Fasolka szparagowa – właściwości, wartości odżywcze, kalorie, zdrowe przepisy
Maria Brzegowy

Fasolka szparagowa – właściwości, wartości odżywcze, kalorie, zdrowe przepisy

Fasolka szparagowa to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, dlatego poleca się ją diabetykom, osobom cierpiącym na insulinoopornością lub walczącym z otyłością. W fasolce szparagowej istotą rolę odgrywa obecność błonnika, który pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego. Jakie wartości odżywcze i ile kcal ma fasola szparagowa? W jaki sposób ją gotować, przechowywać i mrozić?   

Sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych lub do letnich sałatek, a dla smakoszy będzie głównym składnikiem posiłków. Idealna dla dorosłych, ale także i dla dzieci – swoim kolorem, kształtem i delikatnym smakiem powinna przekonać niejednego niejadka. Jakie właściwości posiada fasolka szparagowa? Gdzie i do czego można ją wykorzystać? Dlaczego warto, aby znalazła się ona na naszych talerzach?  

Fasolka szparagowa – charakterystyka 

Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje fasolki szparagowej: żółtą, zieloną, szeroką i płaską (tzw. mamut), świeżą albo mrożoną. Fasolka należy do grupy roślin strączkowych, odznaczających się szeregiem korzyści dla naszego zdrowia. Sezon na nią trwa od początku czerwca do końca września. W Polsce fasola szparagowa jest często uprawianą rośliną w przydomowych ogródkach. Wybierana jest ze względu na smak oraz łatwość w uprawie.  

Fasolka szparagowa – wartości odżywcze i właściwości 

Jak już wcześniej wspomniano, fasola szparagowa, podobnie jak i inne warzywa oraz nasiona roślin strączkowych, odznacza się wartościowym dla naszego organizmu składem. Do jednych z właściwości zdrowotnych fasolki szparagowej zalicza się jej zdolność do regulowania pracy przewodu pokarmowego – za sprawą obecności błonnika. Przyspiesza on pracę jelit, zwiększa masę stolca (zapewnia więc na profilaktykę zaparć) oraz wpływa na prawidłowy skład flory bakteryjnej jelit. Jego obecność w diecie wskazana jest u osób z nadwagą, otyłością (pozwala zachować sytość na dłuższy czas) bądź hipercholesterolemią.  

Dodatkowo fasolka szparagowa posiada niski indeks glikemiczny, co będzie miało znaczenie dla chorych na cukrzycę, insulinooporność czy zespół metaboliczny, jak również dla chorych z otyłością. 

Fasolka szparagowa dostarcza także pewnej ilości witamin antyoksydacyjnych, odpowiedzialnych za zmniejszenie ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych niezakaźnych, jak również i składników mineralnych takich jak: potas, magnez, fosfor oraz żelazo. 

Roślina należy do warzyw niskokalorycznych. 100 gramów tego produktu dostarcza jedynie 31 kcal. Dzięki temu, sprawdzi się jako przekąska oraz dodatek do dań przeznaczonych dla osób stosujących dietę redukcyjną. 

Fasolka szparagowa – jak gotować, przechowywać i mrozić? 

Po zakupie, opłukaną fasolkę szparagową zaleca się przechowywać w plastikowej torebce z otworami, co pozwoli na zachowanie jej świeżości. Aby ją prawidłowo przygotować, na samym początku należy strąki dokładnie oczyścić, obciąć końcówki z obydwu stron i opłukać pod bieżącą wodą. Kolejnym krokiem, jest zalanie jej wrzątkiem – jeżeli przygotowujemy z niej osobny posiłek. Pomoże to zachować w niej cenne składniki mineralne. W przypadku gotowania zupy, fasolkę należy wrzucić do zimnej wody, co spowoduje dłuższe gotowanie i większa część minerałów przedostanie się do wywaru. Fasolkę gotujemy do momentu uzyskania miękkości, czyli przez około 10–20 minut. 

W przypadku mrożenia fasolki szparagowej, wszystkie czynności należy wykonać tak samo jak w przypadku jej gotowania. Po oczyszczeniu i umyciu, fasolkę blanszujemy, tzn. zalewamy wrzącą wodą na około 2–3 minuty. Po tym czasie wkładamy ją pod zimną wodę, co pozwoli na zatrzymanie procesu obróbki termicznej. Po osuszeniu, należy na około godzinę rozłożyć ją w zamrażarce w celu wstępnego przemrożenia, co zapobiegnie sklejaniu się strąków. Po tym czasie fasolka jest gotowa do całkowitego zamrażania. 

Zdrowe przepisy na dania z fasolką szparagową 

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem fasolki szparagowej: 

Sałatka z fasolki, fety i pomidorków cherry

Fasolkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami z artykułu, a następnie ugotuj w osolonym wrzątku. W międzyczasie pokrój ser feta w kosteczkę, a pomidorki koktajlowe przetnij na pół. Po ugotowaniu, fasolkę polej oliwą z oliwek i wymieszaj. Następnie wyłóż na talerz, posyp serem feta, pomidorkami i sporą ilością zielonej pietruszki. 

Zapiekanka z fasolki szparagowej, mozzarelli, curry, bułką tartą i pomidorkami 

Fasolkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami z artykułu, a następnie ugotuj w osolonym wrzątku. W międzyczasie pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a bułkę tartą wymieszaj z przyprawą curry. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj ugotowaną fasolkę, masło, bułkę wraz z przyprawą i startą mozzarellą. Na wierzchu poukładaj połówki pomidorków i piecz przez około 15 minut w 180 stopniach. Pod koniec całość posyp świeżą rukolą. 

Sałatka z fasolki szparagowej, pieczonych ziemniaków, rzodkiewki i jajek 

Fasolkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami z artykułu, a następnie ugotuj w osolonym wrzątku. Ziemniaki obierz, przetnij na mniejsze kawałki, dopraw przyprawą do ziemniaków (lub dowolną, ulubioną mieszanką o naturalnym składzie) i piecz w piekarniku, aż do miękkości. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki. Jajka ugotuj, a następnie pokrój na ćwiartki. Do miski wrzuć fasolkę, ziemniaki, rzodkiewkę i jajka, dopraw według uznania. Całość polej sosem przygotowany na bazie pesto z bazylii z dodatkiem jogurtu naturalnego.  

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Po jakie zioła sięgać na odchudzanie?

    Zioła stosowane w procesie odchudzania stanowią doskonały suplement do dobrze zbilansowanej diety, która powinna być urozmaicona i opierać się na dużej ilość warzyw, owoców, zdrowych źródeł białek, tłuszczy i węglowodanów złożonych. Wszystkie te produkty w trakcie pozbywania się zbędnych kilogramów powinny być spożywane w określonej ilości, czyli mieścić się w założeniach tzw. diety redukcyjnej. Nie należy zapominać również o systematycznej aktywności fizycznej dostosowanej do fizjologii i stanu zdrowia osoby, która się odchudza. Które zioła na odchudzanie wybrać, czy pomagają one zmniejszyć łaknienie i ograniczają wchłanianie węglowodanów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.  

  • Adaptogeny – Traganek błoniasty – właściwości lecznicze herbaty z korzenia Astragalus membranaceus

    Traganek błonisty jest adaptogenem. Wspomaga organizm w sytuacjach, kiedy jest on narażony na stres i w momentach obniżonej odporności. Ponadto spowalnia procesy starzenia, dzięki swoim silnym właściwością przeciwutleniającym. Osoby, które cierpią z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), tocznia rumieniowatego układowego lub zażywają leki immunosupresyjne nie powinny suplementować preparatów z Astragalus membranaceus, ponieważ traganek obniża skuteczność preparatów stosowanych w leczeniu tych chorób. Który preparat z adaptogenem wybrać, jaka jest zalecana dawka dzienna traganka błonistego i jak przygotować herbatę z korzenia Astragalus membranaceus? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Flawonoidy – czym są? Rodzaje, źródła i właściwości flawonoidów

    Flawonoidy to fitozwiązki, czyli substancje naturalnie występujące w roślinach, o niezwykle bogatym działaniu prozdrowotnym. Ich wpływ na organizm jest tak korzystny, że wyizolowana w 1930 roku jako pierwsza z tej grupy rutyna uznana została za nowo odkrytą witaminę – nazwano ją witaminą P. Do teraz, po latach badań i po tysiącach kolejnych odkrytych związków z tej grupy, zdarza się usłyszeć tę nazwę jako zbiorcze określenie flawonoidów. Co to za substancje i jakie mają dokładnie właściwości? Dowiedzmy się więcej. 

  • Waporyzacja – na czym polega? Jak wypada w porównaniu z tradycyjnym paleniem?

    Waporyzacja to termin znany od dawna, oznaczający zjawisko fizyczne – wydzielanie pary wodnej. Odparowywanie substancji aktywnych z ziół jest natomiast czymś nowym, lecz stało się już światowym trendem. Dowiedz się, na czym polega i czym różni się od palenia? Jakich korzyści może dostarczać inhalacja bezdymna z wykorzystaniem waporyzatora?

  • Skorzonera – co to za warzywo? Wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie wężymordu

    Skorzonera, zwana inaczej wężymordem, to roślina mało popularna w Polsce. Warto jednak wiedzieć, że to warzywo może stanowić ciekawy i wartościowy element naszej diety. Czym dokładnie jest skorzonera? Jakimi właściwościami się wyróżnia? Kto może włączyć ją do swojej diety? Podpowiadamy. 

  • Seler naciowy – wartości odżywcze i właściwości. Dlaczego warto go jeść?

    Seler naciowy to warzywo popularne wśród osób odchudzających się i dbających o zdrowy styl życia, jednak wciąż niedocenione. Łodygi selera naciowego stanowią bogate źródło witamin i składników mineralnych, dostarczają błonnika i należą do produktów o niskim IG. Co jeszcze warto wiedzieć o selerze naciowym? 

  • Kwercetyna – właściwości prozdrowotne. Jakie są naturalne źródła kwercetyny? Kiedy warto ją suplementować?

    Kwercetyna należy do grupy bioaktywnych związków roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym, zwanych flawonoidami. Jest to naturalny barwnik roślinny występujący w wielu owocach i warzywach, znajduje się np. w liściach zielonej herbaty, cebuli, brokułach, jabłkach, jagodach, winogronach. Kwercetyna posiada cenne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, wpływa również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz na metabolizm. 

  • Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu

    Zeaksantyna to substancja niezbędna dla zdrowia oczu. Na czym polega jej korzystny wpływ na zmysł wzroku? Jak możemy uzupełnić jej poziom, by cieszyć się tymi dobrodziejstwami? Poznajmy właściwości zeaksantyny i sposoby na dostarczenie jej organizmowi. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij