Dieta przy migrenie – co jeść, gdy boli głowa?
Dieta antymigrenowa bazuje na eliminacji produktów, które potencjalnie mogą być czynnikiem wywołującym napady migreny bądź zwiększającym ich częstotliwość. Właściwa dieta dla osób z migreną wspiera profilaktykę nadwagi i otyłości bez stosowania głodówek, które również stanowią czynnik ryzyka pojawienia się migrenowego bólu głowy. Co jeść przy migrenie?
Pojawia się nagle. Czasami zaczyna tzw. aurą, która sprawia, że wszystko wokół wiruje i rozmywa się. Chwilę później podwójne widzenie ustaje, a w jego miejsce pojawia się przeszywający ból. Okazuje się, że prócz czynników stresowych, wpływ na wystąpienie migreny mają także określone produkty spożywcze oraz zachowania żywieniowe. Dieta przy migrenie, czyli co może powodować bóle głowy? Czego nie jeść przy migrenie?
Migrena – czym jest?
Migrena należy do jednych z najczęstszych dolegliwości neurologicznych – jej napady dotyczą nawet 15% naszej populacji. Budzi zainteresowanie zarówno neurologów, jak i psychologów oraz epidemiologów. Uznaje się ją za chorobę, która stanowi wynik reakcji organizmu na różnorodne bodźce endo- i egzogenne. W jej przebiegu choremu towarzyszą silne, przeszywające bóle głowy oraz wysoka wrażliwość na czynniki zewnętrzne, takie jak światło, zapach czy dźwięk. Przy migrenie mogą także wystąpić nudności i wymioty.
Dieta przy migrenie – zasady
Przyjęto, że zwiększeniu częstości napadów sprzyja wiele czynników, w tym przede wszystkim:
- przewlekły stres o dużym natężeniu;
- niewystarczająca ilość snu;
- u kobiet: okres przedmiesiączkowy;
- nadużywanie leków;
- otyłość;
- głodzenie z towarzyszącą mu hipoglikemią i odwodnieniem.
Wśród innych elementów mogących zwiększać ryzyko wystąpienia ataków migreny, znalazły się także określone pokarmy, zwłaszcza te zawierające składniki takie jak:
- glutaminian sodu;
- czerwień koszenilowa;
- aminy biogenne – tyramina i histamina;
- fenyloalanina.
Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie dla osób z migreną
Do produktów zawierających określone wcześniej związki i które są przeciwwskazane w diecie migrenowej należą:
- kakao i czekolada;
- alkohol, w tym białe oraz czerwone wino;
- kawa;
- sery długodojrzewające (np. cheddar, brie, camembert, parmezan);
- kiełbasa, pasztety, parówki, wędliny;
- produkty wędzone;
- drożdże;
- kostki rosołowe, przyprawa typu maggi, vegeta;
- banany, awokado;
- aspartam (słodziki);
- wybrane ryby np. makrela, morszczuk, tuńczyk;
- wybrane przyprawy: papryka, imbir, kolendra, nasiona kopru, czosnek;
- żywność typu fast-food.
Należy jednak pamiętać, że sporą liczbę osób chorujących na migreny cechuje indywidualna tolerancja na wyżej wymienione produkty. Może się okazać, że wprowadzenie do diety np. tłustych ryb morskich, dostarczających wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, będzie elementem profilaktyki napadów. Każdą dietę eliminacyjną należy zatem prowadzić pod opieką specjalisty, który zadba o pokrycie zapotrzebowania na poszczególne elementy niezbędne dla zdrowia i zaplanuje jadłospis pozbawiony składników nasilających objawy.
Do produktów polecanych przy migrenie należą:
- produkty jak najkrócej przechowywane (nie dochodzi wówczas do wzrostu ilości w nich tyraminy), żywność naturalna niskoprzetworzona;
- produkty o niskim indeksie glikemicznym (np. makaron pełnoziarnisty, chleb żytni na zakwasie, brązowy ryż);
- chude gatunki mięs;
- oleje roślinne;
- jajka;
- czysta woda celem właściwego nawodnienia organizmu (min. 1,5–2 litry wody dziennie);
- napoje pozbawione kofeiny;
- indywidualnie tolerowane produkty spożywcze.
Dieta migrenowa – przepisy
Omlet pieczony z natką pietruszki
2 całe jajka i 1 białko rozbij do miseczki, rozkłóć widelcem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Powstałą masę wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza do całkowitego ścięcia się omletu. Podawaj go z pieczywem żytnim na zakwasie.
Koktajl jagodowy na mleku kokosowym
Garść jagód zmiksuj ze szklanką niesłodzonego, fortyfikowanego w wapń i witaminy mleczka kokosowego oraz z łyżeczką oleju lnianego.
Indyk pieczony z cukinią i odrobiną cebuli
Filet z indyka podziel na większe kawałki. Cukinię pokrój na plastry, a cebulę (1/2 małej) na talarki. Składniki ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z oliwę, posyp szczyptą przyprawy curry i odrobiną soli, wymieszaj ze sobą. Danie zapiekaj w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20–25 minut. Podawaj z makaronem pełnoziarnistym, posypane natką pietruszki.