Tłuszcze – charakterystyka, rola w organizmie, zapotrzebowanie i źródła
Jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników diety. Przez lata albo nadto demonizowany i eliminowany z codziennego żywienia, albo włączany w ilościach ponad granice norm (diety wysokotłuszczowe). Tłuszcze – ile powinno być ich w naszej diecie? Które będą lepsze, zdrowe, a które niekoniecznie? Co, gdy jest ich w jadłospisie za mało?
Tłuszcze – czym są?
Pod pojęciem tłuszcze rozumie się zarówno składnik żywności, jak i tkankę tłuszczową ciała. Choć powszechnie używa się tych terminów zamiennie, to nie są sobie równoznaczne. Tłuszcze pod postacią tkanki tłuszczowej określa się w ujęciu przemian ustrojowych jako lipidy, z kolei za tłuszcze pokarmowe rozumie się wszystkie substancje tłuszczowe obecne w żywności.
Tłuszcze – podział i źródła
W ujęciu chemicznym podstawowym składnikiem tłuszczów są triacyloglicerole (triglicerydy), które buduje jedna cząsteczka glicerolu i trzy cząsteczki kwasów tłuszczowych (takich samych lub odmiennych). Kwasy to elementarny składnik tłuszczu w diecie. Mogą stanowić do 95% składu tłuszczów i wpływają na ich cechy fizykochemiczne oraz właściwości fizjologiczne. Podziału kwasów można dokonać według kilku kryteriów, a mianowicie:
– wg liczby atomów węgla w łańcuchu:
- krótkołańcuchowe,
- średniołańcuchowe,
- długołańcuchowe.
– wg rodzaju i liczby wiązań podwójnych w cząsteczce:
- nasycone,
- nienasycone (jedno- i wielonienasycone).
– wg pozycji pierwszego wiązania podwójnego:
- rodzina n-3 (omega-3),
- rodzina n-6 (omega-6),
- rodzina n-7/n-9.
– wg izomerii cis/trans:
- izomery cis,
- izomery trans (pochodzenia naturalnego tj. mleko i mięso przeżuwaczy albo pochodzenia przemysłowego tj. częściowo utwardzone oleje roślinne i rybne).
Przykłady kwasów tłuszczowych powszechnie występujących w produktach spożywczych:
– nasycone:
- kwas masłowy (tłuszcz mleczny),
- kwas laurynowy (olej kokosowy),
- kwas arachidowy (olej arachidowy).
– jednonienasycone:
- kwas oleinowy (wszystkie oleje, głównie oliwa z oliwek, olej rzepakowy).
wielonienasycone z rodziny omega-3:
- kwas eikozapentaenowy (EPA; ryby, zwłaszcza tłuste: łosoś, śledź, sardela, makrela),
- kwas dokozaheksaenowy (DHA; ryby jak wyżej),
- kwas α-linolenowy (ALA; olej lniany, rzepakowy, orzechy włoskie, siemię lniane).
– wielonienasycone z rodziny omega-6:
- kwas linolowy (większość olejów warzywnych),
- kwas arachidonowy (tłuszcze zwierzęce, lipidy wątroby, jajek, ryby).
Tłuszcze – jaka jest ich rola w organizmie?
W zależności od budowy kwasów tłuszczowych tłuszcze mogą odznaczać się różnymi właściwościami w zakresie naszego zdrowia. Wśród najważniejszych, fizjologicznych funkcji tłuszczów pokarmowych wymienia się:
- najbardziej skoncentrowane źródło energii – dostarczają aż 9 kcal w 1 g (w porównaniu do 4 kcal z 1 g białek czy węglowodanów) i są bezpośrednio wykorzystywane przez wszystkie tkanki (prócz erytrocytów, komórek ośrodkowego układu nerwowego i nerek),
- nośniki dla innych składników, np. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K), jak również element niezbędny dla ich prawidłowego wchłaniania,
- źródło kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3 i omega-6,
- źródło cholesterolu (tłuszcz zwierzęcy) oraz steroli (tłuszcz roślinny).
Cholesterol to szczególny rodzaj tłuszczu wytwarzany w organizmie lub dostarczany wraz do niego wraz z dietą (z produktów pochodzenia zwierzęcego). Stanowi prekursor kwasów żółciowych oraz wielu ważnych, biologicznie aktywnych składników, w tym steroidowych hormonów męskich i żeńskich oraz witaminy D3.
Tłuszcze – metabolizm
Tłuszcz pochodzący ze spożytego produktu albo potrawy najpierw, przy pomocy żółci, ulega emulgacji. Jego trawienie dokonuje się głównie w jelicie cienkim, a późniejsze wchłanianie odbywa na drodze pinocytozy. Produkty jego trawienia łączone są w większe cząsteczki, transportowane wraz z białkami w postaci lipoprotein (chylomikronów, VLDL, LDL i HDL). Dobowo lipoproteiny uczestniczą w transporcie ok. 100 g lipidów, przenosząc je głównie do wątroby, zapasowej tkanki tłuszczowej oraz innych tkanek. Dalej z tych lipidów dzięki działaniu enzymu lipazy lipoproteinowej uwalniane są kwasy tłuszczowe i następnie przenoszone do komórek. Tam będą wykorzystywane jako m.in. źródło energii czy budulec błon komórkowych.
Zapotrzebowanie na tłuszcze u kobiet, mężczyzn i dzieci
Tak jak w przypadku białka czy węglowodanów na wysokość zapotrzebowania na tłuszcz pokarmowy wpływ ma wiele czynników, w tym wiek, stan fizjologiczny oraz rodzaj aktywności fizycznej. Obecnie uważa się, że ogólne spożycie tłuszczów nie powinno przekraczać 30% dobowego zapotrzebowania energetycznego, co oznacza, że przykładowo w przypadku diety 1500 kcal będzie to nie więcej niż 50 g tłuszczów, a w diecie 2000 kcal – maks. 66 g. Osoby prowadzące siedzący tryb życia potrzebują ok. 20–25% udziału tłuszczów w diecie, natomiast 35% energii z całodziennego żywienia jest zalecane jedynie w przypadku dorosłych podejmujących na co dzień długotrwały wysiłek fizyczny, np. u sportowców sportów siłowych i wyczynowych. Tymczasem, jak wynika z danych Badania Stanu Zdrowia Ludności (WOBASZ II), średnie pobranie energii z tłuszczów w naszym kraju w grupie dorosłych mężczyzn oraz kobiet wynosi odpowiednio 37,5 i 35,1%.
W przypadku dzieci powyżej 2. roku życia oraz młodzieży wysokość zalecanego spożycia tłuszczów wynosi nie więcej jak 30–35% energii – w zależności od wieku, płci oraz stopnia aktywności fizycznej. Zapotrzebowanie na tłuszcze rośnie także u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. W II trymestrze ciąży jest to o 12 g więcej, a w III – o 16 g więcej w porównaniu do zapotrzebowania sprzed okresu ciąży. Dieta matek karmiących powinna z kolei dostarczać o 17 g więcej tłuszczów dziennie.
Nadmiar tłuszczów i niedobór w diecie – konsekwencje
Obok niezaprzeczalnych korzyści, jakie niesie ze sobą obecność tłuszczów w diecie, pojawiają się także działania negatywne tłuszczu jako nośnika:
- substancji szkodliwych i toksycznych,
- nadmiaru nasyconych kwasów tłuszczowych,
- trans kwasów tłuszczowych,
- nadmiaru cholesterolu.
Diety wysokotłuszczowe i niezachowanie proporcji pomiędzy poszczególnymi rodzajami tłuszczów zwiększają ryzyko nadwagi i otyłości, jak również zaburzeń metabolicznych i chorób żywieniowo-zależnych, w tym:
- zaburzeń profilu lipidowego,
- cukrzycy typu 2,
- zwiększonego stężenia kwasu moczowego,
- zaburzeń sercowo-naczyniowych (nadciśnienie tętnicze, udary itd.),
- nowotworów, zwłaszcza jelita grubego i piersi.
W populacji krajów rozwiniętych, w tym populacji polskiej, stwierdza się raczej duże spożycie tłuszczów. Należy jednak podkreślić, że również i jego niedobór niesie za sobą określone konsekwencje dla organizmu, zwłaszcza jeśli wiąże się z niewystarczającą podażą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Objawy niedoboru tłuszczów będą więc związane z m.in.:
- zahamowaniem wzrostu,
- zwiększeniem łamliwości naczyń włosowatych,
- pojawieniem się zmian skórnych,
- zwiększeniem podatności na zakażenia.