Dieta kopenhaska – menu, ile można schudnąć i czy taka dieta jest zdrowa?
Maria Brzegowy

Dieta kopenhaska – menu, ile można schudnąć i czy taka dieta jest zdrowa?

Szybki spadek masy ciała w krótkim czasie, ale i równolegle permanentny głód, bóle głowy i… zazwyczaj powrót do stanu wyjściowego. Zwolennicy diety kopenhaskiej przekonują jednak, że trwa ona na tyle niedługo, że nie pozostaje szkodliwa dla naszego organizmu. Czy aby na pewno?

Na czym polega dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska to jedna z najbardziej rygorystycznych diet, jaką kiedykolwiek wymyślono. Dostarcza od 500 do maksymalnie 800 kcal, co stanowi wręcz racje głodowe. Trwa 13 dni w czasie których opiera się na tych samych, wciąż powtarzanych „jadłospisach”. Zdaniem propagatorów, przyspiesza przemianę materii i redukuje nadmiar masy ciała w szybki i podobno trwały sposób. Jak jednak wytłumaczyć zalecenie, że można zastosować ją ponownie nie wcześniej niż po upływie dwóch lat? Czy ta informacja nie powinna nam już zapalić czerwonej lampki w głowie?

Dieta kopenhaska to bardzo rygorystyczna dieta. Sam fakt, że nie zaleca się jej stosowania częściej niż raz na dwa lata, powinien obudzić w nas czujność.

Ile można schudnąć na diecie kopenhaskiej?

Przeglądając fora kobiece, na których toczą się dyskusje na temat „zalet” diety kopenhaskiej, najczęściej pojawiające się zapytania dotyczą właśnie możliwości zgubienia zbędnych kilogramów. To poniekąd przerażające, że dorośli ludzie, za wszelką cenę zredukują swoją masę ciała w jak najszybszy sposób. Nie dbając o konsekwencje, wzajemnie się dopingują, nierzadko oceniając, że 3 czy 5 kilogramów w te dwa tygodnie, to tylko tyle i że stosująca na pewno nie trzymała się zasad. Ile można schudnąć na diecie kopenhaskiej zdaniem forumowiczek? Zazwyczaj od 5 do 8 kg w ciągu tych prawie 2 tygodni. Dla porównania, zalecany, zdrowy ubytek masy ciała, to przeciętnie od 0,5 do 1 kg… tygodniowo.

Zamiast zadawać pytanie „ile można schudnąć”, należałoby raczej zastanowić się „jakie konsekwencje mnie czekają”. Nawet jeśli stan naszego odżywienia jest bez zarzutu, warto pomyśleć o samopoczuciu, które w ciągu tych dwóch tygodni na pewno ulegnie pogorszeniu.

Powiązane produkty

Menu w diecie kopenhaskiej

„Jadłospis” w diecie kopenhaskiej jest wysoce monotonny – oparty głównie o mięso, jaja i kawę. Dostarcza od 500 do 800 kcal, z czego 35% stanowi białko, 40% tłuszcze i 25% węglowodanów. Dla porównania, zalecenia zdrowej diety dotyczą następującego rozkładu tych makroskładników: 10-15% białka, 25-35% tłuszczu i 45-65% węglowodanów.

Przykładowy jadłospis w diecie kopenhaskiej wygląda mniej więcej tak:
Śniadanie – kubek czarnej kawy z dodatkiem łyżeczki cukru, 
Obiad – 2 jajka ugotowane na twardo, duża szklanka brokułów, średni pomidor,
Kolacja – pojedyncza pierś z kurczaka bez skóry, sałata zielona z papryką i łyżka oliwy.

Jadłospis w diecie kopenhaskiej jest bardzo monotonny. Zaleca się jadać trzy posiłki dziennie, z których w zasadzie żaden nie zaspakaja w pełni potrzeb naszego organizmu.

Czy dieta kopenhaska jest dietą niedoborową?

Powyższe, przykładowe menu (opracowane na podstawie informacji z for) dostarcza ok. 500 kcal, 46g białka, 22g tłuszczu, 25g węglowodanów i raptem 8g błonnika pokarmowego na minimum 25g zalecanego. Dodatkowo pokrywa tylko:
- 25% dziennego zapotrzebowania na wapń (na poziomie RDA),
- 33% na żelazo (w przypadku kobiet),
- 50% na cynk oraz
- 50% na potas.

I choć 13 dni to niewiele aby doprowadzić do wystąpienia niedoborów pokarmowych w organizmie (choć nigdy nie wiadomo z jakiego poziomu odżywienia startuje odchudzający!), to jednak pewne, uciążliwe skutki stosowania tej diety mogą pojawić się już nazajutrz od jej rozpoczęcia. O czym mowa?

Z całą pewnością, jadłospis w diecie kopenhaskiej jest jadłospisem niedoborowym – zarówno w energię, jak i podstawowe składniki pokarmowe. Brakuje w nim m.in. odpowiednich ilości węglowodanów, błonnika pokarmowego, wapnia, żelaza, cynku oraz potasu.

Czy dieta kopenhaska jest zdrowa? Jakie są skutki stosowania diety kopenhaskiej?

Po pierwsze – permanentny głód, po drugie – brak energii do pracy i nieustanne osłabienie. Porcja energii w ilości ok. 500-800 kcal, podczas gdy przeciętna kobieta potrzebuje minimum 1400-1500 kcal, powoduje, że przez cały dzień, nieustannie towarzyszy nam burczenie w brzuchu i myśli o jedzeniu. Kolejnym problemem, który prawdopodobnie wystąpi niedługo po rozpoczęciu „kuracji” to zaparcia – w związku ze zbyt małą ilością dostarczanego błonnika pokarmowego. Jeśli do tego dołożymy bóle głowy, rozdrażnienie i nerwowość w związku z brakiem możliwości zaspokojenia głodu – wnioski powinny nasunąć się same.

Najdotkliwszym problemem pojawiającym się podczas stosowania diety kopenhaskiej jest nieustanny głód, oraz często równolegle – bóle głowy oraz zaparcia. Na skutek natrętnych myśli o jedzeniu, pojawia się również rozdrażnienie i wahania nastroju.

Czy dieta kopenhaska jest skuteczna?

Sam spadek masy ciała nie powinien być wiązany ze spadkiem tkanki tłuszczowej. To dlatego, po powrocie do poprzedniego sposobu odżywiania, kilogramy wracają, w dodatku – często z nawiązką. Podejmując interwencję mającą na celu redukcję masy ciała, nie wystarczy jedynie ograniczyć ilości spożywanych „kalorii”. Najczęściej - najlepszym i najbardziej skutecznym sposobem będzie po prostu zmiana codziennych nawyków. Specjalista dietetyk nie pozwoli na Twój głód! A przynajmniej nie na taki, jaki czeka Cię podczas stosowania podobnych do kopenhaskiej diet. Zadbaj o swój wygląd, ale zadbaj też o samopoczucie. Wtedy będziesz mieć pewność, że efekty pozostaną z Tobą na dłużej.

Pomimo szybkiego spadku masy ciała, zbędne kilogramy wracają w błyskawicznym tempie. Skutkiem ubocznym diety kopenhaskiej jest często efekt jo-jo.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku – pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij