Fasolka szparagowa – właściwości, wartości odżywcze, kalorie, zdrowe przepisy
Maria Brzegowy

Fasolka szparagowa – właściwości, wartości odżywcze, kalorie, zdrowe przepisy

Fasolka szparagowa to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, dlatego poleca się ją diabetykom, osobom cierpiącym na insulinoopornością lub walczącym z otyłością. W fasolce szparagowej istotą rolę odgrywa obecność błonnika, który pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego. Jakie wartości odżywcze i ile kcal ma fasola szparagowa? W jaki sposób ją gotować, przechowywać i mrozić?   

Sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych lub do letnich sałatek, a dla smakoszy będzie głównym składnikiem posiłków. Idealna dla dorosłych, ale także i dla dzieci – swoim kolorem, kształtem i delikatnym smakiem powinna przekonać niejednego niejadka. Jakie właściwości posiada fasolka szparagowa? Gdzie i do czego można ją wykorzystać? Dlaczego warto, aby znalazła się ona na naszych talerzach?  

Fasolka szparagowa – charakterystyka 

Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje fasolki szparagowej: żółtą, zieloną, szeroką i płaską (tzw. mamut), świeżą albo mrożoną. Fasolka należy do grupy roślin strączkowych, odznaczających się szeregiem korzyści dla naszego zdrowia. Sezon na nią trwa od początku czerwca do końca września. W Polsce fasola szparagowa jest często uprawianą rośliną w przydomowych ogródkach. Wybierana jest ze względu na smak oraz łatwość w uprawie.  

Fasolka szparagowa – wartości odżywcze i właściwości 

Jak już wcześniej wspomniano, fasola szparagowa, podobnie jak i inne warzywa oraz nasiona roślin strączkowych, odznacza się wartościowym dla naszego organizmu składem. Do jednych z właściwości zdrowotnych fasolki szparagowej zalicza się jej zdolność do regulowania pracy przewodu pokarmowego – za sprawą obecności błonnika. Przyspiesza on pracę jelit, zwiększa masę stolca (zapewnia więc na profilaktykę zaparć) oraz wpływa na prawidłowy skład flory bakteryjnej jelit. Jego obecność w diecie wskazana jest u osób z nadwagą, otyłością (pozwala zachować sytość na dłuższy czas) bądź hipercholesterolemią.  

Dodatkowo fasolka szparagowa posiada niski indeks glikemiczny, co będzie miało znaczenie dla chorych na cukrzycę, insulinooporność czy zespół metaboliczny, jak również dla chorych z otyłością. 

Fasolka szparagowa dostarcza także pewnej ilości witamin antyoksydacyjnych, odpowiedzialnych za zmniejszenie ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych niezakaźnych, jak również i składników mineralnych takich jak: potas, magnez, fosfor oraz żelazo. 

Roślina należy do warzyw niskokalorycznych. 100 gramów tego produktu dostarcza jedynie 31 kcal. Dzięki temu, sprawdzi się jako przekąska oraz dodatek do dań przeznaczonych dla osób stosujących dietę redukcyjną. 

Powiązane produkty

Fasolka szparagowa – jak gotować, przechowywać i mrozić? 

Po zakupie, opłukaną fasolkę szparagową zaleca się przechowywać w plastikowej torebce z otworami, co pozwoli na zachowanie jej świeżości. Aby ją prawidłowo przygotować, na samym początku należy strąki dokładnie oczyścić, obciąć końcówki z obydwu stron i opłukać pod bieżącą wodą. Kolejnym krokiem, jest zalanie jej wrzątkiem – jeżeli przygotowujemy z niej osobny posiłek. Pomoże to zachować w niej cenne składniki mineralne. W przypadku gotowania zupy, fasolkę należy wrzucić do zimnej wody, co spowoduje dłuższe gotowanie i większa część minerałów przedostanie się do wywaru. Fasolkę gotujemy do momentu uzyskania miękkości, czyli przez około 10–20 minut. 

W przypadku mrożenia fasolki szparagowej, wszystkie czynności należy wykonać tak samo jak w przypadku jej gotowania. Po oczyszczeniu i umyciu, fasolkę blanszujemy, tzn. zalewamy wrzącą wodą na około 2–3 minuty. Po tym czasie wkładamy ją pod zimną wodę, co pozwoli na zatrzymanie procesu obróbki termicznej. Po osuszeniu, należy na około godzinę rozłożyć ją w zamrażarce w celu wstępnego przemrożenia, co zapobiegnie sklejaniu się strąków. Po tym czasie fasolka jest gotowa do całkowitego zamrażania. 

Zdrowe przepisy na dania z fasolką szparagową 

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem fasolki szparagowej: 

Sałatka z fasolki, fety i pomidorków cherry

Fasolkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami z artykułu, a następnie ugotuj w osolonym wrzątku. W międzyczasie pokrój ser feta w kosteczkę, a pomidorki koktajlowe przetnij na pół. Po ugotowaniu, fasolkę polej oliwą z oliwek i wymieszaj. Następnie wyłóż na talerz, posyp serem feta, pomidorkami i sporą ilością zielonej pietruszki. 

Zapiekanka z fasolki szparagowej, mozzarelli, curry, bułką tartą i pomidorkami 

Fasolkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami z artykułu, a następnie ugotuj w osolonym wrzątku. W międzyczasie pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a bułkę tartą wymieszaj z przyprawą curry. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj ugotowaną fasolkę, masło, bułkę wraz z przyprawą i startą mozzarellą. Na wierzchu poukładaj połówki pomidorków i piecz przez około 15 minut w 180 stopniach. Pod koniec całość posyp świeżą rukolą. 

Sałatka z fasolki szparagowej, pieczonych ziemniaków, rzodkiewki i jajek 

Fasolkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami z artykułu, a następnie ugotuj w osolonym wrzątku. Ziemniaki obierz, przetnij na mniejsze kawałki, dopraw przyprawą do ziemniaków (lub dowolną, ulubioną mieszanką o naturalnym składzie) i piecz w piekarniku, aż do miękkości. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki. Jajka ugotuj, a następnie pokrój na ćwiartki. Do miski wrzuć fasolkę, ziemniaki, rzodkiewkę i jajka, dopraw według uznania. Całość polej sosem przygotowany na bazie pesto z bazylii z dodatkiem jogurtu naturalnego.  

  1. J. Wawryka, Z. Zdrojewicz, Fasola – ważny składnik zdrowej diety. Analiza wartości odżywczych, "Pediatr Med. Rodz", nr 12 4 2016. 
  2. H. Kunachowicz, B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo PZWL Warszawa 2017. 
  3. M. Domin, F. Kluza, Warunki blanszowania, a wybrane właściwości fizyczne żółtej fasoli szparagowej przeznaczonej do mrożenia, "Acta Sci. Pol., Technica Agraria" nr 5 1 2006. 
  4. M. Jarosz, Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 2017. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Żywienie medyczne seniora – co to jest? Na co zwrócić uwagę?

    Wraz z wiekiem oraz w przebiegu różnego rodzaju schorzeń nasz organizm staje się podatny na niedobory minerałów i witamin. Z tego powodu w wieku podeszłym niezwykle istotne jest zadbanie o zbilansowaną i zdrową dietę, która uzupełni te niedobory i dostarczy organizmowi niezbędną ilość energii. Jak powinno wyglądać żywienie seniorów?

  • Żywienie medyczne podczas chemioterapii – co należy wiedzieć?

    Choć chemioterapia ma na celu niszczenie komórek nowotworowych, to niestety oddziałuje również na cały organizm i powoduje szereg skutków ubocznych. Odpowiednie żywienie odgrywa ważną rolę w procesie leczenia i poprawia samopoczucie pacjentów. Jak powinno wyglądać żywienie medyczne podczas chemioterapii?

  • Leczenie promieniami podczerwonymi – czym jest i jak korzystać z infrared (IR)?

    Terapia infrared (IR) opiera się na wykorzystaniu światła podczerwonego, którego zastosowanie jest poparte badaniami naukowymi. Jego właściwości są dobrze znane i wykorzystywane już od pewnego czasu. Jedne z najciekawszych możliwości zastosowania terapii infrared, opisywane w wielu różnych źródłach naukowych, to przede wszystkim leczenie bólu i pobudzanie wzrostu komórek w organizmie.

  • Czy kot domowy powinien wychodzić na dwór?

    Kot domowy to jedno z najbardziej tajemniczych i fascynujących zwierząt, które towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat. Choć dzisiaj postrzegany jest głównie jako zwierzę domowe, zachował swoje drapieżne instynkty, które niejednokrotnie stają się wyzwaniem – zarówno dla jego opiekunów, jak i dla lokalnych ekosystemów. Jakie są korzenie jego współpracy z człowiekiem i jakie zagrożenia wiążą się z jego swobodnym wypuszczaniem?

  • Dieta niskosodowa – dla kogo? Przepisy od dietetyka

    Sód to pierwiastek niezbędny do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego podstawową rolą jest kontrola objętości płynów pozakomórkowych oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Sód jest niezwykle ważny, jednak jego nadmiar spożywany głównie w postaci soli kuchennej może wpływać na wzrost ciśnienia tętniczego krwi, niewydolność nerek oraz na wiele innych patologicznych procesów w organizmie. Czym jest dieta niskosodowa? Jakie niesie za sobą korzyści? Kto szczególnie powinien stosować dietę niskosodową? 

  • Jak się przygotować do sylwestra? Twarz, ciało i... nawodnienie

    Sylwestrowa noc to wyjątkowa okazja, by z radością pożegnać stary rok i przywitać nowy. Aby zabawa była udana, a poranek 1 stycznia okazał się łaskawszy, warto pamiętać o kilku zasadach i wprowadzić je w życie jeszcze przed szampańską imprezą.

  • Jak oczyścić organizm w 3 dni – przepisy dietetyka

    W okresie świątecznym często spożywamy więcej ciężkostrawnych, słodkich i tłustych posiłków niż zazwyczaj, co może prowadzić do zaburzeń trawiennych i gorszego samopoczucia. Czy po takim czasie powinniśmy oczyścić organizm specjalną dietą? Jak racjonalnie oczyścić organizm w 3 dni? Kto nie powinien korzystać z detoksów?

  • Jak skutecznie chronić pupila przed pasożytami? Praktyczne porady

    Pasożyty stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia naszych pupili. Zarażenie nimi może prowadzić do groźnych chorób, a nawet do stanów zagrażających życiu – szczególnie u młodych zwierząt. Dowiedz się, jak skutecznie dbać o profilaktykę, regularne odrobaczanie oraz ochronę przed pchłami i kleszczami.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.