Dieta przy Candida – jak powinna wyglądać dieta przeciwgrzybicza? Co jeść przy kandydozie?
Maria Brzegowy

Dieta przy Candida – jak powinna wyglądać dieta przeciwgrzybicza? Co jeść przy kandydozie?

Zadaniem diety przeciwgrzybiczej jest wsparcie leczenia farmakologicznego. Dzięki odpowiedniemu żywieniu w kandydozie pacjent ma szansę na szybszy powrót do zdrowia. Zapoznaj się z najważniejszymi zaleceniami w diecie przy Candida i przykładowym jadłospisem wraz z przepisami. 

Biegunki, wymioty, nadmierna ilość gazów czy niepohamowany apetyt na słodycze – to tylko kilka z objawów rozwoju kandydozy w organizmie. Na ogół objawy te są bardzo niecharakterystyczne, a samą kandydozę ciężko zdiagnozować. Należy także pamiętać, że jej obecności przypisać można wiele objawów towarzyszących innym, znacznie popularniejszym jednostkom chorobowym. Stąd, aby uniknąć „niepotrzebnego marketingu”, zaleca się rozwagę i diagnozowanie tylko w gabinecie lekarskim. 

Candida albicans to szczep drożdżaków odpowiedzialny za rozwój choroby zwanej kandydozą. Fizjologicznie grzyb ten występuje w przewodzie pokarmowym. Problem zaczyna się w momencie przerostu i zaburzeń w obrębie mikroflory jelitowej. Do przyczyn rozwoju kandydozy zalicza się:  

  • spadek odporności np. w związku z przewlekle prowadzoną antybiotykoterapią; 
  • zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej; 
  • pogorszoną kondycję psychiczną pacjenta;  
  • brak aktywności fizycznej;  
  • przewlekły stres;  
  • nieprawidłową dietę.  

Jak powinna wyglądać dieta przy Candida? Co można jeść, a czego lepiej unikać? Sprawdźmy! 

Dieta przeciwgrzybicza – najważniejsze zalecenia

Dietę przeciwgrzybiczą stosuje się w celu zniwelowania przykrych dolegliwości, wzmocnienia barier ochronnych organizmu i przywrócenia prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Głównym sposobem na leczenie, jak podaje Amerykańskie Towarzystwo Chorób Zakaźnych, jest przede wszystkim stosowanie preparatów przeciwgrzybicznych, w tym nystatyny i flukonazolu (zalecanych przez lekarza). Dieta i preparaty probiotyczne należą do leczenia wspomagającego, po którym pacjent szybciej dochodzi do zdrowia.  

Uważa się, że dieta o niskiej zawartości węglowodanów (inaczej cukrów) sprzyja zmniejszeniu ilości drożdżaków (zarówno w moczu, jak i w surowicy krwi). Nie należy jednak rezygnować z tzw. węglowodanów złożonych – obecnych w produktach z pełnego ziarna, m.in. pieczywie, makaronie, kaszach czy płatkach zbożowych. Eliminacji w diecie na Candida podlega natomiast głównie cukier „z cukierniczki” i wszelkie wyroby cukiernicze, ciasta czy ciasteczka oraz produkty wytworzone z białej, pszennej mąki, w tym makarony, kluski i pieczywo. Żywienie na bazie tych ostatnich produktów prowadzi bowiem do wytworzenia się środowiska sprzyjającego namnażaniu się grzybów.  

W leczeniu kandydozy ważna jest także prawidłowa podaż przeciwutleniaczy obecnych w warzywach i owocach. To również dbałość o właściwą ilość witamin i składników mineralnych wspierających pracę układu odpornościowego, m.in. witaminy D, E, żelaza, cynku czy selenu.  

Co można jeść, a czego unikać przy kandydozie? 

Produkty dozwolone w tzw. diecie przeciwgrzybiczej

  • gruboziarniste kasze; 
  • ryż dziki i brązowy; 
  • naturalne, niskotłuszczowe jogurty; 
  • orzechy (zwłaszcza włoskie, migdały i laskowe), siemię lniane i inne ziarna; 
  • sezonowe warzywa, najlepiej w postaci surowej; 
  • owoce cytrusowe: grejpfruty, pomarańcze oraz jabłka i wiśnie; 
  • chleb na zakwasie (bez drożdży); 
  • nierafinowane oleje roślinne; w tym olej rzepakowy, oliwa z oliwek; 
  • nasiona roślin strączkowych: soczewica, ciecierzyca, soja, fasola; 
  • czysta woda, herbaty ziołowe; 
  • ryby i owoce morza. 

Produkty niezalecane w diecie przy grzybicy

  • wypieki cukiernicze, batony, ciasta, czekolady;
  • żywność przetworzona;
  • chleb z białej mąki z dodatkiem drożdży;
  • kluski, pierogi i makarony z białej, pszennej mąki;
  • alkohol; 
  • napoje gazowane; 
  • mięso marynowane w gotowych mieszankach; 
  • sery topione, pleśniowe i żółte; 
  • ostre przyprawy, ketchup, musztarda, ocet; 
  • wędliny i tłuste mięso. 

Powiązane produkty

Przeciwwskazania do stosowania diety przeciwgrzybiczej 

Pomimo iż zalecenia diety przeciwgrzybicznej mogą znaleźć zastosowanie w każdym prozdrowotnym menu, należy pamiętać o osobach, które zasad tych stosować nie mogą. Będą to przykładowo pacjenci pozostający na tzw. diecie łatwostrawnej, znacznie ograniczającej błonnik pokarmowy obecny w dużych ilościach w surowych warzywach, owocach, nasionach roślin strączkowych i pełnoziarnistych produktach zbożowych (np. z powodu innych chorób ze strony przewodu pokarmowego). Jeśli w ich wypadku zostanie postawiona diagnoza kandydozy, aby „uwspólnić” rekomendowane zalecenia, najlepiej będzie po prostu wyeliminować źródła przetworzonej żywności (słodycze, dania typu fast-food, wyroby cukiernicze) oraz produkty o wysokiej zawartości tłuszczów (mięso czerwone, wymienione wyżej sery). W przypadku produktów zbożowych, jeśli pozwoli na to praca żołądka i jelit, najlepiej nie rozgotowywać ich i starać się unikać stricte „białych” wyrobów na rzecz np. łatwostrawnych ziemniaków. 

Etapy diety przy kandydozie – alternatywny schemat żywienia 

Pomimo braku oficjalnych stanowisk co do formy dietetycznego leczenia kandydozy różni specjaliści opracowali programy prowadzenia żywienia w trakcie terapii. Wśród rodzajów diet szczególnie popularny wydaje się być plan oparty o cztery etapy. Pamiętajmy jednak, że jest to restrykcyjny jadłospis niewskazany każdemu, zwłaszcza osobom starszym i dzieciom przejawiającym liczne niedobory pokarmowe. Poniższe punkty, jeśli w ogóle, powinny być realizowane jedynie pod opieką wykwalifikowanego dietetyka klinicznego.

I etap – gdy eliminujemy wszystkie owoce, słodycze i produkty z białej mąki, słodkie mleko, sery oraz kawę. Dozwolone jest jedynie chude mięso, surowe warzywa (poza strączkami), woda, ziołowe herbaty, a ponadto naturalny jogurt oraz kefir. Dodatkowo poleca się wprowadzić czosnek i oliwę z oliwek jako produkty, których „grzyby rzekomo nie lubią”.  

II etap – asortyment stopniowo rozszerza się o produkty takie jak ciemny ryż, ziemniaki oraz sery. Owoce wciąż z zastrzeżeniami np. tylko awokado, melon. Ze względu na de facto skromny zestaw dozwolonych potraw, te dwa etapy nie powinny trwać dłużej niż 3–4 tygodnie łącznie. 

III etap – wprowadza się większość surowych owoców, niektóre orzechy (poza włoskimi), nasiona roślin strączkowych. 

IV etap – dietę stopniowo rozszerza się o kolejne rodzaje owoców, produkty zbożowe, można nawet sporadycznie sięgnąć po coś z dodatkiem miodu oraz po kawę. Dieta po zakończeniu tego etapu ma pozostawać w granicach tzw. zdrowej. 

Przykładowy jadłospis w diecie na Candida 

Śniadanie: jogurt naturalny z pomarańczą, orzechami włoskimi i płatkami owsianymi. 

II śniadanie: sałatka z mixu sałat z ciecierzycą, pełnoziarnistym makaronem, orzechami włoskimi, ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi skropiona olejem lnianym. 

Obiad: kasza gryczana posypana natką pietruszki, szparagi zapiekane w przyprawach razem z tuńczykiem odsączonym z wody, podanym w świeżych ziołach. 

Kolacja: kanapki z chleba żytniego na zakwasie, z pastą z awokado i jajka oraz ze świeżym pomidorem. 

Przykładowe przepisy w diecie przeciw Candida

Placuszki z cukinii

Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Do miski wsyp odrobinę pełnoziarnistej mąki, sól, pieprz i jajko, a następnie dorzuć wcześniej starte warzywa. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smaż na niewielkim ogniu na oliwie z oliwek.  

Wegetariański bigos z kiszonej kapusty

W garnku zeszklij na oliwie z oliwek cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj wcześniej startą marchewkę i chwilę podduś. Następnie dorzuć kiszoną kapustę, czerwoną soczewicę, sól, pieprz, przyprawy i wodę. Gotuj przez około 45 minut pod przykryciem. W razie potrzeby jeszcze trochę dopraw przyprawami.  

  1. P. Rogalski, Kandydoza przewodu pokarmowego – fakty i mity, "Gastroenterologia Kliniczna", nr 3 2010. 
  2. S. Otašević, S. Momčilović, M. Petrović i in., The Dietary Modification and Treatment of Intestinal Candida Overgrowth - A Pilot Study, "J Mycol Med", nr 28 (4) 2018. 
  3. A. L. Khoo, L. Y. A. Chai, H. J. P. M. Koenen, i in., 1,25-dihydroxyvitamin D3 modulates cytokine production induced by Candida albicans: impact of seasonal variation of immune responses, "J I D", nr 203 2011. 
  4. N. Goel, H. Rohilla, G. Singh, P. Punia, Antifungal Activity of Cinnamon Oil and Olive Oil against Candida Spp. Isolated from Blood Stream Infections, "J Clin Diagn Res", 10 (8) 2016. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij