Oleofarm LenVitol, olej lniany tłoczony na zimno, 1 l
Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier DHLKurier GLSKurier PHARMALINK
-
ODBIÓR W PUNKCIEAutomaty DHL i punkty POPAutomaty i punkty odbioru GLSPaczkomat INPOST
O produkcie
Opis
Oleofarm LenVitol, olej lniany tłoczony na zimno – olej pozyskiwany z wysokolinolenowych odmian siemienia lnianego. Produkowany małymi partiami, bez użycia procesów rafinacji, zachowuje świeżość oraz cenne właściwości. Zawiera ponad 50% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Produkt posiada status surowca farmakopealnego.
Składniki
olej lniany tłoczony na zimno, wysokolinolenowy.
Wartość odżywcza | A* | B* |
Wartość energetyczna (energia) | 3441 kJ/837 kcal | 3441/837 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 93 g | 93 g |
kwasy tłuszczowe nasycone | 9 g | 7,5 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 17 g | 11,5 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 67 g | 74 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g | 0 g |
cukry | 0 g | 0 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | 0 g | 0 g |
Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) | 52 g | 61 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 15 g | 13 g |
*Produkt może różnić się zawartością kwasów tłuszczowych w zależności od rodzaju nasion lnu (patrz symbol przy nr partii).
Partie oleju lnianego LenVitol® mogą różnić się smakiem, zapachem i kolorem – możliwy jest posmak goryczkowy, ziołowy lub inne naturalne nuty, wynikające z obecności związków smakowych zawartych w nasionach lnu. Różnice te są naturalne i nie wpływają na jakość produktu. Na dnie butelki może wytrącić się naturalny osad. Olej należy spożywać wyłącznie na zimno – nie wolno go podgrzewać ani używać do smażenia, ponieważ wysoka temperatura powoduje utratę jego cennych właściwości odżywczych.
Masa netto
1000 ml
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Należy spożywać wyłącznie na zimno – nie nadaje się do smażenia ani podgrzewania. Należy go chronić przed światłem i temperaturą, a po otwarciu przechowywać w lodówce (4–10°C) w szczelnie zamkniętej butelce. Niewłaściwe przechowywanie może prowadzić do utleniania kwasów tłuszczowych i utraty właściwości odżywczych. Naturalne różnice w smaku, barwie i zapachu wynikają z surowca i nie wpływają na jakość produktu. Możliwy naturalny osad. Produkt dla osób powyżej 3. roku życia. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
Cechy produktu
- Typ produktu
- Postać
- Główny składnik