Dieta kopenhaska – menu, ile można schudnąć i czy taka dieta jest zdrowa? - portal DOZ.pl
Dieta kopenhaska – menu, ile można schudnąć i czy taka dieta jest zdrowa?
Maria Brzegowy

Dieta kopenhaska – menu, ile można schudnąć i czy taka dieta jest zdrowa?

Szybki spadek masy ciała w krótkim czasie, ale i równolegle permanentny głód, bóle głowy i… zazwyczaj powrót do stanu wyjściowego. Zwolennicy diety kopenhaskiej przekonują jednak, że trwa ona na tyle niedługo, że nie pozostaje szkodliwa dla naszego organizmu. Czy aby na pewno?

Na czym polega dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska to jedna z najbardziej rygorystycznych diet, jaką kiedykolwiek wymyślono. Dostarcza od 500 do maksymalnie 800 kcal, co stanowi wręcz racje głodowe. Trwa 13 dni w czasie których opiera się na tych samych, wciąż powtarzanych „jadłospisach”. Zdaniem propagatorów, przyspiesza przemianę materii i redukuje nadmiar masy ciała w szybki i podobno trwały sposób. Jak jednak wytłumaczyć zalecenie, że można zastosować ją ponownie nie wcześniej niż po upływie dwóch lat? Czy ta informacja nie powinna nam już zapalić czerwonej lampki w głowie?

Dieta kopenhaska to bardzo rygorystyczna dieta. Sam fakt, że nie zaleca się jej stosowania częściej niż raz na dwa lata, powinien obudzić w nas czujność.

Ile można schudnąć na diecie kopenhaskiej?

Przeglądając fora kobiece, na których toczą się dyskusje na temat „zalet” diety kopenhaskiej, najczęściej pojawiające się zapytania dotyczą właśnie możliwości zgubienia zbędnych kilogramów. To poniekąd przerażające, że dorośli ludzie, za wszelką cenę zredukują swoją masę ciała w jak najszybszy sposób. Nie dbając o konsekwencje, wzajemnie się dopingują, nierzadko oceniając, że 3 czy 5 kilogramów w te dwa tygodnie, to tylko tyle i że stosująca na pewno nie trzymała się zasad. Ile można schudnąć na diecie kopenhaskiej zdaniem forumowiczek? Zazwyczaj od 5 do 8 kg w ciągu tych prawie 2 tygodni. Dla porównania, zalecany, zdrowy ubytek masy ciała, to przeciętnie od 0,5 do 1 kg… tygodniowo.

Zamiast zadawać pytanie „ile można schudnąć”, należałoby raczej zastanowić się „jakie konsekwencje mnie czekają”. Nawet jeśli stan naszego odżywienia jest bez zarzutu, warto pomyśleć o samopoczuciu, które w ciągu tych dwóch tygodni na pewno ulegnie pogorszeniu.

Polecane dla Ciebie

Menu w diecie kopenhaskiej

„Jadłospis” w diecie kopenhaskiej jest wysoce monotonny – oparty głównie o mięso, jaja i kawę. Dostarcza od 500 do 800 kcal, z czego 35% stanowi białko, 40% tłuszcze i 25% węglowodanów. Dla porównania, zalecenia zdrowej diety dotyczą następującego rozkładu tych makroskładników: 10-15% białka, 25-35% tłuszczu i 45-65% węglowodanów.

Przykładowy jadłospis w diecie kopenhaskiej wygląda mniej więcej tak:
Śniadanie – kubek czarnej kawy z dodatkiem łyżeczki cukru, 
Obiad – 2 jajka ugotowane na twardo, duża szklanka brokułów, średni pomidor,
Kolacja – pojedyncza pierś z kurczaka bez skóry, sałata zielona z papryką i łyżka oliwy.

Jadłospis w diecie kopenhaskiej jest bardzo monotonny. Zaleca się jadać trzy posiłki dziennie, z których w zasadzie żaden nie zaspakaja w pełni potrzeb naszego organizmu.

Czy dieta kopenhaska jest dietą niedoborową?

Powyższe, przykładowe menu (opracowane na podstawie informacji z for) dostarcza ok. 500 kcal, 46g białka, 22g tłuszczu, 25g węglowodanów i raptem 8g błonnika pokarmowego na minimum 25g zalecanego. Dodatkowo pokrywa tylko:
- 25% dziennego zapotrzebowania na wapń (na poziomie RDA),
- 33% na żelazo (w przypadku kobiet),
- 50% na cynk oraz
- 50% na potas.

I choć 13 dni to niewiele aby doprowadzić do wystąpienia niedoborów pokarmowych w organizmie (choć nigdy nie wiadomo z jakiego poziomu odżywienia startuje odchudzający!), to jednak pewne, uciążliwe skutki stosowania tej diety mogą pojawić się już nazajutrz od jej rozpoczęcia. O czym mowa?

Z całą pewnością, jadłospis w diecie kopenhaskiej jest jadłospisem niedoborowym – zarówno w energię, jak i podstawowe składniki pokarmowe. Brakuje w nim m.in. odpowiednich ilości węglowodanów, błonnika pokarmowego, wapnia, żelaza, cynku oraz potasu.

Czy dieta kopenhaska jest zdrowa? Jakie są skutki stosowania diety kopenhaskiej?

Po pierwsze – permanentny głód, po drugie – brak energii do pracy i nieustanne osłabienie. Porcja energii w ilości ok. 500-800 kcal, podczas gdy przeciętna kobieta potrzebuje minimum 1400-1500 kcal, powoduje, że przez cały dzień, nieustannie towarzyszy nam burczenie w brzuchu i myśli o jedzeniu. Kolejnym problemem, który prawdopodobnie wystąpi niedługo po rozpoczęciu „kuracji” to zaparcia – w związku ze zbyt małą ilością dostarczanego błonnika pokarmowego. Jeśli do tego dołożymy bóle głowy, rozdrażnienie i nerwowość w związku z brakiem możliwości zaspokojenia głodu – wnioski powinny nasunąć się same.

Najdotkliwszym problemem pojawiającym się podczas stosowania diety kopenhaskiej jest nieustanny głód, oraz często równolegle – bóle głowy oraz zaparcia. Na skutek natrętnych myśli o jedzeniu, pojawia się również rozdrażnienie i wahania nastroju.

Czy dieta kopenhaska jest skuteczna?

Sam spadek masy ciała nie powinien być wiązany ze spadkiem tkanki tłuszczowej. To dlatego, po powrocie do poprzedniego sposobu odżywiania, kilogramy wracają, w dodatku – często z nawiązką. Podejmując interwencję mającą na celu redukcję masy ciała, nie wystarczy jedynie ograniczyć ilości spożywanych „kalorii”. Najczęściej - najlepszym i najbardziej skutecznym sposobem będzie po prostu zmiana codziennych nawyków. Specjalista dietetyk nie pozwoli na Twój głód! A przynajmniej nie na taki, jaki czeka Cię podczas stosowania podobnych do kopenhaskiej diet. Zadbaj o swój wygląd, ale zadbaj też o samopoczucie. Wtedy będziesz mieć pewność, że efekty pozostaną z Tobą na dłużej.

Pomimo szybkiego spadku masy ciała, zbędne kilogramy wracają w błyskawicznym tempie. Skutkiem ubocznym diety kopenhaskiej jest często efekt jo-jo.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Świąteczne menu dla osób z chorobami układu pokarmowego

    W święta Bożego Narodzenia dieta lekkostrawna pacjenta z chorobą układu pokarmowego może stać się nie lada wyzwaniem. Wbrew pozorom, nie jest ona jednak tak restrykcyjna jakby się wydawało. W trzeciej części naszego świątecznego cyklu podpowiemy Wam co wybierać aby nie wyrządzić szkody swojemu żołądkowi.

  • Wigilia bez karpia? Święta w wersji wege

    Wigilijna wieczerza kojarzy nam się zazwyczaj z takimi daniami, jak smażony karp, śledzie, ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjnie w ten wyjątkowy wieczór podajemy na stół dania postne, jednak od kilku lat dopuszczalne jest także jedzenie mięsa.

  • Arsen w żywności – jaki może mieć wpływ na zdrowie?

    Arsen to składnik swego czasu najpopularniejszej trucizny – arszeniku. Ma udokumentowany wpływ na działanie metabolizmu – jest mikroelementem, jednak w wyższych dawkach jest toksyczny i powoduje poważne problemy zdrowotne. Co ciekawe, jednym z głównych źródeł, z którymi dostaje się do naszego organizmu jest żywność. Jaki ma wpływ na zdrowie? Jak ograniczyć ilość arsenu w diecie? Podpowiadamy.

  • Miód manuka – właściwości i zastosowanie

    Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule. 

  • Dieta na zaparcia – co jeść przy zatwardzeniu? Jadłospis dla dzieci i dorosłych

    Problemy z wypróżnianiem wynikają głównie z nieprawidłowej diety, w której brakuje składników ułatwiających pracę jelit. Dieta przy zaparciach obejmuje przede wszystkim produkty bogate w błonnik, a także zwiększenie podaży przyjmowanych płynów. Co warto jeść przy zatwardzeniu? O czym należy pamiętać przy komponowaniu diety na zaparcia? 

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku – pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Mandarynki – wartości odżywcze, kalorie i właściwości. Czy warto je jeść?

    Małe, słodkie, lubiane chyba przez wszystkich. Wraz z pomarańczami nieodłącznie kojarzą się z okresem Bożego Narodzenia. Czy mandarynki są zdrowe? Jakimi właściwościami się charakteryzują? Czy mogą wchodzić w skład kosmetyków?

  • Odnowa biologiczna – wskazania, efekty, zabiegi wykorzystywane w bioregeneracji. Odnowa biologiczna w sporcie

    Odnowa biologiczna (bioregeneracja) to szereg działań, których celem jest poprawa lub utrzymanie dobrej kondycji psycho-fizycznej organizmu. W tym celu wykorzystuje się właściwości naturalnych czynników i warunków środowiskowych. Odnowa biologiczna obejmuje metody fizykalne (np. masaż czy hydroterapię), ale także właściwą dietę, odpowiednia dawkę snu czy walkę z nadmiernym stresem. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij