
Dieta NiMe – zasady i korzyści dla zdrowia. Na czym polega dieta na poprawę mikrobiomu?
Dieta NiMe (ang. Non-Industrialised Microbiome Restore) to nowy sposób odżywiania, który według naukowców może wpłynąć na poprawę mikrobiomu jelitowego, w znaczny sposób zredukować ryzyko wielu chorób metabolicznych oraz poprawić samopoczucie. Dieta NiMe inspirowana jest tradycyjnym stylem życia mieszkańców Papui-Nowej Gwinei. Na czym polega dieta NiMe?
- Dieta na odbudowę mikrobiomu
- Założenia diety NiMe
- Korzyści zdrowotne diety NiMe
- Dla kogo przeznaczona jest dieta NiMe?
- Dieta NiMe – co mówią naukowcy?
- Dieta NiMe – przykładowe posiłki
Mikrobiom jelitowy to zbiór wszystkich mikroorganizmów żyjących w naszym przewodzie pokarmowym. Odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka – wpływa na działanie układu odpornościowego, trawienie, rozkładanie błonnika i innych składników pokarmowych, ochronę przed patogenami i toksynami czy odżywienie komórek jelitowych.
Dieta na odbudowę mikrobiomu
Naukowcy uważają, że znaczne uprzemysłowienie i spożywanie przetworzonej żywności niekorzystnie wpływają na mikrobiom jelitowy, co zwiększa ryzyko występowania wielu chorób. Wyniki badań wskazują, że interwencja dietetyczna ukierunkowana na odbudowę mikrobiomu jelitowego może poprawić relacje pomiędzy gospodarzem a jego mikrobiomem, co prawdopodobnie odgrywa kluczową rolę w rozwoju chorób przewlekłych.
W kontrolowanym badaniu uczestnicy stosowali dietę NiMe i przyjmowali doustnie L. reuteri (pożyteczna bakteria powszechnie występująca u mieszkańców Papui-Nowej Gwinei). Naukowcy badający mikrobiom jelitowy na tych terenach odkryli, że u mieszkańców Papui-Nowej Gwinei mikrobiom jest znacznie bardziej zróżnicowany oraz wzbogacony o szczepy, na które duży wpływ ma błonnik pokarmowy. L. reuteri rzadko występuje u osób zamieszkujących wysoko rozwinięte i uprzemysłowione kraje.
Założenia diety NiMe
Podstawowe założenia diety NiMe są następujące:
- podstawę diety stanowią: warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i pełne ziarna;
- ograniczeniu podlegają produkty zwierzęce: jedna porcja chudego mięsa, takiego jak łosoś, kurczak lub wieprzowina;
- dieta eliminuje: nabiał, wołowinę, pszenicę oraz wysokoprzetworzoną żywność bogatą w cukry proste i tłuszcze nasycone;
- dieta może dostarczać nawet około 22 g błonnika na każde 1000 kcal (co znacznie przekracza obecne zalecenia dotyczące spożycia błonnika pokarmowego).
Korzyści zdrowotne diety NiMe
Dieta NiMe, która opiera się głównie na produktach roślinnych, dzięki czemu dostarcza większej ilości błonnika pokarmowego, może przyczynić się do:
- redukcji stanu zapalnego w organizmie;
- poprawy profilu lipidowego;
- poprawy poziomu glukozy we krwi;
- redukcji masy ciała (ograniczenie wysokoprzetworzonych produktów bogatych w cukry proste i tłuszcze znacznie zmniejsza wartość kaloryczną spożywanych posiłków);
- zwiększenia różnorodności mikrobiomu jelitowego.
Dla kogo przeznaczona jest dieta NiMe?
Dieta NiMe może być odpowiednia dla osób poszukujących naturalnych sposobów na poprawę zdrowia jelit, metabolizmu i ogólnego samopoczucia. Może również sprawdzić się u osób, które chcą ograniczyć spożycie przetworzonej żywności. Warto jednak pamiętać, że ze względu na sporą ilość błonnika pokarmowego ten rodzaj diety nie będzie odpowiedni dla wszystkich (szczególnie dla osób z chorobami zapalnymi żołądka, jelit, trzustki, z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, chorobą Crohna czy dla osób niedożywionych itd.).
Dieta NiMe – co mówią naukowcy?
W przeprowadzonych badaniach zaobserwowano poprawę niektórych parametrów zdrowotnych po zastosowaniu diety NiMe – niższy poziom markerów stanu zapalnego i lepszą glikemię. Niemniej nie stwierdzono jednoznacznie, czy wynika to bezpośrednio ze zmian w mikrobiomie, czy jest efektem wprowadzonych zmian żywieniowych, które już przynoszą pozytywny skutek. Konieczne są dalsze badania w tym zakresie w celu potwierdzenia efektów diety NiMe.
Warto zaznaczyć, że badanie nad dietą NiMe trwało tylko trzy tygodnie. Ze względu na spore wykluczenia i ograniczenia dietetyczne (nabiał, pszenica, mięso) taki sposób żywienia może prowadzić do niedoborów (np. wapń, witamina B12), dlatego należy rozsądnie podchodzić do wszelkich eliminacji i najlepiej zasięgnąć porady wykwalifikowanego dietetyka.
Dieta NiMe – przykładowe posiłki
Przykładowy jadłospis stosowany w badaniach, zgodny z dietą NiMe:
- Śniadanie: pudding ryżowy na słodzonym mleku roślinnym ze szczyptą cynamonu, ekstraktem waniliowym, rodzynkami, posiekanymi orzechami włoskimi i miodem.
- Lunch: curry z zielonego groszku z brązowym ryżem.
- Obiad: pieczony filet z łososia, pieczona brukselka i słodkie ziemniaki z ryżem brązowym.
- Przekąski: rodzynki, migdały.