Dieta przy migrenie – co jeść, gdy boli głowa?
Maria Brzegowy

Dieta przy migrenie – co jeść, gdy boli głowa?

Dieta antymigrenowa bazuje na eliminacji produktów, które potencjalnie mogą być czynnikiem wywołującym napady migreny bądź zwiększającym ich częstotliwość. Właściwa dieta dla osób z migreną wspiera profilaktykę nadwagi i otyłości bez stosowania głodówek, które również stanowią czynnik ryzyka pojawienia się migrenowego bólu głowy.  Co jeść przy migrenie?

Pojawia się nagle. Czasami zaczyna tzw. aurą, która sprawia, że wszystko wokół wiruje i rozmywa się. Chwilę później podwójne widzenie ustaje, a w jego miejsce pojawia się przeszywający ból. Okazuje się, że prócz czynników stresowych, wpływ na wystąpienie migreny mają także określone produkty spożywcze oraz zachowania żywieniowe. Dieta przy migrenie, czyli co może powodować bóle głowy? Czego nie jeść przy migrenie? 

Migrena – czym jest? 

Migrena należy do jednych z najczęstszych dolegliwości neurologicznych – jej napady dotyczą nawet 15% naszej populacji. Budzi zainteresowanie zarówno neurologów, jak i psychologów oraz epidemiologów. Uznaje się ją za chorobę, która stanowi wynik reakcji organizmu na różnorodne bodźce endo- i egzogenne. W jej przebiegu choremu towarzyszą silne, przeszywające bóle głowy oraz wysoka wrażliwość na czynniki zewnętrzne, takie jak światło, zapach czy dźwięk. Przy migrenie mogą także wystąpić nudności i wymioty.

Migrena sprawia, że osoba na nią cierpiąca nie jest w stanie podjąć się normalnych, codziennych czynności. Badania pokazują, że chorujący na migrenę, opuszczają przeciętnie od 2 do 4 dni pracy, a w czasie napadu przyjmują minimum 2 tabletki leku przeciwbólowego. Napady migreny mogą ustępować okresowo, a nawet na dłuższy czas zaniknąć.  

Dieta przy migrenie – zasady 

Przyjęto, że zwiększeniu częstości napadów sprzyja wiele czynników, w tym przede wszystkim: 

  • przewlekły stres o dużym natężeniu; 
  • niewystarczająca ilość snu; 
  • u kobiet: okres przedmiesiączkowy; 
  • nadużywanie leków; 
  • otyłość; 
  • głodzenie z towarzyszącą mu hipoglikemią i odwodnieniem. 

Wśród innych elementów mogących zwiększać ryzyko wystąpienia ataków migreny, znalazły się także określone pokarmy, zwłaszcza te zawierające składniki takie jak: 

  • glutaminian sodu; 
  • czerwień koszenilowa; 
  • aminy biogenne – tyramina i histamina; 
  • fenyloalanina. 
Z tego powodu prawidłowo skonstruowana dieta migrenowa będzie eliminować produkty spożywcze zawierające wyżej wymienione związki. Ponadto będzie skupiać się na profilaktyce nadwagi i otyłości, ale podczas stosowania rozsądnej, odpowiednio zbilansowanej diety redukcyjnej. Jak już wcześniej bowiem wspomniano, głodówka wywołująca spadki glikemii oraz przebiegająca z odwodnieniem również będzie stanowić czynnik ryzyka pojawienia się migreny – szacuje się, że bywa powodem nawet 55–64% epizodów bólowych. 

Powiązane produkty

Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie dla osób z migreną 

Do produktów zawierających określone wcześniej związki i które są przeciwwskazane w diecie migrenowej należą

  • kakao i czekolada; 
  • alkohol, w tym białe oraz czerwone wino;
  • kawa;
  • sery długodojrzewające (np. cheddar, brie, camembert, parmezan);
  • kiełbasa, pasztety, parówki, wędliny;
  • produkty wędzone;
  • drożdże;
  • kostki rosołowe, przyprawa typu maggi, vegeta;
  • banany, awokado;
  • aspartam (słodziki);
  • wybrane ryby np. makrela, morszczuk, tuńczyk;
  • wybrane przyprawy: papryka, imbir, kolendra, nasiona kopru, czosnek;
  • żywność typu fast-food. 

Należy jednak pamiętać, że sporą liczbę osób chorujących na migreny cechuje indywidualna tolerancja na wyżej wymienione produkty. Może się okazać, że wprowadzenie do diety np. tłustych ryb morskich, dostarczających wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, będzie elementem profilaktyki napadów. Każdą dietę eliminacyjną należy zatem prowadzić pod opieką specjalisty, który zadba o pokrycie zapotrzebowania na poszczególne elementy niezbędne dla zdrowia i zaplanuje jadłospis pozbawiony składników nasilających objawy. 

Do produktów polecanych przy migrenie należą: 

  • produkty jak najkrócej przechowywane (nie dochodzi wówczas do wzrostu ilości w nich tyraminy), żywność naturalna niskoprzetworzona;
  • produkty o niskim indeksie glikemicznym (np. makaron pełnoziarnisty, chleb żytni na zakwasie, brązowy ryż);
  • chude gatunki mięs;
  • oleje roślinne;
  • jajka;
  • czysta woda celem właściwego nawodnienia organizmu (min. 1,5–2 litry wody dziennie);
  • napoje pozbawione kofeiny; 
  • indywidualnie tolerowane produkty spożywcze. 
Wybrane badania wskazują na możliwość zastosowania w diecie przy migrenie założeń diety ketogennej. Mówi się także o żywieniu mocno eliminacyjnym, opartym o wykonane wcześniej testy na nietolerancje pokarmowe, a także o diecie zalecanej przy zespole jelita drażliwego (np. tzw. LOW FODMAP). Ze względu jednak na małą siłę dowodów tych wskazań, nie należy podejmować się stosowania tych diet na własną rękę, bez opieki specjalisty (zwłaszcza mało przebadanej, niebezpiecznej przy złym prowadzeniu diety ketogennej). 

Dieta migrenowa – przepisy

Omlet pieczony z natką pietruszki 

2 całe jajka i 1 białko rozbij do miseczki, rozkłóć widelcem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Powstałą masę wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza do całkowitego ścięcia się omletu. Podawaj go z pieczywem żytnim na zakwasie. 

Koktajl jagodowy na mleku kokosowym 

Garść jagód zmiksuj ze szklanką niesłodzonego, fortyfikowanego w wapń i witaminy mleczka kokosowego oraz z łyżeczką oleju lnianego. 

Indyk pieczony z cukinią i odrobiną cebuli 

Filet z indyka podziel na większe kawałki. Cukinię pokrój na plastry, a cebulę (1/2 małej) na talarki. Składniki ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z oliwę, posyp szczyptą przyprawy curry i odrobiną soli, wymieszaj ze sobą. Danie zapiekaj w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20–25 minut. Podawaj z makaronem pełnoziarnistym, posypane natką pietruszki. 

  1. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Migrena a dieta i inne czynniki stylu życia, "ncez.pl" [online], https://ncez.pl/choroba-a-dieta/inne/migrena-a-dieta-i-inne-czynniki-stylu-zycia [dostęp:] 14.08.2020. 
  2. H. Wójcik-Drączkowska i in., Migrena – rozpoznawanie i leczenie, "Forum Medycyny Rodzinnej", nr 1 (2) 2007.
  3. Czekajło-Kozłowska, B. Regulska-Ilow, 2019, Związek sposobu żywienia z występowaniem bólów głowy – przegląd wyników badań, "Hygeia Public Health", nr 54 (2) 2019.
  4. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Społeczne znaczenie migreny, "pzh.gov.pl" [online], https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2019/06/RAPORT-MIGRENA-cały.pdf [dostęp:] 14.08.2020. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe żywienie ucznia, czyli dieta pomocna w nauce

    Wrzesień jest miesiącem, kiedy dla ucznia wszystko zaczyna się od nowa. Nowe podręczniki, obowiązki, czasami nowe przedmioty i nauczyciele, zajęcia dodatkowe. Czy pamiętamy o wszystkich jego potrzebach, w tym żywieniowych? Dowiedz się więcej!

  • Peskatarianizm – na czym polega?

    Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  • Co zabrać ze sobą na wakacje?

    Wakacje to wyjątkowy czas, na który czekamy przez cały rok. Aby jednak nasz urlop przebiegł tak, jak sobie wymarzyliśmy, konieczne jest podjęcie odpowiednich przygotowań. Sprawdź filmowy poradnik DOZ.pl dotyczący najpotrzebniejszych rzeczy, które należy zabrać ze sobą w podróż, aby wypoczynek upłynął nam bezpiecznie i spokojnie.

  • Dieta kapuściana (prezydencka) – na czym polega? Czy działa?

    Stale rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością sprawia, że diety odchudzające cieszą się nadal dużym zainteresowaniem wśród społeczeństwa. Jednym ze skutecznych sposobów na szybką utratę masy ciała jest dieta kapuściana, zwana również dietą prezydencką. Pomimo że przynosi szybkie efekty, to nie jest zalecana przez wykwalifikowanych dietetyków i lekarzy.

  • Skurczowe bóle menstruacyjne: czym są i jak sobie z nimi radzić?

    Bóle menstruacyjne, czyli skurczowe bóle w trakcie okresu (miesiączki), to dolegliwość, której doświadczyła większość kobiet1. Bóle menstruacyjne mogą pojawić się już przed miesiączką i mogą mieć duże natężenie. Zazwyczaj występują w podbrzuszu, ale mogą też rozprzestrzeniać się na górną część ud, nogi i plecy2,3. Mogą im również towarzyszyć nudności, wymioty, wzdęcia i biegunka3. Wszystko to, w połączeniu z utratą krwi i bólem, może powodować naprawdę kiepskie samopoczucie.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij