Dieta w chorobie Hashimoto. Jak powinien wyglądać jadłospis?
Maria Brzegowy

Dieta w chorobie Hashimoto. Jak powinien wyglądać jadłospis?

Dieta przy Hashimoto odgrywa kluczową rolę w terapii – warto wiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę, aby poprawić swój stan zdrowia i jakość życia. Podpowiadamy, jak komponować menu, będąc chorym na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. 

  1. Dieta przy Hashimoto – rola żywienia w chorobie  
  2. Hashimoto – wsparcie dietą w chorobie
  3. Dieta w chorobie Hashimoto – najważniejsze założenia 
  4. Dieta a Hashimoto – co wolno jeść?
  5. Produkty zakazane w diecie przy chorobie Hashimoto – czego nie jeść? 
  6. Suplementacja w Hashimoto  
  7. Przykładowy jadłospis dla chorych na Hashimoto oraz przepisy

Dieta przy Hashimoto – rola żywienia w chorobie  

Właściwie dobrana dieta w chorobie Hashimoto stanowi element uzupełniający farmakoterapię, pozwala zredukować nadwyżkę kilogramów i poprawia samopoczucie chorego. Co można jeść, a czego warto unikać? Czy dieta w Hashimoto musi być bezglutenowa? 

Choroba Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy) stanowi jedną z głównych przyczyn niedoczynności tarczycy. Częściej dotyka kobiety, a ryzyko zachorowania na nią rośnie wraz z wiekiem. Obok choroby Hashimoto wykazuje się także współwystępowanie innych jednostek chorobowych o podłożu autoimmunologicznym, takich jak: cukrzyca typu 1, celiakia, łuszczyca czy toczeń rumieniowaty układowy, co pokazuje, jak istotnym jest wielokierunkowe spojrzenie na omawiany problem. 

Właściwie dobrana i zbilansowana dieta w chorobie Hashimoto stanowi niezbędny element uzupełniający farmakologiczne leczenie schorzenia. Istnieją dowody na to, że prawidłowo zaordynowane żywienie będzie sprzyjać spowolnieniu procesu zapalnego choroby, usprawni działanie stosowanej farmakoterapii, a w dalszym rozrachunku – bezpośrednio wpłynie na poprawę samopoczucia pacjenta. 

Nie istnieje jedna uniwersalna dieta rekomendowana chorym na Hashimoto. Zasady postępowania ustala się indywidualnie dla każdej osoby, w oparciu o jego potrzeby, preferencje smakowe, a także ewentualność występowania dodatkowych jednostek chorobowych. 

Hashimoto – wsparcie dietą w chorobie

W długotrwałym postępowaniu rekomenduje się dietę indywidualnie opracowaną dla danej osoby, zgodną z zasadami racjonalnego żywienia, uwzględniająca podaż m.in. pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, a także dostarczająca odpowiedniej ilości pierwiastków (takich jak jod, żelazo, selen i cynk) oraz witaminy D,  witaminy B12 i tzw. antyoksydacyjnych, czyli witamin: A, C i E. 

Powiązane produkty

Dieta w chorobie Hashimoto – najważniejsze założenia 

Jak już wyżej wspomniano, dieta polecana w chorobie Hashimoto to dieta zgodna z założeniami prawidłowego odżywiania się. Wśród podstawowych jej zasad znajduje się: 

  • unikanie diet zbyt restrykcyjnych w związku z ryzykiem dodatkowego spowolnienia tempa metabolizmu,
  • regularne spożywanie posiłków (4–5 razy dziennie co 3–4 godziny), niedopuszczanie do uczucia głodu,
  • spożywanie diety zawierającej dania przygotowane na bazie świeżych, niskoprzetworzonych produktów,
  • dbałość o zwiększone spożycie pełnowartościowego białka (którego dostarczają m.in.: chude mięso i jego przetwory, ryby, jaja),
  • dbałość o spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, obecnych zwłaszcza w tłustych rybach morskich, jak również w oliwie z oliwek, orzechach włoskich, awokado i siemieniu lnianym,
  • spożywanie produktów charakteryzujących się niskim indeksem glikemicznym tj. surowych warzyw, owoców, produktów zbożowych z pełnego ziarna (kasze, pełnoziarnisty makaron), orzechów, olejów roślinnych, jaj, niskoprzetworzonych mięs oraz ryb itp.,
  • unikanie spożywania produktów charakteryzujących się wysokim indeksem glikemicznym tj. słodyczy, produktów zbożowych z białej mąki, alkoholu, soków, suszonych owoców, warzyw konserwowych itp.,
  • umiarkowane spożycie produktów zawierających substancje goitrogenne (np. brokuł, kalafior, soja, jarmuż) mogące wpływać na skuteczność zastosowanej farmakoterapii,
  • spożywanie diety o charakterze przeciwzapalnym, tj. bogatej w surowe warzywa i owoce czy w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ryby, orzechy, oleje roślinne), a unikanie produktów o działaniu pozapalnym tj. słodyczy, alkoholu, wysoko przetworzonych produktów i dań typu fast-food, instant, przetworzonych mięs itd.,
  • w przypadku trudności ze zbilansowaniem diety lub przy stwierdzonych niedoborach – dbałość o suplementację, zwłaszcza witaminy D3

Co jeść przy Hashimoto, żeby schudnąć?

Dieta redukcyjna w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy nie różni się znacząco od diety wskazanej u osób pozbawionych tego problemu. Jeść należy regularnie, nie dopuszczając do uczucia głodu, dbając o właściwe spożycie białka, błonnika pokarmowego, sięgając po węglowodany charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym. Absolutnie nie są wskazane diety restrykcyjne niosące znamiona głodówki, diety monoskładnikowe bądź silnie eliminacyjne. 

Dieta a Hashimoto – co wolno jeść?

Pomimo że dieta w chorobie Hashimoto ma być dietą racjonalną, pewne grupy produktów polecane są bardziej, a inne mniej. Na liście tych wskazanych znalazły się następujące: 

  • warzywa i owoce, surowe, gotowane oraz kiszone,
  • mięso najwyższej jakości, niskoprzetworzone, 
  • ryby chude i tłuste, zwłaszcza morskie, a także skorupiaki i owoce morza,
  • ziemniaki, bataty, dziki ryż, komosa ryżowa
  • jaja, 
  • napoje roślinne, niesłodzone, fortyfikowane w wapń i witaminy,
  • oliwa z oliwek, oleje roślinne nierafinowane (np. olej rzepakowy), olej i siemię lniane,
  • awokado,
  • orzechy, zwłaszcza włoskie, migdały i laskowe,
  • woda, 
  • herbata zielona, biała, czerwona, naturalna owocowa. 

Produkty zalecane do spożywania w umiarkowanych ilościach przy Hashimoto: 

  • ugotowane: brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, rzepa – porcja na tydzień,
  • kasza jaglana,
  • wątróbka drobiowa, cielęca,
  • nasiona roślin strączkowych – porcja na tydzień,
  • ryby puszkowane w oleju, ryby wędzone,
  • miód, syrop klonowy (uwaga: wysoki indeks glikemiczny),
  • owoce suszone (uwaga: wysoki indeks glikemiczny). 

Wybrane produkty i składniki pokarmowe mogą wchodzić w interakcje z lekami stosowanymi w czasie leczenia, upośledzając i obniżając ich wchłanianie. Wśród nich można wymienić nadmierną ilość błonnika pokarmowego, sok grejpfrutowy, jak również produkty zawierające tzw. substancje goitrogenne. Najwięcej tych ostatnich znajduje się w m.in. soi, brokułach, brukselce, kalafiorze, kapuście oraz rzepie, a w mniejszych ilościach także w prosie (a więc i w kaszy jaglanej), gruszkach, truskawkach oraz szpinaku. Produktów tych nie zaleca się wprawdzie całkowicie eliminować z diety, ale rekomenduje zwrócić uwagę na to, aby nie pojawiały się w niej też zbyt często. Warto wiedzieć, że gotowanie bez przykrycia wyżej wymienionych warzyw zmniejsza zawartość tych związków o 30–40%. 

PREPARATY Z WTAMINĄ D

PREPARATY Z WITAMINĄ B12

ZDROWE OLEJE

Produkty zakazane w diecie przy chorobie Hashimoto – czego nie jeść? 

Wśród produktów niewskazanych w chorobie Hashimoto znajdują się głównie produkty niepolecane w zdrowej diecie ogółem, nie tylko u osób z chorobami tarczycy. Na liście znalazły się zatem: 

  • cukier, wyroby cukiernicze i piekarnicze,
  • słodkie napoje gazowane, 
  • alkohol, 
  • tłuszcze nasycone trans pod postacią wysoko przetworzonej żywności, dań i sosów typu fast-food, instant, słonych i słodkich przekąsek,
  • wędliny przetworzone, parówki i konserwy, 
  • owoce z puszki. 

Produkty zbożowe zawierające gluten nie są w diecie u chorych z Hashimoto zakazane. Ich spożycie powinno korelować z indywidualną tolerancją pacjenta. Wybrane piśmiennictwo naukowe donosi wprawdzie, że zastosowanie diety bezglutenowej może sprzyjać wygasaniu procesu autoimmunologicznego, ale nie wiadomo, czy każdy chory odniesie z takiego postępowania korzyści. Należy mieć natomiast na uwadze, że każda eliminacja większej grupy produktów, a do takich należą wymienione tutaj m.in. produkty zbożowe zawierające gluten, powinna zostać poprzedzona konsultacją ze specjalistą dietetykiem, który opracuje zalecenia pozwalające na zastąpienie usuniętych z diety elementów, bez szkody dla zdrowia. 

Suplementacja w Hashimoto  

W przypadku gdy dieta sprawia trudności w zbilansowaniu – np. w wielochorobowości, w której wiele zaleceń dietetycznych często wzajemnie się wyklucza – celem uzupełnienia potencjalnych niedoborów można wspomóc się suplementacją. Przykładowo: w przypadku osób spożywających zbyt mało białka można sięgnąć po jego preparaty. W aptekach są dostępne m.in. odżywki w proszku specjalnego przeznaczenia medycznego albo w postaci preparatów płynnych (tzw. ONS – oral nutritional supplements). Wegetarianie i weganie mogą potrzebować dodatkowego wsparcia w postaci suplementacji witaminą B12, żelazem, natomiast w populacji ogólnej możliwym będzie uzupełnienie podaży selenu oraz cynku. Większość pacjentów z chorobą Hashimoto (podobnie jednak jak znaczna część naszej populacji) będzie wymagała również zaplanowania suplementacji witaminą D3

Przykładowy jadłospis dla chorych na Hashimoto oraz przepisy

Przykłady śniadań przy Hashimoto 

Kanapki z pastą z awokado, twarożkiem i rukolą 

Pieczywo graham opiecz w tosterze. W międzyczasie miękkie awokado rozgnieć widelcem, dodaj odrobinę oliwy z oliwek extra virgin, soku z limonki i posiekany plasterek czerwonej cebuli, dopraw. Pastą obkładaj grzanki, dodaj naturalny twarożek. Kanapki obficie posyp rukolą. 

Kakaowa owsianka z pomarańczą i masłem orzechowym 

Płatki owsiane górskie zalej wrzącym mlekiem i odstaw do całkowitego wchłonięcia się płynu. Dodaj łyżeczkę surowego kakao, wymieszaj. Następnie wkrój plastry świeżej pomarańczy, wyłóż nań łyżkę masła orzechowego 100%. 

Przykłady II śniadań przy Hashimoto

Koktajl owocowy z siemieniem 

Kubek naturalnego kefiru zmiksuj z garścią jagód oraz 1 łyżką świeżo zmielonego siemienia lnianego. Koktajl dosłodź odrobiną ksylitolu, podawaj posypany płatkami migdałów. 

Kanapki z jajkiem i warzywami 

Bułkę grahamkę skrop odrobiną oliwy, obficie obłóż sałatą rzymską. Poukładaj plastry jajka na twardo, a na nim – paski kolorowej papryki i krążki czerwonej cebuli. Całość posyp szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. 

Przykłady obiadów przy Hashimoto

Tagliatelle razowe z grillowanym kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i cukinią 

Pojedynczą pierś z kurczaka pokrój w kostkę, zamarynuj w paście z łyżeczki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki, szczypty świeżo zmielonego pieprzu i łyżeczki sosu sojowego. Mięso grilluj na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Pod koniec grillowania dorzuć pomidorki koktajlowe oraz plasterki cukinii – poczekaj aż zmiękną i się pomarszczą. Podawaj z ugotowanym razowym makaronem, posypanym odrobiną prawdziwego parmezanu oraz dużą ilością świeżej natki pietruszki, ew. bazylii. 

Łosoś z pary z dipem jogurtowym, kaszą bulgur i surówką  

Plaster łososia skrop sokiem z cytryny, oprósz świeżo zmielonym pieprzem, ugotuj na parze. Jogurt grecki połącz z posiekanym koperkiem oraz startą rzodkiewką, dopraw odrobiną soli. Surówkę przygotuj z pokrojonych pomidorków koktajlowych, skropionych oliwą i octem balsamicznym. Podawaj wszystko razem z kaszą ugotowaną na sypko. 

Przykłady przekąsek w diecie na Hashimoto 

  • Pomarańcza z orzechami włoskimi 
  • Miseczka zupy jarzynowej 

Przykłady kolacji przy Hashimoto

Barszcz czerwony z jajkiem i pietruszką 

400 g surowych buraków obierz ze skóry, pokrój w kostkę, następnie zalej 1 l wody, dodaj 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego i gotuj na małym ogniu przez ok. 25 min. 100 g śmietany 12% zapraw ciepłym wywarem, dokładnie rozbełtaj, aby nie było grudek, dodaj do zupy. Dodaj także 2–3 łyżki soku z cytryny (bądź więcej, jeśli uznasz za potrzebne). Gotuj kolejne 5 minut. W międzyczasie przygotuj jajka na twardo. Podawaj barszcz obficie posypany posiekaną, zieloną pietruszką. 

Sałatka caprese 

Pomidora oraz mozzarellę pokrój w plastry, ułóż na przemian na talerzu. Posyp przekrojonymi oliwkami, listkami świeżej bazylii oraz pieprzem. Całość skrop oliwą z oliwek extra vergine. Podawaj z pełnoziarnistym tostem. 

  1. M. Jarosz, Dietetyka – żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Wydawca Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017. 
  2. A. Brytek-Matera, Psychodietetyka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020. 
  3. E. Zakrzewska i in., Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna", XLVIII, 2, 2015. 
  4. P. Tuchendler, Z. Zdrojewicz, Dieta w chorobach tarczycy, "Medycyna Rodzinna", nr 20 (4) 2017. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Koci katar – objawy, leczenie, profilaktyka. Kiedy zabrać kota do weterynarza?

    Koci katar to choroba występująca u kotów, wywoływana przez wirusy Feline Calicivirus (FCV) oraz Feline Herpesvirus (FHV-1). Chociaż jej nazwa nie brzmi groźnie, nieleczona może prowadzić do przykrych powikłań, zwłaszcza u kociąt, kocich seniorów lub kotów z obniżoną odpornością. Jak rozpoznać koci katar i jak go leczyć?

  • Podróż do Tanzanii i na Zanzibar. Zalecane szczepienia i zagrożenia zdrowotne

    Planując egzotyczną podróż do Tanzanii i na Zanzibar, warto pamiętać nie tylko o formalnościach wizowych czy atrakcjach turystycznych, ale przede wszystkim o zdrowiu. Afryka Wschodnia to region o odmiennym klimacie i innym poziomie sanitarno-epidemiologicznym, charakteryzujący się występowaniem chorób, z którymi w Polsce nie mamy styczności. Odpowiednio wczesne przygotowanie medyczne, szczepienia przed wyjazdem oraz przestrzeganie zasad profilaktyki mogą uchronić podróżnych przed poważnymi problemami zdrowotnymi.

  • Co daje odżywka białkowa? Czy jest zdrowa?

    Odżywka białkowa jest produktem powszechnie spożywanym przez osoby uprawiające sport zarówno wyczynowo, jak i amatorsko. Wielu młodych dorosłych i nastolatków ćwiczących na siłowni regularnie sięga po odżywkę białkową, aby przyspieszyć budowę masy mięśniowej oraz polepszyć regenerację powysiłkową. Jak prawidłowo stosować odżywkę białkową, aby wykorzystać jej potencjał?

  • Zmiana czasu na zimowy 2025. Kiedy przestawiamy zegarki i jak to wpływa na zdrowie?

    Już w najbliższy weekend szykuje się zmiana czasu – przestawiamy zegarki o godzinę do tyłu i śpimy o godzinę dłużej. Eksperci podkreślają, że zmiana czasu ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie mogą być zdrowotne konsekwencje zmiany czasu? Czy można się do niej przygotować?

  • Leki z apteki dla zwierząt – co można bezpiecznie podać psu lub kotu?

    Przyjmuje się, że zwierzęta nie powinny być leczone lekami przeznaczonymi dla ludzi. Jeśli jednak istnieją ku temu przesłanki, decyzję o ich zastosowaniu podejmuje lekarz weterynarii. Warto wspomnieć o kaskadzie obowiązującej weterynarza. Jest to zasada mówiąca, że gdy na rynku nie ma odpowiedniego leku weterynaryjnego dla danego zwierzęcia lub stosowanego przy konkretnym schorzeniu, lekarz weterynarii musi najpierw rozważyć wszystkie dostępne opcje, a dopiero w ostateczności sięgnąć po lek przeznaczony dla innego gatunku lub lek ludzki. Z prawnego punktu widzenia stosowanie ludzkich leków u zwierząt jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy nie ma innej możliwości uniknięcia cierpienia zwierzęcia. W takich przypadkach lekarz weterynarii ponosi pełną odpowiedzialność za podjęte działania i ich ewentualne konsekwencje.

  • Wpływ diety na mikrobiotę jelitową. Jak jeść, by mieć zdrowe jelita?

    Mikrobiota jelitowa to zróżnicowany i dynamiczny kompleks mikroorganizmów zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym człowieka. Codzienna dieta dostarcza nie tylko składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także ważnych substratów dla mikrobioty jelitowej. Na czym polega dieta na zdrowy mikrobiom przewodu pokarmowego?

  • Dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie. Jak jeść, stosując glutydy przy otyłości?

    Liczba osób otyłych na całym świecie potroiła się w ciągu ostatnich 50 lat – wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Otyłość jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia kardiometabolicznego, które może prowadzić do przedwczesnej śmierci. Leki farmakologiczne (zwłaszcza analogi GLP-1) stanowią obecnie ważną część kompleksowej strategii leczenia otyłości. Jaka dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie będzie odpowiednia?

  • Jak zaspokoić głód na dłużej? 10 najbardziej sycących produktów

    Głód to fizjologiczny stan organizmu wynikający z niedoboru pożywienia. Zazwyczaj pojawia się kilka godzin po spożyciu ostatniego posiłku, jednak może wystąpić znacznie szybciej. Jeśli posiłki nie są prawidłowo skomponowane, uczucie głodu może pojawić się nawet godzinę po jedzeniu, co sprzyja spożywaniu większej ilości kilokalorii w ciągu dnia, a to z kolei prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. W jaki sposób należy się odżywiać, aby zaspokoić głód na dłużej? Jak komponować posiłki? Które produkty sycą najbardziej, a jednocześnie są niskokaloryczne? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl