Ile jajek możemy zjeść w Święta?
Krzysztof Słomiak

Ile jajek możemy zjeść w Święta?

Jajka to nieodłączny element tradycji świątecznej, mają dla nas szczególne znaczenie w okresie wielkanocnym. Zajmują pierwsze miejsce na stołach, stanowią podstawę różnorakich potraw, a ponadto zawierają wiele cennych składników odżywczych. Nie zapominajmy, że nadmiar wszystkiego szkodzi. Ile jajek zatem można zjeść w święta, aby nie było to szkodliwe dla naszego zdrowia?

Kiedy organizm mówi stop, powinniśmy przerwać jedzenie. Osoby nadmiernie spożywające jajka mogą mieć problemy z przybieraniem na wadze, jak również z kłopotliwymi wzdęciami. Pamiętajmy! Żadna potrawa wielkanocna nie jest zakazana i nie trzeba jej unikać, jeśli potrafimy zachować umiar.

Symbolika jajek

Jaja to symbol odrodzenia i nowego życia, w tym zmartwychwstania Chrystusa. Obecne w kulturze od stuleci, do tej pory używane są w obrzędowości oraz symbolice.

My, Polacy, upodobaliśmy je sobie jako element konieczny na wielkanocnym stole. Całymi rodzinami z radością malujemy pisanki, a następnie w czasie świątecznego śniadania ze smakiem zjadamy jajka w hurtowych ilościach.

Skład jajka

Jajo jaju nierówne. Na rynku obecne są przepiórcze, kacze, gęsie, indycze, kurze, strusie oraz rybie (nazywane ikrą, uznawane za rarytas kulinarny) we wszelakich rozmiarach.

Mówiąc o statystycznym jajku, zwykle mamy na myśli jajo kurze o średniej wielkości. Składa się ono w 74,8% z wody, 12,6% z białka, 10,0% z tłuszczu (z czego 3,8% to tłuszcze jednonienasycone, 3,1% tłuszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, a ok. 0,42% to cholesterol) i w 1,1% z węglowodanów (prawie wyłącznie cukrów prostych).

100 gramów zaopatrzy nas w energię 147 kcal. Jaja zawierają dużo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (w szczególności A i D) oraz wodzie (niektóre witaminy z grupy B). Stanowią między innymi bogate źródło kwasów omega-3, omega-6 i lecytyny.

Polecane dla Ciebie

Ile jajek możemy zjeść?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza spożywanie 10 jaj tygodniowo. Zostało to policzone poprzez przyjęcie statystycznych potrzeb odżywczych i możliwości metabolicznych młodego mężczyzny.

Zdrowa osoba może zjeść 1 jajko dziennie. Ludzie z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny konsumować zdecydowanie mniej, 2-3 na tydzień. Jako, że dostarczają dużych ilości białka, ich spożywanie powinno być wzbogacone w błonnik. Warto urozmaicić posiłek jajeczny, dodając warzywa lub owoce.

Zamaskowane jajka

W czasie świąt wielkanocnych jajka obecne są niemal w każdej potrawie. To składnik ciast, budyniów, sufletów, kremów, lodów, likierów, sosów, kotletów, panierek, sałatek i zup.

Stanowią także samodzielne dania w postaci między innymi pasty jajecznej, jajek gotowanych, panierowanych oraz faszerowanych. Z tego względu bardzo łatwo jest przekroczyć zalecaną dzienną normę.

Kontroluj to, co jesz

Przygotowując dania we własnej kuchni, można skuteczne monitorować ilość cukrów, tłuszczy i składników pokarmowych trafiających na talerz. Jeśli sami przygotowujemy śniadanie, warto wykonać wersje light potraw wielkanocnych.

Jajka bez żółtek nie zawierają tak dużej ilości cholesterolu, na czym skorzysta nasze zdrowie. Do tego dodajmy dużą porcję gotowanych warzyw i mamy lekkostrawną, odżywczą oraz zdrową sałatkę.

Pomysłów jest wiele, inspiracji zasięgniemy z internetu bądź książek kucharskich. Ważne, żeby mieć świadomość tego, ile faktycznie zjemy. Nadmiar może powodować bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia i inne problemy gastryczne.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak przytyć – polecane diety dla osób z niedowagą

    Jest takie przekonanie, że żyjemy w czasach kultu szczupłej figury i niewielkiej masy ciała. Wiele osób dąży do tego typu postury i szczerze zazdrości tym, którzy nie tyją. Natomiast wśród tych ostatnich nie brakuje osób mających skrajnie przeciwne ambicje i bez sukcesu próbujących osiągnąć przyrost masy ciała. 

  • Jakie są typy sylwetki? Czym się charakteryzują?

    Chociaż wydaje się to oczywiste, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że istnieją różne typy ludzkich sylwetek. Warto wiedzieć, jaki mamy rodzaj sylwetki, ponieważ w ten sposób możemy dostosować na przykład odpowiednią dietę czy plan treningowy.    

  • Beta-alanina – zastosowanie, dawkowanie

    Beta-alanina to suplement diety, który pomaga znacząco zwiększyć masę mięśniową. Stąd też jest on szczególnie ceniony przez osoby zawodowo uprawiające różnego rodzaju sporty.    

  • Lactobacillus plantarum 299v – co to? Na co pomaga? Właściwości i działanie

    Szczep bakteryjny o nazwie Lactobacillus plantarum 299v to popularny składnik preparatów probiotycznych, który wykazuje zróżnicowane, prozdrowotne właściwości. Przede wszystkim jest on pomocny dla osób borykających się z zespołem jelita drażliwego, ale również ma swój udział we wzmacnianiu układu odpornościowego.    

  • Zwichnięcie kostki – objawy, leczenie, rehabilitacja

    Zwichnięciu kostki (stawu skokowego) towarzyszą zwykle: ból, brak możliwości ruchu, widoczna deformacja i opuchlizna. Do tego urazu dochodzi najczęściej w wyniku aktywności fizycznej. Czym dokładnie jest zwichnięcie kostki i czym różni się od skręcenia? W jaki sposób można mu zapobiec?

  • Johimbina – właściwości i zastosowanie

    Jednym z alkaloidów, których oddziaływanie na organizm ludzki zostało stosunkowo dobrze zbadane, jest johimbina. Znana jako „spalacz tłuszczu” lub składnik pomagający w problemach z uzyskaniem wzwodu członka. Czym zatem jest johimbina i jak działa na nasz organizm? Czy może wspomagać odchudzanie? I czy jest bezpieczna? Odpowiadamy.

  • Na czym polega dieta wodna?

    Docenienie znaczenia odpowiedniego spożycia wody dla zachowania zdrowia i długotrwałego utrzymywania należytej masy ciała jest szczególnie ważne dla mieszkańców Japonii, którzy przestrzegają zasad tzw. japońskiej diety wodnej, o której mówi się coraz głośniej w mediach na całym świecie. Dowiedz się, na czym polega.

  • Wzmacniacze smaku w produktach żywnościowych

    Często w codziennej praktyce kuchennej sięgamy po wzmacniacze smaku. Warto wiedzieć, jaka jest szkodliwość tego typu dodatków, przeciwwskazania do ich stosowania, a także czym są naturalne wzmacniacze smaku.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij