Witamina C – lewoskrętna czy prawoskrętna? A może acerola?
Justyna Wodowska

Witamina C – lewoskrętna czy prawoskrętna? A może acerola?

Witamina C (kwas askorbowy, acidum ascorbicum) posiada wiele cennych właściwości. Spróbujmy podsumować wiadomości na temat źródeł tej najpopularniejszej z witamin. Czy rzeczywiście trzeba zwracać uwagę na to, czy kupujemy prawoskrętną czy lewoskrętną postać?

Witamina C ma wpływ na syntezę kolagenu (dzięki czemu przyspiesza proces gojenia ran) czy kondycję naczyń krwionośnych. Stanowi jednocześnie dobry przeciwutleniacz (opóźnia procesy starzenia skóry) i zwiększa przyswajalność żelaza. Większość bez wahania doda również, że witamina C korzystnie wpływa na naszą odporność.

Zapotrzebowanie na witaminę C i jej apteczne źródła

Człowiek nie posiada niestety zdolności syntezy witaminy C, stąd zasoby kwasu askorbowego w tkankach naszego organizmu zależą od jego stałego dostarczania z dietą. Zapotrzebowanie to rośnie m.in. pod wpływem stresu czy u osób palących papierosy. W aptece znajdziemy szereg preparatów z witaminą C, zawierających od 100 mg do 1000 mg kwasu askorbowego, zarówno w postaci tabletek powlekanych, musujących (1000 mg), jak i kapsułek o przedłużonym uwalnianiu (500 mg). W przypadku dzieci są to krople, syropy, żelki czy lizaki zawierające odpowiednie porcje tego składnika. Częstym towarzyszem witaminy C jest rutozyd, roślinny flawonoid, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Zwolennicy suplementacji bliższej przyrodzie mogą z kolei zakupić acerolę, również dla dzieci. Tej ostatniej grupie polecane są takie atrakcyjne formy jak np. pastylki do ssania.

Witamina C – lewoskrętna czy prawoskrętna?

Niektóre źródła internetowe podkreślają ostatnio, że należy przyjmować witaminę C wyłącznie w postaci lewoskrętnej i w opozycji stawiają pozostałe preparaty. Owszem tego typu enancjomery mogą się między sobą różnić skutecznością, profilem farmakokinetycznym czy działaniami niepożądanymi. W przypadku witaminy C  (kwas L-askorbowy) to "L"  w nazwie nie ma jednak związku z opisywaną skręcalnością wiązki światła spolaryzowanego i jest związane z konfiguracją w tzw. projekcji Fischera. Nie zmienia to jednak faktu, że wszystkie preparaty osiągalne w aptece zawierają taką samą, jedną formę witaminy C, niezależnie od deklaracji producenta – kwas L-askorbowy.

Powiązane produkty

Witamina C w kosmetykach

Kwas L-askorbowy znalazł też swoje miejsce w przemyśle kosmetologicznym. Pobudza on bowiem syntezę kolagenu i elastyny, na naskórek działa lekko złuszczająco, a na piegi i przebarwienia – rozjaśniająco (oczywiście działanie to uzależnione jest od stężenia witaminy C). Wadą kwasu askorbowego jest jednak jego słaba penetracja do głębszych warstw skóry ze względu na brak lipofilnego charakteru oraz duża wrażliwość na tlen i światło. Znaleziono jednak rozwiązanie technologiczne, którym jest zamknięcie witaminy C w liposomach i nanosomach lub zastosowanie pochodnych estrowych. Warto zwrócić na to uwagę wybierając produkt o takim składzie.

Witamina C w kuchni, czyli jak ją ochronić?

Przenieśmy się na chwilę do kuchni. Bogatym źródłem witaminy C są niewątpliwie świeże owoce i jarzyny. Witamina C jest jednak produktem nietrwałym. Noże, tarki lub skrobaczki powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, gdyż inne materiały mogą być katalizatorem procesu utleniania witaminy C (czyli  przyspieszać jej rozkład). Witaminę C ocalimy również nie przetrzymując obranych warzyw w wodzie, a także obierając je tuż przed podaniem.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak dawkować melatoninę na sen? Czy pomaga zasnąć?

    Melatonina to kluczowy hormon procesu zasypiania. Jej niedobory mogą niekorzystnie wpływać na zachowanie prawidłowego cyklu okołodobowego, a tym samym przyczyniać się do występowania zaburzeń wielu mechanizmów zachodzących w organizmie. Ilość wydzielanej melatoniny zmniejsza się wraz z wiekiem, przez co najbardziej narażone na jej niedobory są osoby starsze. Jakie inne funkcje spełnia hormon snu, jak należy go suplementować i czym objawiają się niedobory melatoniny? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Domowe sposoby na wzmocnienie odporności – jak w prosty sposób wzmocnić organizm?

    Stosowanie domowych sposobów na odporność może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem, które z jednej strony pomoże w uniknięciu rozwoju infekcji, a z drugiej wspomoże terapię lekami, poprzez pobudzenie układu immunologicznego. W poprawie kondycji układu odporności istotne jest przestrzeganie kilku zasad, zaczynając od codziennego obowiązku zjedzenia pożywnego śniadania, kończąc na suplementacji żelaza i kwasów omega-3, których być może w pełni nie dostarczamy wraz z posiłkami. Dbając o naszą odporność niezmiernie istotne jest dbanie o nasz układ pokarmowy. Jakie suplementy przyjmować, czego unikać, a nad czym popracować w trosce o odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Czym jest i jak działa żeń-szeń? Zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania Panax ginseng

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się go stosować jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń może wpływać na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystnie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek czy kapsułek, jak i płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Cytrynian magnezu, zwykły magnez, a może magnez z witaminą B6 – który wybrać?

    W aptekach i sklepach z suplementami dostępnych jest kilka form magnezu. Jedne preparaty występują w postaci magnezu z witaminą B6, inne określane są mianem cytrynianu magnezu (także w wersji z pirydoksyną), a jeszcze inne oferowane są w formie samego magnezu. Magnez można kupić zarówno w formie tabletek, kapsułek, saszetek z proszkiem do rozpuszczania w wodzie, jak i w postaci płynu czy żelek. Czym różnią się poszczególne suplementy, które połączenie jest najskuteczniejsze i najlepiej przyswajalne oraz dlaczego magnezu nie wolno łączyć z preparatami zawierającymi żelazo i wapń? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Dlaczego profilaktyczne picie płynu Lugola jest niebezpieczne dla zdrowia?

    W ostatnich dniach bardzo wzrosło zainteresowanie płynem Lugola. Niektórzy próbują stosować go profilaktycznie, a nie z powodu wyraźnych wskazań zdrowotnych. Wprawdzie płyn Lugola wykazuje działanie antyseptyczne, a znajdujący się w nim jod wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale zażywanie go na „własną rękę” może mieć bardzo negatywne, a wręcz tragiczne w skutkach konsekwencje. Dlaczego nie powinniśmy stosować płynu Lugola bez wyraźnych wskazań lekarskich i czym jest trądzik jodowy? 

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Jad pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze?

    Jad wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) to bezwonna, bezbarwna, gorzka ciecz, zawierająca mieszaninę różnych aktywnych substancji, takich jak peptydy, białka o właściwościach enzymatycznych czy biogenne aminy. Mimo że jest toksyną, która może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, to posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Jakie są wyniki badań dotyczących jadu pszczelego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij