×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Dieta sirtfood – zasady, efekty, lista produktów i przepisy

Dieta sirtfood (tzw. dieta Adele) to plan żywieniowy, który wykorzystuje produkty aktywujące sirtuiny. Czym są białka SIR i jaką rolę pełnią w organizmie? Na czym dokładnie polega dieta sirtuinowa i co ją wyróżnia na tle innych trendów żywieniowych? Jakie produkty należy włączyć do jadłospisu, a z których zrezygnować w diecie sirt? 

Sirtfood, białka sirtuiny, dieta SIRT… Czy to kolejna moda, czy zalecenia rzeczywiście przekładające się na efekty zdrowotne i estetyczne? Czym jest dieta sirtfood? Jakie są jej zasady, co można jeść i jakie przynosi efekty?  

Sirtuiny – co to za białka? 

Sirtuiny, inaczej białka Sir (ang. Silent information regulator), to enzymy odpowiedzialne za udział w wielu ważnych dla organizmów procesach biologicznych, m.in. reakcjach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Uważa się, że sirtuiny mają zdolność do wyciszania niektórych genów, w tym genów starzenia, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób takich jak miażdżyca, choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. Ponadto, zdaniem ekspertów, mogą również wpływać na aktywację tzw. genów długowieczności.  

Sirtuiny a odchudzanie 

Ostatnimi czasy dużo słyszy się o dobroczynnym wpływie sirtuin, szczególnie w procesie odchudzania. Według badań zmniejszenie spożycia kalorii o około 30–50% od całkowitej ilości dostarczanej w ciągu dnia może spowodować przedłużenie życia i spowolnienie procesów starzenia.

Odkrycie sirtuin pozwoliło wyjaśnić mechanizm łączący ograniczenie dostarczanej energii ze zjawiskiem „długowieczności”. Zdaniem naukowców jest to możliwe dzięki wyższej aktywności sirtuin w momencie zmniejszenia spożycia kalorii.  

Dieta SIRT – zasady i założenia diety sirtuinowej  

Mechanizm działania sirtuin wykorzystali twórcy diety sirtfood, która aktualnie jest jedną z najbardziej popularnych diet, a wokół której narasta sporo kontrowersji. Dieta polega na spożywaniu jak największej ilości produktów pochodzenia roślinnego bogatych w związki antyoksydacyjne, przy jednoczesnym ograniczeniu dostarczanej energii z produktów o wyższej kaloryczności. Duża restrykcja na początku stosowania tej diety ma na celu pobudzenie aktywności sirtuin. Zaleca się spożywanie 4 posiłków dziennie, a ostatni z nich należy zjeść przed godziną 19:00. 

Etapy diety sirftood 

Dieta SIRT podzielona jest na dwie fazy składające się z kilku etapów.  

Pierwszy etap pierwszej fazy stosowany jest przez 3 dni i polega na spożywaniu jedynie około 1000 kcal w ciągu doby. W jego trakcie dozwolone jest spożywanie jedynie 1 stałego posiłku oraz 3 koktajli albo zup. Kolejny etap należy stosować przez następne 4 dni. Można dodać kolejny stały posiłek, a zmniejszyć ilość wypijanych koktajli do 2. W tych dniach kaloryczność posiłków rośnie do 1500 kcal. Komponowanie diety powinno opierać się na produktach o wysokiej zawartości polifenoli obecnych głównie w warzywach i owocach.  

W drugiej fazie nie występują już ograniczenia kaloryczne. W pierwszym etapie należy pić 1 koktajl i zjadać 3 stałe posiłki (przez kilka dni), natomiast w ostatnim etapie, autorzy zalecają tylko spożywanie jak największej ilości produktów bogatych w polifenole przy stosowaniu normalnie zbilansowanej, indywidualnej diety. 

Dieta sirtuinowa – produkty zalecane 

Do produktów zalecanych w diecie sirtfood należą: 

  • warzywa: seler naciowy, szpinak, rukola, jarmuż, czerwona cebula, natka pietruszki, czerwona cykoria, lubczyk; 
  • owoce: wszystkie owoce jagodowe, truskawki; 
  • prawdziwa kawa; 
  • kurkuma; 
  • zielona herbata matcha
  • kasza gryczana, płatki gryczane i mąka gryczana; 
  • czerwone wino; 
  • oliwa z oliwek; 
  • kakao bez cukru; 
  • gorzka czekolada o zawartości 85% kakao; 
  • orzechy.    

Czego należy unikać w planie żywieniowym sirt?

W diecie SIRT, wzorem modelu prawidłowego żywienia, należy unikać dużej ilości soli, a ponadto trzeba wyeliminować

  • słodycze: cukier, batony, wypieki cukiernicze, ciastka, ciasteczka; 
  • słone przekąski: paluszki, precelki; 
  • żywność typu fast-food; 
  • słodkie, gazowane napoje; 
  • produkty na bazie białej mąki pszennej: jasne pieczywo, pszenne bułki; 
  • potrawy mączne. 

Efekty diety SIRT – okiem dietetyka 

W pierwszym etapie dieta sirtfood wydaje się być dosyć mocno restrykcyjnym modelem żywienia, który w krótkim czasie pozwala na zrzucenie większej ilości kilogramów, czyli około 3 kg/tydzień. Niestety, tak mocne ograniczenie kalorii nie jest dobrym rozwiązaniem, bo w dalszym okresie może prowadzić do efektu jojo, a przede wszystkim nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych. Zbyt mała podaż kalorii może prowadzić do osłabienia, zmęczenia, rozdrażnienia i spadku motywacji w walce z osiągnięciem wyznaczonego celu.

Odpowiednie wydaje się stosowanie jedynie drugiej fazy diety, w której nie ma restrykcyjnych obostrzeń kalorycznych, a która zaleca spożywanie dużej ilości warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty.

Należy pamiętać, że racjonalnie stosowana dieta, zawierająca zwiększoną ilość tych produktów, również pozwala na redukcję nadwyżki kilogramów. Różnica polega na tym, iż zachowując standardową dietę chudniemy około 0,5 kg tygodniowo, a nie 3, ale efekt jest znacznie trwalszy i osiągnięty w przyjemniejszy sposób. 

Przepisy w diecie sirtfood 

Zielony koktajl na diecie sirt

Jarmuż (garść), rukolę (garść), liście pietruszki (garść), łodygi selera naciowego (1-2), imbir (paseczek), zielone jabłko, sok z cytryny (łyżka) oraz zieloną herbatę matcha (szklanka), zmieszaj ze sobą i zblenduj na koktajl. 

Sałatka z jabłka i selera naciowego

Jabłko pokrój w kostkę, wrzuć do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Następnie pokrój 2-3 łodygi selera (w kostkę) i ser halloumi (garść). Całość wymieszaj, dodaj jogurt naturalny (2-3 łyżki) doprawiony pieprzem, małą szczyptą soli i posiekaną natką pietruszki. 

Sałatka z rukoli, buraka i fety

Przygotuj sos (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, ulubione przyprawy). Na talerzu rozłóż liście rukoli, dodaj upieczonego wcześniej buraka pokrojonego w plastry, pokrusz ser feta i posyp uprażonymi nasionami słonecznika. Całość polej dressingiem. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. K. Siedlecka, W. Bogusławski, Sirtuiny – enzymy długowieczności?, "Gerontologia Polska", tom 13, nr 3 2005. 
  2. Z. Frydzińska, A. Owczarek, K. Winiarska, Sirtuiny i ich rola w regulacji metabolizmu, "Postępy Biochemii", nr 65 (1) 2019. 
  3. W. Kupis, The role of sirtuins in cellular homeostasis, "Journal of physiology and biochemistry", nr 72 (3) 2016. 
  4. E. J. Masaro, Role of sirtuin proteins in life extension by caloric restriction, "Mech. Ageing Dev.", nr 125 2004. 
  5. Science Direct, Sirtuin 1, "sciencedirect.com" [online], https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/sirtuin-1, [dostęp:] 06.08.2020. 

Podziel się: