Jedzenie świeżych owoców może być dobrym sposobem uniknięcia cukrzycy i jej powikłań, informują naukowcy
Justyna Piekara

Jedzenie świeżych owoców może być dobrym sposobem uniknięcia cukrzycy i jej powikłań, informują naukowcy

Jedzenie świeżych owoców chroni przed cukrzycą typu 2. Trzeba jednak pamiętać, że spożywanie ich w zbyt dużej ilości może spowodować przyrost masy ciała, co przynosi odwrotny efekt – podwyższa ryzyko choroby. Wybrane prace badawcze dowodzą też, że sięganie po soki, zamiast całych owoców, także podnosi ryzyko zachorowania.

Dieta bogata w owoce obniża zachorowalność na cukrzycę typu 2

Badanie epidemiologiczne przeprowadzone w 2017 roku na grupie ponad pół miliona dorosłych Chińczyków wykazało, że osoby zdrowe, które codziennie jadły świeże owoce, miały o 12% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę niż osoby, które nie spożywały ich regularnie. Natomiast u badanych, którzy przed rozpoczęciem badania chorowali na cukrzycę, jedzenie owocowych posiłków przez ponad trzy dni w tygodniu wiązało się z obniżeniem ryzyka zgonu o 17% i wystąpienia powikłań związanych z cukrzycą, takich jak choroba niedokrwienna serca, udar mózgu czy neuropatia (w porównaniu do tych, którzy uwzględnili owoce w jadłospisie tylko raz w tygodniu).

Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study (AusDiab) jest jednym z niewielu krajowych badań, które mierzyło częstość występowania cukrzycy za pomocą doustnego testu tolerancji glukozy (OGTT). Wśród uczestników projektu, na podstawie kwestionariusza, oceniono częstość spożycia owoców i soków owocowych. Po przeanalizowaniu wyników, naukowcy z Australii stwierdzili, że promowanie zdrowego stylu życia i diety bogatej w owoce może obniżyć zachorowalność na cukrzycę typu 2.

Metaanaliza wykonana przez naukowców z Harvard Medical School uwzględniająca dowody badawcze z 22 prac – badań klinicznych przeprowadzonych w latach 1992–2014, wykazała, że spożywanie świeżych owoców zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę 2 typu o 9%.

Owoce a indeks glikemiczny

Okazuje się, że połączenie błonnika pokarmowego i cukrów prostych zawartych w świeżych owocach korzystnie wpływa na stabilizację glikemii. Najlepszym wyborem są owoce o niskim indeksie glikemicznym, które organizm może trawić i wchłaniać wolniej. Do tej grupy należą jabłka, pomarańcze, śliwki, gruszki, truskawki, maliny i jagody. Owoce o wyższym indeksie glikemicznym, takie jak banany, winogrona i owoce tropikalne, przynoszą słabsze rezultaty, ale badania potwierdziły, że nadal przyczyniają się do obniżenia ryzyka wystąpienia cukrzycy, jednak tylko, gdy nie będą spożywane w nadmiernych ilościach.

Świeże owoce vs. soki owocowe

Jedzenie całych, świeżych owoców daje poczucie sytości, dlatego na ogół pomaga zmniejszyć ogólne spożycie kalorii i dokonać lepszych wyborów żywieniowych. Suszone owoce i soki charakteryzują się większą kalorycznością, przy znacznie mniejszej objętości, przez co łatwiej o przekroczenie norm dziennego zapotrzebowania energetycznego. Ponadto soki owocowe prowadzą do szybszych i większych zmian w poziomie glukozy i insuliny w surowicy niż całe owoce. 

Według zespołu z Harvard School of Public Health w USA uczestnicy badania, którzy spożywali jedną lub więcej porcji soku owocowego każdego dnia, zwiększali ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 aż o 21%. Naukowcy stwierdzili też, że osoby, które zastąpiły sok owocowy jedzeniem całych owoców, mogą spodziewać się 7% spadku ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.

Fruktoza i błonnik a poziom insuliny

Często osoby cierpiące na cukrzycę unikają owoców, ponieważ obawiają się, że może to podnieść poziom cukru we krwi. Wbrew panującemu przekonaniu, fruktoza zawarta w owocach nie jest odpowiedzialna za żadne negatywne skutki zdrowotne.

W rzeczywistości zapobiega gwałtownym zmianom poziomu insuliny we krwi – ma mniejszy indeks glikemiczny niż sacharoza, czyli cukier stołowy, którego zwykle używamy. Naukowcy z Uniwersytetu w Canberze dowiedli, że fruktoza przyczynia się do zmniejszenia produkcji cholesterolu i trójglicerydów, więc może też chronić także przed chorobami, takimi jak miażdżyca.

Oprócz witamin i minerałów, owoce są doskonałym źródłem błonnika, który zmniejsza wchłanianie węglowodanów i niektórych wolnych kwasów tłuszczowych z przewodu pokarmowego, przez co obniża stężenie insuliny we krwi.

Zespół badaczy z Chin wykazał, że rozpuszczalny błonnik pokarmowy, wraz z dietą niskotłuszczową, pomaga utrzymać zdrową wagę, a co za tym idzie, zmniejsza szanse na rozwój cukrzycy typu 2. Wyniki eksperymentu dowiodły, że 30 g błonnika spożywane codziennie wpływa na podwyższenie wrażliwości na insulinę, obniżenie poziom cukru we krwi i zmniejszenie cholesterolu u diabetyków.

Naukowcy z Imperial College London przeanalizowali dane z EPIC-Interact, które jest największym na świecie badaniem dotyczącym cukrzycy typu 2 i stwierdzili, że u pacjentów, którzy jedli więcej niż 26 g błonnika dziennie, prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę zmniejszyło się o 18%.

  1. P. Y. Wang, J. C. Fang, Z. H. Gao, Higher intake of fruits, vegetables or their fiber reduces the risk of type 2 diabetes: a meta-analysis, „Journal of diabetes investigation” 2016, nr 7(1), s. 56–69, [online] doi:10.1111/jdi.12376, [dostęp:] 02.07.2021.
  2. H. Du, L. Li, D. Bennett, Fresh fruit consumption in relation to incident diabetes and diabetic vascular complications: A 7-y prospective study of 0.5 million Chinese adults, [online] https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002279, [dostęp:] 02.07.2021.
  3. N. P. Bondonno, R. J. Davey, K. Murray, Associations between fruit intake and risk of diabetes in the AusDiab cohort, „The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” 2021, nr 20, s. 1–12, [online] https://doi.org/10.1210/clinem/dgab335, [dostęp:] 02.07.2021.
  4. R. A. Evans, M. Frese, J. Romero, Fructose replacement of glucose or sucrose in food or beverages lowers postprandial glucose and insulin, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2017, nr 106 (2), s. 506–518, [online] https://doi.org/10.3945/ajcn.116.145151n without raising triglycerides: a systematic review and meta-analysis, [dostęp:] 02.07.2021.
  5. Study adds to evidence that increasing dietary fiber reduces the risk of developing diabetes, „medicalxpress.com” [online], https://medicalxpress.com/news/2015-05-evidence-dietary-fiber-diabetes.html, [dostęp:] 02.07.2021.
  6. M. Joseph, Is fruit fattening? A Review of this common claim, „nutritionadvance.com” [online], https://www.nutritionadvance.com/is-fruit-fattening/, [dostęp:] 02.07.2021.
  7. C. Chen, Y. Zeng, J. Xu, Therapeutic effects of soluble dietary fiber consumption on type 2 diabetes mellitus, „Experimental and Therapeutic Medicine” 2016, nr 12(2), s. 1232–1242, [online] doi: 10.3892/etm.2016.3377, [dostęp:] 02.07.2021.
  8. Eating whole fruits linked to lower risk of type 2 diabetes, „hsph.harvard.edu” [online], https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/eating-whole-fruits-linked-to-lower-risk-of-type-2-diabetes/, [dostęp:] 02.07.2021.

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Miód manuka – właściwości i zastosowanie

    Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości, miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule. 

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Fitoestrogeny – czym są, gdzie występują i jak działają?

    Fitoestrogeny to grupa ponad 300 biologicznie aktywnych związków występujących w roślinach. W organizmie ludzkim pełnią nieprzebrane ilości ról, mogą wpływać na setki procesów o szerokim spektrum oddziaływania. Co to są fitoestrogeny, gdzie występują i jak działają? 

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij