Dieta sirtfood – zasady, efekty, lista produktów i przepisy
Maria Brzegowy

Dieta sirtfood – zasady, efekty, lista produktów i przepisy

Dieta sirtfood (tzw. dieta Adele) to plan żywieniowy, który wykorzystuje produkty aktywujące sirtuiny. Czym są białka SIR i jaką rolę pełnią w organizmie? Na czym dokładnie polega dieta sirtuinowa i co ją wyróżnia na tle innych trendów żywieniowych? Jakie produkty należy włączyć do jadłospisu, a z których zrezygnować w diecie sirt? 

Sirtfood, białka sirtuiny, dieta SIRT… Czy to kolejna moda, czy zalecenia rzeczywiście przekładające się na efekty zdrowotne i estetyczne? Czym jest dieta sirtfood? Jakie są jej zasady, co można jeść i jakie przynosi efekty?  

Sirtuiny – co to za białka? 

Sirtuiny, inaczej białka Sir (ang. Silent information regulator), to enzymy odpowiedzialne za udział w wielu ważnych dla organizmów procesach biologicznych, m.in. reakcjach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Uważa się, że sirtuiny mają zdolność do wyciszania niektórych genów, w tym genów starzenia, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób takich jak miażdżyca, choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. Ponadto, zdaniem ekspertów, mogą również wpływać na aktywację tzw. genów długowieczności.  

Sirtuiny a odchudzanie 

Ostatnimi czasy dużo słyszy się o dobroczynnym wpływie sirtuin, szczególnie w procesie odchudzania. Według badań zmniejszenie spożycia kalorii o około 30–50% od całkowitej ilości dostarczanej w ciągu dnia może spowodować przedłużenie życia i spowolnienie procesów starzenia.

Odkrycie sirtuin pozwoliło wyjaśnić mechanizm łączący ograniczenie dostarczanej energii ze zjawiskiem „długowieczności”. Zdaniem naukowców jest to możliwe dzięki wyższej aktywności sirtuin w momencie zmniejszenia spożycia kalorii.  

Powiązane produkty

Dieta SIRT – zasady i założenia diety sirtuinowej  

Mechanizm działania sirtuin wykorzystali twórcy diety sirtfood, która aktualnie jest jedną z najbardziej popularnych diet, a wokół której narasta sporo kontrowersji. Dieta polega na spożywaniu jak największej ilości produktów pochodzenia roślinnego bogatych w związki antyoksydacyjne, przy jednoczesnym ograniczeniu dostarczanej energii z produktów o wyższej kaloryczności. Duża restrykcja na początku stosowania tej diety ma na celu pobudzenie aktywności sirtuin. Zaleca się spożywanie 4 posiłków dziennie, a ostatni z nich należy zjeść przed godziną 19:00. 

Etapy diety sirftood 

Dieta SIRT podzielona jest na dwie fazy składające się z kilku etapów.  

Pierwszy etap pierwszej fazy stosowany jest przez 3 dni i polega na spożywaniu jedynie około 1000 kcal w ciągu doby. W jego trakcie dozwolone jest spożywanie jedynie 1 stałego posiłku oraz 3 koktajli albo zup. Kolejny etap należy stosować przez następne 4 dni. Można dodać kolejny stały posiłek, a zmniejszyć ilość wypijanych koktajli do 2. W tych dniach kaloryczność posiłków rośnie do 1500 kcal. Komponowanie diety powinno opierać się na produktach o wysokiej zawartości polifenoli obecnych głównie w warzywach i owocach.  

W drugiej fazie nie występują już ograniczenia kaloryczne. W pierwszym etapie należy pić 1 koktajl i zjadać 3 stałe posiłki (przez kilka dni), natomiast w ostatnim etapie, autorzy zalecają tylko spożywanie jak największej ilości produktów bogatych w polifenole przy stosowaniu normalnie zbilansowanej, indywidualnej diety. 

Dieta sirtuinowa – produkty zalecane 

Do produktów zalecanych w diecie sirtfood należą: 

  • warzywa: seler naciowy, szpinak, rukola, jarmuż, czerwona cebula, natka pietruszki, czerwona cykoria, lubczyk; 
  • owoce: wszystkie owoce jagodowe, truskawki; 
  • prawdziwa kawa; 
  • kurkuma; 
  • zielona herbata matcha
  • kasza gryczana, płatki gryczane i mąka gryczana; 
  • czerwone wino; 
  • oliwa z oliwek; 
  • kakao bez cukru; 
  • gorzka czekolada o zawartości 85% kakao; 
  • orzechy.    

Czego należy unikać w planie żywieniowym sirt?

W diecie SIRT, wzorem modelu prawidłowego żywienia, należy unikać dużej ilości soli, a ponadto trzeba wyeliminować

  • słodycze: cukier, batony, wypieki cukiernicze, ciastka, ciasteczka; 
  • słone przekąski: paluszki, precelki; 
  • żywność typu fast-food; 
  • słodkie, gazowane napoje; 
  • produkty na bazie białej mąki pszennej: jasne pieczywo, pszenne bułki; 
  • potrawy mączne. 

Efekty diety SIRT – okiem dietetyka 

W pierwszym etapie dieta sirtfood wydaje się być dosyć mocno restrykcyjnym modelem żywienia, który w krótkim czasie pozwala na zrzucenie większej ilości kilogramów, czyli około 3 kg/tydzień. Niestety, tak mocne ograniczenie kalorii nie jest dobrym rozwiązaniem, bo w dalszym okresie może prowadzić do efektu jojo, a przede wszystkim nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych. Zbyt mała podaż kalorii może prowadzić do osłabienia, zmęczenia, rozdrażnienia i spadku motywacji w walce z osiągnięciem wyznaczonego celu.

Odpowiednie wydaje się stosowanie jedynie drugiej fazy diety, w której nie ma restrykcyjnych obostrzeń kalorycznych, a która zaleca spożywanie dużej ilości warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty.

Należy pamiętać, że racjonalnie stosowana dieta, zawierająca zwiększoną ilość tych produktów, również pozwala na redukcję nadwyżki kilogramów. Różnica polega na tym, iż zachowując standardową dietę chudniemy około 0,5 kg tygodniowo, a nie 3, ale efekt jest znacznie trwalszy i osiągnięty w przyjemniejszy sposób. 

Przepisy w diecie sirtfood 

Zielony koktajl na diecie sirt

Jarmuż (garść), rukolę (garść), liście pietruszki (garść), łodygi selera naciowego (1-2), imbir (paseczek), zielone jabłko, sok z cytryny (łyżka) oraz zieloną herbatę matcha (szklanka), zmieszaj ze sobą i zblenduj na koktajl. 

Sałatka z jabłka i selera naciowego

Jabłko pokrój w kostkę, wrzuć do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Następnie pokrój 2-3 łodygi selera (w kostkę) i ser halloumi (garść). Całość wymieszaj, dodaj jogurt naturalny (2-3 łyżki) doprawiony pieprzem, małą szczyptą soli i posiekaną natką pietruszki. 

Sałatka z rukoli, buraka i fety

Przygotuj sos (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, ulubione przyprawy). Na talerzu rozłóż liście rukoli, dodaj upieczonego wcześniej buraka pokrojonego w plastry, pokrusz ser feta i posyp uprażonymi nasionami słonecznika. Całość polej dressingiem. 

  1. K. Siedlecka, W. Bogusławski, Sirtuiny – enzymy długowieczności?, "Gerontologia Polska", tom 13, nr 3 2005. 
  2. Z. Frydzińska, A. Owczarek, K. Winiarska, Sirtuiny i ich rola w regulacji metabolizmu, "Postępy Biochemii", nr 65 (1) 2019. 
  3. W. Kupis, The role of sirtuins in cellular homeostasis, "Journal of physiology and biochemistry", nr 72 (3) 2016. 
  4. E. J. Masaro, Role of sirtuin proteins in life extension by caloric restriction, "Mech. Ageing Dev.", nr 125 2004. 
  5. Science Direct, Sirtuin 1, "sciencedirect.com" [online], https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/sirtuin-1, [dostęp:] 06.08.2020. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij