Grzyby – właściwości i wartości odżywcze. Jak je przyrządzać, suszyć i mrozić? Jak uniknąć zatrucia grzybami?
Katarzyna Turek-Kawecka

Grzyby – właściwości i wartości odżywcze. Jak je przyrządzać, suszyć i mrozić? Jak uniknąć zatrucia grzybami?

Niskokaloryczne i bogate w łatwo przyswajalne biało oraz błonnik pokarmowy – mowa o grzybach, które Polacy chętnie zbierają i spożywają. Są cenione nie tylko za ich smak, ale także za ich wpływ na zdrowie. Które grzyby warto zbierać? Jaka jest różnica pomiędzy grzybami niejadalnym a trującymi? I najważniejsze – jak uniknąć zatrucia grzybami? Podpowiadamy. 

  1. Grzyby – wartości odżywcze, witaminy, minerały, wpływ na zdrowie
  2. Rodzaje grzybów: jadalne i niejadalne
  3. Jak i dlaczego należy oczyścić grzyby?
  4. Przyrządzanie grzybów
  5. Mrożenie grzybów – jak prawidłowo mrozić grzyby?
  6. Suszenie grzybów – jak długo? Jak przechowywać suszone grzyby?
  7. Zatrucie grzybami – jak tego uniknąć?

W królestwie grzybów wyróżnić można aż dwa tysiące gatunków jadalnych, co wiąże się z wielowiekową tradycją uprawiania ich, szczególnie w krajach azjatyckich. W Europie grzyby najczęściej wykorzystywane były w kuchniach słowiańskich, w tym także w Polsce, gdzie od wielu lat cenione są za ich smak i aromat. W ostatnich latach okazało się jednak, że – poza świetnymi właściwościami organoleptycznymi – są także dobrym źródłem substancji prozdrowotnych. 

Grzyby – wartości odżywcze, witaminy, minerały, wpływ na zdrowie

Wartości odżywcze grzybów zależą od ich gatunku. Świeże grzyby są niskokaloryczne (dostarczają średnio 50–70 kcal w 100 g produktu), mają dość dużą zawartość wody. Ich wartość odżywcza wynika z obecności stosunkowo łatwo przyswajalnych białek oraz błonnika pokarmowego, regulującego trawienie. Ponadto grzyby zawierają cenne składniki mineralne (chrom, cynk, fluor, fosfor, jod, kobalt, mangan, miedź, potas i selen) oraz witaminy (głównie z grupy B: B1, B2, witamina B6 oraz prowitaminę witaminy D).  

Obok wymienionych zalet konsumpcyjnych grzyby należą do produktów ciężkostrawnych, długo zalegających w żołądku. Z tego powodu nie powinny być spożywane przez dzieci przed ukończeniem 7. roku życia oraz osoby starsze i z problemami gastrycznymi. 

Rodzaje grzybów: jadalne i niejadalne

Grzyby ze względu na przydatność do spożycia przez ludzi podzielić można na jadalne i niejadalne oraz trujące. Grzyby niejadalne nie są odpowiednie do spożycia ze względu na ich smak, zapach, twardość lub zawarte toksyny. Psują smak potrawy, mogą także powodować dolegliwości pokarmowe. Grzyby trujące różnią się od grzybów niejadalnych tym, że zawarte w nich toksyny są bardziej szkodliwe, a ich spożycie może powodować poważne konsekwencje dla zdrowia, w tym także śmierć. Z tego powodu tak ważne jest, aby zbierać grzyby, które się zna i co do których jest się pewnym. Zwłaszcza, że duża ilość grzybów jadalnych i trujących jest do siebie bardzo podobna. 

Powiązane produkty

Do najczęściej zbieranych grzybów jadalnych w Polsce zaliczyć można takie gatunki jak: 

Najbardziej popularne grzyby niejadalne w Polsce to: 

  • gąska biaława, 
  • gąska czarnołuskowa, 
  • gąska siarkowa, 
  • aksamitówka złota, 
  • gołąbek lepki, 
  • gołąbek krwisty, 
  • łuskwiak rdzawołuskowy, 
  • lisówka pomarańczowa, 
  • mleczaj rudy, 
  • zasłonak fioletowy, 
  • zasłonak cynamonowy. 

Najczęściej występujące grzyby trujące w Polskich lasach

  • muchomor sromotnikowy, 
  • muchomor plamisty, 
  • muchomor czerwony, 
  • muchomor jadowity, 
  • muchomor wiosenny, 
  • strzępiak ceglasty, 
  • piestrzenica kasztanowa,  
  • borowik szatański,
  • borowik purpurowy, 
  • zasłonak rudy, 
  • maślanka wiązkowa. 

Jak i dlaczego należy oczyścić grzyby?

Grzyby są produktami, które – rosnąc w ściółce leśnej – mogą być zanieczyszczone liśćmi, piaskiem czy ziemią. W związku z tym, zawsze obowiązkowo przed przygotowaniem należy je oczyścić – w odpowiedni sposób zależny od gatunku i przeznaczenia. 

Najpierw należy posegregować grzyby i usunąć robaczywe oraz przemoczone. Następnie trzeba usunąć resztki ziemi, piasku lub innych zanieczyszczeń. Jeśli będą używane od razu, można wypłukać je w wodzie, a pozostały brud usunąć nożykiem. Warto zrobić to bardzo szybko, aby nie nasiąkły wodą.  

Jeśli grzyby przeznaczone będą do suszenia lub mrożenia, nie należy ich moczyć, tylko od razu oskrobać nożykiem z zanieczyszczeń. 

Z prawdziwków, koźlaków i maślaków należy także obowiązkowo zeskrobać skórkę z trzonków i kapeluszy. W przeciwnym razie będą jeszcze bardziej ciężkostrawne – mogą zalegać aż kilka dni w żołądku po ich spożyciu. 

Przyrządzanie grzybów

Grzyby przyrządzić można na wiele sposobów – zawsze jednak spożywać je należy po obróbce cieplnej (wyjątkiem jest pieczarka, która ewentualnie może być spożyta na surowo). W związku z krótką trwałością grzybów po zbiorze, aby wykorzystać je w późniejszym czasie, możliwe jest ich zamrożenie, suszenie, apertyzowanie (konserwacja w puszkach) lub zamarynowanie.  

Gdy zdecydujemy się zjeść grzyby można przygotować je poprzez:, 

  • smażenie – nadaje się większość gatunków, pokrojone lub w całości, oprószone mąką, w panierce lub bez,  
  • duszenie – wykorzystać można większość grzybów zarówno świeżych, jak i mrożonych lub apertyzowanych, szczególnie tych mniej jędrnych i połamanych, 
  • zupy i sosy – nadają się grzyby świeże, mrożone, suszone i apertyzowane – grzyby zawierają związki chemiczne (np. kwas glutaminowy), które mocno wzmacniają smak i zapach potraw, także tych przyrządzanych z zupełnie innych składników, 
  • farsz – wykorzystać można grzyby świeże, mrożone, apertyzowane lub suszone. Farsze wykorzystane mogą być do gołąbków, pierogów, naleśników, babeczek, pasztecików i tart,
  • surówki i sałatki – wykorzystywane są zazwyczaj grzyby świeże lub marynowane. 

PREPARATY NA NIESTRAWNOŚĆ

PREPARATY WSPIERAJĄCE WĄTROBĘ

PREPARATY NA WZDĘCIA

Mrożenie grzybów – jak prawidłowo mrozić grzyby?

Mrożenie grzybów jest najlepszą metodą ich konserwacji – nie powoduje znaczącej zmiany smaku i zapachu, co pozwala na szerokie wykorzystanie ich w kuchni. Wybrane do mrożenia grzyby powinny być świeże, dobrej jakości i muszą zostać przetworzone jak najszybciej po zbiorze.  

Aby prawidłowo zamrozić grzyby, należy je odpowiednio oczyścić i wysuszyć, a następnie mrozić w całości lub po pokrojeniu na plasterki rozsypane na tackach. Kiedy się zamrożą, należy je umieścić w woreczkach strunowych, usuwając nadmiar powietrza, aby nie obniżać jakości produktu w trakcie przechowywania w zamrażarce.  

Zamrażając od razu w woreczkach zlepione ze sobą, można oszczędzić czas, ale nie będzie można ich wtedy dzielić na mniejsze porcje, gdyby była taka potrzeba – dlatego warto przemyśleć ilość grzybów w jednej porcji. 

Warto pamiętać także, że grzyby z blaszkami powinno się przed zamrożeniem obgotować lub obsmażyć – w przeciwnym razie po rozmrożeniu będą gorzkie, a ich blaszki połamane. Tak przygotowane grzyby przechowywać można do kolejnego sezonu.  

Suszenie grzybów – jak długo? Jak przechowywać suszone grzyby?

Suszenie grzybów jest kolejną zdrową metodą konserwacji grzybów w sezonie. Najlepiej wybierać grzyby zdrowe, świeże, nie za małe (w trakcie suszenia objętość grzybów zmniejsza się i lepiej wykorzystać je do marynowania).  

Przed suszeniem konieczne jest odpowiednie oczyszczenie grzybów, bez moczenia i mycia –spowodowałoby to znaczne wydłużenie czasu suszenia. Najlepiej nadają się do suszenia borowiki, podgrzybki i koźlarze. Wykorzystać można także kurki i kanie. Zdecydowanie mniej maślaki, które mają dużo śluzu i sam proces suszenia byłby bardzo długi. Suszyć je można w specjalnych suszarkach do tego przeznaczonych lub w piekarniku. Inne metody suszenia to: na nitce, na słońcu lub na grzejniku. 

Suszarka do grzybów (oraz warzyw i owoców) składa się z kilku sit i pozwala na szybkie wysuszenie dużej ilości grzybów. Czas suszenia grzybów w suszarce zależy od ich wielkości, ale zazwyczaj wynosi około 6 godzin. Suszenie grzybów w piekarniku możliwe jest po rozłożeniu ich na kratce, nagrzaniu piekarnika z termoobiegiem do około 40–50 stopni i uchyleniu drzwiczek, aby wilgoć się mogła wydostać. Co jakiś czas trzeba je odwracać, aby suszyły się równomiernie – cały proces trwa 6–8 godzin. Bardziej tradycyjne metody suszenia – na słońcu, nitce lub na grzejniku wymagają więcej czasu – konieczne jest luźne ich ułożenie lub nawleczenie na nitkę i regularne odwracanie, aby równomiernie się suszyły. Odpowiednio wysuszone są lekko elastyczne, nie są kruche.

Grzyby należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemniczkach – metalowych puszkach lub słoikach z gumową uszczelką, aby odciąć dostęp powietrza. Odpowiednio oczyszczone, wysuszone i zamknięte mogą być przechowywane nawet 2–3 lata.

Świetnie nadają się do zup, sosów, farszów lub do zmiksowania ich na aromatyczny puder grzybowy, który może być wykorzystany jako przyprawa do wielu dań. 

Zatrucie grzybami – jak tego uniknąć?

Zatrucie grzybami może mieć bardzo niebezpieczne skutki dla zdrowia i życia. Aby go uniknąć, warto pilnować kilku niezwykle ważnych rzeczy: 

  • zbierać należy tylko grzyby nam znane, co do których jest się pewnym, że to ten konkrety grzyb. Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z grzybobraniem, warto wspomagać się atlasem. 
  • zbierać należy grzyby tylko wyrośnięte i wykształcone – zbyt małe mogą nie wykazywać cech charakterystycznych dla danego gatunku. 
  • należy uważać na mity dotyczące sposobów rozpoznawania trujących grzybów, pamiętajmy, że:
  1. Grzyb zjedzony przez ślimaka i robaki też może być trujący.
  2. Nie każdy grzyb trujący ma gorzki smak. 
  3. Trujące grzyby nie powodują ciemnienia cebuli w trakcie gotowania. 
  4. Trujące grzyby nie powodują czernienia srebrnej łyżeczki.
  • początkujący grzybiarze powinni wybierać grzyby z „gąbeczką”, a nie z blaszką – wśród nich nie ma grzybów śmiertelnie trujących. 
  • nie wolno podawać grzybów dzieciom poniżej 7 lat. 
  • warto skorzystać z porady grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów w lokalnych stacjach sanepidu. 
  • jeśli nie mamy absolutnej pewności co do gatunku grzyba – należy go wyrzucić i nie spożywać.
  1. A. Golianek, K. Mazurkiewicz-Zapałowicz, Grzyby w diecie człowieka – wartość odżywcza i prozdrowotna, "Kosmos" Vol. 65, nr 4 2016. 
  2. A. Grzywacz, Różnorodność biologiczna grzybów w lasach. Zasoby przyrodnicze lasów polskich., Wydawnictwo PTL, Cedzyna k. Kielc 2008. 
  3. M. Siwulski, K. Sobieralski, I. Sas-Golak, Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 11 (92) 2014. 
  4. P. Staniszewski  Użytkowanie grzybów leśnych - praktyka i problemy badawcze. Studia i materiały CPL w Rogowie, R16/zeszyt 39/2B 2014. 
    1. K. Wilczyński i in., Wybrane zagadnienia dotyczące mrożenia owoców w aspekcie zmian jakościowych surowca, "Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego", nr 1/4 (25) 2018. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Niebezpieczne i trujące rośliny. Na co uważać w lesie, na łące i w ogrodzie?

    Choć natura kusi pięknem i zapachem, nie wszystkie rośliny są tak niewinne, jak mogłoby się wydawać. W lasach, na łąkach, a nawet we własnym ogrodzie można natknąć się na gatunki, które zawierają toksyczne substancje – groźne dla zdrowia, a czasem nawet życia. Niektóre rośliny mogą wywołać silne reakcje alergiczne, inne uszkadzają układ nerwowy, trawienny lub skórę.

  • Zatrucie grzybami - objawy, pierwsza pomoc

    Powakacyjny okres wczesnej jesieni to czas, w którym chętnie udajemy się całymi rodzinami do lasu na grzybobranie. Dzięki takim wyprawom można choć trochę przedłużyć sobie wakacyjny odpoczynek i oczywiście przede wszystkim znaleźć w lesie składniki na pyszną kolację. Jednak nie zawsze tego typu eskapady kończą się szczęśliwie, czasami ich finał jest inny, niż można by się było spodziewać.

  • Grzyby reishi – działanie, zalecenia i przeciwwskazania

    Lakownica żółtawa, znana szerzej jako grzyb reishi, zyskuje coraz większą popularność. Grzyby te cenione są ze względu na swoje potencjalne właściwości prozdrowotne, które obejmują między innymi działanie antyoksydacyjne. Sugeruje się, że grzyby reishi mogą korzystnie wpływać na odporność organizmu oraz wspierać układ nerwowy i układ krążenia. Jakie jest dokładne działanie grzybów reishi? Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania lakownicy żółtawej, czyli „grzyba nieśmiertelności”?

  • Przegląd grzybów: jak zbierać je bezpiecznie?

    W pierwszej części przeglądu tłumaczyliśmy, dlaczego warto jeść grzyby w tej natomiast radzimy, w jaki sposób je zbierać. Wbrew obiegowej opinii, grzyby blaszkowe również świetnie nadają się do jedzenia, a największym zagrożeniem w leśnym runie nie jest muchomor o czerwonym kapeluszu.

  • Co zrobić, kiedy ugryzie kleszcz?

    Choć chyba nikt ich nie lubi, to kleszcze stanowią nieodłączny element polskiego lata i ciepłych dni. Musimy zatem wiedzieć, jak z nimi postępować – tym bardziej, że konsekwencje ugryzienia przez kleszcze potrafią stanowić dla ludzi wielkie niebezpieczeństwo.

  • Zdrowotne właściwości czarnego bzu

    Już no niedługo będziemy mogli wybrać się w ekologiczne, czyste tereny w poszukiwaniu krzewów czarnego bzu, by zerwać dojrzałe owoce i móc cieszyć się ich dobroczynny m wpływem na nasze zdrowie. Czarny bez nie tylko złagodzi objawy przeziębienia, ale dzięki zawartości witamin i soli mineralnych wzmocni odporność organizmu i uczyni go mniej podatnym na różnego rodzaju infekcje. Jakie właściwości kryje w sobie czarny bez? Kiedy zbierać kwiaty i owoce oraz jak sporządzić prozdrowotne specyfiki. Dowiedz się więcej o czarnym bzie.

  • Borowik szatański – charakterystyka. Jak poznać objawy zatrucia?

    Borowik szatański, szatan, diablik, smoczy łeb – nie bez powodu ma tak złowieszcze nazwy – należy do grupy grzybów trujących, które po spożyciu mogą wywołać silne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i nie tylko. Jak odróżnić borowika szatańskiego od szlachetnego? Jakie są objawy zatrucia borowikiem szatańskim? Co zrobić, gdy dojdzie do zatrucia? Podpowiadamy.

  • Przejedzenie – jak go uniknąć? Co robić, gdy zjemy za dużo? Objawy przepełnionego żołądka

    Jak poradzić sobie z przejedzeniem nie tylko od święta? Co warto zastosować, by szybciej uporać się z dokuczliwymi objawami towarzyszącymi przepełnionemu żołądkowi, jak wzdęcia, ból brzucha, zgaga, a nawet biegunka czy wymioty? Podpowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl