Niedobór magnezu – przyczyny, objawy, suplementacja przy hipomagnezemii
Niedobór magnezu może być spowodowany wieloma czynnikami, m.in.: niedostateczną ilością tego pierwiastka w diecie, zaburzeniami wchłaniania, przyjmowaniem niektórych leków, nadmiernym spożyciem alkoholu, a także narażeniem na przewlekły stres. Objawy hipomagnezemii to przede wszystkim zmęczenie i osłabienie, skurcze oraz drżenie mięśni, nudności, rozdrażnienie, bezsenność, bóle głowy. Jak uzupełnić niedobory magnezu?
Niedobór magnezu – jaką rolę magnez pełni w organizmie?
Magnez jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, biorącym udział w wielu kluczowych reakcjach metabolicznych. Kation ten uczestniczy między innymi w reakcjach wytwarzania energii, glikolizie, syntezie kwasów nukleinowych oraz białek. Magnez jest ważnym elementem funkcjonowania układu immunologicznego, nerwowego, mięśniowego oraz kostnego. Pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, stałości parametrów wapnia, sodu oraz potasu.
Magnez jest głównie jonem wewnątrzkomórkowym. Zdecydowanie większa ilość magnezu znajduje się w przestrzeni wewnątrzkomórkowej, natomiast w przestrzeni pozakomórkowej występuje go o wiele mniej. Narządem, który kontroluje oraz reguluje równowagę poziomu magnezu są nerki. Prawidłowe stężenie magnezu w surowicy krwi wynosi 0,7–1,0 mmol/l. Należy oczywiście pamiętać, iż zakres przyjętych prawidłowych wartości może się różnić w zależności od laboratorium.
Niedobór magnezu – przyczyny obniżonego poziomu magnezu
Przyczyny obniżonego poziomu magnezu mogą być różne. Obejmują one zarówno niedostateczną jego ilość w diecie, jak i zmniejszone wchłanianie z przewodu pokarmowego oraz nadmierną jego utratę z organizmu.
Najczęstsze przyczyny niedoboru magnezu to:
- przewlekłe niedostateczne przyjmowanie magnezu wraz z pożywieniem,
- zaburzenia odżywiania,
- zaburzenia wchłaniania (przewlekłe biegunki, zapalenie jelit, celiakia, stany po chirurgicznym usunięciu części jelita),
- wrodzone zaburzenie czynności cewek nerkowych,
- przewlekły stres,
- alkoholizm,
- przewlekłe zapalenie trzustki,
- utrata przez skórę (rozległe oparzenia, toksyczna martwica naskórka),
- zaburzenia hormonalne (pierwotny hiperaldosteronizm),
- stosowanie niektórych leków (diuretyki, leki zobojętniające sok żołądkowy – inhibitory pompy protonowej, antybiotyki aminoglikozydowe, digoksyna, cisplatyna, cyklosporyna A, takrolimus, amfoterycyna B, teofilina, pentamidyna).
Niedobór magnezu – objawy
Głównymi objawami hipomagnezemii są:
- ogólne zmęczenie, brak energii,
- osłabienie mięśni,
- skurcze mięśni (np. skurcze łydek),
- drżenie mięśni, parestezje,
- zaburzenie czucia,
- kołatanie serca,
- zaburzenia rytmu serca (nieprawidłowości w badaniu EKG),
Niedobór magnezu może także przyczynić się do wystąpienia:
- rozdrażnienia, nerwowości,
- nadmiernego wypadania włosów,
- łamliwości paznokci,
- zaburzeń snu,
- bólów głowy, w tym migren,
- obniżonej płodności u mężczyzn (zmniejszonej ruchliwości plemników),
- bóli stawów,
- stanów depresyjnych,
- kłopotów ze skupieniem uwagi, zaburzeń koncentracji.
Warto zwrócić uwagę, iż są to objawy bardzo niespecyficzne i mogą wynikać nie tylko z niskiego poziomu magnezu.
Objawy hipomagnezemii są łagodne lub nie występują, kiedy poziom magnezu wynosi 0,5–0,7 mmol/l. W sytuacji, kiedy poziom tego pierwiastka w surowicy spada poniżej wartości 0,5 mmol/l, objawy stają się bardziej widoczne. Symptomami znacznego obniżenia poziomu magnezu mogą być natomiast napady drgawek oraz zaburzania świadomości.
Niedobór magnezu – produkty bogate w magnez
Do produktów szczególnie bogatych w magnez zaliczają się:
- kakao,
- nasiona słonecznika,
- pestki dyni,
- nasiona chia,
- sezam,
- migdały,
- mąkę sojową
- kaszę gryczaną,
- gorzką czekoladę,
- orzechy pistacjowe,
- orzechy laskowe,
- orzechy ziemne,
- płatki owsiane,
- ryż brązowy.
Magnez występuje także (lecz w mniejszej ilości od wcześniej wymienionych produktów) w:
- chlebie żytnim razowym,
- chlebie graham,
- natce pietruszki,
- bananach,
- mleku,
- brokułach,
- szpinaku,
- jajach kurzych,
- kaszy jęczmiennej,
- fasoli szparagowej,
- świeżym łososiu,
- wieprzowinie,
- wołowinie,
- białym ryżu.
Dobrym źródłem magnezu są także wody mineralne wysoko zmineralizowane.
Niedobór magnezu – wchłanianie magnezu w przewodzie pokarmowym
Magnez wchłania się przede wszystkim w jelicie cienkim. Uważa się, iż przeciętnie wchłaniane jest około 30-50% magnezu, reszta natomiast jest wydalana z kałem. W momencie wzrostu spożycia magnezu, zmniejsza się jego wchłanianie w jelitach i wynosi ok. 25%, natomiast w sytuacji, kiedy w pożywieniu dostarczane są małe ilości magnezu, wchłania się aż 80% związków magnezu.
Wchłanianie magnezu w przewodzie pokarmowym jest uzależnione od białka przenośnikowego dla tego pierwiastka. Proces ten może być zaburzony przez nadmierną zawartość w diecie wolnych kwasów tłuszczowych, wapnia i fosforanów nieorganicznych.
Niedobór magnezu – suplementacja i leczenie
Średnie zapotrzebowanie na magnez wynosi odpowiednio:
- dla kobiet pomiędzy 19. a 30. rokiem życia: 225 mg na dobę, powyżej 30. roku życia: 265 mg na dobę,
- dla mężczyzn pomiędzy 19. a 30. rokiem życia: 330 mg na dobę, powyżej 30. roku życia: 350 mg na dobę.
Leczenie hipomagnezemii opiera się po pierwsze na usunięciu przyczyny niedoboru magnezu, a w kolejnym kroku na zwiększonej podaży tego pierwiastka. Spożywanie pokarmów bogatych w magnez, a także doustne podawanie preparatów magnezu (węglan magnezu, asparaginian magnezu, mleczan magnezu lub cytrynian magnezu) zalecane jest w przypadku łagodnego niedoboru magnezu przebiegającego bez objawów.
Jak wybrać najlepszy magnez w tabletkach? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę, czy dany preparat jest lekiem, czy też suplementem diety, a następnie czy zawiera sole organiczne, czy nieorganiczne. Te pierwsze są zdecydowanie lepiej przyswajane przez ludzki organizm, są to: cytrynian, mleczan, asparaginian, natomiast wśród soli nieorganicznych lepszą rozpuszczalnością cechuje się chlorek magnezu niż węglan magnezu.
W przypadku występowania poważnych objawów niedoboru magnezu podaje się magnez dożylnie w postaci siarczanu magnezu. W przypadku jednoczesnego występowania zaburzeń w stężeniach innych składników, np. potasu lub wapnia (za mały poziom potasu, czyli hipokaliemia lub za mały poziom wapnia, czyli hipokalcemia), konieczne jest także wyrównanie poziomów danych składników.