Nowotwór jelita cienkiego - jak go rozpoznać?
Michał Posmykiewicz

Nowotwór jelita cienkiego - jak go rozpoznać?

Nowotwór jelita cienkiego jest guzem, który może być zarówno łagodny, jak i złośliwy. Guzy jelita cienkiego mogą być zarówno nowotworami pierwotnymi, czyli pierwotnie powstają one w jelicie cienkim, mogą też być jednak guzami przerzutowymi z innych nowotworów, między innymi z guzów jelita grubego, trzustki, żołądka, gruczołu krokowego, macicy, jajnika czy też pęcherza moczowego.

Czy nowotwory jelita cienkiego występuja często?

Nie. Nowotwory jelita cienkiego są jednymi z rzadziej występujących nowotworów. Stanowią one bowiem mniej niż 5% wszystkich nowotworów przewodu pokarmowego.

Czy istnieją czynniki, które predysponują do rozwoju nowotworu jelita cienkiego?

Do tej pory nie udało się dokładnie ustalić, jakie czynniki mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów jelita cienkiego. Na pewno jednak bierze się pod uwagę szkodliwy wpływ palenia tytoniu i spożywania nadmiernej ilości alkoholu. Poza tym, często zdarza się, że nowotwór jelita cienkiego jest obecny u pacjenta, u którego zdiagnozowano inną, przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego. Do chorób tych zalicza się między innymi celiakię, chorobę Leśniowskiego-Crohna czy też zespoły polipowatości (jak np. zespół Gardnera czy też zespół Peutza-Jeghersa). Ponadto, zdarza się, że nowotwór jelita cienkiego występuje u pacjentów, u których wcześniej zdiagnozowano inny nowotwór, przede wszystkim wymienia się tu pacjentów cierpiących z powodu raka jelita grubego, raka prostaty czy też raka piersi.

Powiązane produkty

Jakie są objawy nowotworów jelita cienkiego?

Objawy, które dają nowotwory jelita cienkiego, nie są charakterytyczne, dlatego bardzo łatwo jest je zbagatelizować lub też w ogóle ich nie zauważyć.
Najczęstsze objawy, które zaczynają niepokoić pacjenta, to częste i uporczywe wzdęcia, jak również nudności i wymioty, które zazwyczaj pojawiają się w okresowy sposób. Dodatkowo zaczynają się pojawiać bóle brzucha, które zwykle dotyczą środkowej części brzucha, pacjenci często opisują je jako "bóle tępe", które nie mają związku z jedzeniem, porą dnia czy też aktywnością fizyczną. Zdarzają się też uporczywe zaparcia. Pacjent zaczyna odczuwać uogólnione złe samopoczucie, zmęczenie, często traci na wadze i nie ma apetytu. Są to najczęstsze objawy, które skłaniają pacjenta do wizyty u lekarza. Niestety ich obecność może świadczyć o zaawansowaniu procesu nowotworowego, w związku z czym leczenie może być wtedy nieskuteczne lub wręcz niemożliwe. 

Jakie można wyróżnić nowotwory jelita cienkiego?

Wśród nowotworów jelita cienkiego można wyróżnić zarówno nowotwory łagodne, jak i złośliwe.
Nowotworami łagodnymi jelita cienkiego są przede wszystkim gruczolaki, występujące w postaci polipów, jak również tłuszczaki. Do innych, zdecydowanie rzadszych łagodnych nowotworów jelita cienkiego, zalicza się także mięśniaki, włókniaki, nerwiaki i naczyniaki. Jakie są najczęstsze objawy łagodnych nowotworów jelita cienkiego? Do najczęstszych objawów łagodnych nowotworów jelita cienkiego zalicza się przede wszystkim krwawienie z przewodu pokarmowego oraz niedrożności jelit (rosnący guz może po prostu zamknąć światło jelita).
Wśród nowotworów złośliwych jelita cinkiego można zdiagnozować :
  • rakowiaka,
  • chłoniaka,
  • mięsaka,
  • gruczolakoraka (czyli raka jelita cienkiego),
  • przerzuty z innych nowotworów złośliwych.
Bardzo charakterystycznym nowotworem jelita cienkiego jest rakowiak. Może on występować u osób w każdym wieku, jednak zazwyczaj pojawia się on u ludzi pomiędzy 50 a 60 rokiem życia. Może on lokalizować się w wielu miejscach jelita cienkiego, zwykle w jego końcowym odcinku. Jeśli stwierdzi się obecność przerzutów rakowiaka do innych narządów, przede wszystkim do wątroby i płuc, wtedy wiadomo, że rakowiak jest złośliwy (pojedyczny rakowiak zlokalizowany w jelicie może być też guzem łagodnym). Rakowiak jest guzem wytwarzającym hormony, przede wszystkim serotoninę, przez co daje on bardzo charakterystyczne objawy - mówi się o zespole rakowiaka. Typowym objawem jest zatem "flush"- napadowe uczucie gorąca, zaczerwienie twarzy, przechodzące często w sinice, kołatania serca oraz poty. Często obecna jest także biegunka, jak również zwłóknienie wsierdzia, napady astmy oskrzelowej czy też bezdech i niedrożność jelit. 
Jeśli chodzi o gruczolakoraka, czyli raka jelita cienkiego, to zazwyczaj występuje on u osób po 50 roku życia, zwykle częściej obecny jest u kobiet niż u mężczyzn. Najczęściej lokalizuje się on w dwunastnicy, najrzadziej zaś w końcowym odcinku jelita cienkiego. Najczęstszym, choć mało charakterystycznym objawem, są silne, napadowe bóle brzucha, które mogą świadczyć o rozwijającej się niedrożności jelit. 

Jak wygląda rozpoznanie i leczenie nowotworów jelita cienkiego?

Do rozpoznania niezbędny jest oczywiście bardzo dokładnie zebrany od pacjenta wywiad dotyczący jego dolegliwości oraz badanie fizyklane pacjenta. Ponadto należy wykonać badania laboratoryjne, przede wszystkim morfologię krwi, poziom OB, próby wątrobowe, elektrolity, czasami też marker CEA. W przypadku podejrzenia rakowiaka, oznacza się także poziom serotoniny w krwi oraz poziom kwasu 5-hydroksyindolooctowego w moczu (jest to bowiem metabolit serotoniny, przed wykonaniem tego badania należy wykluczyć z diety banany, czekoladę, orzechy oraz ananasy, te produkty zawierają bowiem serotoninę, należy też unikać leków przeciwhistaminowych, przeciwnadciśnieniowych oraz neuroleptyków). Ponadto wykonuje się badanie na krew utajoną w kale. Konieczne są też badania obrazowe: duodenoskopia, czyli endoskopia dwunastnicy, usg jamy brzusznej, tomografia komputerowa jamy brzusznej, badanie rtg jelita cienkiego z podaniem środka kontrastowego oraz badanie endoskopowe z zastosowaniem kapsuły endoskopowej (badanie to niestety nie jest jeszcze powszechne i łatwo dostepne). Leczenie w przypadku guzów łagodnych polega na ich usunięciu. W przypadku guzów złośliwych, jeśli jest to guz operacyjny, należy go usunąć, często zabieg uzupełnia się o chemioterapię. Zdarza się, że zachodzi potrzeba wykonania tzw. operacji paliatywnej. Taką operację wykonuje się w sytuacji, kiedy guz nie jest operacyjny, ale jest tak rozległy, że niebawem zamknie on światło jelita i doprowadzi do niedrożności - wtedy należy wykonać zespolenie omijające guz, które zapewni pasaż przez przewód pokarmowy. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Co to jest colostrum bovinum (siara bydlęca)? Colostrum na odporność – dla dzieci i dorosłych

    Colostrum, inaczej siara, to naturalne bogactwo związków wspomagających nie tylko odporność, ale również wpływających pozytywnie na poziom żelaza. Ostatnio zyskuje na popularności względem tradycyjnych środków na odporność, mogą ją przyjmować także niemowlęta i dzieci. Rodzaje siary są różne – od bydlęcej, przez owczą, po kozią. Kiedy warto zastosować colostrum? Jakie preparaty znajdziemy na aptecznej półce?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    https://www.doz.pl/czytelnia/a15962-Omega-3__wlasciwosci_zrodla_zapotrzebowanie_na_kwasy_tluszczowe_omega-3Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Domowe sposoby na wzmocnienie odporności – jak w prosty sposób wzmocnić organizm?

    Stosowanie domowych sposobów na odporność może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem, które z jednej strony pomoże w uniknięciu rozwoju infekcji, a z drugiej wspomoże terapię lekami, poprzez pobudzenie układu immunologicznego. W poprawie kondycji układu odporności istotne jest przestrzeganie kilku zasad, zaczynając od codziennego obowiązku zjedzenia pożywnego śniadania, kończąc na suplementacji żelaza i kwasów omega-3, których być może w pełni nie dostarczamy wraz z posiłkami. Dbając o naszą odporność niezmiernie istotne jest dbanie o nasz układ pokarmowy. Jakie suplementy przyjmować, czego unikać, a nad czym popracować w trosce o odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Suplementy i witaminy na odporność – jak uniknąć infekcji?

    Suplementy na odporność stały się bardzo popularne szczególnie w okresie pandemii COVID-19. Sięgamy po nie równie często w okresie zmieniających się pór roku, licząc, że pomogą nam uniknąć infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Preparaty na odporność mają przede wszystkim stymulować układ immunologiczny tak, aby ten szybciej i mocniej odpowiadał na atakujące go patogeny chorobotwórcze. Jak wybrać najlepsze suplementy zwiększające odporność, jak je dawkować i czy można je zażywać będąc w ciąży?

  • Dlaczego profilaktyczne picie płynu Lugola jest niebezpieczne dla zdrowia?

    W ostatnich dniach bardzo wzrosło zainteresowanie płynem Lugola. Niektórzy próbują stosować go profilaktycznie, a nie z powodu wyraźnych wskazań zdrowotnych. Wprawdzie płyn Lugola wykazuje działanie antyseptyczne, a znajdujący się w nim jod wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale zażywanie go na „własną rękę” może mieć bardzo negatywne, a wręcz tragiczne w skutkach konsekwencje. Dlaczego nie powinniśmy stosować płynu Lugola bez wyraźnych wskazań lekarskich i czym jest trądzik jodowy? 

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Jad pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze?

    Jad wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) to bezwonna, bezbarwna, gorzka ciecz, zawierająca mieszaninę różnych aktywnych substancji, takich jak peptydy, białka o właściwościach enzymatycznych czy biogenne aminy. Mimo że jest toksyną, która może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, to posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Jakie są wyniki badań dotyczących jadu pszczelego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij