Dieta przy Candida – jak powinna wyglądać dieta przeciwgrzybicza? Co jeść przy kandydozie?
Maria Brzegowy

Dieta przy Candida – jak powinna wyglądać dieta przeciwgrzybicza? Co jeść przy kandydozie?

Zadaniem diety przeciwgrzybiczej jest wsparcie leczenia farmakologicznego. Dzięki odpowiedniemu żywieniu w kandydozie pacjent ma szansę na szybszy powrót do zdrowia. Zapoznaj się z najważniejszymi zaleceniami w diecie przy Candida i przykładowym jadłospisem wraz z przepisami. 

Biegunki, wymioty, nadmierna ilość gazów czy niepohamowany apetyt na słodycze – to tylko kilka z objawów rozwoju kandydozy w organizmie. Na ogół objawy te są bardzo niecharakterystyczne, a samą kandydozę ciężko zdiagnozować. Należy także pamiętać, że jej obecności przypisać można wiele objawów towarzyszących innym, znacznie popularniejszym jednostkom chorobowym. Stąd, aby uniknąć „niepotrzebnego marketingu”, zaleca się rozwagę i diagnozowanie tylko w gabinecie lekarskim. 

Candida albicans to szczep drożdżaków odpowiedzialny za rozwój choroby zwanej kandydozą. Fizjologicznie grzyb ten występuje w przewodzie pokarmowym. Problem zaczyna się w momencie przerostu i zaburzeń w obrębie mikroflory jelitowej. Do przyczyn rozwoju kandydozy zalicza się:  

  • spadek odporności np. w związku z przewlekle prowadzoną antybiotykoterapią; 
  • zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej; 
  • pogorszoną kondycję psychiczną pacjenta;  
  • brak aktywności fizycznej;  
  • przewlekły stres;  
  • nieprawidłową dietę.  

Jak powinna wyglądać dieta przy Candida? Co można jeść, a czego lepiej unikać? Sprawdźmy! 

Dieta przeciwgrzybicza – najważniejsze zalecenia

Dietę przeciwgrzybiczą stosuje się w celu zniwelowania przykrych dolegliwości, wzmocnienia barier ochronnych organizmu i przywrócenia prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Głównym sposobem na leczenie, jak podaje Amerykańskie Towarzystwo Chorób Zakaźnych, jest przede wszystkim stosowanie preparatów przeciwgrzybicznych, w tym nystatyny i flukonazolu (zalecanych przez lekarza). Dieta i preparaty probiotyczne należą do leczenia wspomagającego, po którym pacjent szybciej dochodzi do zdrowia.  

Uważa się, że dieta o niskiej zawartości węglowodanów (inaczej cukrów) sprzyja zmniejszeniu ilości drożdżaków (zarówno w moczu, jak i w surowicy krwi). Nie należy jednak rezygnować z tzw. węglowodanów złożonych – obecnych w produktach z pełnego ziarna, m.in. pieczywie, makaronie, kaszach czy płatkach zbożowych. Eliminacji w diecie na Candida podlega natomiast głównie cukier „z cukierniczki” i wszelkie wyroby cukiernicze, ciasta czy ciasteczka oraz produkty wytworzone z białej, pszennej mąki, w tym makarony, kluski i pieczywo. Żywienie na bazie tych ostatnich produktów prowadzi bowiem do wytworzenia się środowiska sprzyjającego namnażaniu się grzybów.  

W leczeniu kandydozy ważna jest także prawidłowa podaż przeciwutleniaczy obecnych w warzywach i owocach. To również dbałość o właściwą ilość witamin i składników mineralnych wspierających pracę układu odpornościowego, m.in. witaminy D, E, żelaza, cynku czy selenu.  

Co można jeść, a czego unikać przy kandydozie? 

Produkty dozwolone w tzw. diecie przeciwgrzybiczej

  • gruboziarniste kasze; 
  • ryż dziki i brązowy; 
  • naturalne, niskotłuszczowe jogurty; 
  • orzechy (zwłaszcza włoskie, migdały i laskowe), siemię lniane i inne ziarna; 
  • sezonowe warzywa, najlepiej w postaci surowej; 
  • owoce cytrusowe: grejpfruty, pomarańcze oraz jabłka i wiśnie; 
  • chleb na zakwasie (bez drożdży); 
  • nierafinowane oleje roślinne; w tym olej rzepakowy, oliwa z oliwek; 
  • nasiona roślin strączkowych: soczewica, ciecierzyca, soja, fasola; 
  • czysta woda, herbaty ziołowe; 
  • ryby i owoce morza. 

Produkty niezalecane w diecie przy grzybicy

  • wypieki cukiernicze, batony, ciasta, czekolady;
  • żywność przetworzona;
  • chleb z białej mąki z dodatkiem drożdży;
  • kluski, pierogi i makarony z białej, pszennej mąki;
  • alkohol; 
  • napoje gazowane; 
  • mięso marynowane w gotowych mieszankach; 
  • sery topione, pleśniowe i żółte; 
  • ostre przyprawy, ketchup, musztarda, ocet; 
  • wędliny i tłuste mięso. 

Przeciwwskazania do stosowania diety przeciwgrzybiczej 

Pomimo iż zalecenia diety przeciwgrzybicznej mogą znaleźć zastosowanie w każdym prozdrowotnym menu, należy pamiętać o osobach, które zasad tych stosować nie mogą. Będą to przykładowo pacjenci pozostający na tzw. diecie łatwostrawnej, znacznie ograniczającej błonnik pokarmowy obecny w dużych ilościach w surowych warzywach, owocach, nasionach roślin strączkowych i pełnoziarnistych produktach zbożowych (np. z powodu innych chorób ze strony przewodu pokarmowego). Jeśli w ich wypadku zostanie postawiona diagnoza kandydozy, aby „uwspólnić” rekomendowane zalecenia, najlepiej będzie po prostu wyeliminować źródła przetworzonej żywności (słodycze, dania typu fast-food, wyroby cukiernicze) oraz produkty o wysokiej zawartości tłuszczów (mięso czerwone, wymienione wyżej sery). W przypadku produktów zbożowych, jeśli pozwoli na to praca żołądka i jelit, najlepiej nie rozgotowywać ich i starać się unikać stricte „białych” wyrobów na rzecz np. łatwostrawnych ziemniaków. 

Etapy diety przy kandydozie – alternatywny schemat żywienia 

Pomimo braku oficjalnych stanowisk co do formy dietetycznego leczenia kandydozy różni specjaliści opracowali programy prowadzenia żywienia w trakcie terapii. Wśród rodzajów diet szczególnie popularny wydaje się być plan oparty o cztery etapy. Pamiętajmy jednak, że jest to restrykcyjny jadłospis niewskazany każdemu, zwłaszcza osobom starszym i dzieciom przejawiającym liczne niedobory pokarmowe. Poniższe punkty, jeśli w ogóle, powinny być realizowane jedynie pod opieką wykwalifikowanego dietetyka klinicznego.

I etap – gdy eliminujemy wszystkie owoce, słodycze i produkty z białej mąki, słodkie mleko, sery oraz kawę. Dozwolone jest jedynie chude mięso, surowe warzywa (poza strączkami), woda, ziołowe herbaty, a ponadto naturalny jogurt oraz kefir. Dodatkowo poleca się wprowadzić czosnek i oliwę z oliwek jako produkty, których „grzyby rzekomo nie lubią”.  

II etap – asortyment stopniowo rozszerza się o produkty takie jak ciemny ryż, ziemniaki oraz sery. Owoce wciąż z zastrzeżeniami np. tylko awokado, melon. Ze względu na de facto skromny zestaw dozwolonych potraw, te dwa etapy nie powinny trwać dłużej niż 3–4 tygodnie łącznie. 

III etap – wprowadza się większość surowych owoców, niektóre orzechy (poza włoskimi), nasiona roślin strączkowych. 

IV etap – dietę stopniowo rozszerza się o kolejne rodzaje owoców, produkty zbożowe, można nawet sporadycznie sięgnąć po coś z dodatkiem miodu oraz po kawę. Dieta po zakończeniu tego etapu ma pozostawać w granicach tzw. zdrowej. 

Przykładowy jadłospis w diecie na Candida 

Śniadanie: jogurt naturalny z pomarańczą, orzechami włoskimi i płatkami owsianymi. 

II śniadanie: sałatka z mixu sałat z ciecierzycą, pełnoziarnistym makaronem, orzechami włoskimi, ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi skropiona olejem lnianym. 

Obiad: kasza gryczana posypana natką pietruszki, szparagi zapiekane w przyprawach razem z tuńczykiem odsączonym z wody, podanym w świeżych ziołach. 

Kolacja: kanapki z chleba żytniego na zakwasie, z pastą z awokado i jajka oraz ze świeżym pomidorem. 

Przykładowe przepisy w diecie przeciw Candida

Placuszki z cukinii

Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Do miski wsyp odrobinę pełnoziarnistej mąki, sól, pieprz i jajko, a następnie dorzuć wcześniej starte warzywa. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smaż na niewielkim ogniu na oliwie z oliwek.  

Wegetariański bigos z kiszonej kapusty

W garnku zeszklij na oliwie z oliwek cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj wcześniej startą marchewkę i chwilę podduś. Następnie dorzuć kiszoną kapustę, czerwoną soczewicę, sól, pieprz, przyprawy i wodę. Gotuj przez około 45 minut pod przykryciem. W razie potrzeby jeszcze trochę dopraw przyprawami.  

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • 5 najczęstszych błędów popełnianych przy redukcji wagi

    Redukcja wagi ciała, czyli odchudzanie to nie tylko modny trend robienia formy na wakacje i bycia fit. Bardzo często jest ona konieczna ze względów zdrowotnych, dlatego istotne jest, aby była przeprowadzona mądrze, a najlepiej pod okiem specjalisty dietetyka lub trenera personalnego. Wiele osób przechodzących na dietę redukcyjną popełnia szereg błędów, które mogą skutkować brakiem spodziewanych rezultatów, efektem „yo-yo”, frustracją, złym nastrojem a nawet problemami zdrowotnymi. Oto 5 najczęstszych błędów popełnianych podczas redukcji wagi.

  • Jak nie przytyć w Święta?

    Święta dla wielu z nas są okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Będąc zaproszonym na spotkanie świąteczne, zazwyczaj jesteśmy częstowani wyśmienitymi smakołykami. Trudno odmówić gdy mamy do wyboru świąteczne przysmaki. Jeżeli już dziś myślisz o tym, jak nie przytyć w Święta, przedstawiamy kilka sposobów, by temu zapobiec.

  • Dieta matki karmiącej – jak powinna wyglądać? Czy podczas karmienia piersią można jeść wszystko?

    Jak powinna wyglądać dieta w czasie karmienia piersią? Co jeść, pić, a czego unikać? Czy sposób żywienia wpływa na jakość oraz ilość mleka matki? Dowiedz się wszystkiego o diecie mamy karmiącej. 

  • Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

    Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  • Przejedzenie – jak go uniknąć? Co robić, gdy zjemy za dużo? Objawy przepełnionego żołądka

    Jak poradzić sobie z przejedzeniem nie tylko od święta? Co warto zastosować, by szybciej uporać się z dokuczliwymi objawami towarzyszącymi przepełnionemu żołądkowi, jak wzdęcia, ból brzucha, zgaga, a nawet biegunka czy wymioty? Podpowiadamy.

  • Dieta przed kolonoskopią – o czym warto wiedzieć? Co i kiedy można jeść przed i po badaniu?

    Kolonoskopia to badanie endoskopowe polegające na wprowadzeniu kolonoskopu do jelita grubego. Dzięki niemu możliwa jest ocena wnętrza dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Do badania należy się odpowiednio przygotować. Jednym z zaleceń jest zastosowanie właściwej diety, która pozwoli na oczyszczenie jelita. Co jeść i pić przed kolonoskopią? Jaką dietę należy zastosować i kiedy ją wdrożyć? Podpowiadamy.

  • Dieta przy nadciśnieniu – co jeść, aby obniżyć ciśnienie?

    Właściwa dieta przy nadciśnieniu odgrywa ważną rolę. Dzięki niej mamy szansę uregulować zbyt wysokie ciśnienie krwi, a w dalszej perspektywie zapobiec rozwojowi chorób związanych właśnie z nadciśnieniem. Które ze znanych diet zaleca się przy podwyższonym ciśnieniu? Które produkty należy włączyć do codziennego menu, a które wykluczyć? Podpowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij