Rozsypane owoce morwy białej.
Ewelina Drelich

Morwa biała – czy może pomóc przy cukrzycy?

Leczenie cukrzycy polega na modyfikacji diety, stosowaniu doustnych leków przeciwcukrzycowych, a w ostateczności insuliny. Substancje pochodzenia roślinnego mogą wspomagać proces leczniczy. Wyciągi niektórych roślin mają działanie hipoglikemizujące i skutecznie obniżają poziom cukru we krwi. Jedną z nich jest morwa biała.

  1. Rola morwy białej w leczeniu cukrzycy
  2. Skuteczność morwy w terapii cukrzyków – badania naukowe
  3. Skutki uboczne stosowania morwy białej
  4. Jak poprawnie stosować ekstrakty z morwy białej?

Morwa biała (Morus alba) to roślina uprawiana na szeroką skalę w Azji. Owoce morwowe są na ogół spożywane w postaci świeżej, dżemów lub soków. Badania wykazały w niej obecność biologicznie aktywnych substancji, które mogą mieć działanie korzystne dla zdrowia – głównie flawonoidów. Odpowiadają one za działanie przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, cytotoksyczne, przeciwcukrzycowe, antyhiperlipidemiczne, przeciwmiażdżycowe, kardioprotekcyjne oraz zwalczające otyłość. Przede wszystkim ze względu na właściwości antyoksydacyjne i hipoglikemizujące morwa biała może w przyszłości stanowić ważny element w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów chorób, takich jak zespół metaboliczny

Rola morwy białej w leczeniu cukrzycy

Aktywne składniki rośliny mają udowodnione właściwości hipoglikemizujące. Zarówno badania na zwierzętach, jak i kliniczne wykazały, że jest inhibitorem alfa-glukozydazy naturalnego pochodzenia, spowalnia trawienie węglowodanów w jelicie cienkim oraz obniża dzięki temu ich poziom we krwi. Dzięki tej właściwości ekstrakt z morwy białej bywa pomocny w zapobieganiu lub leczeniu nieprawidłowości związanych z kontrolą poziomu cukru. Grupą, która szczególnie może odnieść korzyści z jej stosowania są osoby obciążone ryzykiem wystąpienia cukrzycy oraz te, u których cukrzyca typu 2 została już zdiagnozowana.

Powiązane produkty

Skuteczność morwy w terapii cukrzyków – badania naukowe

Naukowcy zbadali hipoglikemiczne działanie rośliny zarówno na zwierzętach, jak i w badaniach klinicznych. Analizy przeprowadzone na szczurach wykazały, że pojedyncze doustne podanie ekstraktu z morwy białej w dawce 3,75 g na kg masy ciała jest wystarczające, aby skutecznie zmniejszyć stężenie cukru we krwi. Ponadto stosowanie z niej wyciągów w terapii długoterminowej (powyżej 4 tygodni) pozwoliło na uzyskanie prawidłowej wartości glukozy na czczo.

Kolejną korzyścią wypływającą z takiego rodzaju leczenia jest zmniejszenie markerów stresu oksydacyjnego oraz prozapalnych, powstałych na skutek zmian cukrzycowych. Myszy z cukrzycą, którym podawano ekstrakty z owoców morwowych miały niższy poziom hemoglobiny A1c (HbA1c). Analiza 13 badań z wykorzystaniem morwy białej, w jakich uczestniczyło 436 uczestników pokazała też, że roślina ta może zmniejszać stężenie glukozy we krwi po posiłku.

Natomiast nie stwierdzono jej istotnego wpływu na poziom markerów cukrzycowych (np. hemoglobiny glikowanej) oraz lipidowych: poziom LDL, HDL, cholesterol całkowity, trójglicerydy.

Preparaty morwy białej mogą być skuteczne w leczeniu cukrzycy, ale jako terapia wspomagająca. Na tę chwilę nie ma wystarczającej ilości badań, na podstawie których można byłoby stwierdzić, że stosowanie tej rośliny zastąpiłoby syntetyczne leki hipoglikemizujące.

Skutki uboczne stosowania morwy białej

W badaniach klinicznych nie odnotowano skutków działania tego typu rośliny, ale w kilku publikacjach naukowych zwrócono uwagę na działania niepożądane. Wskazane jest, aby osoby, które wprowadzają do swojej diety morwę białą były świadome potencjalnych zagrożeń, takich jak hipoglikemia. Powinny one skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji.

Aby nie dopuścić do niebezpiecznego spadku poziomu cukru we krwi należy stale monitorować jego poziom. Stosowanie morwy białej jest przeciwwskazane u kobiet w ciąży i karmiących, a także u osób cierpiących na dnę moczanową.

SUPLEMENTY DLA DIABETYKÓW

SYSTEMY CGM

GLUKOMETRY

Jak poprawnie stosować ekstrakty z morwy białej?

W Polsce morwa biała dostępna jest w postaci herbaty ziołowej (w torebkach do zaparzania lub jako susz), a także tabletek. W przypadku suszonych liści zaleca się sporządzanie naparu z 1 łyżeczki do 1 łyżki herbaty na kubek wrzącej wody oraz spożywanie go przed lub z każdym posiłkiem. Można również wymieszać proszek liści morwy i dodać do koktajlu owocowego, soków, płatków owsianych itp. Jeśli chodzi o tabletki, nie istnieje jedno dawkowanie, ponieważ różne preparaty mają odmienne dawki tej rośliny. Należy stosować je zgodnie z opisem umieszczonym na opakowaniu.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Morela – właściwości, działanie, zastosowanie

    Jakie właściwości mają morele i dlaczego warto je jeść? To owoce o niskim indeksie glikemicznym, dlatego docenią je osoby z insulinoopornością oraz cukrzycą. Można je spożywać na surowo, a także w formie przetworzonej pod postacią dżemów oraz nalewek. Ponadto morele dostarczają sporo witamin oraz składników mineralnych, a także są źródłem błonnika pokarmowego. 

  • Herbata biała – co warto o niej wiedzieć? Właściwości, zastosowanie, sposób parzenia

    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów spożywanych przez wielu z nas kilka lub nawet kilkanaście razy dziennie. Najwyższą światową rozpoznawalność mają herbaty czarna oraz zielona. Tymczasem produkowane są również herbaty: czerwona, żółta, oolong oraz biała. Jakie właściwości ma biała herbata? Jak prawidłową ją zaparzać i czy każdy może ją pić? Podpowiadamy.

  • Ichtiol biały. Co na to nauka?

    Ichtiol ciemny (synonim: amonowy sulfobituminian) znany jest już od 1882 roku, kiedy dermatolog Paul Gerson Unna zaproponował jego stosowanie w pewnych schorzeniach dermatologicznych. Obecnie kojarzony jest przede wszystkim jako składnik leków recepturowych (robionych) i komponent "nieśmiertelnej" maści ichtiolowej. Mimo, że ichtiol sprawdza się w takich dolegliwościach dermatologicznych jak trądzik, łojotokowe zapalenie skóry czy łuszczyca, do jego stosowania zraża nas zwykle jego charakterystyczny "żywicowo-naftowy" zapach i brunatna barwa (1). Warto więc wiedzieć, że istnieje także jasna frakcja ichtiolu ("ichtiol biały").

  • Ostropest plamisty i jego właściwości

    Wspomaga pracę wątroby, działa profilaktycznie w kierunków chorób neurodegeneracyjnych, poprawia stan skóry, a na dokładkę wspomaga laktację – naukowcy wskazują na mnóstwo wszechstronnych działań preparatów na bazie ostropestu plamistego. Trzeba jednak pamiętać, że zioło może wspomóc leczenie, ale nie zastąpi terapii konwencjonalnej.

  • Jak zmierzyć poziom cukru we krwi za pomocą glukometru?

    Pomiar cukru we krwi jest podstawą leczenia chorób związanych z jego nieprawidłowym metabolizmem. Od tego, jaki poziom cukru pokaże badanie glukometrem (wskazana jest duża dokładność) uzależniona jest dawka insuliny i innych leków stosowanych w leczeniu zaburzeń glikemii.

  • Czym zastąpić cukier? Zdrowe zamienniki cukru – który wybrać?

    Smak słodki to pierwszy ze znanych nam pięciu smaków, który poznajemy wraz z mlekiem matki. Nic więc dziwnego, że cukier jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w diecie. Nadaje potrawom słodycz, poprawia smak i przedłuża trwałość wielu produktów. Niestety nadmiar cukru nie pozostaje obojętny dla zdrowia – prowadzi do nadwagi, insulinooporności, próchnicy i zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Z tego względu coraz więcej osób poszukuje zdrowszych alternatyw dla cukru. Na rynku dostępnych jest wiele naturalnych i syntetycznych zamienników cukru, które różnią się kalorycznością, wpływem na gospodarkę węglowodanową i bezpieczeństwem stosowania. Czy warto z nich korzystać? Które sprawdzą się najlepiej na co dzień?

  • Sensor do pomiaru cukru (CGM) – czym jest? Ile kosztuje? Refundacja

    Koncepcja wszczepialnych czujników glukozy jest propagowana od ponad 40 lat. Obecnie przyjmuje się, że ciągły monitoring glikemii (CGM) zwiększa jakość życia, ponieważ umożliwia podejmowanie świadomych decyzji dotyczących leczenia cukrzycy w wyniku bardziej zoptymalizowanej kontroli glikemii. Cukrzyca jest jedną z najczęstszych chorób cywilizacyjnych, na którą w Polsce choruje ponad 3 mln osób, z czego około 25% nie jest tego świadomych.

  • Glikemia – badanie, wskazanie, normy. Jak interpretować wyniki poziomu cukru we krwi?

    Regularne badanie poziomu cukru we krwi (glikemia) jest jednym z podstawowych oznaczeń parametrów krwi, które może pomóc wykryć choroby związane z gospodarką węglowodanową, jak np. cukrzycę i odpowiednio wcześnie wdrożyć niezbędne leczenie. Na badanie glikemii trzeba być na czczo, nie jest wskazane wykonywanie analizy bezpośrednio po jakiejkolwiek infekcji, ciężkim wysiłku fizycznym lub w trakcie zażywania niektórych leków, np. aspiryny. Kto powinien regularnie sprawdzać poziom cukru we krwi, jak dokładnie wygląda badanie glikemii na czczo i czy podlega ono refundacji przez NFZ? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl