Grzybica (kandydoza) przełyku – objawy, przyczyny, leczenie. Zalecenia dla pacjentów z kandydozą przełyku
Piotr Ziętek

Grzybica (kandydoza) przełyku – objawy, przyczyny, leczenie. Zalecenia dla pacjentów z kandydozą przełyku

Grzybica przełyku to choroba wywołana przez pasożytnicze grzyby, najczęściej z rodzaju Candida – wówczas mówi się o kandydozie (drożdżycy) w obrębie przełyku. Infekcja ta dotyka najczęściej osoby o osłabionym układzie odpornościowym. Zazwyczaj nie daje objawów, ale jej częstym symptomem jest ból przy przełykaniu. W jaki sposób ją rozpoznać i leczyć? 

Kandydoza przełyku to rodzaj infekcji grzybiczej w obrębie przełyku. Może ona wystąpić u każdego, ale szczególnie narażone są na nią osoby z niedoborami odporności lub przyjmujące leki osłabiające działanie układu odpornościowego. Najczęściej kandydoza nie daje żadnych objawów, chociaż czasami może być przyczyną poważnych problemów z przełykaniem. 

Grzybica przełyku – czym jest? 

Grzybica przełyku to zakażenie przełyku komórkami grzybów. Najczęściej są to drożdżaki z rodzaju Candida, takie jak C. albicans. Dlatego też często używa się określenia kandydoza. Zakażenia wywołane przez inne rodzaje grzybów zdarzają się znacznie rzadziej. Infekcja ta jest jedną z możliwych grzybic układu pokarmowego.  

Grzybica przełyku nie jest zaraźliwa. Grzyby powodujące tę chorobę często stanowią naturalną florę przewodu pokarmowego. U zdrowych osób układ odpornościowy zapobiega rozwojowi zakażenia. Przyczyn osłabienia odporności, które prowadzą do grzybicy przełyku jest wiele. Często jest to efekt uboczny stosowania leków immunosupresyjnych i immunomodulujących. Należą do nich leki stosowane w chemioterapii nowotworów, sterydy, leki stosowane w leczeniu chorób układowych, leki immunosupresyjne stosowane po przeszczepach narządów.

Rozwój kandydozy może wywołać także stosowanie antybiotyków i leków obniżających wydzielanie kwasu solnego w żołądku. 

Zaburzenia odporności mają miejsce także w przebiegu AIDS, cukrzycy, chorób układowych (np. toczeń), chorób hematologicznych, a także u alkoholików i narkomanów. Wrodzone zaburzenia odporności takie jak niedobór przeciwciał z klasy IgA ujawniają się już u dzieci. Rozwojowi kandydozy sprzyja też wyniszczenie i niedożywienie, głównie niedobór witamin z grupy B, witaminy A i żelaza. 

Choroba może mieć różny przebieg. Zmiany w przełyku są widoczne podczas badania endoskopowego. Początkowo komórki grzyba tworzą liczne, drobne plamki na powierzchni błony śluzowej przełyku. W bardziej zaawansowanych przypadkach zlewają się one w większe skupiska. Strzępki grzybów wrastają pomiędzy komórki nabłonka, a nawet w głąb drobnych naczyń krwionośnych. Prowadzi to do stopniowego niszczenia błony śluzowej, powstawania obrzęków i krwawienia. Do oceny stopnia nasilenia grzybicy przełyku wykorzystuje się klasyfikację wg Kodsiego. 

Objawy grzybicy (kandydozy) przełyku  

U większości chorych kandydoza przełyku nie daje żadnych objawów, a sama choroba może być zdiagnozowana podczas gastroskopii wykonywanej z innych wskazań. Jeśli jednak objawy występują, najczęściej one dotyczą problemów z przełykaniem. Często pojawia się ból przy przełykaniu, a także ból za mostkiem promieniujący do pleców. Występują również zgaga, suchy kaszel i nudności.

Zmiany grzybicze mogą pojawić się także na błonie śluzowej jamy ustnej i gardła. W przypadku bardzo nasilonej kandydozy komórki grzyba mogą dostać się do krwi, powodując kandydemię oraz powstawanie ropni w innych częściach organizmu. Wówczas występuje wysoka gorączka z dreszczami i bóle brzucha. Jednym z możliwych powikłań jest zwężenie światła przełyku, a co za tym idzie, problemy z przełykaniem. 

Powiązane produkty

Leczenie grzybicy przełyku  

Leczenie nie jest wymagane. Jeśli kandydoza przełyku została przypadkowo rozpoznana, np. podczas gastroskopii wykonywanej z innych wskazań, nie ma podejrzenia występowania chorób upośledzających odporność, nie występują objawy, a pacjent jest młody i nie ma innych chorób obciążających. U pozostałych osób należy włączyć leczenie przeciwgrzybicze.

Podczas diagnostyki kandydozy przełyku pobiera się fragment zmian w celu badania mykologicznego. Umożliwia ono rozpoznanie gatunku grzyba oraz określenie na jakie leki jest on wrażliwy. Z reguły stosuje się flukonazol w formie doustnej lub dożylnej. Alternatywnie włącza się amfoterycynę B lub kaspofunginę. W miarę możliwości należy również leczyć przyczynę zaburzeń odporności.

Jeśli kandydoza jest powikłaniem stosowania innych leków, konieczna może być ich modyfikacja. Rozwój grzybicy w przełyku u pacjentów z AIDS jest wskazaniem do zastosowania terapii antyretrowirusowej.  

Zalecania dla pacjentów z grzybicą (kandydozą) przełyku 

W przeciwieństwie do grzybicy jamy ustnej, w przypadku grzybicy przełyku trudno o skuteczne domowe sposoby leczenia. Płukanki z chlorheksydyną oraz zawierające wyciągi z ziół takich jak niebielistka, lawsonia bezbronna, kurkuma czy imbir będą raczej nieskuteczne. Mogą one być pomocne w przypadku, gdy grzybica zajmuje również błonę śluzową jamy ustnej.  

Leczeniem naturalnym w zwalczeniu grzybicy przełyku może być dieta. Węglowodany są jednym z głównych składników odżywczych grzybów. Z tego też powodu dieta bogata w węglowodany jest jednym z czynników ryzyka infekcji grzybiczych przewodu pokarmowego. Dietę niskowęglowodanową można stosować jako dodatek do leczenia farmakologicznego. Z jadłospisu należy usunąć przede wszystkim źródła cukrów złożonych, np. pieczywo i warzywa mączne. Ważne jest także, by ograniczyć spożycie cukrów prostych, nabiału (z wyjątkiem jaj), produktów kiszonych oraz powstałych w wyniku fermentacji (w tym piwa i wina). Pozostałe produkty takie jak chude mięso, ryby i większość warzyw są dozwolone.  

Należy jednak pamiętać, że podstawą zdrowego żywienia jest urozmaicona, zbilansowana dieta, a długotrwałe stosowanie diety niskowęglowodanowej nie jest korzystne dla zdrowia. 
  1. M. Jeziorek, M. Frej-Mądrzak, I. Choroszy-Król, The influence of diet on gastrointestinal Candida spp. colonization and the susceptibility of Candida spp. to antifungal drugs, „Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny”, nr 195-200 (70) 2019. 
  2. F. M. Samadi, S. Suhail, M. Sonam i in., Antifungal efficacy of herbs, „Journal of Oral Biology and Craniofacial Research”, nr 28–32 (9) 2019. 
  3. P. Rogalski, Kandydoza przewodu pokarmowego — fakty i mity, „Gastroenterologia Kliniczna”, nr 87–97 (3) 2010. 
  4. P. Gajewski (red.), Interna Szczeklika 2015, Kraków 2015. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Co to jest colostrum bovinum (siara bydlęca)? Colostrum na odporność – dla dzieci i dorosłych

    Colostrum, inaczej siara, to naturalne bogactwo związków wspomagających nie tylko odporność, ale również wpływających pozytywnie na poziom żelaza. Ostatnio zyskuje na popularności względem tradycyjnych środków na odporność, mogą ją przyjmować także niemowlęta i dzieci. Rodzaje siary są różne – od bydlęcej, przez owczą, po kozią. Kiedy warto zastosować colostrum? Jakie preparaty znajdziemy na aptecznej półce?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    https://www.doz.pl/czytelnia/a15962-Omega-3__wlasciwosci_zrodla_zapotrzebowanie_na_kwasy_tluszczowe_omega-3Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Domowe sposoby na wzmocnienie odporności – jak w prosty sposób wzmocnić organizm?

    Stosowanie domowych sposobów na odporność może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem, które z jednej strony pomoże w uniknięciu rozwoju infekcji, a z drugiej wspomoże terapię lekami, poprzez pobudzenie układu immunologicznego. W poprawie kondycji układu odporności istotne jest przestrzeganie kilku zasad, zaczynając od codziennego obowiązku zjedzenia pożywnego śniadania, kończąc na suplementacji żelaza i kwasów omega-3, których być może w pełni nie dostarczamy wraz z posiłkami. Dbając o naszą odporność niezmiernie istotne jest dbanie o nasz układ pokarmowy. Jakie suplementy przyjmować, czego unikać, a nad czym popracować w trosce o odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?

    Kreatyna – jakie pełni funkcje? Czy ma potencjał, aby stać się suplementem kojarzonym nie tylko z odżywkami dla sportowców? Czym różnią się jej formy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w poniższym artykule.

  • Suplementy i witaminy na odporność – jak uniknąć infekcji?

    Suplementy na odporność stały się bardzo popularne szczególnie w okresie pandemii COVID-19. Sięgamy po nie równie często w okresie zmieniających się pór roku, licząc, że pomogą nam uniknąć infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Preparaty na odporność mają przede wszystkim stymulować układ immunologiczny tak, aby ten szybciej i mocniej odpowiadał na atakujące go patogeny chorobotwórcze. Jak wybrać najlepsze suplementy zwiększające odporność, jak je dawkować i czy można je zażywać będąc w ciąży?

  • Dlaczego profilaktyczne picie płynu Lugola jest niebezpieczne dla zdrowia?

    W ostatnich dniach bardzo wzrosło zainteresowanie płynem Lugola. Niektórzy próbują stosować go profilaktycznie, a nie z powodu wyraźnych wskazań zdrowotnych. Wprawdzie płyn Lugola wykazuje działanie antyseptyczne, a znajdujący się w nim jod wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale zażywanie go na „własną rękę” może mieć bardzo negatywne, a wręcz tragiczne w skutkach konsekwencje. Dlaczego nie powinniśmy stosować płynu Lugola bez wyraźnych wskazań lekarskich i czym jest trądzik jodowy? 

  • Jad pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze?

    Jad wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) to bezwonna, bezbarwna, gorzka ciecz, zawierająca mieszaninę różnych aktywnych substancji, takich jak peptydy, białka o właściwościach enzymatycznych czy biogenne aminy. Mimo że jest toksyną, która może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, to posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Jakie są wyniki badań dotyczących jadu pszczelego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij