Dieta przy migrenie – co jeść, gdy boli głowa?
Maria Brzegowy

Dieta przy migrenie – co jeść, gdy boli głowa?

Dieta antymigrenowa bazuje na eliminacji produktów, które potencjalnie mogą być czynnikiem wywołującym napady migreny bądź zwiększającym ich częstotliwość. Właściwa dieta dla osób z migreną wspiera profilaktykę nadwagi i otyłości bez stosowania głodówek, które również stanowią czynnik ryzyka pojawienia się migrenowego bólu głowy.  Co jeść przy migrenie?

Pojawia się nagle. Czasami zaczyna tzw. aurą, która sprawia, że wszystko wokół wiruje i rozmywa się. Chwilę później podwójne widzenie ustaje, a w jego miejsce pojawia się przeszywający ból. Okazuje się, że prócz czynników stresowych, wpływ na wystąpienie migreny mają także określone produkty spożywcze oraz zachowania żywieniowe. Dieta przy migrenie, czyli co może powodować bóle głowy? Czego nie jeść przy migrenie? 

Migrena – czym jest? 

Migrena należy do jednych z najczęstszych dolegliwości neurologicznych – jej napady dotyczą nawet 15% naszej populacji. Budzi zainteresowanie zarówno neurologów, jak i psychologów oraz epidemiologów. Uznaje się ją za chorobę, która stanowi wynik reakcji organizmu na różnorodne bodźce endo- i egzogenne. W jej przebiegu choremu towarzyszą silne, przeszywające bóle głowy oraz wysoka wrażliwość na czynniki zewnętrzne, takie jak światło, zapach czy dźwięk. Przy migrenie mogą także wystąpić nudności i wymioty.

Migrena sprawia, że osoba na nią cierpiąca nie jest w stanie podjąć się normalnych, codziennych czynności. Badania pokazują, że chorujący na migrenę, opuszczają przeciętnie od 2 do 4 dni pracy, a w czasie napadu przyjmują minimum 2 tabletki leku przeciwbólowego. Napady migreny mogą ustępować okresowo, a nawet na dłuższy czas zaniknąć.  

Dieta przy migrenie – zasady 

Przyjęto, że zwiększeniu częstości napadów sprzyja wiele czynników, w tym przede wszystkim: 

  • przewlekły stres o dużym natężeniu; 
  • niewystarczająca ilość snu; 
  • u kobiet: okres przedmiesiączkowy; 
  • nadużywanie leków; 
  • otyłość; 
  • głodzenie z towarzyszącą mu hipoglikemią i odwodnieniem. 

Wśród innych elementów mogących zwiększać ryzyko wystąpienia ataków migreny, znalazły się także określone pokarmy, zwłaszcza te zawierające składniki takie jak: 

  • glutaminian sodu; 
  • czerwień koszenilowa; 
  • aminy biogenne – tyramina i histamina; 
  • fenyloalanina. 
Z tego powodu prawidłowo skonstruowana dieta migrenowa będzie eliminować produkty spożywcze zawierające wyżej wymienione związki. Ponadto będzie skupiać się na profilaktyce nadwagi i otyłości, ale podczas stosowania rozsądnej, odpowiednio zbilansowanej diety redukcyjnej. Jak już wcześniej bowiem wspomniano, głodówka wywołująca spadki glikemii oraz przebiegająca z odwodnieniem również będzie stanowić czynnik ryzyka pojawienia się migreny – szacuje się, że bywa powodem nawet 55–64% epizodów bólowych. 

Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie dla osób z migreną 

Do produktów zawierających określone wcześniej związki i które są przeciwwskazane w diecie migrenowej należą

  • kakao i czekolada; 
  • alkohol, w tym białe oraz czerwone wino;
  • kawa;
  • sery długodojrzewające (np. cheddar, brie, camembert, parmezan);
  • kiełbasa, pasztety, parówki, wędliny;
  • produkty wędzone;
  • drożdże;
  • kostki rosołowe, przyprawa typu maggi, vegeta;
  • banany, awokado;
  • aspartam (słodziki);
  • wybrane ryby np. makrela, morszczuk, tuńczyk;
  • wybrane przyprawy: papryka, imbir, kolendra, nasiona kopru, czosnek;
  • żywność typu fast-food. 

Należy jednak pamiętać, że sporą liczbę osób chorujących na migreny cechuje indywidualna tolerancja na wyżej wymienione produkty. Może się okazać, że wprowadzenie do diety np. tłustych ryb morskich, dostarczających wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, będzie elementem profilaktyki napadów. Każdą dietę eliminacyjną należy zatem prowadzić pod opieką specjalisty, który zadba o pokrycie zapotrzebowania na poszczególne elementy niezbędne dla zdrowia i zaplanuje jadłospis pozbawiony składników nasilających objawy. 

Do produktów polecanych przy migrenie należą: 

  • produkty jak najkrócej przechowywane (nie dochodzi wówczas do wzrostu ilości w nich tyraminy), żywność naturalna niskoprzetworzona;
  • produkty o niskim indeksie glikemicznym (np. makaron pełnoziarnisty, chleb żytni na zakwasie, brązowy ryż);
  • chude gatunki mięs;
  • oleje roślinne;
  • jajka;
  • czysta woda celem właściwego nawodnienia organizmu (min. 1,5–2 litry wody dziennie);
  • napoje pozbawione kofeiny; 
  • indywidualnie tolerowane produkty spożywcze. 
Wybrane badania wskazują na możliwość zastosowania w diecie przy migrenie założeń diety ketogennej. Mówi się także o żywieniu mocno eliminacyjnym, opartym o wykonane wcześniej testy na nietolerancje pokarmowe, a także o diecie zalecanej przy zespole jelita drażliwego (np. tzw. LOW FODMAP). Ze względu jednak na małą siłę dowodów tych wskazań, nie należy podejmować się stosowania tych diet na własną rękę, bez opieki specjalisty (zwłaszcza mało przebadanej, niebezpiecznej przy złym prowadzeniu diety ketogennej). 

Dieta migrenowa – przepisy

Omlet pieczony z natką pietruszki 

2 całe jajka i 1 białko rozbij do miseczki, rozkłóć widelcem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Powstałą masę wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza do całkowitego ścięcia się omletu. Podawaj go z pieczywem żytnim na zakwasie. 

Koktajl jagodowy na mleku kokosowym 

Garść jagód zmiksuj ze szklanką niesłodzonego, fortyfikowanego w wapń i witaminy mleczka kokosowego oraz z łyżeczką oleju lnianego. 

Indyk pieczony z cukinią i odrobiną cebuli 

Filet z indyka podziel na większe kawałki. Cukinię pokrój na plastry, a cebulę (1/2 małej) na talarki. Składniki ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z oliwę, posyp szczyptą przyprawy curry i odrobiną soli, wymieszaj ze sobą. Danie zapiekaj w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20–25 minut. Podawaj z makaronem pełnoziarnistym, posypane natką pietruszki. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • 5 najczęstszych błędów popełnianych przy redukcji wagi

    Redukcja wagi ciała, czyli odchudzanie to nie tylko modny trend robienia formy na wakacje i bycia fit. Bardzo często jest ona konieczna ze względów zdrowotnych, dlatego istotne jest, aby była przeprowadzona mądrze, a najlepiej pod okiem specjalisty dietetyka lub trenera personalnego. Wiele osób przechodzących na dietę redukcyjną popełnia szereg błędów, które mogą skutkować brakiem spodziewanych rezultatów, efektem „yo-yo”, frustracją, złym nastrojem a nawet problemami zdrowotnymi. Oto 5 najczęstszych błędów popełnianych podczas redukcji wagi.

  • Jak nie przytyć w Święta?

    Święta dla wielu z nas są okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Będąc zaproszonym na spotkanie świąteczne, zazwyczaj jesteśmy częstowani wyśmienitymi smakołykami. Trudno odmówić gdy mamy do wyboru świąteczne przysmaki. Jeżeli już dziś myślisz o tym, jak nie przytyć w Święta, przedstawiamy kilka sposobów, by temu zapobiec.

  • Dieta matki karmiącej – jak powinna wyglądać? Czy podczas karmienia piersią można jeść wszystko?

    Jak powinna wyglądać dieta w czasie karmienia piersią? Co jeść, pić, a czego unikać? Czy sposób żywienia wpływa na jakość oraz ilość mleka matki? Dowiedz się wszystkiego o diecie mamy karmiącej. 

  • Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

    Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  • Przejedzenie – jak go uniknąć? Co robić, gdy zjemy za dużo? Objawy przepełnionego żołądka

    Jak poradzić sobie z przejedzeniem nie tylko od święta? Co warto zastosować, by szybciej uporać się z dokuczliwymi objawami towarzyszącymi przepełnionemu żołądkowi, jak wzdęcia, ból brzucha, zgaga, a nawet biegunka czy wymioty? Podpowiadamy.

  • Dieta przed kolonoskopią – o czym warto wiedzieć? Co i kiedy można jeść przed i po badaniu?

    Kolonoskopia to badanie endoskopowe polegające na wprowadzeniu kolonoskopu do jelita grubego. Dzięki niemu możliwa jest ocena wnętrza dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Do badania należy się odpowiednio przygotować. Jednym z zaleceń jest zastosowanie właściwej diety, która pozwoli na oczyszczenie jelita. Co jeść i pić przed kolonoskopią? Jaką dietę należy zastosować i kiedy ją wdrożyć? Podpowiadamy.

  • Dieta przy nadciśnieniu – co jeść, aby obniżyć ciśnienie?

    Właściwa dieta przy nadciśnieniu odgrywa ważną rolę. Dzięki niej mamy szansę uregulować zbyt wysokie ciśnienie krwi, a w dalszej perspektywie zapobiec rozwojowi chorób związanych właśnie z nadciśnieniem. Które ze znanych diet zaleca się przy podwyższonym ciśnieniu? Które produkty należy włączyć do codziennego menu, a które wykluczyć? Podpowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij