Zamień chipsy na owoce – poprawisz nie tylko intelekt
Nie od dziś wiadomo, że sięganie po zdrowe przekąski może pomóc w utrzymaniu dobrej wagi i zapewnić organizmowi potrzebne składniki odżywcze. Ponadto wybierając zdrowe przekąski zamiast słonych przekąsek lub słodyczy, można zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy oraz poprawić ogólne samopoczucie. Najnowsze wyniki badań dodają do tych korzyści jeszcze dwie kwestie: poprawę intelektu i pomoc w uchronieniu się przed depresją.
Pikantne przekąski maję negatywny wpływ na działanie naszego umysłu
Zdrowe odżywianie ma wiele korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Jednak zespół naukowców z Aston University, na łamach „British Journal of Nutrition” wskazał na kolejny powód, aby jeść owoce. Jaki?
Co zaobserwowali naukowcy?
Naukowcy zauważyli, że osoby, które często sięgały po produkty uznawane za niezdrowe, np. pikantne przekąski, częściej zmagają się z zaburzeniami funkcjonowania intelektu, takimi jak problemy z pamięcią, trudnościami w odnajdywaniu przedmiotów lub przypominaniu sobie słów. Dodatkowo, te osoby częściej doświadczają stresu, lęku oraz depresji. Jednakże gdy ktoś częściej sięgał po owoce, wówczas pogorszenie nastroju występowało rzadziej.
Główna autorka badania Nicola-Jayne Tuck wyraża opinię, że choć nie zbadano jeszcze bezpośredniego związku pomiędzy dietą a zdrowiem psychicznym, wyniki sugerują, że spożywanie mało wartościowych, pikantnych przekąsek może przyczynić się do zaburzeń intelektualnych, które z kolei mogą mieć negatywne skutki psychiczne.
Jak przeprowadzono badanie?
Żeby ustalić wpływ warzyw, owoców i słabych przekąsek na zdrowie psychiczne, naukowcy przeprowadzili ankietę wśród 428 brytyjskich dorosłych ochotników. Po uwzględnieniu wszystkich czynników, stwierdzono, że oba rodzaje żywności – bogate w składniki odżywcze owoce i mało wartościowe przekąski – mają wpływ na zdrowie psychiczne. Nie stwierdzono jednak bezpośredniego związku z jedzeniem warzyw.
Dlaczego owoce mogą poprawiać pracę mózgu?
Naukowcy wyjaśniają, że owoce zawierają wiele składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na nasz mózg, jednak te składniki ulegają rozkładowi podczas gotowania. Dlatego zaleca się spożywanie owoców na surowo, co może być prostą drogą do poprawy naszego samopoczucia.
Które owoce są zdrowe dla mózgu i dlaczego?
Wśród owoców wspierających prawidłowe funkcjonowanie mózgu można wymienić m.in.:
– jagody – bogate w antocyjany, które poprawiają krążenie i mają silne właściwości antyoksydacyjne,
– banany i truskawki zawierają potas, który zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów mózgu i chorób serca,
– ananasy są bogate w witaminę C i bromelainę, która może pomóc w zmniejszeniu stresu, zwiększyć poziom energii i poprawić funkcjonowanie mózgu,
– orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, magnez i witaminę B6, które wszystkie są ważne dla zdrowego funkcjonowania mózgu,
– śliwki są bogate w witaminę K, która pomaga w pamięci i zdolności poznawczych.