Dieta na trądzik – jakie produkty jeść, a które wykluczyć?
Katarzyna Turek-Kawecka

Dieta na trądzik – jakie produkty jeść, a które wykluczyć?

W walce z trądzikiem, obok właściwej pielęgnacji, będzie pomocna także dieta. Codzienny jadłospis osoby zmagającej się z trądzikiem na twarzy, plecach lub dekolcie powinien być bogaty w produkty, które zawierają m.in. cynk, błonnik, witaminy z grupy B czy beta-karoten. Co zatem należy jeść, a czego unikać, aby pozbyć się wyprysków? 

Trądzik jest chorobą, która dotyka ponad 80% osób w okresie dojrzewania i około 15% ludzi w starszym wieku. Jest to zaburzenie, na które może wpływać bardzo wiele czynników: począwszy od gospodarki hormonalnej, emocji, poprzez stany zapalne w organizmie, a skończywszy na nieodpowiedniej pielęgnacji skór. Jakie inne czynniki mają wpływ na trądzik? 

Czy dieta wpływa na cerę trądzikową? 

Wiele badań pokazuje, że osoby odżywiające się bardzo tradycyjnie i nie mające wcześniej problemów ze stanem skóry po rozszerzeniu diety o żywność tzw. zachodnią, zaczęły obserwować pojawienie się zmian trądzikowych. To pokazuje, że nasza dieta może mieć bardzo duży wpływ na stan naszej skóry. Trądzik pojawia się na skórze jako efekt pewnego rodzaju oczyszczania organizmu. Nie u każdej osoby, która nieodpowiednio się odżywia pojawią się zmiany trądzikowe, ale niewłaściwa dieta może je silnie zaostrzyć.

Jeśli masz problemy ze skórą, niezależnie czy na twarzy, plecach bądź dekolcie, powinieneś pomyśleć o wprowadzeniu zmian w swoim sposobie żywienia i zastosowaniu diety na trądzik.  

Dieta antytrądzikowa – która z popularnych diet wspomoże leczenie trądziku? 

Można znaleźć bardzo dużo informacji na temat tego, że dieta wegańska, sokowa, jaglana, ketogeniczna, paleo, bezglutenowa, bezmleczna czy dieta Dąbrowskiej jest najlepsza na trądzik. Nie każda z nich będzie odpowiednia – część z nich może spowodować niebezpieczne niedobory, szczególnie jeśli będzie źle zbilansowana.

Odpowiednio skomponowana dieta wegańska jest bogata w dużą ilość substancji o działaniu przeciwzapalnym, może pozytywnie wpłynąć na stan skóry i być dobrą dietą na trądzik zarówno różowaty, jak i pospolity. Konieczne jest jednak pilnowanie, aby dostarczała ona odpowiednią ilość białka oraz nie opierała się na owocach bogatych w duże ilości cukru z wysokim indeksem glikemicznym (np. słodycze lub suszone owoce). 

Dieta sokowa nie jest dietą pełnowartościową – nie dostarczy odpowiedniej ilości białka, tłuszczy i węglowodanów złożonych. Wprowadzenie soków jako dodatku do odpowiednio zbilansowanych posiłków może poprawić stan skóry, ale diety opierające się tylko na nich czy posty owocowo-warzywne (np. dieta Dąbrowskiej czy terapia Gersona) nie nadają się do poprawienia stanu naszej skóry.

Dieta jaglana bazuje na kaszy, która ma wysoki indeks glikemiczny, może więc wręcz nasilić zmiany trądzikowe. Tak samo może zadziałać dieta bezglutenowa – samodzielnie zastosowana często opiera się na wysoko przetworzonej żywności o dużej zawartości cukrów prostych. Diety bogate w czerwone mięso, takie jak dieta paleo czy dieta ketogeniczna, nie są odpowiednie dla osób z trądzikiem, ponieważ także mogą nasilać wypryski. 

Dieta antytrądzikowa – co jest najbardziej istotne? 

Dieta stosowana przy trądziku pospolitym oraz różowatym przede wszystkim powinna bazować na posiłkach niskoprzetworzonych i nie powodujących stanów zapalnych w organizmie.

Duża ilość świeżych produktów, w szczególności warzyw i owoców dostarczających duże ilości przeciwutleniaczy pozwoli zwalczać wolne rodniki i zmniejszać zmiany skórne. Kluczowe jest także wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym, czyli produktów zbożowych pełnoziarnistych, warzyw i owoców, suchych nasion roślin strączkowych, ryb, jaj, umiarkowanych ilości mięsa. Niektóre osoby odczuwają negatywny wpływ na stan ich skóry po spożyciu nabiału, czekolady, ostrych przypraw. Nie jest to jednak obserwowane we wszystkich badaniach i nie musi więc dotyczyć każdej osoby. 

Dieta na trądzik – co jeść, aby pozbyć się trądziku? 

W diecie antytrądzikowej nie powinno zabraknąć warzyw i owoców we wszystkich kolorach, które dostarczą witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego stanu skóry. Tłuste mięsa należy zamienić na nasiona roślin strączkowych, ryby, jaja, chude, najlepiej ekologiczne, mięso. Białe bułki, makarony i ziemniaki na pieczywo pełnoziarniste, kasze jęczmienne, gryczane, bulgur, owsiane, quinoę. Warto sięgnąć po produkty bogate w produkty zmniejszające zmiany trądzikowe: 

  • cynk: owoce morza, ryby, wątróbkę, 
  • błonnik i witaminy z grupy B: pełnoziarniste pieczywo, makarony, grube kasze, 
  • witaminy z grupy B: jaja, rośliny strączkowe, orzechy i pestki, 
  • kwasy omega-3 oraz witaminę E: orzechy (szczególnie włoskie) i nasiona, ryby morskie, olej rzepakowy lub olej lniany, 
  • beta-karoten: papryka, pomidor, marchew, natka pietruszki, szpinak, jarmuż. 

Dieta na trądzik – jakich produktów unikać? 

Najgorzej na skórę będą wpływać produkty wysokoprzetworzone, bogate w cukry proste, sól, kwasy tłuszczowe tzw. trans, konserwanty i inne dodatki do żywności.

W diecie antytrądzikowej unikać należy słodyczy, cukru (także miodu), słodzonych napojów gazowanych i niegazowanych (zarówno z alkoholem jak i bez), żywności typu fastfood, chipsów i innych słonych przekąsek.

U niektórych osób pomocne jest wyeliminowanie ostrych przypraw, nie u wszystkich jest to jednak konieczne. Podobna sytuacja jest z czekoladą – u dużej ilości osób zaostrza ona trądzik, jednak nie u wszystkich. Dyskusyjny jest także nabiał – sporo chorych zauważa jego negatywny wpływ na stan skóry, ale są osoby, u których tak nie jest. Warto indywidualnie sprawdzić, czy Twoje zmiany łagodzą się, kiedy eliminujesz nabiał, czekoladę i ostre przyprawy na okres 4 tygodni i potem zdecydować, czy przyniosło to poprawę i czy warto je eliminować na stałe z diety. 

Dieta przy trądziku – przykładowy jadłospis 

Oto przykładowy jadłospis w diecie na trądzik:

Śniadanie: jajecznica na duszonych pomidorach ze szpinakiem na łyżeczce oleju rzepakowego z razowym pieczywem żytnim na zakwasie. 

II śniadanie: kanapki z chleba pełnoziarnistego żytniego z hummusem, papryką czerwoną i kiełkami jarmużu. 

Lunch: włoska zupa rybna na pomidorach z łososiem i dorszem posypana dużą ilością świeżej natki pietruszki lub kolendry. 

Obiad: dorsz duszony w pomidorach z puszki i oliwkach posypany świeżą bazylią lub natką pietruszki z dodatkiem kaszy (jęczmiennej, gryczanej lub bulgur). 

Kolacja: sałatka z dowolnego miksu sałat, pomidorów, papryki, cebuli czerwonej, ciecierzycy gotowanej lub ze słoika, sok pomidorowy.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta miażdżycowa – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

    Choroby układu krążenia, w tym m.in. miażdżyca, wciąż stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w naszych kraju. Wśród czynników ryzyka ich rozwoju wymienia się m.in. niską aktywność fizyczną oraz niewłaściwą dietę. Jak powinno wyglądać żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta z niskim IG – dla kogo? Jak powinna wyglądać? Zasady, produkty o niskim indeksie glikemicznym, przepisy

    Zalecana m.in. osobom zmagającym się z nadwagą albo cukrzycą. Wyklucza produkty wysoko przetworzone, tradycyjne desery, słodycze, a także wybrane owoce i warzywa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jakie są jej zasady? Jakie produkty posiadają niski IG? 

  • Słodziki – dlaczego są słodkie i jak wpływają na nasz organizm?

    Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

  • Dieta sokowa – wszystko co powinieneś o niej wiedzieć

    Często potrzeba schudnięcia łączy się z chęcią maksymalnego przyspieszenia tego procesu. Chcąc szybko zgubić zbędne kilogramy, korzystamy z najróżniejszych dróg, takich jak dieta cud, detoks, posty, modne ostatnio okna żywieniowe, czy nawet niebezpieczne dla zdrowia głodówki "magiczne i uzdrawiające" zioła z najdalszych zakątków globu. Czy decydując się na detoks sokowy, oprócz nadmiaru wody z organizmu, można na stałe zgubić zbędne kilogramy, pozbyć się boczków i odczyścić organizm z toksyn? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Trening siłowy – zasady i efekty ćwiczeń siłowych. Wskazówki dla osób początkujących

    Trening siłowy to rodzaj treningu beztlenowego, który polega na wykonywaniu kilku ćwiczeń na wszystkie bądź określone grupy mięśniowe w kilku seriach. Jego celem są przede wszystkim ukształtowanie umięśnionej sylwetki oraz poprawa wytrzymałości i wydolności organizmu. Trening na siłę przyspiesza również metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto ćwiczenia siłowe wspomagają pracę układu krążenia oraz zwiększają produkcję endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Jakie istnieją metody treningowe? Która z nich jest najlepsza dla osób początkujących?

  • BMI – czym jest i jak obliczyć Body Mass Index? Dlaczego obecnie uważa się, że BMI to wskaźnik daleki od doskonałości?

    Dzięki wskaźnikowi BMI w prosty sposób można oszacować, czy nasza masa ciała jest prawidłowa. To doskonałe narzędzie do badań przesiewowych, jednak ma swoje ograniczenia na poziomie indywidualnym, dlatego rozważnie trzeba podejść do interpretacji wyniku. O czym trzeba pamiętać, wykorzystując wskaźnik do oceny stan zdrowia? Jakie są alternatywy dla BMI?

  • Podjadanie – dlaczego nie jest takie dobre?

    Podjadamy w chwili stresu, ale i w momentach, w których czujemy się dobrze. Słodycze, owoce, słodkie napoje, dodatkowa porcja głównego posiłku... Liczy się wszystko! Każdy mały cukierek, każde ciastko i każda łyżka sosu spróbowana podczas przygotowywania dania dla rodziny! Efekty? Dodatkowe kilogramy, uczucie ciężkości i coraz większe uczucie uzależnienia od tego „by wciąż coś żuć”. Jakie są przyczyny podjadania? Co można jeść bezkarnie, a na co uważać? Jak przestać podjadać?  

  • Dieta w chorobie Parkinsona – na co warto zwrócić uwagę?

    Podstawową formą leczenia choroby Parkinsona jest farmakoterapia. Interwencję tę wspomoże jednak dobrze zbilansowana dieta, która ponadto, zabezpieczy przed dalszymi powikłaniami choroby, w tym m.in. przed niebezpiecznym dla zdrowia, a nawet życia niedożywieniem. Dieta w chorobie Parkinsona – jaką pełni funkcję? Jaki składniki będą ważne? Jak żywieniowo poradzić sobie z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij