Objawy zatrucia grzybami
Ma to związek przede wszystkim z tym, że wiele osób udaje się na grzybobranie prawie wcale nie znając się na grzybach. Aby wiedzieć, jakie grzyby należy zbierać, nie wystarczy przejrzeć atlas z rysunkami grzybów czy kilka razy zbierać grzyby w towarzystwie znajomego. Zbierania grzybów należy uczyć się systematycznie, przez kilka lat, regularnie uczestnicząc w grzybobraniach z wytrawnymi grzybiarzami.
W sytuacji, kiedy nie znamy się na grzybach, może bowiem bardzo łatwo dojść do tragedii. Zdarzają się bardzo często pomyłki i zamiast grzybów jadalnych zbierane są te trujące, często działające na nasz organizm śmiertelnie. Najczęściej dochodzi do pomyłki przy zbieraniu kani- najłatwiej pomylić je z muchomorem sromotnikowym. Do tego trującego grzyba także bardzo podobne są jadalne gąska zielonka czy gołąbek zielonawy. Czasami może dojść do pomyłki przy zbieraniu smardzy- można pomylić je z piestrzenicą kasztanowatą.
Objawy
Po zjedzeniu trujących grzybów mogą pojawić się bardzo różne dolegliwości. Zazwyczaj występują nudności, wymioty, bóle brzucha. Chory jest osłabiony, blady, zlany zimnym potem. Mogą wystąpić jednak także zaburzenia ze strony układu nerwowego: bóle głowy, zaburzenia widzenia, zawroty głowy. Należy pamiętać, że po zatruciu muchomorem sromotnikowym, po okresie wystąpienia zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego, może wystąpić przejściowy okres poprawy, zazwyczaj po około 12 godzinach, zaś ponowne objawy zatrucia pojawią się po kilku dniach- po tym czasie dochodzi już do uszkodzenia wątroby i nerek.
Dlatego bardzo ważne jest, aby w sytuacji, kiedy po zjedzeniu grzybów wystąpią jakiekolwiek niepokojące nas objawy i dolegliwości, nie bagatelizować ich, tylko niezwłocznie udać się do lekarza! Najlepiej zabrać ze sobą resztki potrawy z przyrządzonych grzybów, aby łatwiej można było zidentyfikować, jaki rodzaj grzyba wywołał zatrucie.
A jak powinna wyglądać pierwsza pomoc przy podejrzeniu zatrucia grzybami?
W takiej sytuacji należy usunąć resztki grzybów z przewodu pokarmowego. W domu należy zatem sprowokować wymioty (nie wolno tego robić u pacjentów z zaburzeniami świadomości i nieprzytomnych- grozi zachłyśnięciem i uduszeniem), w szpitalu pacjent zostanie poddany płukaniu żołądka- chorzy nieprzytomni najpierw zostaną zaintubowani. Po oczyszczeniu przewodu pokarmowego z resztek grzybów , pacjentowi podaje się węgiel aktywowany, aby przerwać jelitowo-wątrobowe krążenie toksyn grzybów. Ważną sprawą jest także, aby nie dopuścić do odwodnienia pacjenta, dlatego też w czasie pobytu w szpitalu otrzymuje on płyny dożylnie.
Przy zatruciu grzybami najważniejszy jest zatem czas udzielonej pomocy- im szybciej zorientujemy się, że dzieje się coś niepokojącego i im szybciej usuniemy resztki grzybów z przewodu pokarmowego, tym jest większa szansa, że grzybobranie nie skończy się tragicznie. Najważniejsze jednak jest to, aby przede wszystkim zbierać tylko te grzyby, co do których mamy pewność, że są jadalne- dzięki temu na pewno unikniemy tragedii.