Owoc posiadający w sobie antocyjany
Ewelina Sochacka

Przeciwcukrzycowe właściwości antocyjanów

Antocyjany (antocyjaniny), czyli barwniki o barwie od czerwonopomarańczowej do niebieskofioletowej zawarte w owocach, warzywach i roślinach bulwiastych, wykazują działanie antycukrzycowe. Jakie jeszcze mają właściwości prozdrowotne?

Antocyjany mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy

Antocyjany „wędrują” przez nasz organizm z górnego odcinka przewodu pokarmowego do okrężnicy, gdzie są metabolizowane przez mikrobiotę jelitową. We wchłanianie antocyjanów zaangażowane są transportery glukozy – różne z nich są odpowiedzialne za wchłanianie odpowiednio acylowanych i nieacylowanych antocyjanów. Te dwie grupy związków mają również różny wpływ na enzymy biorące udział w metabolizmie. Acylowane antocyjany mają lepszą zdolność antyoksydacyjną w porównaniu z nieacylowanymi antocyjanami oraz hamują powstawanie i wzrost szkodliwych bakterii. Mogą też poprawiać barierę jelitową i skład mikrobioty, tłumić szlaki prozapalne oraz modulować metabolizm glukozy i lipidów.

Nowy artykuł przeglądowy porównuje wyniki badań dotyczące aktywności biologicznej acylowanych i nieacylowanych antocyjanów w cukrzycy na podstawie obecnej literatury. Wyciąganie jednoznacznych wniosków na ten temat jest jednak trudne. Dostępne badania różnią się konstrukcją i metodami analitycznymi, a przede wszystkim niewystarczającą ilością danych z porównawczych badań in vivo pomiędzy dwoma rodzajami antocyjanów. Potrzebne są dalsze analizy, aby porównać efekty różnych strukturalnie antocyjanów. Obecne dowody sugerują, że acylowane antocyjany mogą mieć większy potencjalny wpływ modulacyjny na metabolizm energetyczny, stan zapalny i mikrobiotę jelitową w porównaniu z nieacylowanymi antocyjanami.

Inne właściwości prozdrowotne antocyjanów

Zaledwie w ciągu ostatnich kilkunastu lat zaczęły się dociekania nad możliwościami leczniczymi pojedynczych wyodrębnionych antocyjanów. Na podstawie tych prac wykazano, że stosowanie diety bogatej w związek z grupy antocyjanów – 3-O-β-D-glukozyd cyjanidyny – pozwala przeciwdziałać rozwojowi otyłości i cukrzycy. Dowiedziono też między innymi, że antocyjany występujące w kwiatach hibiskusa mają zapobiegawczy wpływ na różne schorzenia wątroby. Ponadto udowodniono, że antocyjany znajdujące się w borówce kanadyjskiej chronią przed rozwojem zaburzeń sercowo-naczyniowych. Istnieją także relacje informujące o pozytywnym wpływie antocyjanów na ostrość wzroku – wybrane prace podkreślają pozytywny efekt działania ekstraktu antocyjanów z owoców czarnej porzeczki na ostrość widzenia, a zbliżony efekt odnotowano w badaniach wykonanych przy użyciu owoców czarnej borówki.

Liczne raporty podkreślają antynowotworowe właściwości antocyjanów. Są one związane najwyraźniej z ich działaniem antyoksydacyjnym, jak również z niekorzystnym działaniem na czynność cyklooksygenazy – enzymu, który ulega nadmiernej ekspozycji w przypadku licznych nowotworów nabłonkowych. W ostatnim czasie dowiedziono też, że antocyjany spowalniają powiązane z upływem lat upośledzenie pamięci i funkcji motorycznych.

Wyraźna zależność między udziałem antocyjanów w pożywieniu a zdrowiem człowieka doprowadziła do istotnego zwiększenia zainteresowania ich właściwościami. Bardzo możliwe zatem, że w niedalekiej przyszłości będą ukazywać się kolejne publikacje na temat ich wpływu na stan naszego zdrowia.

Powiązane produkty

Źródła antocyjanów

Antocyjany to substancje znajdujące się w wielu częściach roślin, przede wszystkim w kwiatach, owocach i bulwach. Największa ilość antocyjanów występuje w świeżych i mrożonych owocach, które przez dłuższy czas dojrzewały na słońcu. Antocyjany, występujące w owocach i warzywach w dużej ilości, to w kolejności: cyjanidyna, delficyna, pelargonidyna, peonidyna, malwidyna i petunidyna.

Najwięcej antocyjanów zawierają przede wszystkim:

  • ciemne winogrona (300-7500 mg/kg),
  • wiśnie (około 4000 mg/kg),
  • czarne porzeczki (1300-4000 mg/kg),
  • czerwone porzeczki (800-4200 mg/kg),
  • żurawina (600-2000 mg/kg),
  • aronia (5000-10000 mg/kg),
  • owoce czarnego bzu (2000-10000 mg/kg),
  • jeżyny (około 1200 mg/kg),
  • borówka amerykańska (około 1000 mg/kg),
  • maliny (100-600 mg/kg).

Wśród warzyw najwięcej antocyjanów znajdziemy w:

  • bakłażanie (około 7000 mg/kg),
  • rabarbarze (około 2000 mg/kg),
  • czerwonej fasoli (około 2000 mg/kg),
  • pomidorach (150-4700 mg/kg).

Należy pamiętać, że antocyjany są też stosowane pod postacią dodatku do produktów spożywczych (oznaczone symbolem E-163) lub są zażywane w większych dawkach w postaci suplementów diety.

  1. K. Chen, M. K. Kortesniemi, K. M. Linderborg, B. Yang, Anthocyanins as Promising Molecules Affecting Energy Homeostasis, Inflammation, and Gut Microbiota in Type 2 Diabetes with Special Reference to Impact of Acylation, „Journal of Agricultural and Food Chemistry” 2023, nr 71(2), s. 1002–1017.
  2. Purple vegetables and tubers have antidiabetic properties, ScienceDaily [online] https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230215100419.htm [dostęp:] 22.02.2023.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij