Dieta przy chorobie Hashimoto – jak powinna wyglądać?
Maria Brzegowy

Dieta przy chorobie Hashimoto – jak powinna wyglądać?

Dieta przy Hashimoto odgrywa kluczową rolę w terapii – warto wiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę, aby poprawić swój stan zdrowia i jakość życia. Podpowiadamy, jak komponować menu, będąc chorym na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. 

Właściwie dobrana stanowi element uzupełniający farmakoterapię, pozwala zredukować nadwyżkę kilogramów i poprawia samopoczucie chorego – dieta w chorobie Hashimoto. Co można jeść, a czego warto unikać? Czy dieta w Hashimoto musi być bezglutenowa? 

Dieta i Hashimoto – rola żywienia w chorobie  

Choroba Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy) stanowi jedną z głównych przyczyn niedoczynności tarczycy. Częściej dotyka kobiety, a ryzyko zachorowania na nią rośnie wraz z wiekiem. Obok choroby Hashimoto wykazuje się także współwystępowanie innych jednostek chorobowych o podłożu autoimmunologicznym, takich jak: cukrzyca typu 1, celiakia, łuszczyca czy toczeń rumieniowaty układowy, co pokazuje, jak istotnym jest wielokierunkowe spojrzenie na omawiany problem. 

Właściwie dobrana i zbilansowana dieta w chorobie Hashimoto stanowi niezbędny element uzupełniający farmakologiczne leczenie schorzenia. Istnieją dowody na to, że prawidłowo zaordynowane żywienie będzie sprzyjać spowolnieniu procesu zapalnego choroby, usprawni działanie stosowanej farmakoterapii, a w dalszym rozrachunku – bezpośrednio wpłynie na poprawę samopoczucia pacjenta. 

Nie istnieje jedna uniwersalna dieta rekomendowana chorym na Hashimoto. Zasady postępowania ustala się indywidualnie dla każdej osoby, w oparciu o jego potrzeby, preferencje smakowe, a także ewentualność występowania dodatkowych jednostek chorobowych. 

Jaka dieta będzie odpowiednia przy Hashimoto? 

W długotrwałym postępowaniu rekomenduje się dietę indywidualnie opracowaną dla danej osoby, zgodną z zasadami racjonalnego żywienia, uwzględniająca podaż m.in. pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, a także dostarczająca odpowiedniej ilości pierwiastków (takich jak jod, żelazo, selen i cynk) oraz witamin: D, B12 i tzw. antyoksydacyjnych (A, C i E). 

Dieta w chorobie Hashimoto – najważniejsze założenia 

Jak już wyżej wspomniano, dieta polecana w chorobie Hashimoto to dieta zgodna z założeniami prawidłowego odżywiania się. Wśród podstawowych jej zasad znajduje się: 

  • unikanie diet zbyt restrykcyjnych w związku z ryzykiem dodatkowego spowolnienia tempa metabolizmu,
  • regularne spożywanie posiłków (4–5 razy dziennie co 3–4 godziny), niedopuszczanie do uczucia głodu,
  • spożywanie diety zawierającej dania przygotowane na bazie świeżych, niskoprzetworzonych produktów,
  • dbałość o zwiększone spożycie pełnowartościowego białka (którego dostarczają m.in.: chude mięso i jego przetwory, ryby, jaja),
  • dbałość o spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, obecnych zwłaszcza w tłustych rybach morskich, jak również w oliwie z oliwek, orzechach włoskich, awokado i siemieniu lnianym,
  • spożywanie produktów charakteryzujących się niskim indeksem glikemicznym tj. surowych warzyw, owoców, produktów zbożowych z pełnego ziarna (kasze, pełnoziarnisty makaron), orzechów, olejów roślinnych, jaj, niskoprzetworzonych mięs oraz ryb itp.,
  • unikanie spożywania produktów charakteryzujących się wysokim indeksem glikemicznym tj. słodyczy, produktów zbożowych z białej mąki, alkoholu, soków, suszonych owoców, warzyw konserwowych itp.,
  • umiarkowane spożycie produktów zawierających substancje goitrogenne (np. brokuł, kalafior, soja, jarmuż) mogące wpływać na skuteczność zastosowanej farmakoterapii,
  • spożywanie diety o charakterze przeciwzapalnym, tj. bogatej w surowe warzywa i owoce czy w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ryby, orzechy, oleje roślinne), a unikanie produktów o działaniu pozapalnym tj. słodyczy, alkoholu, wysoko przetworzonych produktów i dań typu fast-food, instant, przetworzonych mięs itd.,
  • w przypadku trudności ze zbilansowaniem diety lub przy stwierdzonych niedoborach – dbałość o suplementację, zwłaszcza witaminy D3. 

Co jeść, żeby schudnąć przy Hashimoto? Dieta redukcyjna w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy nie różni się znacząco od diety wskazanej u osób pozbawionych tego problemu. Jeść należy regularnie, nie dopuszczając do uczucia głodu, dbając o właściwe spożycie białka, błonnika pokarmowego, sięgając po węglowodany charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym. Absolutnie nie są wskazane diety restrykcyjne niosące znamiona głodówki, diety monoskładnikowe bądź silnie eliminacyjne. 

Produkty dozwolone w diecie przy chorobie Hashimoto – co można jeść? 

Pomimo że dieta w chorobie Hashimoto ma być dietą racjonalną, pewne grupy produktów polecane są bardziej, a inne mniej. Na liście tych wskazanych znalazły się następujące: 

  • warzywa i owoce, surowe, gotowane oraz kiszone,
  • mięso najwyższej jakości, niskoprzetworzone, 
  • ryby chude i tłuste, zwłaszcza morskie, a także skorupiaki i owoce morza,
  • ziemniaki, bataty, dziki ryż, komosa ryżowa
  • jaja, 
  • napoje roślinne, niesłodzone, fortyfikowane w wapń i witaminy,
  • oliwa z oliwek, oleje roślinne nierafinowane (np. olej rzepakowy), olej i siemię lniane,
  • awokado,
  • orzechy, zwłaszcza włoskie, migdały i laskowe,
  • woda, 
  • herbata zielona, biała, czerwona, naturalna owocowa. 

Produkty zalecane do spożywania w umiarkowanych ilościach przy Hashimoto: 

  • ugotowane: brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, rzepa – porcja na tydzień,
  • kasza jaglana,
  • wątróbka drobiowa, cielęca,
  • nasiona roślin strączkowych – porcja na tydzień,
  • ryby puszkowane w oleju, ryby wędzone,
  • miód, syrop klonowy (uwaga: wysoki indeks glimeiczny),
  • owoce suszone (uwaga: wysoki indeks glikemiczny). 

Wybrane produkty i składniki pokarmowe mogą wchodzić w interakcje z lekami stosowanymi w czasie leczenia, upośledzając i obniżając ich wchłanianie. Wśród nich można wymienić nadmierną ilość błonnika pokarmowego, sok grejpfrutowy, jak również produkty zawierające tzw. substancje goitrogenne. Najwięcej tych ostatnich znajduje się w m.in. soi, brokułach, brukselce, kalafiorze, kapuście oraz rzepie, a w mniejszych ilościach także w prosie (a więc i w kaszy jaglanej), gruszkach, truskawkach oraz szpinaku. Produktów tych nie zaleca się wprawdzie całkowicie eliminować z diety, ale rekomenduje zwrócić uwagę na to, aby nie pojawiały się w niej też zbyt często. Warto wiedzieć, że gotowanie bez przykrycia wyżej wymienionych warzyw zmniejsza zawartość tych związków o 30–40%. 

Produkty zakazane w diecie w chorobie Hashimoto – czego unikać? 

Wśród produktów niewskazanych w chorobie Hashimoto znajdują się głównie produkty niepolecane w zdrowej diecie ogółem, nie tylko u osób z chorobami tarczycy. Na liście znalazły się zatem: 

  • cukier, wyroby cukiernicze i piekarnicze,
  • słodkie napoje gazowane, 
  • alkohol, 
  • tłuszcze nasycone trans pod postacią wysoko przetworzonej żywności, dań i sosów typu fast-food, instant, słonych i słodkich przekąsek,
  • wędliny przetworzone, parówki i konserwy, 
  • owoce z puszki. 
Produkty zbożowe zawierające gluten nie są w diecie u chorych z Hashimoto zakazane. Ich spożycie powinno korelować z indywidualną tolerancją pacjenta. Wybrane piśmiennictwo naukowe donosi wprawdzie, że zastosowanie diety bezglutenowej może sprzyjać wygasaniu procesu autoimmunologicznego, ale nie wiadomo, czy każdy chory odniesie z takiego postępowania korzyści. Należy mieć natomiast na uwadze, że każda eliminacja większej grupy produktów, a do takich należą wymienione tutaj m.in. produkty zbożowe zawierające gluten, powinna zostać poprzedzona konsultacją ze specjalistą dietetykiem, który opracuje zalecenia pozwalające na zastąpienie usuniętych z diety elementów, bez szkody dla zdrowia. 

Suplementacja w Hashimoto  

W przypadku gdy dieta sprawia trudności w zbilansowaniu – np. w wielochorobowości, w której wiele zaleceń dietetycznych często wzajemnie się wyklucza – celem uzupełnienia potencjalnych niedoborów można wspomóc się suplementacją. Przykładowo: w przypadku osób spożywających zbyt mało białka można sięgnąć po jego preparaty. W aptekach są dostępne m.in. odżywki w proszku specjalnego przeznaczenia medycznego albo w postaci preparatów płynnych (tzw. ONS – oral nutritional supplements). Wegetarianie i weganie mogą potrzebować dodatkowego wsparcia w postaci suplementacji witaminą B12, żelazem, natomiast w populacji ogólnej możliwym będzie uzupełnienie podaży selenu oraz cynku. Większość pacjentów z chorobą Hashimoto (podobnie jednak jak znaczna część naszej populacji) będzie wymagała również zaplanowania suplementacji witaminą D3. 

Przykładowy jadłospis dla chorych na Hashimoto oraz przepisy

Przykłady śniadań  

Kanapki z pastą z awokado, twarożkiem i rukolą 

Pieczywo graham opiecz w tosterze. W międzyczasie miękkie awokado rozgnieć widelcem, dodaj odrobinę oliwy z oliwek extra vergine, soku z limonki i posiekany plasterek czerwonej cebuli, dopraw. Pastą obkładaj grzanki, dodaj naturalny twarożek. Kanapki obficie posyp rukolą. 

Kakaowa owsianka z pomarańczą i masłem orzechowym 

Płatki owsiane górskie zalej wrzącym mlekiem i odstaw do całkowitego wchłonięcia się płynu. Dodaj łyżeczkę surowego kakao, wymieszaj. Następnie wkrój plastry świeżej pomarańczy, wyłóż nań łyżkę masła orzechowego 100%. 

Przykłady II śniadań 

Koktajl owocowy z siemieniem 

Kubek naturalnego kefiru zmiksuj z garścią jagód oraz 1 łyżką świeżo zmielonego siemienia lnianego. Koktajl dosłodź odrobiną ksylitolu, podawaj posypany płatkami migdałów. 

Kanapki z jajkiem i warzywami 

Bułkę grahamkę skrop odrobiną oliwy, obficie obłóż sałatą rzymską. Poukładaj plastry jajka na twardo, a nań – paski kolorowej papryki i krążki czerwonej cebuli. Całość posyp szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. 

Przykłady obiadów  

Tagliatelle razowe z grillowanym kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i cukinią 

Pojedynczą pierś z kurczaka pokrój w kostkę, zamarynuj w paście z łyżeczki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki, szczypty świeżo zmielonego pieprzu i łyżeczki sosu sojowego. Mięso grilluj na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Pod koniec grillowania dorzuć pomidorki koktajlowe oraz plasterki cukinii – poczekaj aż zmiękną i się pomarszczą. Podawaj z ugotowanym razowym makaronem, posypanym odrobiną prawdziwego parmezanu oraz dużą ilością świeżej natki pietruszki, ew. bazylii. 

Łosoś z pary z dipem jogurtowym, kaszą bulgur i surówką  

Plaster łososia skrop sokiem z cytryny, oprósz świeżo zmielonym pieprzem, ugotuj na parze. Jogurt grecki połącz z posiekanym koperkiem oraz startą rzodkiewką, dopraw odrobiną soli. Surówkę przygotuj z pokrojonych pomidorków koktajlowych, skropionych oliwą i octem balsamicznym. Podawaj wszystko razem z kaszą ugotowaną na sypko. 

Przykłady przekąsek  

Pomarańcza z orzechami włoskimi 

Miseczka zupy jarzynowej 

Przykłady kolacji  

Barszcz czerwony z jajkiem i pietruszką 

400 g surowych buraków obierz ze skóry, pokrój w kostkę, następnie zalej 1 l wody, dodaj 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego i gotuj na małym ogniu przez ok. 25 min. 100 g śmietany 12% zapraw ciepłym wywarem, dokładnie rozbełtaj, aby nie było grudek, dodaj do zupy. Dodaj także 2–3 łyżki soku z cytryny (bądź więcej, jeśli uznasz za potrzebne). Gotuj kolejne 5 minut. W międzyczasie przygotuj jajka na twardo. Podawaj barszcz obficie posypany posiekaną, zieloną pietruszką. 

Sałatka caprese 

Pomidora oraz mozzarellę pokrój w plastry, ułóż na przemian na talerzu. Posyp przekrojonymi oliwkami, listkami świeżej bazylii oraz pieprzem. Całość skrop oliwą z oliwek extra vergine. Podawaj z pełnoziarnistym tostem. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Substancje w suplementach diety na odchudzanie

    Nie ma lepszego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów niż odpowiednio dobrana dieta połączona z aktywnością fizyczną. Mimo to na rynku dostępna jest szeroka oferta suplementów na odchudzanie. Czy te preparaty mogą wspomóc walkę z nadwagą? Na jakiej zasadzie działają substancje, które są w składzie suplementów na odchudzanie? Przyglądamy się kilku z nich.

  • Dieta na trądzik – jakie produkty jeść, a które wykluczyć?

    W walce z trądzikiem, obok właściwej pielęgnacji, będzie pomocna także dieta. Codzienny jadłospis osoby zmagającej się z trądzikiem na twarzy, plecach lub dekolcie powinien być bogaty w produkty, które zawierają m.in. cynk, błonnik, witaminy z grupy B czy beta-karoten. Co zatem należy jeść, a czego unikać, aby pozbyć się wyprysków? 

  • Dieta przy wymiotach u dzieci i dorosłych – co można jeść i pić?

    Wymioty często pojawiają się przy zatruciu pokarmowym czy tzw. jelitówce. Na czas wymiotów warto wprowadzić odpowiednią dietę, aby odciążyć zmęczony żołądek i przyśpieszyć powrót do zdrowia. Okazuje się, że niektóre produkty pomogą złagodzić nudności i wymioty, a właściwa podaż płynów zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Co podawać do jedzenia dziecku lub dorosłemu w trakcie wymiotów?  W jaki sposób przyrządzać posiłki dla osób po wymiotach?  Podpowiadamy.

  • Dieta FODMAP – na czym polega i kiedy ją stosować?

    Problemy z wypróżnianiem, wzdęcia i bóle brzucha to częste dolegliwości, który pojawiają się zwłaszcza przy IBS oraz zespole SIBO. Symptomy tych schorzeń można złagodzić, stosując odpowiednią dietę FODMAP. Na czym dokładnie ona polega? Które produkty należy włączyć do menu, a z których zrezygnować? 

  • Dieta w biegunce u dzieci i dorosłych – co jeść przy rozwolnieniu?

    Podczas biegunki należy stosować dietę zapierającą (tzw. dietę BRAT). Jej podstawą są łatwostrawne produkty, które pomagają zagęszczać treść pokarmową. Kolejnym i równie ważnym elementem w żywieniu w czasie biegunki jest odpowiednia podaż wody. Jak powinna wyglądać dieta podczas rozwolnienia? Które produkty można jeść, a których unikać? 

  • Dieta dr Budwig – dla kogo? Na co pomoże? Czy warto ją stosować?

    Produktem bazowym diety budwigowej jest olej lniany, który autorka diety zaleca dodawać do pasty twarogowej i solo do posiłków. Jej zdaniem, taki sposób żywienia miałby wpłynąć na m.in. zmniejszenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz wyleczyć z raka. Czy jest to możliwe? Jakie zagrożenia płyną z diety dr Budwig? 

  • Termogeneza – czym jest? Jaki ma wpływ na utratę masy ciała?

    Na wartość naszego całodobowego zapotrzebowania składa się podstawowa oraz ponadpodstawowa przemiana materii, w tym m.in. termogeneza, czyli najprościej definiując – wydzielanie ciepła przez nasz organizm. Jej wartość może zależeć od składu spożywanej przez nas diety! Czym jest termogeneza? Czy ma związek z naszą masą ciała, zwłaszcza gdy potrzebujemy ją zredukować? 

  • Dieta przy SIBO – co jeść, a czego unikać w zespole rozrostu bakteryjnego?

    Dotyczy coraz większej liczby osób. Powoduje dyskomfort podczas wykonywania codziennych czynności, często sprawia ból. Na szczęście istnieją metody żywieniowe, które pozwalają na złagodzenie, a nawet całkowite ustąpienie dolegliwości. SIBO – jaka dieta będzie najlepsza? Jakie produkty należy wyeliminować, a które nie będą szkodzić? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij