Dieta sirtfood – zasady, efekty, lista produktów i przepisy
Maria Brzegowy

Dieta sirtfood – zasady, efekty, lista produktów i przepisy

Dieta sirtfood (tzw. dieta Adele) to plan żywieniowy, który wykorzystuje produkty aktywujące sirtuiny. Czym są białka SIR i jaką rolę pełnią w organizmie? Na czym dokładnie polega dieta sirtuinowa i co ją wyróżnia na tle innych trendów żywieniowych? Jakie produkty należy włączyć do jadłospisu, a z których zrezygnować w diecie sirt? 

Sirtfood, białka sirtuiny, dieta SIRT… Czy to kolejna moda, czy zalecenia rzeczywiście przekładające się na efekty zdrowotne i estetyczne? Czym jest dieta sirtfood? Jakie są jej zasady, co można jeść i jakie przynosi efekty?  

Sirtuiny – co to za białka? 

Sirtuiny, inaczej białka Sir (ang. Silent information regulator), to enzymy odpowiedzialne za udział w wielu ważnych dla organizmów procesach biologicznych, m.in. reakcjach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Uważa się, że sirtuiny mają zdolność do wyciszania niektórych genów, w tym genów starzenia, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób takich jak miażdżyca, choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. Ponadto, zdaniem ekspertów, mogą również wpływać na aktywację tzw. genów długowieczności.  

Sirtuiny a odchudzanie 

Ostatnimi czasy dużo słyszy się o dobroczynnym wpływie sirtuin, szczególnie w procesie odchudzania. Według badań zmniejszenie spożycia kalorii o około 30–50% od całkowitej ilości dostarczanej w ciągu dnia może spowodować przedłużenie życia i spowolnienie procesów starzenia.

Odkrycie sirtuin pozwoliło wyjaśnić mechanizm łączący ograniczenie dostarczanej energii ze zjawiskiem „długowieczności”. Zdaniem naukowców jest to możliwe dzięki wyższej aktywności sirtuin w momencie zmniejszenia spożycia kalorii.  

Dieta SIRT – zasady i założenia diety sirtuinowej  

Mechanizm działania sirtuin wykorzystali twórcy diety sirtfood, która aktualnie jest jedną z najbardziej popularnych diet, a wokół której narasta sporo kontrowersji. Dieta polega na spożywaniu jak największej ilości produktów pochodzenia roślinnego bogatych w związki antyoksydacyjne, przy jednoczesnym ograniczeniu dostarczanej energii z produktów o wyższej kaloryczności. Duża restrykcja na początku stosowania tej diety ma na celu pobudzenie aktywności sirtuin. Zaleca się spożywanie 4 posiłków dziennie, a ostatni z nich należy zjeść przed godziną 19:00. 

Etapy diety sirftood 

Dieta SIRT podzielona jest na dwie fazy składające się z kilku etapów.  

Pierwszy etap pierwszej fazy stosowany jest przez 3 dni i polega na spożywaniu jedynie około 1000 kcal w ciągu doby. W jego trakcie dozwolone jest spożywanie jedynie 1 stałego posiłku oraz 3 koktajli albo zup. Kolejny etap należy stosować przez następne 4 dni. Można dodać kolejny stały posiłek, a zmniejszyć ilość wypijanych koktajli do 2. W tych dniach kaloryczność posiłków rośnie do 1500 kcal. Komponowanie diety powinno opierać się na produktach o wysokiej zawartości polifenoli obecnych głównie w warzywach i owocach.  

W drugiej fazie nie występują już ograniczenia kaloryczne. W pierwszym etapie należy pić 1 koktajl i zjadać 3 stałe posiłki (przez kilka dni), natomiast w ostatnim etapie, autorzy zalecają tylko spożywanie jak największej ilości produktów bogatych w polifenole przy stosowaniu normalnie zbilansowanej, indywidualnej diety. 

Dieta sirtuinowa – produkty zalecane 

Do produktów zalecanych w diecie sirtfood należą: 

  • warzywa: seler naciowy, szpinak, rukola, jarmuż, czerwona cebula, natka pietruszki, czerwona cykoria, lubczyk; 
  • owoce: wszystkie owoce jagodowe, truskawki; 
  • prawdziwa kawa; 
  • kurkuma; 
  • zielona herbata matcha
  • kasza gryczana, płatki gryczane i mąka gryczana; 
  • czerwone wino; 
  • oliwa z oliwek; 
  • kakao bez cukru; 
  • gorzka czekolada o zawartości 85% kakao; 
  • orzechy.    

Czego należy unikać w planie żywieniowym sirt?

W diecie SIRT, wzorem modelu prawidłowego żywienia, należy unikać dużej ilości soli, a ponadto trzeba wyeliminować

  • słodycze: cukier, batony, wypieki cukiernicze, ciastka, ciasteczka; 
  • słone przekąski: paluszki, precelki; 
  • żywność typu fast-food; 
  • słodkie, gazowane napoje; 
  • produkty na bazie białej mąki pszennej: jasne pieczywo, pszenne bułki; 
  • potrawy mączne. 

Efekty diety SIRT – okiem dietetyka 

W pierwszym etapie dieta sirtfood wydaje się być dosyć mocno restrykcyjnym modelem żywienia, który w krótkim czasie pozwala na zrzucenie większej ilości kilogramów, czyli około 3 kg/tydzień. Niestety, tak mocne ograniczenie kalorii nie jest dobrym rozwiązaniem, bo w dalszym okresie może prowadzić do efektu jojo, a przede wszystkim nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych. Zbyt mała podaż kalorii może prowadzić do osłabienia, zmęczenia, rozdrażnienia i spadku motywacji w walce z osiągnięciem wyznaczonego celu.

Odpowiednie wydaje się stosowanie jedynie drugiej fazy diety, w której nie ma restrykcyjnych obostrzeń kalorycznych, a która zaleca spożywanie dużej ilości warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty.

Należy pamiętać, że racjonalnie stosowana dieta, zawierająca zwiększoną ilość tych produktów, również pozwala na redukcję nadwyżki kilogramów. Różnica polega na tym, iż zachowując standardową dietę chudniemy około 0,5 kg tygodniowo, a nie 3, ale efekt jest znacznie trwalszy i osiągnięty w przyjemniejszy sposób. 

Przepisy w diecie sirtfood 

Zielony koktajl na diecie sirt

Jarmuż (garść), rukolę (garść), liście pietruszki (garść), łodygi selera naciowego (1-2), imbir (paseczek), zielone jabłko, sok z cytryny (łyżka) oraz zieloną herbatę matcha (szklanka), zmieszaj ze sobą i zblenduj na koktajl. 

Sałatka z jabłka i selera naciowego

Jabłko pokrój w kostkę, wrzuć do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Następnie pokrój 2-3 łodygi selera (w kostkę) i ser halloumi (garść). Całość wymieszaj, dodaj jogurt naturalny (2-3 łyżki) doprawiony pieprzem, małą szczyptą soli i posiekaną natką pietruszki. 

Sałatka z rukoli, buraka i fety

Przygotuj sos (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, ulubione przyprawy). Na talerzu rozłóż liście rukoli, dodaj upieczonego wcześniej buraka pokrojonego w plastry, pokrusz ser feta i posyp uprażonymi nasionami słonecznika. Całość polej dressingiem. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta miażdżycowa – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

    Choroby układu krążenia, w tym m.in. miażdżyca, wciąż stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w naszych kraju. Wśród czynników ryzyka ich rozwoju wymienia się m.in. niską aktywność fizyczną oraz niewłaściwą dietę. Jak powinno wyglądać żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta z niskim IG – dla kogo? Jak powinna wyglądać? Zasady, produkty o niskim indeksie glikemicznym, przepisy

    Zalecana m.in. osobom zmagającym się z nadwagą albo cukrzycą. Wyklucza produkty wysoko przetworzone, tradycyjne desery, słodycze, a także wybrane owoce i warzywa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jakie są jej zasady? Jakie produkty posiadają niski IG? 

  • Słodziki – dlaczego są słodkie i jak wpływają na nasz organizm?

    Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

  • Dieta w menopauzie – jak powinna wyglądać? Co jeść, a czego unikać? Jak schudnąć podczas menopauzy?

    Czy dieta podczas menopauzy (klimakterium) odgrywa ważną rolę? Okazuje się, że tak. W tym okresie warto zmienić swoje dotychczasowe menu. W jadłospisie przy menopauzie powinny zagościć produkty bogate w fitohormony (fitoestrogeny), witaminy z grupy B, witaminę K, selen, magnez, wapń oraz tryptofan. Dlaczego?  

  • Trening siłowy – zasady i efekty ćwiczeń siłowych. Wskazówki dla osób początkujących

    Trening siłowy to rodzaj treningu beztlenowego, który polega na wykonywaniu kilku ćwiczeń na wszystkie bądź określone grupy mięśniowe w kilku seriach. Jego celem są przede wszystkim ukształtowanie umięśnionej sylwetki oraz poprawa wytrzymałości i wydolności organizmu. Trening na siłę przyspiesza również metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto ćwiczenia siłowe wspomagają pracę układu krążenia oraz zwiększają produkcję endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Jakie istnieją metody treningowe? Która z nich jest najlepsza dla osób początkujących?

  • BMI – czym jest i jak obliczyć Body Mass Index? Dlaczego obecnie uważa się, że BMI to wskaźnik daleki od doskonałości?

    Dzięki wskaźnikowi BMI w prosty sposób można oszacować, czy nasza masa ciała jest prawidłowa. To doskonałe narzędzie do badań przesiewowych, jednak ma swoje ograniczenia na poziomie indywidualnym, dlatego rozważnie trzeba podejść do interpretacji wyniku. O czym trzeba pamiętać, wykorzystując wskaźnik do oceny stan zdrowia? Jakie są alternatywy dla BMI?

  • Podjadanie – dlaczego nie jest takie dobre?

    Podjadamy w chwili stresu, ale i w momentach, w których czujemy się dobrze. Słodycze, owoce, słodkie napoje, dodatkowa porcja głównego posiłku... Liczy się wszystko! Każdy mały cukierek, każde ciastko i każda łyżka sosu spróbowana podczas przygotowywania dania dla rodziny! Efekty? Dodatkowe kilogramy, uczucie ciężkości i coraz większe uczucie uzależnienia od tego „by wciąż coś żuć”. Jakie są przyczyny podjadania? Co można jeść bezkarnie, a na co uważać? Jak przestać podjadać?  

  • Dieta w chorobie Parkinsona – na co warto zwrócić uwagę?

    Podstawową formą leczenia choroby Parkinsona jest farmakoterapia. Interwencję tę wspomoże jednak dobrze zbilansowana dieta, która ponadto, zabezpieczy przed dalszymi powikłaniami choroby, w tym m.in. przed niebezpiecznym dla zdrowia, a nawet życia niedożywieniem. Dieta w chorobie Parkinsona – jaką pełni funkcję? Jaki składniki będą ważne? Jak żywieniowo poradzić sobie z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij