Fasolka szparagowa – właściwości, wartości odżywcze, kalorie, zdrowe przepisy
Maria Brzegowy

Fasolka szparagowa – właściwości, wartości odżywcze, kalorie, zdrowe przepisy

Fasolka szparagowa to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, dlatego poleca się ją diabetykom, osobom cierpiącym na insulinoopornością lub walczącym z otyłością. W fasolce szparagowej istotą rolę odgrywa obecność błonnika, który pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego. Jakie wartości odżywcze i ile kcal ma fasola szparagowa? W jaki sposób ją gotować, przechowywać i mrozić?   

Sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych lub do letnich sałatek, a dla smakoszy będzie głównym składnikiem posiłków. Idealna dla dorosłych, ale także i dla dzieci – swoim kolorem, kształtem i delikatnym smakiem powinna przekonać niejednego niejadka. Jakie właściwości posiada fasolka szparagowa? Gdzie i do czego można ją wykorzystać? Dlaczego warto, aby znalazła się ona na naszych talerzach?  

Fasolka szparagowa – charakterystyka 

Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje fasolki szparagowej: żółtą, zieloną, szeroką i płaską (tzw. mamut), świeżą albo mrożoną. Fasolka należy do grupy roślin strączkowych, odznaczających się szeregiem korzyści dla naszego zdrowia. Sezon na nią trwa od początku czerwca do końca września. W Polsce fasola szparagowa jest często uprawianą rośliną w przydomowych ogródkach. Wybierana jest ze względu na smak oraz łatwość w uprawie.  

Fasolka szparagowa – wartości odżywcze i właściwości 

Jak już wcześniej wspomniano, fasola szparagowa, podobnie jak i inne warzywa oraz nasiona roślin strączkowych, odznacza się wartościowym dla naszego organizmu składem. Do jednych z właściwości zdrowotnych fasolki szparagowej zalicza się jej zdolność do regulowania pracy przewodu pokarmowego – za sprawą obecności błonnika. Przyspiesza on pracę jelit, zwiększa masę stolca (zapewnia więc na profilaktykę zaparć) oraz wpływa na prawidłowy skład flory bakteryjnej jelit. Jego obecność w diecie wskazana jest u osób z nadwagą, otyłością (pozwala zachować sytość na dłuższy czas) bądź hipercholesterolemią.  

Dodatkowo fasolka szparagowa posiada niski indeks glikemiczny, co będzie miało znaczenie dla chorych na cukrzycę, insulinooporność czy zespół metaboliczny, jak również dla chorych z otyłością. 

Fasolka szparagowa dostarcza także pewnej ilości witamin antyoksydacyjnych, odpowiedzialnych za zmniejszenie ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych niezakaźnych, jak również i składników mineralnych takich jak: potas, magnez, fosfor oraz żelazo. 

Roślina należy do warzyw niskokalorycznych. 100 gramów tego produktu dostarcza jedynie 31 kcal. Dzięki temu, sprawdzi się jako przekąska oraz dodatek do dań przeznaczonych dla osób stosujących dietę redukcyjną. 

Powiązane produkty

Fasolka szparagowa – jak gotować, przechowywać i mrozić? 

Po zakupie, opłukaną fasolkę szparagową zaleca się przechowywać w plastikowej torebce z otworami, co pozwoli na zachowanie jej świeżości. Aby ją prawidłowo przygotować, na samym początku należy strąki dokładnie oczyścić, obciąć końcówki z obydwu stron i opłukać pod bieżącą wodą. Kolejnym krokiem, jest zalanie jej wrzątkiem – jeżeli przygotowujemy z niej osobny posiłek. Pomoże to zachować w niej cenne składniki mineralne. W przypadku gotowania zupy, fasolkę należy wrzucić do zimnej wody, co spowoduje dłuższe gotowanie i większa część minerałów przedostanie się do wywaru. Fasolkę gotujemy do momentu uzyskania miękkości, czyli przez około 10–20 minut. 

W przypadku mrożenia fasolki szparagowej, wszystkie czynności należy wykonać tak samo jak w przypadku jej gotowania. Po oczyszczeniu i umyciu, fasolkę blanszujemy, tzn. zalewamy wrzącą wodą na około 2–3 minuty. Po tym czasie wkładamy ją pod zimną wodę, co pozwoli na zatrzymanie procesu obróbki termicznej. Po osuszeniu, należy na około godzinę rozłożyć ją w zamrażarce w celu wstępnego przemrożenia, co zapobiegnie sklejaniu się strąków. Po tym czasie fasolka jest gotowa do całkowitego zamrażania. 

Zdrowe przepisy na dania z fasolką szparagową 

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem fasolki szparagowej: 

Sałatka z fasolki, fety i pomidorków cherry

Fasolkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami z artykułu, a następnie ugotuj w osolonym wrzątku. W międzyczasie pokrój ser feta w kosteczkę, a pomidorki koktajlowe przetnij na pół. Po ugotowaniu, fasolkę polej oliwą z oliwek i wymieszaj. Następnie wyłóż na talerz, posyp serem feta, pomidorkami i sporą ilością zielonej pietruszki. 

Zapiekanka z fasolki szparagowej, mozzarelli, curry, bułką tartą i pomidorkami 

Fasolkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami z artykułu, a następnie ugotuj w osolonym wrzątku. W międzyczasie pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a bułkę tartą wymieszaj z przyprawą curry. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj ugotowaną fasolkę, masło, bułkę wraz z przyprawą i startą mozzarellą. Na wierzchu poukładaj połówki pomidorków i piecz przez około 15 minut w 180 stopniach. Pod koniec całość posyp świeżą rukolą. 

Sałatka z fasolki szparagowej, pieczonych ziemniaków, rzodkiewki i jajek 

Fasolkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami z artykułu, a następnie ugotuj w osolonym wrzątku. Ziemniaki obierz, przetnij na mniejsze kawałki, dopraw przyprawą do ziemniaków (lub dowolną, ulubioną mieszanką o naturalnym składzie) i piecz w piekarniku, aż do miękkości. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki. Jajka ugotuj, a następnie pokrój na ćwiartki. Do miski wrzuć fasolkę, ziemniaki, rzodkiewkę i jajka, dopraw według uznania. Całość polej sosem przygotowany na bazie pesto z bazylii z dodatkiem jogurtu naturalnego.  

  1. J. Wawryka, Z. Zdrojewicz, Fasola – ważny składnik zdrowej diety. Analiza wartości odżywczych, "Pediatr Med. Rodz", nr 12 4 2016. 
  2. H. Kunachowicz, B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo PZWL Warszawa 2017. 
  3. M. Domin, F. Kluza, Warunki blanszowania, a wybrane właściwości fizyczne żółtej fasoli szparagowej przeznaczonej do mrożenia, "Acta Sci. Pol., Technica Agraria" nr 5 1 2006. 
  4. M. Jarosz, Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 2017. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Niebezpieczne i trujące rośliny. Na co uważać w lesie, na łące i w ogrodzie?

    Choć natura kusi pięknem i zapachem, nie wszystkie rośliny są tak niewinne, jak mogłoby się wydawać. W lasach, na łąkach, a nawet we własnym ogrodzie można natknąć się na gatunki, które zawierają toksyczne substancje – groźne dla zdrowia, a czasem nawet życia. Niektóre rośliny mogą wywołać silne reakcje alergiczne, inne uszkadzają układ nerwowy, trawienny lub skórę.

  • Szkodliwe metale ciężkie w biżuterii. Alarmujące wyniki kontroli UOKiK

    Najnowsze kontrole przeprowadzone przez UOKiK, Inspekcję Handlową i Krajową Administrację Skarbową wykazały, że w sztucznej biżuterii, m.in. w kolczykach, bransoletkach, naszyjnikach czy broszkach dostępnych na polskim rynku, znajdują się znaczne ilości szkodliwych metali ciężkich – głównie ołowiu i kadmu. Substancje te mogą przenikać przez skórę i stanowić realne zagrożenie dla zdrowia.

  • Czy koktajl kortyzolowy naprawdę działa? Ocena dietetyka

    Koktajl kortyzolowy to jeden z aktualnych trendów żywieniowych obecnych w mediach społecznościowych. Wielu użytkowników popularnego serwisu twierdzi, że regularne picie koktajlu kortyzolowego zmniejsza objawy stresu i zapewnia spokojny, regenerujący sen. Czy koktajl kortyzolowy rzeczywiście działa? Czy jest to tylko kolejna moda, która za chwilę przeminie?

  • Niebezpieczny rytuał Kambo. 40-letnia Polka w poważnym stanie po podaniu jadu żaby

    Rytuał Kambo, polegający na podaniu jadu toksycznej żaby, zyskuje rozgłos jako alternatywna metoda „oczyszczania” organizmu. Specjaliści ostrzegają – to realne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Dowodem na to jest ostatni przypadek 40-letniej kobiety z Poznania, która po ceremonii Kambo trafiła do szpitala w ciężkim stanie.

  • Leki na wyjazd zagraniczny – zasady przewozu leków za granicę i wymagane dokumenty

    Przewóz leków za granicę, nawet na własny użytek, wymaga znajomości zarówno przepisów krajowych, jak i międzynarodowych. Niezależnie od formy i rodzaju leku – czy są to preparaty wydawane na receptę, substancje psychotropowe, czy leki w płynie – konieczne jest ich odpowiednie przygotowanie do transportu. Kluczowe znaczenie mają m.in. oryginalne opakowania, dokumentacja medyczna oraz zgodność z przepisami obowiązującymi w kraju docelowym czy tranzytowym.

  • Czym odstraszać komary i muchy w domu? Skuteczne sposoby

    Obecność komarów i much w domu bywa mocno uciążliwa. Ukąszenia komarów często powodują reakcje alergiczne, z kolei muchy mogą przenosić bakterie, wirusy oraz pasożyty. Jak chronić się przed tymi owadami w domu i w ogrodzie? Które naturalne środki będą skuteczne w odstraszaniu komarów i much?

  • Syntetyczne peptydy pod lupą GIF. Nielegalnie sprzedawane środki zagrożeniem dla zdrowia

    Główny Inspektorat Farmaceutyczny wraz z Głównym Inspektorem Sanitarnym ostrzegają przed zakupem i stosowaniem syntetycznych peptydów oferowanych w Internecie m.in. jako „odczynniki chemiczne do badań analitycznych”. Po substancje te sięgają najczęściej osoby aktywne fizycznie w celu szybkiego przyrostu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej.

  • Dieta przy hemoroidach. Co jeść, a czego nie przy żylakach odbytu?

    Choroba hemoroidalna, potocznie nazywana hemoroidami, jest najczęściej występującym schorzeniem proktologicznym u osób dorosłych. Odpowiedni styl życia, z naciskiem na zdrową dietę i aktywność fizyczną, odgrywa ważną rolę w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia hemoroidów. Jaka dieta przy hemoroidach będzie odpowiednia? Co jeść, a czego unikać przy hemoroidach?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl