Jedzenie świeżych owoców może być dobrym sposobem uniknięcia cukrzycy i jej powikłań, informują naukowcy
Justyna Piekara

Jedzenie świeżych owoców może być dobrym sposobem uniknięcia cukrzycy i jej powikłań, informują naukowcy

Jedzenie świeżych owoców chroni przed cukrzycą typu 2. Trzeba jednak pamiętać, że spożywanie ich w zbyt dużej ilości może spowodować przyrost masy ciała, co przynosi odwrotny efekt – podwyższa ryzyko choroby. Wybrane prace badawcze dowodzą też, że sięganie po soki, zamiast całych owoców, także podnosi ryzyko zachorowania.

Dieta bogata w owoce obniża zachorowalność na cukrzycę typu 2

Badanie epidemiologiczne przeprowadzone w 2017 roku na grupie ponad pół miliona dorosłych Chińczyków wykazało, że osoby zdrowe, które codziennie jadły świeże owoce, miały o 12% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę niż osoby, które nie spożywały ich regularnie. Natomiast u badanych, którzy przed rozpoczęciem badania chorowali na cukrzycę, jedzenie owocowych posiłków przez ponad trzy dni w tygodniu wiązało się z obniżeniem ryzyka zgonu o 17% i wystąpienia powikłań związanych z cukrzycą, takich jak choroba niedokrwienna serca, udar mózgu czy neuropatia (w porównaniu do tych, którzy uwzględnili owoce w jadłospisie tylko raz w tygodniu).

Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study (AusDiab) jest jednym z niewielu krajowych badań, które mierzyło częstość występowania cukrzycy za pomocą doustnego testu tolerancji glukozy (OGTT). Wśród uczestników projektu, na podstawie kwestionariusza, oceniono częstość spożycia owoców i soków owocowych. Po przeanalizowaniu wyników, naukowcy z Australii stwierdzili, że promowanie zdrowego stylu życia i diety bogatej w owoce może obniżyć zachorowalność na cukrzycę typu 2.

Metaanaliza wykonana przez naukowców z Harvard Medical School uwzględniająca dowody badawcze z 22 prac – badań klinicznych przeprowadzonych w latach 1992–2014, wykazała, że spożywanie świeżych owoców zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę 2 typu o 9%.

Owoce a indeks glikemiczny

Okazuje się, że połączenie błonnika pokarmowego i cukrów prostych zawartych w świeżych owocach korzystnie wpływa na stabilizację glikemii. Najlepszym wyborem są owoce o niskim indeksie glikemicznym, które organizm może trawić i wchłaniać wolniej. Do tej grupy należą jabłka, pomarańcze, śliwki, gruszki, truskawki, maliny i jagody. Owoce o wyższym indeksie glikemicznym, takie jak banany, winogrona i owoce tropikalne, przynoszą słabsze rezultaty, ale badania potwierdziły, że nadal przyczyniają się do obniżenia ryzyka wystąpienia cukrzycy, jednak tylko, gdy nie będą spożywane w nadmiernych ilościach.

Polecane dla Ciebie

Świeże owoce vs. soki owocowe

Jedzenie całych, świeżych owoców daje poczucie sytości, dlatego na ogół pomaga zmniejszyć ogólne spożycie kalorii i dokonać lepszych wyborów żywieniowych. Suszone owoce i soki charakteryzują się większą kalorycznością, przy znacznie mniejszej objętości, przez co łatwiej o przekroczenie norm dziennego zapotrzebowania energetycznego. Ponadto soki owocowe prowadzą do szybszych i większych zmian w poziomie glukozy i insuliny w surowicy niż całe owoce. 

Według zespołu z Harvard School of Public Health w USA uczestnicy badania, którzy spożywali jedną lub więcej porcji soku owocowego każdego dnia, zwiększali ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 aż o 21%. Naukowcy stwierdzili też, że osoby, które zastąpiły sok owocowy jedzeniem całych owoców, mogą spodziewać się 7% spadku ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.

Fruktoza i błonnik a poziom insuliny

Często osoby cierpiące na cukrzycę unikają owoców, ponieważ obawiają się, że może to podnieść poziom cukru we krwi. Wbrew panującemu przekonaniu, fruktoza zawarta w owocach nie jest odpowiedzialna za żadne negatywne skutki zdrowotne.

W rzeczywistości zapobiega gwałtownym zmianom poziomu insuliny we krwi – ma mniejszy indeks glikemiczny niż sacharoza, czyli cukier stołowy, którego zwykle używamy. Naukowcy z Uniwersytetu w Canberze dowiedli, że fruktoza przyczynia się do zmniejszenia produkcji cholesterolu i trójglicerydów, więc może też chronić także przed chorobami, takimi jak miażdżyca.

Oprócz witamin i minerałów, owoce są doskonałym źródłem błonnika, który zmniejsza wchłanianie węglowodanów i niektórych wolnych kwasów tłuszczowych z przewodu pokarmowego, przez co obniża stężenie insuliny we krwi.

Zespół badaczy z Chin wykazał, że rozpuszczalny błonnik pokarmowy, wraz z dietą niskotłuszczową, pomaga utrzymać zdrową wagę, a co za tym idzie, zmniejsza szanse na rozwój cukrzycy typu 2. Wyniki eksperymentu dowiodły, że 30 g błonnika spożywane codziennie wpływa na podwyższenie wrażliwości na insulinę, obniżenie poziom cukru we krwi i zmniejszenie cholesterolu u diabetyków.

Naukowcy z Imperial College London przeanalizowali dane z EPIC-Interact, które jest największym na świecie badaniem dotyczącym cukrzycy typu 2 i stwierdzili, że u pacjentów, którzy jedli więcej niż 26 g błonnika dziennie, prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę zmniejszyło się o 18%.

  1. P. Y. Wang, J. C. Fang, Z. H. Gao, Higher intake of fruits, vegetables or their fiber reduces the risk of type 2 diabetes: a meta-analysis, „Journal of diabetes investigation” 2016, nr 7(1), s. 56–69, [online] doi:10.1111/jdi.12376, [dostęp:] 02.07.2021.
  2. H. Du, L. Li, D. Bennett, Fresh fruit consumption in relation to incident diabetes and diabetic vascular complications: A 7-y prospective study of 0.5 million Chinese adults, [online] https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002279, [dostęp:] 02.07.2021.
  3. N. P. Bondonno, R. J. Davey, K. Murray, Associations between fruit intake and risk of diabetes in the AusDiab cohort, „The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” 2021, nr 20, s. 1–12, [online] https://doi.org/10.1210/clinem/dgab335, [dostęp:] 02.07.2021.
  4. R. A. Evans, M. Frese, J. Romero, Fructose replacement of glucose or sucrose in food or beverages lowers postprandial glucose and insulin, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2017, nr 106 (2), s. 506–518, [online] https://doi.org/10.3945/ajcn.116.145151n without raising triglycerides: a systematic review and meta-analysis, [dostęp:] 02.07.2021.
  5. Study adds to evidence that increasing dietary fiber reduces the risk of developing diabetes, „medicalxpress.com” [online], https://medicalxpress.com/news/2015-05-evidence-dietary-fiber-diabetes.html, [dostęp:] 02.07.2021.
  6. M. Joseph, Is fruit fattening? A Review of this common claim, „nutritionadvance.com” [online], https://www.nutritionadvance.com/is-fruit-fattening/, [dostęp:] 02.07.2021.
  7. C. Chen, Y. Zeng, J. Xu, Therapeutic effects of soluble dietary fiber consumption on type 2 diabetes mellitus, „Experimental and Therapeutic Medicine” 2016, nr 12(2), s. 1232–1242, [online] doi: 10.3892/etm.2016.3377, [dostęp:] 02.07.2021.
  8. Eating whole fruits linked to lower risk of type 2 diabetes, „hsph.harvard.edu” [online], https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/eating-whole-fruits-linked-to-lower-risk-of-type-2-diabetes/, [dostęp:] 02.07.2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij