Jak czerwone mięso przyczynia się do rozwoju raka? Najnowsze badania
Justyna Piekara

Jak czerwone mięso przyczynia się do rozwoju raka? Najnowsze badania

Międzynarodowy zespół badawczy zidentyfikował bezpośrednie powiązanie molekularne między dietą bogatą w czerwone mięso oraz obecnością przeciwciał we krwi, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Związek między czerwonym mięsem a ryzykiem zachorowania na raka jest powszechnie znany, ale naukowcy wciąż poznają nowe mechanizmy, które przyczyniają się do rozwoju choroby nowotworowej. Wyniki badania opublikowanego w „BMC Medicine” sugerują, że w pewnym stopniu na postępowanie procesów kancerogennych ma wpływ reakcja immunologiczna.

Kwas sjalowy

Kwas sjalowy, inaczej kwas N-glikoliloneuraminowy (Neu5Gc), to cukier obecny w pokarmach pochodzących od ssaków, obficie występujący w czerwonym mięsie i nabiale oraz w niewielkich ilościach u niektórych ryb. Ludzie nie potrafią samodzielnie go syntetyzować – kiedy jest spożywany, niewielkie jego ilości gromadzą się na powierzchni komórek. Po pewnym czasie zostają rozpoznane jako obcy materiał, co wyzwala odpowiedź immunologiczną i produkcję przeciwciał anty-Neu5Gc.

Naukowcy udowodnili, że przeciwciała anty-Neu5Gc zwiększają ryzyko powstawania nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego, piersi, jajników, prostaty.

Przeciwciała anty-Neu5Gc

Zespół profesora Ajita Varki z Uniwersytetu Kalifornijskiego postanowił przyjrzeć się mechanizmowi, który wpływa na przyspieszenie procesu narastania guzów nowotworowych. Naukowcy, wykorzystując modele zwierzęce, dowiedli, że długotrwała ekspozycja na te przeciwciała sprzyja powstawaniu zapaleń i nowotworów, ponieważ wchłaniany z pokarmem kwas N-glikoliloneuraminowy wchodzi w interakcje ze zwalczającymi go przeciwciałami.

Przez długi czas nie udało się potwierdzić wyraźnego wpływu produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego na poziom tych przeciwciał. Dzięki dokładności zastosowanych metod molekularnych po raz pierwszy dokonała tego dopiero grupa badawcza z Uniwersytetu w Tel Awiwie oraz Sorbonne Paris Cité Epidemiology and Statistics Research Centre. Uczeni wykorzystali dane z badania NutriNet-Santé, przeanalizowali próbki krwi od 120 uczestników i dostrzegli pewien poziom przeciwciał anty-Neu5Gc w surowicy. Obliczyli także ilość Neu5Gc w wielu typowych produktach spożywczych i zaobserwowali znaczącą korelację między wysoką zawartością Neu5Gc w diecie a zwiększonym rozwojem przeciwciał anty-Neu5Gc.

Powiązane produkty

Dieta a ryzyko raka

Spożywanie takich produktów, jak nabiał i czerwone mięso zwiększa ilość Neu5Gc na powierzchniach komórek, to z kolei podwyższa poziom krążących przeciwciał anty-Neu5Gc. Wraz z ich wzrostem następuje nasilenie stanu zapalnego, zaostrzenia niektórych schorzeń oraz rozwój nowotworów.

Czy Indeks Gcemiczny (ang. Gcemic index) stanie się w przyszłości narzędziem prewencji nowotworów? Czas pokaże. Naukowcy sądzą, że stworzony przez nich uproszczony wskaźnik może posłużyć do oceny ilości kwasu sjalowego w diecie człowieka i opracowaniu spersonalizowanych zaleceń dla osób z grup wysokiego ryzyka.

Innymi czynnikami dopingującymi nowotworzenie są produkty o wysokiej zawartości tłuszczu oraz mutagenne związki chemiczne, jak np. amina heterocykliczna, które powstają podczas obróbki pokarmu w wysokich temperaturach i powodują nieodwracalne zmiany w komórkowym materiale genetycznym.

Neu5Gc pomoże w leczeniu niedoczynności tarczycy

Naukowcy z Grecji w jednym ze swoich badań zaobserwowali zwiększone wartości przeciwciał anty-Neu5Gc u pacjentów z niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto. Większa częstość występowania przeciwciał anty-TPO u pacjentów z wysokim stężenie anty-Neu5Gc nasuwa koncepcję prawdopodobnego związku między rozwojem przeciwciał anty-Neu5Gc a autoimmunologiczną niedoczynnością tarczycy.

Potrzebne są jednak dalsze eksperymenty, aby wyjaśnić, czy rozwój przeciwciał anty-Neu5Gc jest jednym z czynników sprawczych, czy też jest równoległym skutkiem pewnych procesów związanych z chorobą. 

  1. S. Bashir, L.K. Fezeu, S.Leviatan Ben-Arye, Association between Neu5Gc carbohydrate and serum antibodies against it provides the molecular link to cancer: french NutriNet-Santé study, „BMC Med” 2020, nr 18 (262) [online], https://doi.org/10.1186/s12916-020-01721-8, [dostęp:] 24.11.2020.
  2. T. Newman, How is red meat linked to cancer?, ”medicalnewstoday.com” [online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-is-red-meat-linked-to-cancer, [dostęp:] 24.11.2020.
  3. M. Błoński, Czerwone mięso i mleko przyczyną nowotworów, “kopalniawiedzy.pl” [online], https://kopalniawiedzy.pl/nowotwor-czerwone-mieso-mleko-Neu5Gc-kwas-N-glikoliloneuraminowy,6151, [dostęp:] 24.11.2020.
  4. Excess meat and dairy diet leads to cancer risk, “newsgram.com” [online], https://www.newsgram.com/excess-meat-dairy-diet-leads-cancer-risk/, [dostęp:] 24.11.2020.
  5. Does eating processed and red meat cause cancer, “cancerresearchuk.org” [online] https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/diet-and-cancer/does-eating-processed-and-red-meat-cause-cancer, , [dostęp:] 24.11.2020.
  6. S. Kynigopoulos, A. Giovou, A. Mazmanidi, Prevalence of anti-Neu5Gc antibodies in patients with hypothyroidism, „BioMed Research International” 2014 [online], https://doi.org/10.1155/2014/963230, [dostęp:] 24.11.2020.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Ospa alaskańska – pierwsza ofiara śmiertelna. Jak objawia się tajemniczy wirus?

    W Stanach Zjednoczonych odnotowano pierwszy śmiertelny przypadek tzw. ospy alaskańskiej. Wirus ją powodujący – Alaskapox Virus – został zidentyfikowany w 2015 roku i do tej pory powodował łagodnie przebiegające, niegroźne dla zdrowia infekcje. Co wiemy o wirusie alaskańskim? W jaki sposób można się nim zarazić?

  • Tabletka „dzień po” – znamy decyzję Sejmu

    Sejm uchwalił nowelizację Prawa farmaceutycznego. Projekt ustawy zakłada dostępność bez recepty antykoncepcji awaryjnej na bazie octanu uliprystalu (EllaOne) dla osób powyżej 15. roku życia.

  • Saunowanie może pomóc w leczeniu depresji?

    Leczenie depresji w wielu przypadkach jest długotrwałe i wymaga ogromnego wysiłku. Czasami terapię antydepresyjną można wesprzeć technikami niefarmakologicznymi. Naukowcy właśnie udowodnili, że saunowanie lub gorące kąpiele mogą być w tym pomocne. Dlaczego ogrzanie ciała będzie powodowało obniżenie temperatury organizmu i co to ma wspólnego z depresją?

  • Sztuczna inteligencja rozpoznała różnice w mózgach kobiety i mężczyzny

    Czy mózg ma płeć? To pytanie od lat dzieli specjalistów z dziedziny neuronauki na skrajne obozy. Jedni twierdzą, że mózgi kobiet i mężczyzn znacząco różnią się budową, podczas gdy oponenci próbują dowieść, że organy te są niemal identyczne. Najnowsze badanie naukowców z Uniwersytetu Stanforda może położyć kres tym sporom.

  • Długość palca serdecznego świadczy o stanie zdrowia

    Im większy stosunek długości palca serdecznego do wskazującego, tym lepsze wykorzystanie tlenu w organizmie – donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Swansea. Taki układ palców jest wynikiem działania testosteronu w okresie płodowym. To kolejne badanie dowodzące, że proporcje między palcem serdecznym a wskazującym mogą świadczyć o stanie zdrowia i kondycji organizmu.

  • Witamina z grupy B może przyczyniać się do chorób serca

    Witamina B3 (niacyna, witamina PP) zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Jeden z jej metabolitów – 4PY – prowadzi do zapalenia naczyń, a wtórnie do miażdżycy. Naukowcy z Cleveland Clinic jako pierwsi opisali ten szlak metaboliczny. Po raz kolejny podważono stosowanie niacyny w profilaktyce chorób układu krążenia.

  • Wirus opryszczki dwukrotnie zwiększa ryzyko demencji

    Przebyte zakażenie wirusem opryszczki pospolitej podwaja ryzyko demencji u dorosłych – wynika z obszernego badania naukowców z Uniwersytetu w Uppsali. To potwierdzenie wcześniejszych badań wskazujących wirus opryszczki jako potencjalny czynnik ryzyka chorób otępiennych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij