
Dieta łatwostrawna
Jak sama nazwa sugeruje, dieta łatwo strawna ma „odciążyć” organizm. Jest to bowiem dieta, która jest tylko modyfikacją racjonalnego żywienia i ma szerokie zastosowanie w przypadku pacjentów z bardzo różnymi schorzeniami. Jest też „normalnym” sposobem żywienia dla pewnych grup ludności.
Kiedy stosować dietę?
Dieta łatwostrawna znajduje zastosowanie w:
- chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką
- okresach rekonwalescencji po operacjach
- nadmiernej pobudliwości jelita grubego
- stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit
- dla osób w wieku podeszłym
- Dietę tą stosujemy również wtedy, kiedy warto dać „odpocząć” żołądkowi, czyli na przykład po przejedzeniu, długim biesiadowaniu czy choćby po świętach.
Jak się żywić?
Dieta łatwostrawna zwana także lekkostrawną różni się od diety podstawowej doborem produktów spożywczych i sposobem przygotowania potraw. Zasadą diety, jak już wspomniano, jest nieobciążanie przewodu pokarmowego pod względem zarówno ilościowym jak i jakościowym. Powinna ona pokrywać zapotrzebowanie kaloryczne i na składniki odżywcze jak dla osoby zdrowej.
Co zatem jeszcze ulega zmianie? Techniki kulinarne, czyli sposób przyrządzania potraw, który będzie czynił potrawy łatwiej przyswajalne. Głównym ograniczeniom podlegają potrawy tłuste, smażone, wzdymające, długo zalegające w żołądku czy ostro przyprawione.
Ilość posiłków powinna zostać unormowana, należy jeść 4-5 razy w ciągu dnia, o regularnych porach oraz niewielkie porcje. Zalecane jest spożycie ostatniego posiłku 2 godziny przed snem.
Poniżej przedstawiona jest tabela produktów i potraw dozwolonych oraz przeciwwskazanych w diecie łatwostrawnej. Pozostają jeszcze zmiany w sposobie przygotowania potraw. Oto kilka uwag technologicznych:
- Najbardziej zalecane jest gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie w folii ale bez wcześniejszego obsmażania, duszenie. Smażenie i pieczenie na tłuszczu musi zostać całkowicie wykluczone.
- Nie należy używać zasmażek. Jeżeli trzeba zagęścić zupy lub sosy, to do tego celu warto użyć zawiesiny z mąki i mleka bądź podprawić żółtkiem.
- Warzywa i owoce spożywa się w formie gotowanej lub przecierów.
- Warto potrawy miksować lub przecierać przez sito, do spulchniania używać ubitej piany lub namoczonej bułki.
- Należy ograniczyć produkty bogate w błonnik.
- Warto pamiętać, aby potrawy były dobrze doprawione zalecanymi przyprawami, atrakcyjnie podane i smaczne.
Pozwól sobie na odrobinę szaleństwa…
Jeżeli stan zdrowia na to zezwala, można do diety sporadycznie włączyć pewne produkty, pod warunkiem, że nie będą po ich spożyciu występowały dolegliwości bólowe. Co zatem można czasami spożywać i w umiarkowanych ilościach? Oto przykładowa lista:
- Słabą naturalną kawę z mlekiem
- Drożdżówkę
- Pieczywo pszenne razowe z dodatkiem słonecznika
- Jaja
- Parówki cielęce
- Ser żółty z obniżoną zawartością tłuszczu
- Szpinak
- Brokuły
- Kalafior
- Fasolkę szparagową
- Wiśnie
- Śliwki
- Kiwi
- Melon
Uwaga!
Ważne jest, aby obserwować organizm i wykluczać z diety te produkty i potrawy, które są przez organizm nieprzyswajalne, nawet jeżeli są z grupy „zalecanych”. Dobór produktów uzależnia się bowiem od indywidualnej tolerancji każdej osoby.
Przykład diety łatwostrawnej
Śniadanie:
Chleb pszenny z masłem, polędwica z indyka, pomidor, banan, słaba herbata
II śniadanie:
Kajzerka z chudym serem twarogowym i powidłami śliwkowymi, napój owocowy
Obiad:
Krupnik z kaszy jęczmiennej
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym, ryż, marchewka gotowana z odrobiną masła
Jabłko pieczone z dżemem z dzikiej róży z sosem waniliowym
Podwieczorek:
Galaretka z jabłkiem, herbatniki
Kolacja:
Zapiekanka z makaronu i warzyw, sałata z oliwą z oliwek i ziołami, herbata owocowa