono w 74,8% z wody, 12,6% z białka, 10,0% z tłuszczu (z czego 3,8% to tłuszcze jednonienasycone, 3,1% tłuszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, a ok. 0,42% to cholesterol) i w 1,1% z węglowodanów (prawie wyłącznie cukrów prostych).

100 gramów zaopatrzy nas w energię 147 kcal. Jaja zawierają dużo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (w szczególności A i D) oraz wodzie (niektóre witaminy z grupy B). Stanowią między innymi bogate źródło kwasów omega-3, omega-6 i lecytyny.

Ile jajek możemy zjeść?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza spożywanie 10 jaj tygodniowo. Zostało to policzone poprzez przyjęcie statystycznych potrzeb odżywczych i możliwości metabolicznych młodego mężczyzny.

Zdrowa osoba może zjeść 1 jajko dziennie. Ludzie z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny konsumować zdecydowanie mniej, 2-3 na tydzień. Jako, że dostarczają dużych ilości białka, ich spożywanie powinno być wzbogacone w błonnik. Warto urozmaicić posiłek jajeczny, dodając warzywa lub owoce.

Zamaskowane jajka

W czasie świąt wielkanocnych jajka obecne są niemal w każdej potrawie. To składnik ciast, budyniów, sufletów, kremów, lodów, likierów, sosów, kotletów, panierek, sałatek i zup.

Stanowią także samodzielne dania w postaci między innymi pasty jajecznej, jajek gotowanych, panierowanych oraz faszerowanych. Z tego względu bardzo łatwo jest przekroczyć zalecaną dzienną normę.

Kontroluj to, co jesz

Przygotowując dania we własnej kuchni, można skuteczne monitorować ilość cukrów, tłuszczy i składników pokarmowych trafiających na talerz. Jeśli sami przygotowujemy śniadanie, warto wykonać wersje light potraw wielkanocnych.

Jajka bez żółtek nie zawierają tak dużej ilości cholesterolu, na czym skorzysta nasze zdrowie. Do tego dodajmy dużą porcję gotowanych warzyw i mamy lekkostrawną, odżywczą oraz zdrową sałatkę.

Pomysłów jest wiele, inspiracji zasięgniemy z internetu bądź książek kucharskich. Ważne, żeby mieć świadomość tego, ile faktycznie zjemy. Nadmiar może powodować bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia i inne problemy gastryczne.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • 5 najczęstszych błędów popełnianych przy redukcji wagi

    Redukcja wagi ciała, czyli odchudzanie to nie tylko modny trend robienia formy na wakacje i bycia fit. Bardzo często jest ona konieczna ze względów zdrowotnych, dlatego istotne jest, aby była przeprowadzona mądrze, a najlepiej pod okiem specjalisty dietetyka lub trenera personalnego. Wiele osób przechodzących na dietę redukcyjną popełnia szereg błędów, które mogą skutkować brakiem spodziewanych rezultatów, efektem „yo-yo”, frustracją, złym nastrojem a nawet problemami zdrowotnymi. Oto 5 najczęstszych błędów popełnianych podczas redukcji wagi.

  • Jak nie przytyć w Święta?

    Święta dla wielu z nas są okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Będąc zaproszonym na spotkanie świąteczne, zazwyczaj jesteśmy częstowani wyśmienitymi smakołykami. Trudno odmówić gdy mamy do wyboru świąteczne przysmaki. Jeżeli już dziś myślisz o tym, jak nie przytyć w Święta, przedstawiamy kilka sposobów, by temu zapobiec.

  • Dieta matki karmiącej – jak powinna wyglądać? Czy podczas karmienia piersią można jeść wszystko?

    Jak powinna wyglądać dieta w czasie karmienia piersią? Co jeść, pić, a czego unikać? Czy sposób żywienia wpływa na jakość oraz ilość mleka matki? Dowiedz się wszystkiego o diecie mamy karmiącej. 

  • Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

    Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  • Przejedzenie – jak go uniknąć? Co robić, gdy zjemy za dużo? Objawy przepełnionego żołądka

    Jak poradzić sobie z przejedzeniem nie tylko od święta? Co warto zastosować, by szybciej uporać się z dokuczliwymi objawami towarzyszącymi przepełnionemu żołądkowi, jak wzdęcia, ból brzucha, zgaga, a nawet biegunka czy wymioty? Podpowiadamy.

  • Dieta przed kolonoskopią – o czym warto wiedzieć? Co i kiedy można jeść przed i po badaniu?

    Kolonoskopia to badanie endoskopowe polegające na wprowadzeniu kolonoskopu do jelita grubego. Dzięki niemu możliwa jest ocena wnętrza dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Do badania należy się odpowiednio przygotować. Jednym z zaleceń jest zastosowanie właściwej diety, która pozwoli na oczyszczenie jelita. Co jeść i pić przed kolonoskopią? Jaką dietę należy zastosować i kiedy ją wdrożyć? Podpowiadamy.

  • Dieta przy nadciśnieniu – co jeść, aby obniżyć ciśnienie?

    Właściwa dieta przy nadciśnieniu odgrywa ważną rolę. Dzięki niej mamy szansę uregulować zbyt wysokie ciśnienie krwi, a w dalszej perspektywie zapobiec rozwojowi chorób związanych właśnie z nadciśnieniem. Które ze znanych diet zaleca się przy podwyższonym ciśnieniu? Które produkty należy włączyć do codziennego menu, a które wykluczyć? Podpowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij