Inozytol (witamina B8) – funkcja w organizmie, suplementacja, niedobór, nadmiar
Alicja Świątek

Inozytol (witamina B8) – funkcja w organizmie, suplementacja, niedobór, nadmiar

Witamina B8 i jej prawidłowy poziom gwarantują właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Inozytol powoduje zwiększenie produkcji substancji przekazujących sygnały pomiędzy komórkami nerwowymi. Dodatkowo, działając tak, jak leki przeciwdepresyjne powoduje zwiększenie wychwytu zwrotnego serotoniny i kwasu gamma-aminomasłoego, czyli neurotransmiterów. Którą witaminę B8 wybrać i jakie są objawy niedoboru i nadmiaru inozytolu? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Inozytol jest związkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zwiększa wrażliwość receptorów na serotoninę oraz wpływa korzystnie na poziom i dystrybucję acetylocholiny. Związki te są neuroprzekaźnikami wpływającymi korzystnie na nastrój i samopoczucie, prawidłową pamięć, funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśni. Inozytol uważany jest za pomocny w ograniczeniu objawów uczucia niepokoju oraz napadów paniki. Z tego względu niektórzy badacze wskazują na korzystny wpływ stosowania inozytolu w depresji, stanach niepokoju oraz schizofrenii. Witamina B8 odgrywa również ważną rolę w utrzymaniu właściwego poziomu glukozy i insuliny oraz wpływa korzystnie na profil lipidowy krwi.

Co to jest inozytol? Rola witaminy B8 w organizmie

Pierwotnie inozytol uznano za składnik niezbędny organizmowi człowieka, którego nie jesteśmy wytworzyć. Z tego względu określono go mianem witaminy B8. W późniejszym czasie udowodniono, że zarówno nerki, jak i wątroba produkują inozytol w ilości 4 g/dobę. Dodatkowo, pod kątem budowy chemicznej, składnik ten zaliczany jest do polioli, czyli związków o właściwościach słodzących, jak erytrytol, ksylitol, i sorbitol. Inozytol wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, a zwłaszcza na przekaźnictwo neurotransmiterów w mózgu, jak serotonina i kwas gamma-aminomasłowy (GABA). Witamina B8 powoduje zwiększenie produkcji substancji przekazujących sygnały pomiędzy komórkami nerwowymi oraz działając jak niektóre leki przeciwdepresyjne –  zmniejsza ich wychwyt zwrotny, a także zwiększa wrażliwość receptorów na działanie neuroprzekaźników. Dlatego stosowanie inozytolu jest wskazane w depresji oraz innych zaburzeniach ze strony układu nerwowego. Najnowsze doniesienia naukowe wskazują, że witamina B8 może odgrywać znaczącą rolę w obniżaniu wskaźnika insulinooporności. Inozytol zwiększa wrażliwość komórek na insulinę oraz przyczynia się do obniżenia stężenia glukozy we krwi. W innych badaniach wykazano, że inozytol wpływa na obniżenie poziomu trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz frakcji „LDL” we krwi, a także zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie. Dlatego jego suplementacja może być wskazana u osób z chorobami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca, czy hipercholesterolemia. Istnieją także doniesienia o korzystnym wpływie witaminy B8  w zespole policystycznych jajników.

Inozytol – dawkowanie witaminy B8

Zalecana dzienna dawka inozytolu wynosi od 500 do 2000 mg. Jest to ilość stosowana profilaktycznie, wspomagająco na funkcjonowanie organizmu. W przypadku uzupełniania niedoborów inozytolu związanych z przebiegiem chorób, dawki są znacznie większe i stosowane pod kontrolą lekarza. W przypadku zespołu policystycznych jajników (PCOS) wskazane jest stosowanie do 4000 mg, we wspomaganiu układu nerwowego 1400 – 1600 mg, natomiast w złagodzeniu objawów depresyjnych dawki są kilkukrotnie większe i sięgają nawet 60000 mg. Najkorzystniejsze efekty można uzyskać stosując preparaty z witaminą B8 rano na czczo, bądź w kilku dawkach podzielonych w ciągu dnia, spożywanych pomiędzy posiłkami.

Objawy i skutki niedoboru inozytolu (witaminy B8)

Pomimo że inozytol jest wytwarzany przez organizm człowieka oraz dostarczany wraz z pożywieniem, niekiedy obserwuje się jego niedobory. Obniżony poziom inozytolu występuje czasami u osób spożywających duże ilości wody, powyżej 2,5 litra dziennie, gdyż sprzyja ona jego usuwaniu. Dodatkowo kawa, herbata, antybiotyki i sulfonamidy osłabiają wchłanianie tego składnika. Obniżony poziom inozytolu najczęściej skutkuje upośledzenie funkcjonowania układu nerwowego, w tym zaburzeniami psychicznymi. Osoby, u których występuje niedobór B8, odczuwają niepokój, są bardziej drażliwe, łatwiej popadają w stan zdenerwowania, a nawet doświadczają ataków paniki. Długotrwały obniżony poziom inozytolu jest niekorzystny zwłaszcza dla mężczyzn, ponieważ może doprowadzić do impotencji oraz zaburzeń płodności.

Objawy i skutki nadmiaru witaminy B8

Inozytol spożywany nawet w dużych ilościach uważany jest za substancję bezpieczną i jest dobrze tolerowany przez organizm. Wykazuje niską toksyczność, ponieważ w większości wydalany jest wraz z moczem. Zazwyczaj stosowane dawki, czyli w przedziale 2 – 4 g/dobę przeważnie nie powodowały żadnych działań niepożądanych. Jednakże w bardzo nielicznych przypadkach po spożyciu dużych dawek, zaobserwowano pojawienie się niekorzystnych objawów, w postaci bólów i zawrotów głowy, uczucia zmęczenia oraz zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego, jak nudności, biegunki i wymioty. Niepożądane działania z reguły ustępowały po zaprzestaniu suplementacji inozytolu.

Inozytol – jakie są najlepsze źródła witaminy B8?

Niedobór inozytolu jest rzadko obserwowany, ponieważ jest on syntetyzowany w organizmie oraz występuje w wielu składnikach pokarmowych. Bogatymi źródłami inozytolu są świeże warzywa i owoce, zwłaszcza fasola, groszek oraz owoce cytrusowe. Inozytol często stanowi dodatek do napojów energetycznych. Witaminę B8 można znaleźć również w drożdżach, produktach pełnoziarnistych, orzechach oraz kiełkach pszenicy.

Suplementy – którą witaminę B8 wybrać?

W aptekach dostępnych jest wiele preparatów zawierających witaminę B8. Są to produkty wieloskładnikowe, multiwitaminowe oraz zawierające wyłącznie jedną substancję czynną, w postaci inozytolu. Zwiększenie wchłaniania inozytolu występuje podczas jednoczesnego uzupełnienia niedoborów pozostałych witamin z grupy B. Dlatego najczęściej zaleca się stosować witaminą B8 w połączeniach z innymi witaminami tej grupy, w postaci preparatów B-complex. Zwiększenie wchłaniania inozytolu powodują fosfor, cholina oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

  1. A. J. Jakimiuk, i in., The role of inositol deficiency in the etiology of polycystic ovary syndrome disorders, „Journals.viamedica.pl” [online] https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/view/45937, [dostęp:] 07.02.2021 r.
  2. Praca zbiorowa, Witaminy prawda i mity, „biotechnologia.wpt.uni.opole.pl” [online],  http://biotechnologia.wpt.uni.opole.pl/wp-content/uploads/WITAMINY-PRAWDA-I-MITY.pdf, [dostęp:] 07.02.2021 r.
  3. Praca zbiorowa, Inositol, webmd.com [online], https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-299/inositol, [dostęp:] 07.02.2021 r.
  4. Praca zbiorowa, Ćwiczenia laboratoryjne – teoria, „chemia.ug.edu.pl” [online], https://chemia.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona-chemia/37048/files/nat3t.pdf, [dostęp:] 07.02.2021 r.
  5. B. Kulczyński, Inozytol, „vitapedia.pl” [online], https://vitapedia.pl/inozytol, [dostęp:] 07.02.2021 r.
  6. D. Różańska i in., Interakcje witamin z grupy B z wybranymi lekami Ośrodkowego Układu Nerwowego, „ptfarm.pl” [online], https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2016/Nr%203/BR%203_2016%20art%2095%20s%20706-710.pdf, [dostęp:] 07.02.2021 r.

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij