Dieta na trądzik – jakie produkty jeść, a które wykluczyć? - portal DOZ.pl
Dieta na trądzik – jakie produkty jeść, a które wykluczyć?
Katarzyna Turek-Kawecka

Dieta na trądzik – jakie produkty jeść, a które wykluczyć?

W walce z trądzikiem, obok właściwej pielęgnacji, będzie pomocna także dieta. Codzienny jadłospis osoby zmagającej się z trądzikiem na twarzy, plecach lub dekolcie powinien być bogaty w produkty, które zawierają m.in. cynk, błonnik, witaminy z grupy B czy beta-karoten. Co zatem należy jeść, a czego unikać, aby pozbyć się wyprysków? 

Trądzik jest chorobą, która dotyka ponad 80% osób w okresie dojrzewania i około 15% ludzi w starszym wieku. Jest to zaburzenie, na które może wpływać bardzo wiele czynników: począwszy od gospodarki hormonalnej, emocji, poprzez stany zapalne w organizmie, a skończywszy na nieodpowiedniej pielęgnacji skór. Jakie inne czynniki mają wpływ na trądzik? 

Czy dieta wpływa na cerę trądzikową? 

Wiele badań pokazuje, że osoby odżywiające się bardzo tradycyjnie i nie mające wcześniej problemów ze stanem skóry po rozszerzeniu diety o żywność tzw. zachodnią, zaczęły obserwować pojawienie się zmian trądzikowych. To pokazuje, że nasza dieta może mieć bardzo duży wpływ na stan naszej skóry. Trądzik pojawia się na skórze jako efekt pewnego rodzaju oczyszczania organizmu. Nie u każdej osoby, która nieodpowiednio się odżywia, pojawią się zmiany trądzikowe, ale niewłaściwa dieta może je silnie zaostrzyć.

Jeśli masz problemy ze skórą, niezależnie czy na twarzy, plecach bądź dekolcie, powinieneś pomyśleć o wprowadzeniu zmian w swoim sposobie żywienia i zastosowaniu diety na trądzik.  

Dieta antytrądzikowa – która z popularnych diet wspomoże leczenie trądziku? 

Można znaleźć bardzo dużo informacji na temat tego, że dieta wegańska, sokowa, jaglana, ketogeniczna, paleo, bezglutenowa, bezmleczna czy dieta Dąbrowskiej jest najlepsza na trądzik. Nie każda z nich będzie odpowiednia – część z nich może spowodować niebezpieczne niedobory, szczególnie jeśli będzie źle zbilansowana.

Odpowiednio skomponowana dieta wegańska jest bogata w dużą ilość substancji o działaniu przeciwzapalnym, może pozytywnie wpłynąć na stan skóry i być dobrą dietą na trądzik zarówno różowaty, jak i pospolity. Konieczne jest jednak pilnowanie, aby dostarczała ona odpowiednią ilość białka oraz nie opierała się na owocach bogatych w duże ilości cukru z wysokim indeksem glikemicznym (np. słodycze lub suszone owoce). 

Dieta sokowa nie jest dietą pełnowartościową – nie dostarczy odpowiedniej ilości białka, tłuszczy i węglowodanów złożonych. Wprowadzenie soków jako dodatku do odpowiednio zbilansowanych posiłków może poprawić stan skóry, ale diety opierające się tylko na nich czy posty owocowo-warzywne (np. dieta Dąbrowskiej czy terapia Gersona) nie nadają się do poprawienia stanu naszej skóry.

Dieta jaglana bazuje na kaszy, która ma wysoki indeks glikemiczny, może więc wręcz nasilić zmiany trądzikowe. Tak samo może zadziałać dieta bezglutenowa – samodzielnie zastosowana często opiera się na wysoko przetworzonej żywności o dużej zawartości cukrów prostych. Diety bogate w czerwone mięso, takie jak dieta paleo czy dieta ketogeniczna, nie są odpowiednie dla osób z trądzikiem, ponieważ także mogą nasilać wypryski. 

Polecane dla Ciebie

Dieta antytrądzikowa – co jest najbardziej istotne? 

Dieta stosowana przy trądziku pospolitym oraz różowatym przede wszystkim powinna bazować na posiłkach o niskim stopniu przetworzenia i nie powodujących stanów zapalnych w organizmie.

Duża ilość świeżych produktów, w szczególności warzyw i owoców dostarczających duże ilości przeciwutleniaczy, pozwoli zwalczać wolne rodniki i zmniejszać zmiany skórne. Kluczowe jest także wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym, czyli produktów zbożowych pełnoziarnistych, warzyw i owoców, suchych nasion roślin strączkowych, ryb, jaj, umiarkowanych ilości mięsa. Niektóre osoby odczuwają negatywny wpływ na stan ich skóry po spożyciu nabiału, czekolady, ostrych przypraw. Nie jest to jednak obserwowane we wszystkich badaniach i nie musi więc dotyczyć każdej osoby. 

Dieta na trądzik – co jeść, aby pozbyć się trądziku? 

W diecie antytrądzikowej nie powinno zabraknąć warzyw i owoców we wszystkich kolorach, które dostarczą witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego stanu skóry. Tłuste mięsa należy zamienić na nasiona roślin strączkowych, ryby, jaja, chude, najlepiej ekologiczne, mięso. Białe bułki, makarony i ziemniaki na pieczywo pełnoziarniste, kasze jęczmienne, gryczane, bulgur, owsiane, quinoę. Warto sięgnąć po produkty bogate w produkty zmniejszające zmiany trądzikowe: 

  • cynk: owoce morza, ryby, wątróbkę, 
  • błonnik i witaminy z grupy B: pełnoziarniste pieczywo, makarony, grube kasze, 
  • witaminy z grupy B: jaja, rośliny strączkowe, orzechy i pestki, 
  • kwasy omega-3 oraz witaminę E: orzechy (szczególnie włoskie) i nasiona, ryby morskie, olej rzepakowy lub olej lniany, 
  • beta-karoten: papryka, pomidor, marchew, natka pietruszki, szpinak, jarmuż. 

Dieta na trądzik – jakich produktów unikać? 

Najgorzej na skórę będą wpływać produkty wysokoprzetworzone, bogate w cukry proste, sól, kwasy tłuszczowe tzw. trans, konserwanty i inne dodatki do żywności.

W diecie antytrądzikowej unikać należy słodyczy, cukru (także miodu), słodzonych napojów gazowanych i niegazowanych (zarówno z alkoholem jak i bez), żywności typu fastfood, chipsów i innych słonych przekąsek.

U niektórych osób pomocne jest wyeliminowanie ostrych przypraw, nie u wszystkich jest to jednak konieczne. Podobna sytuacja jest z czekoladą – u dużej ilości osób zaostrza ona trądzik, jednak nie u wszystkich. Dyskusyjny jest także nabiał – sporo chorych zauważa jego negatywny wpływ na stan skóry, ale są osoby, u których tak nie jest. Warto indywidualnie sprawdzić, czy Twoje zmiany łagodzą się, kiedy eliminujesz nabiał, czekoladę i ostre przyprawy na okres 4 tygodni i potem zdecydować, czy przyniosło to poprawę i czy warto je eliminować na stałe z diety. 

Dieta przy trądziku – przykładowy jadłospis 

Oto przykładowy jadłospis w diecie na trądzik:

Śniadanie: jajecznica na duszonych pomidorach ze szpinakiem na łyżeczce oleju rzepakowego z razowym pieczywem żytnim na zakwasie. 

II śniadanie: kanapki z chleba pełnoziarnistego żytniego z hummusem, papryką czerwoną i kiełkami jarmużu. 

Lunch: włoska zupa rybna na pomidorach z łososiem i dorszem posypana dużą ilością świeżej natki pietruszki lub kolendry. 

Obiad: dorsz duszony w pomidorach z puszki i oliwkach posypany świeżą bazylią lub natką pietruszki z dodatkiem kaszy (jęczmiennej, gryczanej lub bulgur). 

Kolacja: sałatka z dowolnej mieszanki sałat, pomidorów, papryki, cebuli czerwonej, ciecierzycy gotowanej lub ze słoika, sok pomidorowy.

  1. J. Burris, W. Rietkerk,  K. Woolf, Acne: The Role of Medical Nutrition Therapy, "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics", nr 113 (3) 2013.  
  2. F. Fiedler, G. I. Stangl, E. Fiedler, K.-M. Taube, Acne and nutrition: A systematic review, "Acta Dermato-Venereologica", nr 97 (1) 2017. 
  3. E. Grossi, S. Cazzaniga, S. Crotti i in., The constellation of dietary factors in adolescent acne: A semantic connectivity map approach, "Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology", nr 30 (1) 2016.  
  4. A. Kucharska, A. Szmurło A, B. Sińska, Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris, "Advances in Dermatology and Allergology", nr 33 (2) 2016. 
  5. W. Placek, Dieta w chorobach skóry, Lublin 2015. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wszystko, co każdy turysta wiedzieć powinien na temat pierwszej pomocy

    Wakacje to czas relaksu, który kojarzy nam się z przyjemnością i beztroską. Niestety jest też druga strona medalu – czas letnich wyjazdów to okres, kiedy zdarza się wielka ilość wypadków różnego rodzaju: oparzenia, zasłabnięcia, podtopienia, czy utonięcia. Każdy z nas powinien umieć się odnaleźć w tych sytuacjach i umieć udzielić pomocy poszkodowanej osobie.

  • Fasolka szparagowa – właściwości, wartości odżywcze, kalorie, zdrowe przepisy

    Fasolka szparagowa to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, dlatego poleca się ją diabetykom, osobom cierpiącym na insulinoopornością lub walczącym z otyłością. W fasolce szparagowej istotą rolę odgrywa obecność błonnika, który pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego. Jakie wartości odżywcze i ile kcal ma fasola szparagowa? W jaki sposób ją gotować, przechowywać i mrozić?   

  • Jak radzić sobie ze stresem?

    Stres stanowi prawdziwą plagę naszych zabieganych i niezwykle zmiennych czasów. Prawdopodobnie nie ma osoby, która choć raz dziennie nie doświadczyłaby tej reakcji organizmu na czynniki postrzegane jako zagrożenie. O ile w odległych czasach stres pomagał człowiekowi, bo pozwalał mu zareagować odpowiednio na niebezpieczeństwo, o tyle współcześnie często jest on większym zagrożeniem niż samo zjawisko, w reakcji, na które jest wyzwalany. 

  • Lateks – charakterystyka, właściwości, zastosowanie, szkodliwość

    W poniższym tekście przybliżamy to, czym jest lateks i w jakich produktach możemy go znaleźć. Odpowiadamy również na pytania, czy lateks jest szkodliwy oraz co robić w przypadku wystąpienia alergii na ten materiał. Zapraszamy do lektury.

  • Jak przetrwać pierwsze dni w pracy po urlopie? Praktyczne porady

    Skończyłeś urlop i masz trudności z odnalezieniem się na nowo w pracy? A może Twój urlop dopiero nadchodzi, ale nauczony doświadczeniem już teraz obawiasz się, co czeka Cię w pracy po powrocie? Przeczytaj 6 praktycznych porad na to, jak przetrwać pierwsze dni w pracy po urlopie.

  • Dieta po usunięciu pęcherzyka (woreczka) żółciowego – zasady, produkty, przepisy

    Kamica żółciowa uważana jest za chorobę cywilizacyjną. Dotyka głównie mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych, cierpiących na nadwagę i otyłość. Ryzyko jej rozwoju rośnie wraz z nieprawidłowo prowadzoną dietą, dlatego odpowiednie żywienie będzie miało znaczenie zarówno przy jej profilaktyce, jak i również w trakcie leczenia, po zabiegu operacyjnym, tzw. cholecystektomii. Co można jeść po usunięciu pęcherzyka żółciowego?

  • Gorzki smak w ustach – co znaczy?

    Dysgeusia (zmieniony smak w ustach) to dziwne, nieprzyjemne doznanie, odczuwane przez pacjentów przez dłuższy czas. Jest dość powszechnym problemem, a jedną z jego odmian jest odczuwanie goryczy w jamie ustnej. Ten gorzki smak może być spowodowany mniej (np. niedostateczna higiena) lub bardziej (np. niewydolność wątroby) poważnym problemem. Jednak jeśli nie ustępuje po umyciu zębów i utrzymuje się przez kilka dni, warto zasięgnąć porady lekarskiej. Co oznacza gorzki smak w ustach? Jak sobie z nim poradzić?  

  • Garbienie się – przyczyny i skutki. Co robić, aby się nie garbić?

    Garbienie się to nawyk, który niesie za sobą wiele niekorzystnych konsekwencji. Oprócz zaokrąglenia w górnej części pleców osoby garbiące się mogą doświadczać drętwienia kończyn, problemów z równowagą, a w skrajnych przypadkach nawet niewydolności oddechowej. Jak walczyć ze zgarbioną sylwetką? Jakie ćwiczenia na garbienie się?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij