Dieta w chorobie Hashimoto. Jak powinien wyglądać jadłospis?
Maria Brzegowy

Dieta w chorobie Hashimoto. Jak powinien wyglądać jadłospis?

Dieta przy Hashimoto odgrywa kluczową rolę w terapii – warto wiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę, aby poprawić swój stan zdrowia i jakość życia. Podpowiadamy, jak komponować menu, będąc chorym na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. 

  1. Dieta przy Hashimoto – rola żywienia w chorobie  
  2. Hashimoto – wsparcie dietą w chorobie
  3. Dieta w chorobie Hashimoto – najważniejsze założenia 
  4. Dieta a Hashimoto – co wolno jeść?
  5. Produkty zakazane w diecie przy chorobie Hashimoto – czego nie jeść? 
  6. Suplementacja w Hashimoto  
  7. Przykładowy jadłospis dla chorych na Hashimoto oraz przepisy

Dieta przy Hashimoto – rola żywienia w chorobie  

Właściwie dobrana dieta w chorobie Hashimoto stanowi element uzupełniający farmakoterapię, pozwala zredukować nadwyżkę kilogramów i poprawia samopoczucie chorego. Co można jeść, a czego warto unikać? Czy dieta w Hashimoto musi być bezglutenowa? 

Choroba Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy) stanowi jedną z głównych przyczyn niedoczynności tarczycy. Częściej dotyka kobiety, a ryzyko zachorowania na nią rośnie wraz z wiekiem. Obok choroby Hashimoto wykazuje się także współwystępowanie innych jednostek chorobowych o podłożu autoimmunologicznym, takich jak: cukrzyca typu 1, celiakia, łuszczyca czy toczeń rumieniowaty układowy, co pokazuje, jak istotnym jest wielokierunkowe spojrzenie na omawiany problem. 

Właściwie dobrana i zbilansowana dieta w chorobie Hashimoto stanowi niezbędny element uzupełniający farmakologiczne leczenie schorzenia. Istnieją dowody na to, że prawidłowo zaordynowane żywienie będzie sprzyjać spowolnieniu procesu zapalnego choroby, usprawni działanie stosowanej farmakoterapii, a w dalszym rozrachunku – bezpośrednio wpłynie na poprawę samopoczucia pacjenta. 

Nie istnieje jedna uniwersalna dieta rekomendowana chorym na Hashimoto. Zasady postępowania ustala się indywidualnie dla każdej osoby, w oparciu o jego potrzeby, preferencje smakowe, a także ewentualność występowania dodatkowych jednostek chorobowych. 

Hashimoto – wsparcie dietą w chorobie

W długotrwałym postępowaniu rekomenduje się dietę indywidualnie opracowaną dla danej osoby, zgodną z zasadami racjonalnego żywienia, uwzględniająca podaż m.in. pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, a także dostarczająca odpowiedniej ilości pierwiastków (takich jak jod, żelazo, selen i cynk) oraz witaminy D,  witaminy B12 i tzw. antyoksydacyjnych, czyli witamin: A, C i E. 

Powiązane produkty

Dieta w chorobie Hashimoto – najważniejsze założenia 

Jak już wyżej wspomniano, dieta polecana w chorobie Hashimoto to dieta zgodna z założeniami prawidłowego odżywiania się. Wśród podstawowych jej zasad znajduje się: 

  • unikanie diet zbyt restrykcyjnych w związku z ryzykiem dodatkowego spowolnienia tempa metabolizmu,
  • regularne spożywanie posiłków (4–5 razy dziennie co 3–4 godziny), niedopuszczanie do uczucia głodu,
  • spożywanie diety zawierającej dania przygotowane na bazie świeżych, niskoprzetworzonych produktów,
  • dbałość o zwiększone spożycie pełnowartościowego białka (którego dostarczają m.in.: chude mięso i jego przetwory, ryby, jaja),
  • dbałość o spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, obecnych zwłaszcza w tłustych rybach morskich, jak również w oliwie z oliwek, orzechach włoskich, awokado i siemieniu lnianym,
  • spożywanie produktów charakteryzujących się niskim indeksem glikemicznym tj. surowych warzyw, owoców, produktów zbożowych z pełnego ziarna (kasze, pełnoziarnisty makaron), orzechów, olejów roślinnych, jaj, niskoprzetworzonych mięs oraz ryb itp.,
  • unikanie spożywania produktów charakteryzujących się wysokim indeksem glikemicznym tj. słodyczy, produktów zbożowych z białej mąki, alkoholu, soków, suszonych owoców, warzyw konserwowych itp.,
  • umiarkowane spożycie produktów zawierających substancje goitrogenne (np. brokuł, kalafior, soja, jarmuż) mogące wpływać na skuteczność zastosowanej farmakoterapii,
  • spożywanie diety o charakterze przeciwzapalnym, tj. bogatej w surowe warzywa i owoce czy w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ryby, orzechy, oleje roślinne), a unikanie produktów o działaniu pozapalnym tj. słodyczy, alkoholu, wysoko przetworzonych produktów i dań typu fast-food, instant, przetworzonych mięs itd.,
  • w przypadku trudności ze zbilansowaniem diety lub przy stwierdzonych niedoborach – dbałość o suplementację, zwłaszcza witaminy D3

Co jeść przy Hashimoto, żeby schudnąć?

Dieta redukcyjna w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy nie różni się znacząco od diety wskazanej u osób pozbawionych tego problemu. Jeść należy regularnie, nie dopuszczając do uczucia głodu, dbając o właściwe spożycie białka, błonnika pokarmowego, sięgając po węglowodany charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym. Absolutnie nie są wskazane diety restrykcyjne niosące znamiona głodówki, diety monoskładnikowe bądź silnie eliminacyjne. 

Dieta a Hashimoto – co wolno jeść?

Pomimo że dieta w chorobie Hashimoto ma być dietą racjonalną, pewne grupy produktów polecane są bardziej, a inne mniej. Na liście tych wskazanych znalazły się następujące: 

  • warzywa i owoce, surowe, gotowane oraz kiszone,
  • mięso najwyższej jakości, niskoprzetworzone, 
  • ryby chude i tłuste, zwłaszcza morskie, a także skorupiaki i owoce morza,
  • ziemniaki, bataty, dziki ryż, komosa ryżowa
  • jaja, 
  • napoje roślinne, niesłodzone, fortyfikowane w wapń i witaminy,
  • oliwa z oliwek, oleje roślinne nierafinowane (np. olej rzepakowy), olej i siemię lniane,
  • awokado,
  • orzechy, zwłaszcza włoskie, migdały i laskowe,
  • woda, 
  • herbata zielona, biała, czerwona, naturalna owocowa. 

Produkty zalecane do spożywania w umiarkowanych ilościach przy Hashimoto: 

  • ugotowane: brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, rzepa – porcja na tydzień,
  • kasza jaglana,
  • wątróbka drobiowa, cielęca,
  • nasiona roślin strączkowych – porcja na tydzień,
  • ryby puszkowane w oleju, ryby wędzone,
  • miód, syrop klonowy (uwaga: wysoki indeks glikemiczny),
  • owoce suszone (uwaga: wysoki indeks glikemiczny). 

Wybrane produkty i składniki pokarmowe mogą wchodzić w interakcje z lekami stosowanymi w czasie leczenia, upośledzając i obniżając ich wchłanianie. Wśród nich można wymienić nadmierną ilość błonnika pokarmowego, sok grejpfrutowy, jak również produkty zawierające tzw. substancje goitrogenne. Najwięcej tych ostatnich znajduje się w m.in. soi, brokułach, brukselce, kalafiorze, kapuście oraz rzepie, a w mniejszych ilościach także w prosie (a więc i w kaszy jaglanej), gruszkach, truskawkach oraz szpinaku. Produktów tych nie zaleca się wprawdzie całkowicie eliminować z diety, ale rekomenduje zwrócić uwagę na to, aby nie pojawiały się w niej też zbyt często. Warto wiedzieć, że gotowanie bez przykrycia wyżej wymienionych warzyw zmniejsza zawartość tych związków o 30–40%. 

PREPARATY Z WTAMINĄ D

PREPARATY Z WITAMINĄ B12

ZDROWE OLEJE

Produkty zakazane w diecie przy chorobie Hashimoto – czego nie jeść? 

Wśród produktów niewskazanych w chorobie Hashimoto znajdują się głównie produkty niepolecane w zdrowej diecie ogółem, nie tylko u osób z chorobami tarczycy. Na liście znalazły się zatem: 

  • cukier, wyroby cukiernicze i piekarnicze,
  • słodkie napoje gazowane, 
  • alkohol, 
  • tłuszcze nasycone trans pod postacią wysoko przetworzonej żywności, dań i sosów typu fast-food, instant, słonych i słodkich przekąsek,
  • wędliny przetworzone, parówki i konserwy, 
  • owoce z puszki. 

Produkty zbożowe zawierające gluten nie są w diecie u chorych z Hashimoto zakazane. Ich spożycie powinno korelować z indywidualną tolerancją pacjenta. Wybrane piśmiennictwo naukowe donosi wprawdzie, że zastosowanie diety bezglutenowej może sprzyjać wygasaniu procesu autoimmunologicznego, ale nie wiadomo, czy każdy chory odniesie z takiego postępowania korzyści. Należy mieć natomiast na uwadze, że każda eliminacja większej grupy produktów, a do takich należą wymienione tutaj m.in. produkty zbożowe zawierające gluten, powinna zostać poprzedzona konsultacją ze specjalistą dietetykiem, który opracuje zalecenia pozwalające na zastąpienie usuniętych z diety elementów, bez szkody dla zdrowia. 

Suplementacja w Hashimoto  

W przypadku gdy dieta sprawia trudności w zbilansowaniu – np. w wielochorobowości, w której wiele zaleceń dietetycznych często wzajemnie się wyklucza – celem uzupełnienia potencjalnych niedoborów można wspomóc się suplementacją. Przykładowo: w przypadku osób spożywających zbyt mało białka można sięgnąć po jego preparaty. W aptekach są dostępne m.in. odżywki w proszku specjalnego przeznaczenia medycznego albo w postaci preparatów płynnych (tzw. ONS – oral nutritional supplements). Wegetarianie i weganie mogą potrzebować dodatkowego wsparcia w postaci suplementacji witaminą B12, żelazem, natomiast w populacji ogólnej możliwym będzie uzupełnienie podaży selenu oraz cynku. Większość pacjentów z chorobą Hashimoto (podobnie jednak jak znaczna część naszej populacji) będzie wymagała również zaplanowania suplementacji witaminą D3

Przykładowy jadłospis dla chorych na Hashimoto oraz przepisy

Przykłady śniadań przy Hashimoto 

Kanapki z pastą z awokado, twarożkiem i rukolą 

Pieczywo graham opiecz w tosterze. W międzyczasie miękkie awokado rozgnieć widelcem, dodaj odrobinę oliwy z oliwek extra virgin, soku z limonki i posiekany plasterek czerwonej cebuli, dopraw. Pastą obkładaj grzanki, dodaj naturalny twarożek. Kanapki obficie posyp rukolą. 

Kakaowa owsianka z pomarańczą i masłem orzechowym 

Płatki owsiane górskie zalej wrzącym mlekiem i odstaw do całkowitego wchłonięcia się płynu. Dodaj łyżeczkę surowego kakao, wymieszaj. Następnie wkrój plastry świeżej pomarańczy, wyłóż nań łyżkę masła orzechowego 100%. 

Przykłady II śniadań przy Hashimoto

Koktajl owocowy z siemieniem 

Kubek naturalnego kefiru zmiksuj z garścią jagód oraz 1 łyżką świeżo zmielonego siemienia lnianego. Koktajl dosłodź odrobiną ksylitolu, podawaj posypany płatkami migdałów. 

Kanapki z jajkiem i warzywami 

Bułkę grahamkę skrop odrobiną oliwy, obficie obłóż sałatą rzymską. Poukładaj plastry jajka na twardo, a na nim – paski kolorowej papryki i krążki czerwonej cebuli. Całość posyp szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. 

Przykłady obiadów przy Hashimoto

Tagliatelle razowe z grillowanym kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i cukinią 

Pojedynczą pierś z kurczaka pokrój w kostkę, zamarynuj w paście z łyżeczki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki, szczypty świeżo zmielonego pieprzu i łyżeczki sosu sojowego. Mięso grilluj na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Pod koniec grillowania dorzuć pomidorki koktajlowe oraz plasterki cukinii – poczekaj aż zmiękną i się pomarszczą. Podawaj z ugotowanym razowym makaronem, posypanym odrobiną prawdziwego parmezanu oraz dużą ilością świeżej natki pietruszki, ew. bazylii. 

Łosoś z pary z dipem jogurtowym, kaszą bulgur i surówką  

Plaster łososia skrop sokiem z cytryny, oprósz świeżo zmielonym pieprzem, ugotuj na parze. Jogurt grecki połącz z posiekanym koperkiem oraz startą rzodkiewką, dopraw odrobiną soli. Surówkę przygotuj z pokrojonych pomidorków koktajlowych, skropionych oliwą i octem balsamicznym. Podawaj wszystko razem z kaszą ugotowaną na sypko. 

Przykłady przekąsek w diecie na Hashimoto 

  • Pomarańcza z orzechami włoskimi 
  • Miseczka zupy jarzynowej 

Przykłady kolacji przy Hashimoto

Barszcz czerwony z jajkiem i pietruszką 

400 g surowych buraków obierz ze skóry, pokrój w kostkę, następnie zalej 1 l wody, dodaj 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego i gotuj na małym ogniu przez ok. 25 min. 100 g śmietany 12% zapraw ciepłym wywarem, dokładnie rozbełtaj, aby nie było grudek, dodaj do zupy. Dodaj także 2–3 łyżki soku z cytryny (bądź więcej, jeśli uznasz za potrzebne). Gotuj kolejne 5 minut. W międzyczasie przygotuj jajka na twardo. Podawaj barszcz obficie posypany posiekaną, zieloną pietruszką. 

Sałatka caprese 

Pomidora oraz mozzarellę pokrój w plastry, ułóż na przemian na talerzu. Posyp przekrojonymi oliwkami, listkami świeżej bazylii oraz pieprzem. Całość skrop oliwą z oliwek extra vergine. Podawaj z pełnoziarnistym tostem. 

  1. M. Jarosz, Dietetyka – żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Wydawca Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017. 
  2. A. Brytek-Matera, Psychodietetyka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020. 
  3. E. Zakrzewska i in., Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna", XLVIII, 2, 2015. 
  4. P. Tuchendler, Z. Zdrojewicz, Dieta w chorobach tarczycy, "Medycyna Rodzinna", nr 20 (4) 2017. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta NiMe – zasady i korzyści dla zdrowia. Na czym polega dieta na poprawę mikrobiomu?

    Dieta NiMe (ang. Non-Industrialised Microbiome Restore) to nowy sposób odżywiania, który według naukowców może wpłynąć na poprawę mikrobiomu jelitowego, w znaczny sposób zredukować ryzyko wielu chorób metabolicznych oraz poprawić samopoczucie. Dieta NiMe inspirowana jest tradycyjnym stylem życia mieszkańców Papui-Nowej Gwinei. Na czym polega dieta NiMe?

  • Splot słoneczny – jakie pełni funkcje? Ból i urazy splotu trzewnego

    Splot słoneczny jest jednym z najważniejszych elementów autonomicznego układu nerwowego człowieka. Pełni szereg kluczowych funkcji w naszym organizmie, dlatego ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Czym dokładnie jest splot słoneczny i jakie pełni funkcje? Jakie objawy mogą sygnalizować problemy z jego pracą oraz jakie konsekwencje zdrowotne może mieć uderzenie w ten obszar ciała?

  • Badania profilaktyczne u psa i kota, czyli kontrola zdrowia zwierzaka

    Badania kontrolne to temat coraz częściej poruszany zarówno w medycynie ludzkiej, jak i weterynaryjnej. Regularna kontrola stanu zdrowia to ważna część profilaktyki i wczesnego wykrywania poważnych schorzeń. Pierwsze badania profilaktyczne warto wykonać u domowego pupila po ukończeniu przez niego roku, a w niektórych przypadkach nieco wcześniej.

  • Świerzb u psa i kota: objawy i leczenie, profilaktyka

    Świerzb to choroba wywołana przez pasożyty, która często dotyka psy i koty. Jego objawy potrafią być bardzo uciążliwe dla zwierzaka, dlatego wczesne rozpoznanie choroby i szybkie wdrożenie leczenia są bardzo istotne. Jak rozpoznać świerzb u kota lub psa? Kiedy udać się do weterynarza? Wyjaśniamy.

  • Skład karmy dla psa – jak czytać etykiety? Podpowiadamy, jak wybrać karmę i psie przysmaki

    Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych marek psich karm – zarówno suchych, jak i mokrych. Wybór tej najlepszej może być naprawdę trudny. Przed zakupem warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy czytaniu składu, jakie składniki nie powinny znajdować się w psiej karmie oraz jak odpowiednio dopasować ją do wieku i aktywności pupila. Jak wybrać karmę dla psa, a jak gryzak lub przysmaki? I które produkty z naszego stołu może spożyć nasz psi przyjaciel?

  • Jak nauczyć szczeniaka załatwiać się na dworze? Trening czystości psa

    Nauczenie szczeniaka czystości to bardzo ważne zadanie dla opiekuna małego psa. Jak najlepiej zabrać się do tego zadania? Czy potrzebne są akcesoria, które mogą pomóc w treningu czystości? Kiedy w ogóle można zacząć uczyć młodego psa załatwiania się na dworze lub w wyznaczonym miejscu? Wyjaśniamy, jak nauczyć szczeniaka czystości.

  • Niedobory u wegetarian i wegan. Co warto suplementować na diecie bez mięsa lub produktów odzwierzęcych?

    Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską z powodów zdrowotnych, etycznych i środowiskowych. Prawidłowo zbilansowane diety roślinne mogą przynieść korzyści zdrowotne – np. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia czy otyłości – ale mogą też prowadzić do niedoborów żywieniowych. Z tego względu po przejściu na tego typu dietę warto wdrożyć suplementację kluczowych mikroskładników. Na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę i kto powinien rozważyć suplementację?

  • Kenia – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Wyjazd do Kenii wiąże się z koniecznością uwzględnienia zagrożeń zdrowotnych typowych dla krajów tropikalnych. Jakie szczepienia należy wykonać i kiedy najlepiej się zaszczepić? Czy w Kenii jest bezpiecznie pod względem zdrowotnym?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl