Fasolka szparagowa – właściwości, wartości odżywcze, kalorie, zdrowe przepisy
Maria Brzegowy

Fasolka szparagowa – właściwości, wartości odżywcze, kalorie, zdrowe przepisy

Fasolka szparagowa to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, dlatego poleca się ją diabetykom, osobom cierpiącym na insulinoopornością lub walczącym z otyłością. W fasolce szparagowej istotą rolę odgrywa obecność błonnika, który pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego. Jakie wartości odżywcze i ile kcal ma fasola szparagowa? W jaki sposób ją gotować, przechowywać i mrozić?   

Sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych lub do letnich sałatek, a dla smakoszy będzie głównym składnikiem posiłków. Idealna dla dorosłych, ale także i dla dzieci – swoim kolorem, kształtem i delikatnym smakiem powinna przekonać niejednego niejadka. Jakie właściwości posiada fasolka szparagowa? Gdzie i do czego można ją wykorzystać? Dlaczego warto, aby znalazła się ona na naszych talerzach?  

Fasolka szparagowa – charakterystyka 

Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje fasolki szparagowej: żółtą, zieloną, szeroką i płaską (tzw. mamut), świeżą albo mrożoną. Fasolka należy do grupy roślin strączkowych, odznaczających się szeregiem korzyści dla naszego zdrowia. Sezon na nią trwa od początku czerwca do końca września. W Polsce fasola szparagowa jest często uprawianą rośliną w przydomowych ogródkach. Wybierana jest ze względu na smak oraz łatwość w uprawie.  

Fasolka szparagowa – wartości odżywcze i właściwości 

Jak już wcześniej wspomniano, fasola szparagowa, podobnie jak i inne warzywa oraz nasiona roślin strączkowych, odznacza się wartościowym dla naszego organizmu składem. Do jednych z właściwości zdrowotnych fasolki szparagowej zalicza się jej zdolność do regulowania pracy przewodu pokarmowego – za sprawą obecności błonnika. Przyspiesza on pracę jelit, zwiększa masę stolca (zapewnia więc na profilaktykę zaparć) oraz wpływa na prawidłowy skład flory bakteryjnej jelit. Jego obecność w diecie wskazana jest u osób z nadwagą, otyłością (pozwala zachować sytość na dłuższy czas) bądź hipercholesterolemią.  

Dodatkowo fasolka szparagowa posiada niski indeks glikemiczny, co będzie miało znaczenie dla chorych na cukrzycę, insulinooporność czy zespół metaboliczny, jak również dla chorych z otyłością. 

Fasolka szparagowa dostarcza także pewnej ilości witamin antyoksydacyjnych, odpowiedzialnych za zmniejszenie ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych niezakaźnych, jak również i składników mineralnych takich jak: potas, magnez, fosfor oraz żelazo. 

Roślina należy do warzyw niskokalorycznych. 100 gramów tego produktu dostarcza jedynie 31 kcal. Dzięki temu, sprawdzi się jako przekąska oraz dodatek do dań przeznaczonych dla osób stosujących dietę redukcyjną. 

Powiązane produkty

Fasolka szparagowa – jak gotować, przechowywać i mrozić? 

Po zakupie, opłukaną fasolkę szparagową zaleca się przechowywać w plastikowej torebce z otworami, co pozwoli na zachowanie jej świeżości. Aby ją prawidłowo przygotować, na samym początku należy strąki dokładnie oczyścić, obciąć końcówki z obydwu stron i opłukać pod bieżącą wodą. Kolejnym krokiem, jest zalanie jej wrzątkiem – jeżeli przygotowujemy z niej osobny posiłek. Pomoże to zachować w niej cenne składniki mineralne. W przypadku gotowania zupy, fasolkę należy wrzucić do zimnej wody, co spowoduje dłuższe gotowanie i większa część minerałów przedostanie się do wywaru. Fasolkę gotujemy do momentu uzyskania miękkości, czyli przez około 10–20 minut. 

W przypadku mrożenia fasolki szparagowej, wszystkie czynności należy wykonać tak samo jak w przypadku jej gotowania. Po oczyszczeniu i umyciu, fasolkę blanszujemy, tzn. zalewamy wrzącą wodą na około 2–3 minuty. Po tym czasie wkładamy ją pod zimną wodę, co pozwoli na zatrzymanie procesu obróbki termicznej. Po osuszeniu, należy na około godzinę rozłożyć ją w zamrażarce w celu wstępnego przemrożenia, co zapobiegnie sklejaniu się strąków. Po tym czasie fasolka jest gotowa do całkowitego zamrażania. 

Zdrowe przepisy na dania z fasolką szparagową 

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem fasolki szparagowej: 

Sałatka z fasolki, fety i pomidorków cherry

Fasolkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami z artykułu, a następnie ugotuj w osolonym wrzątku. W międzyczasie pokrój ser feta w kosteczkę, a pomidorki koktajlowe przetnij na pół. Po ugotowaniu, fasolkę polej oliwą z oliwek i wymieszaj. Następnie wyłóż na talerz, posyp serem feta, pomidorkami i sporą ilością zielonej pietruszki. 

Zapiekanka z fasolki szparagowej, mozzarelli, curry, bułką tartą i pomidorkami 

Fasolkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami z artykułu, a następnie ugotuj w osolonym wrzątku. W międzyczasie pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a bułkę tartą wymieszaj z przyprawą curry. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj ugotowaną fasolkę, masło, bułkę wraz z przyprawą i startą mozzarellą. Na wierzchu poukładaj połówki pomidorków i piecz przez około 15 minut w 180 stopniach. Pod koniec całość posyp świeżą rukolą. 

Sałatka z fasolki szparagowej, pieczonych ziemniaków, rzodkiewki i jajek 

Fasolkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami z artykułu, a następnie ugotuj w osolonym wrzątku. Ziemniaki obierz, przetnij na mniejsze kawałki, dopraw przyprawą do ziemniaków (lub dowolną, ulubioną mieszanką o naturalnym składzie) i piecz w piekarniku, aż do miękkości. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki. Jajka ugotuj, a następnie pokrój na ćwiartki. Do miski wrzuć fasolkę, ziemniaki, rzodkiewkę i jajka, dopraw według uznania. Całość polej sosem przygotowany na bazie pesto z bazylii z dodatkiem jogurtu naturalnego.  

  1. J. Wawryka, Z. Zdrojewicz, Fasola – ważny składnik zdrowej diety. Analiza wartości odżywczych, "Pediatr Med. Rodz", nr 12 4 2016. 
  2. H. Kunachowicz, B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo PZWL Warszawa 2017. 
  3. M. Domin, F. Kluza, Warunki blanszowania, a wybrane właściwości fizyczne żółtej fasoli szparagowej przeznaczonej do mrożenia, "Acta Sci. Pol., Technica Agraria" nr 5 1 2006. 
  4. M. Jarosz, Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 2017. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij