
Kurki (pieprznik jadalny) – co to za grzyby? Właściwości i wartości odżywcze kurek. Zdrowe przepisy z kurkami
Kurka (pieprznik jadalny, Cantharellus cibarius) jest grzybem o charakterystycznym wyglądzie i szerokim zastosowaniu w kuchni. Dlaczego warto je włączyć do menu? Jakie wartości odżywcze ma pieprznik jadalny i jakie są jego właściwości prozdrowotne?
- Kurki – charakterystyka, występowanie
- Kurki – wartości odżywcze i właściwości
- Kurki – kto nie powinien ich jeść?
- Kurki – jak je przyrządzać? Jak myć i mrozić kurki?
- Dietetyczne przepisy z kurkami
Kurki, poprawnie nazywane pieprznikiem jadalnym, są jednym z najbardziej popularnych grzybów dostępnych w Polsce, zarówno w lasach, jak i na targowiskach lub w supermarketach.
Kurki – charakterystyka, występowanie
Pieprznik jadalny ma bardzo charakterystyczny wygląd. Owocnik jest żółty, w odcieniu od bladego do rdzawożółtego. Młode kurki mają wypukłe kapelusze, które z wiekiem robią się coraz bardziej wklęsłe, aż u dojrzałych grzybów będą mieć lejkowaty, pofalowany kształt. Trzon kurki zwęża się ku dołowi, a kolor ma taki sam jak kapelusz grzyba. Spód kapelusza pokryty jest blaszkami w tym samym kolorze co miąższ i trzon. Sam grzyb ma lekko owocowy, delikatny zapach i bardzo łagodny smak.
Z czym łatwo pomylić kurkę? Kurka a lisówka pomarańczowa
Kurki mają swój niejadalny odpowiednik – lisówkę pomarańczową. Jest to podobny do kurek grzyb, który nie jest trujący, ale spożyty (szczególnie w dużych ilościach) może powodować dolegliwości trawienne. Podobnie jak pieprznik jadalny jest żółto-pomarańczowy i pod spodem kapelusza ma blaszki. Można je odróżnić, przyglądając się ich blaszkom: lisówka ma bardziej gęste blaszki pod kapeluszem, cieńszą nóżkę i zazwyczaj jest trochę ciemniejsza. Występuje w podobnych miejscach i w podobnym okresie jak pieprznik jadalny, ale nie jest tak powszechna.

Kurki – wartości odżywcze i właściwości
Kurki mają dużą zawartość wody, co powoduje, że są niskokaloryczne – 100 g świeżych grzybów dostarcza około 60 kcal. Mają dość dużą zawartość wartościowego białka, błonnika, beta-karotenu oraz witamin z grupy B, szczególnie witaminy B1.
Dodatkowymi prozdrowotnymi związkami zawartymi w pieprzniku jadalnym są związki fenolowe o silnym właściwościach przeciwutleniających, zdolnych do ochrony przed wolnymi rodnikami. Są nieocenionym składnikiem zdrowej diety, szczególnie w sezonie letnio-jesiennym.
Kurki – kto nie powinien ich jeść?
Kurki, jak każde grzyby, są zabronione u osób będących na diecie łatwostrawnej z powodu chorób przewodu pokarmowego, a w szczególności z chorą wątrobą, trzustką lub zapaleniem pęcherzyka żółciowego. Dodatkowo na kurki marynowane w occie powinny uważać osoby, które ograniczają sól w swojej diecie: osoby z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia.
|
|
Kurki – jak je przyrządzać? Jak myć i mrozić kurki?
Kurki można przyrządzać na świeżo, mrozić je bądź marynować. Bardzo ważne jest odpowiednie oczyszczenie kurek, gdyż w związku ze swoją budową są często zanieczyszczone mchem, piaskiem czy ziemią. Jak oczyścić kurki? Należy je dokładnie oczyścić nożykiem lub specjalną szczoteczką, a gdy to nie pomoże można je krótko przepłukać w misce z wodą i solą.
Jak mrozić kurki? W przypadku mrożenia kurek konieczne jest wcześniejsze ich przesmażenie lub ugotowanie, zanim się je umieści w szczelnie zamkniętych woreczkach lub pojemniczkach w zamrażarce. W przeciwnym razie będą gorzkie. Kurki świeże lub mrożone można wykorzystać do zrobienia jajecznicy, sosu z kurkami, zupy, makaronu, gulaszu. Kurki marynowane są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek oraz tatara.
Dietetyczne przepisy z kurkami
Jak przygotować kurki? Oto kilka zdrowych przepisów z kurkami:
Sos z kurek - kurki w śmietanie
Składniki:
- 1 płaska łyżeczka masła klarowanego (w dietetycznej, bardziej zdrowej wersji zamień na olej),
- 125 g kurek,
- 1/4 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli i pieprzu,
- kilka kropli soku z cytryny,
- 50 ml śmietanki 30% (w wersji dietetycznej użyj jogurtu greckiego lub naturalnego),
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Większe grzyby podziel na kawałki, rozrywając kapelusze razem z nóżkami. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek w cienkie plasterki lub przeciśnij przez praskę. Na patelni lub w rondelku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz i podsmaż na średnim ogniu cebulę i czosnek, uważając, aby się nie przypaliły. Dodaj kurki i smaż przez około kwadrans, mieszając, aby nie uległy spaleniu. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i śmietankę lub jogurt. W przypadku śmietanki gotuj kilka minut, w razie użycia jogurtu ściągnij z ognia i tylko wymieszaj, aby sos się nie ściął. Posyp natką pietruszki i podawaj z makaronem, pieczywem lub innymi dodatkami.
Makaron z kurkami
Składniki:
- porcja sosu z kurek (z przepisu wyżej),
- łyżka parmezanu lub płatków drożdżowych,
- 100 g makaronu (najlepiej nadaje się tagliatelle).
Makaron ugotuj al dente. Do sosu z kurek dodaj łyżkę wody spod makaronu. Wymieszaj z makaronem i posyp parmezanem oraz natką pietruszki.
Lekki makaron z kurkami i pomidorami
Składniki:
- 100 g makaronu (najlepiej nadaje się tagliatelle lub spaghetti),
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 duże świeże pomidory,
- gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka parmezanu lub płatków drożdżowych,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- opcjonalnie: 50 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego.
Pomidory obierz ze skórki i posiekaj – jeden w drobniejszą kostkę, drugi w grubszą. Grzyby oczyść, podziel na mniejsze kawałki. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć czosnek i gałązkę tymianku lub rozmarynu. Smaż chwilę, uważając, aby nie zrumienić czosnku. Dodaj grzyby, smaż kilka minut, mieszając, aby się nie przypaliły. Wlej wino (możesz ten etap pominąć) i odparuj, mieszając. Dodaj pomidory i duś chwilę, aż staną się miękkie. Wyciągnij zioła, dodaj ugotowany w międzyczasie makaron i parmezan lub płatki drożdżowe. Podawaj posiekany natką pietruszki.
Jajecznica z kurkami
Składniki:
- 150 g kurek,
- 1/2 cebuli,
- 1 łyżeczka oleju,
- 3 jajka,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 kromki chleba żytniego.
Oczyść grzyby i większe pokrój wzdłuż, a mniejsze zostaw w całości. Cebulę posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do zezłocenia. Dodaj grzyby, smaż 5 minut, mieszając. Wbij jajka, przypraw i smaż do takiego ścięcia się masy jajecznej jak lubisz. Podawaj jajecznicę z pieczywem (może być stostowane) posypaną świeżym koperkiem z porcją świeżych warzyw – pomidorami lub papryką.