Dieta na mocne kości – co jeść, by mieć zdrowe kości?
W diecie na mocne kości podstawą są produkty bogate w wapń i witaminę D. Jednak wcale nie mniej istotne są inne składniki (m.in. witamina K, cynk czy magnez). Co jeść, by cieszyć się zdrowymi i mocnymi kośćmi? Jaką rolę pełni odpowiednia dieta w budowie układu kostnego?
Prawidłowa dieta i regularna aktywność fizyczna to jedne z kluczowych elementów profilaktyki wielu schorzeń, w tym między innymi – chorób układu kostnego. Czy żywienie wpływa na zdrowe kości? Jak wzmocnić kości i o jakie składniki pokarmowe szczególnie zadbać?
Osteoporoza – choroba słabych kości
Wśród najbardziej znanych chorób kości znajduje się osteoporoza – układowa choroba szkieletu charakteryzująca się niską masą kostną oraz zaburzeniami mikroarchitektury kostnej, co w konsekwencji prowadzi do kruchości i podatności kości na złamania. Choć jako problem zdrowotny znana była już od tysiącleci, dopiero od niedawna uważa się ją za chorobę, a nie jak dotychczas sądzono – naturalny wynik starzenia się organizmu.
Osteoporoza postrzegana jest raczej jako choroba ludzi dorosłych, aczkolwiek występuje również w przypadku dzieci i młodzieży w okresie rozwoju. Ze względu na początkowy etap bezobjawowy nazywana jest „cichym złodziejem kości”.
Wpływ na jej wystąpienie ma:
- wiek powyżej 65. roku życia;
- płeć żeńska;
- niski ciężar ciała;
- rasa biała i żółta;
- osteoporoza w wywiadzie matki;
- niska gęstość mineralna kości;
- zaburzenia miesiączkowania;
- przedwczesne wygaśnięcie funkcji jajników;
- nierodzenie;
- przyjmowanie określonych leków (np. przeciwpadaczkowych);
- menopauza u kobiet.
Wśród czynników ryzyka znajdują się również aspekty żywieniowe, takie jak:
- niska podaż wapnia lub witaminy D;
- niedobór lub nadmiar białka w diecie;
- ścisła, nieprawidłowo zbilansowana dieta wegańska;
- mała dostępność do naturalnego światła;
- stosowanie używek (kawa, papierosy, alkohol);
- siedzący tryb życia.
Dieta i mocne kości – jak wzmocnić kości dietą?
Kości są prawdziwym magazynem wapnia. Szacuje się, że 99% całkowitej jego zawartości w organizmie zlokalizowane jest właśnie w kościach i tkankach zwapnionych, stąd pierwiastek ten jest niezbędny dla rozwoju i utrzymania ich prawidłowego stanu. Jego najlepszym źródłem w diecie są mleko i przetwory, w tym głównie sery żółte.
Dla lepszej przyswajalności i wchłaniania wapnia niezbędna jest witamina D. Jej najlepszym źródłem są promienie słoneczne. Zaleca się, aby w sezonie wiosenno-letnim wystawiać się na ich działanie przez minimum 15 minut w godzinach między 9. a 15. Ponieważ jednak w naszej strefie klimatycznej pogoda bywa różna, w podanych godzinach często pracujemy, a sama dieta nie jest w stanie pokryć naszego zapotrzebowania na tę witaminę – we wszystkich grupach osób rekomenduje się odpowiednio dobraną suplementację witaminy D.
Wśród pozostałych składników sprzyjających kościom, znajdują się:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (tłuste ryby morskie);
- antyoksydanty (warzywa, owoce, orzechy);
- witamina C (owoce);
- witamina A (zielonolistne warzywa);
- magnez (gruboziarniste kasze, orzechy);
- potas (ziemniaki, morele, banany, pomidory);
- cynk (jajka, kasze, owoce morza);
- witaminy z grupy B (chude mięso, produkty zbożowe);
- a także odpowiednia ilość białka (mięso, ryby, nabiał, nasiona roślin strączkowych).
Produkty dozwolone i niedozwolone w diecie na mocne kości
Produkty zalecane w diecie na zdrowe i mocne kości:
- mleko;
- fermentowane produkty mleczne: kefir, jogurt naturalny, maślanka;
- nabiał w tym sery twarogowe, serwatka;
- prawdziwe sery żółte;
- tłuste i chude ryby morskie: łosoś, tuńczyk, makrela, pstrąg, halibut, sola, tilapia, sardynka czy szprotka, a także dorsz oraz owoce morza;
- wszystkie świeże owoce;
- świeże warzywa, głównie: sałata, jarmuż, brokuły, rukola, kalafior, brukselka, marchew, pietruszka, seler, cebula, kalarepa itd.;
- suche nasiona roślin strączkowych: groch, soja, soczewica, ciecierzyca, fasola, bób;
- chude mięsa;
- pieczywo i produkty gruboziarniste;
- migdały, figi, morele, mak, sezam, orzechy włoskie i laskowe;
- mleka i napoje roślinne wzbogacane w wapń;
- tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy;
- woda mineralna.
Produkty niezalecane dla osób dbających o mocne kości:
- potrawy peklowane i wędzone, podroby mięsne i tłuste kawałki mięs, słone wędliny z dodatkiem fosforanów;
- słodycze, przetworzone jedzenie, torty, ciasta, batony;
- słodkie pieczywo cukiernicze;
- mocna herbata, kawa, alkohol i napoje gazowane;
- tłuszcze zwierzęce: smalec, boczek, słonina;
- nadmierna ilość soli.
Dieta na mocne kości: przykładowy jadłospis
Śniadanie: owsianka na mleku 2% z owocami i orzechami.
Mleko podgrzej w garnku, dodaj 4-5 łyżek płatków owsianych górskich, gotuj kilka minut do osiągnięcia miękkości płatków. Po ugotowaniu przełóż do miseczki, dodaj kawałki banana i moreli, borówki oraz posiekane migdały.
II śniadanie: sałatka mini caprese.
Pomidorki i mozarellę rozpołów, wrzuć do miski. Bazylię drobno posiekaj, połącz z oliwą, szczyptą soli oraz pieprzu. Dorzuć do reszty razem z kaparami. Podawaj z tostami z pieczywa pełnoziarnistego.
Obiad: duszony indyk z warzywami i dodatkami.
Indyka pokrój na mniejsze kawałki, podduś na oleju i wodzie, dodaj startą na tarce marchewkę, pietruszkę i selera. Duś wszystko do miękkości. Dodaj śmietankę i odrobinę mleka do zabielenia i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z sałatką z pomidorów, papryki, cebuli i jogurtem naturalnym oraz kaszą gryczaną.
Podwieczorek: koktajl z kefiru i owoców.
Kefir przelej do misy blendera, dodaj ulubione owoce, nasiona chia, orzechy włoskie i całość zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kolacja: kanapki z chleba żytniego z dodatkami.
Kromki chleba żytniego, posmaruj masłem, połóż plastry sera żółtego oraz chudej wędliny z indyka, dodaj liść sałaty, plastry pomidora i kawałki papryki. Posyp zieleniną.
Przykładowe przepisy w diecie na mocne kości:
Pełnoziarniste pankejki:
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia (odrobina na końcu łyżeczki) i ksylitolem, następnie z roztrzepanym jajkiem, olejem, jogurtem. Na patelni z nieprzywierającą powłoką smaż okrągłe placuszki. Można przygotować dzień wcześniej i zjeść na drugi dzień z odrobiną jogurtu naturalnego do posmarowania i winogronami.
Kanapki z pastą z awokado i jajka:
Miękkie awokado rozgnieć widelcem w miseczce. Dodaj posiekane drobno jajko ugotowane na twardo, plaster chudego twarogu, cebulkę, szczypiorek, łyżeczkę oleju rzepakowego. Pastą obkładaj pieczywo żytnie.