
Dieta przy i po antybiotyku – co jeść, a czego unikać podczas antybiotykoterapii?
Warto zadbać o regenerację flory bakteryjnej zarówno w trakcie, jak i po zakończonej antybiotykoterapii. W jaki sposób? Do codziennego jadłospisu należy włączyć produkty, które dostarczą do organizmu zdrowe bakterie. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta przy antybiotykoterapii.
Leczenie antybiotykami wiąże się ze zniszczeniem drobnoustrojów obecnych w organizmie. Antybiotyk ma za zadanie usunąć bakterie odpowiedzialne za chorobę. Niestety, nie działa on wybiórczo i często terapia wiąże się ze zniszczeniem także dobrej mikroflory w organizmie. Leczenie, szczególnie jeśli jest długotrwałe, potrafi być mocno wyniszczające i zniszczyć tzw. dobre bakterie na dłużej niż np. przez tydzień antybiotykoterapii.
W trakcie przyjmowania oraz po zakończeniu leczenia powinno się przyjmować probiotyki – preparaty ze specjalnie wybranymi szczepami bakterii, które zapobiegną wyjałowieniu organizmu. Bardzo ważne jest także spożywanie odpowiednich produktów – mogą one zarówno dostarczyć zdrowych bakterii, jak i pozwolić się im rozwijać.
Antybiotyki a dieta – probiotyki i prebiotyki
Dieta przy antybiotykoterapii powinna być bogata zarówno w probiotyki (produkty spożywcze bogate w dobre bakterie) oraz prebiotyki (substancje, które są potrzebne bakteriom do życia i rozmnażania się).
Produktami, które dostarczają do organizmu zdrowe drobnoustroje, są:
• kiszonki – ważne jest, żeby były to kiszonki, a nie produkty kwaszone: kiszone ogórki, kiszona kapusta, kiszone jabłka i inne kiszone warzywa i owoce,
• kefir, jogurt – o smaku naturalnym, bez dodatku cukru,
• zakwas buraczany – najlepiej domowy,
• kombucha – fermentowana herbata – do kupienia gotowa lub do zrobienia w domu,
• kwas chlebowy – zapomniany, kiedyś bardzo popularny napój w Polsce,
• domowe jogurty lub kefiry roślinne – przygotowane z wykorzystaniem kupionych gotowy kultur bakterii.
Prebiotyki – czyli co jeść, aby odbudować organizm przy antybiotykoterapii?
W skład prebiotyków wymienia się wszystkie substancje, którymi żywią się bakterie. Są to węglowodany nazywane frukto- lub galaktooligosacharydami. Przewód pokarmowy człowieka ich nie trawi, ale rozkładają je bakterie, czerpiąc z nich pożywienie. Jakie produkty je zawierają? Mogą one występować naturalnie w jedzeniu np. w porze, bananie, szparagach, cykorii, karczochach, pszenicy, ziemniakach, miodzie czy cebuli. Z produktów tych pozyskuje się także inulinę, która jest prebiotykiem, używanym jako zdrowa, naturalna substancja słodząca.
Dieta przy antybiotykoterapii – czego unikać?
W trakcie przyjmowania antybiotyku nie powinno się pić soków grapefruitowych ani jeść samego owocu – może on zwiększyć toksyczne działanie leku. Dodatkowo warto pamiętać o tym, aby nie popijać antybiotyków mlekiem – wskazane jest, by odczekać ok. 2 godziny pomiędzy zażyciem leku a spożyciem nabiału. Zawarty w nim wapń może osłabiać wchłanianie substancji z tabletek czy kapsułek.
Dowiedz się, jak zażywać antybiotyk.
Podobne działanie może wykazywać błonnik – lepiej więc nie łączyć leku z daniami zawierającymi bardzo dużą ilość włókna pokarmowego – np. ciasteczkami owsianymi. Nie oznacza to jednak, że na czas przyjmowania antybiotyku należy zrezygnować z produktów pełnoziarnistych.
Dieta przy antybiotyku – przykładowe przepisy
Koktajl z owocami
Składniki:
• szklanka malin mrożonych (w sezonie mogą być świeże),
• średni banan,
• szklanka kefiru o smaku naturalnym,
• 2 łyżki otrębów,
• inulina (opcjonalnie dla dosłodzenia).
Zmiksuj wszystkie produkty razem, podawaj od razu po przygotowaniu.
Domowy zakwas buraczany
Składniki:
• ok. 6–8 ekologicznych buraków,
• niewielka główka czosnku,
• przyprawy po ok. 5–6 sztuk: ziele angielskie i liść laurowy,
• opcjonalnie – kilka łyżek soku z kiszonych ogórków lub kapusty,
• 2 łyżeczki soli,
• 2 litry przegotowanej, letniej wody,
• szklany lub kamionkowy duży słój.
Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól i przestudź, aby była letnia. Dokładnie oczyść buraki, obierz i pokrój na plasterki. Czosnek umyj, obierz ząbki i przekrój na pół. Na dnie naczynia umieść część przypraw i czosnek, dodaj plasterki buraka, a następnie powtarzaj na zmianę partiami. Zalej wodą i sokiem spod ogórków lub kapusty (jeśli używasz) powyżej poziomu buraków, dociśnij wyparzonym w zmywarce talerzykiem, zamknij i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Po pięciu dniach zakwas jest gotowy do użycia. Piana na górze roztworu jest czymś normalnym, uważać jednak trzeba, aby nie pojawiła się na wierzchu pleśń – wtedy całość nadaje się do wyrzucenia. Pij codziennie od pół do szklanki zakwasu.
Krem cebulowy
Składniki:
• 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu,
• 1,5 kg cebuli dobrej jakości,
• 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie masła klarowanego,
• sól, pieprz (może być biały) do smaku,
• 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego,
• opcjonalnie lubczyk lub estragon do smaku.
Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Na oliwie lub maśle zrumień ją razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, ale uważaj, żeby nie przypalić. Zalej bulionem i gotuj około 20 minut aż cebula będzie bardzo miękka. Usuń ziele i liście, przypraw do smaku. Zmiksuj blenderem.
Łosoś po polsku
Składniki:
• 180–220 g filetu z łososia (najlepiej dzikiego lub pacyficznego),
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
• 2 ząbki czosnku,
• 2 plasterki cytryny,
• 1/2 cebuli,
• 50–60 g kaszy gryczanej (4–5 łyżek),
• 2/3 szklanki bulion warzywnego lub wody do ugotowania kaszy,
• 250 g surówki z kiszonej kapusty (kapusta, marchewka, cebula),
• 2–3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki.
Łososia dzień wcześniej oczyść, obłóż plasterkami czosnku i cytryną, zawiń w folię i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia ściągnij z niego przyprawy, posmaruj oliwą (1 łyżeczka) i zgrilluj na patelni lub upiecz w piekarniku (jeśli przygotujesz go, piekąc w folii aluminiowej, to będzie lżej strawny i bardziej wilgotny). W międzyczasie na pozostałej oliwie zrumień w rondelku pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kaszę i zalej bulionem (będzie bardziej aromatyczna) lub wodą. Gotuj pod przykryciem aż będzie miękka. Podawaj łososia z kaszą, surówką z kapusty posypane obficie koperkiem.
Twarożek „kiszone tzatziki”
Składniki:
• 250 g twarogu chudego,
• 50 g jogurtu naturalnego (2 łyżki),
• 3–4 ogórki kiszone (nie kwaszone),
• 1–2 ząbki czosnku,
• pieprz do smaku.
Ogórki zetrzyj na tarce i odsącz nadmiar soku na sitku. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Pomieszaj twarożek z jogurtem, dodaj ogórki i czosnek. Przypraw do smaku. Uważaj na użycie soli, bo same ogórki są już słone. Podawaj z pieczywem, najlepiej razowym lub typu graham.