Po jakie witaminy powinniśmy sięgać najczęściej?

Odpowiedź na to pytanie wydaje się być oczywista, należy suplementować te witaminy, których mamy niedobór. Skąd jednak wiedzieć, których nam brakuje? Warto obserwować swój organizm i odpowiednio reagować na niepokojące symptomy.

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w zdecydowanej większości nie jesteśmy w stanie sami ich produkować, dlatego należy dostarczać je z zewnątrz wraz z pożywieniem. Czasami jednak to nie wystarcza i nasz organizm manifestuje ich brak osłabieniem, złym samopoczuciem, niezdrowym wyglądem skóry i paznokci czy wypadaniem włosów. Współczesny styl życia, wszechobecna przetworzona żywność oraz uboga w świeże warzywa i owoce dieta sprzyjają niedoborom witamin. Wpływa to na naszą podatność na zachorowania, zarówno okresowe infekcje, jak i choroby przewlekłe. Jakich witamin najczęściej nam brakuje?

Witamina D – „witamina słońca”

Statystyki podają, że 90% Polaków cierpi na niedobór witaminy D, co zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy, depresji, cukrzycy i nowotworów. Złe samopoczucie i częste epizody pęknięcia kości powinny zwrócić naszą uwagę. W przypadku tej witaminy odpowiednio zbilansowana dieta zazwyczaj nie jest wystarczająca, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu. Na szczęście nasza skóra potrafi ją produkować pod wpływem promieniowania słonecznego, wystarczy 15 minut dziennie ekspozycji na słońce, aby całkowicie pokryć zapotrzebowanie. Jest jednak warunek, należy wyeksponować ok 18% powierzchni ciała nieokrytej i niezabezpieczonej filtrami przeciwsłonecznymi, wystarczą przedramiona i łydki. Niezbędne jest również ustawienie słońca względem ziemi pod odpowiednim kontem, co w naszej szerokości geograficznej ma miejsce w miesiącach od kwietnia do września. Co z pozostałymi sześcioma miesiącami? Eksperci są zgodni, witaminę D należy dodatkowo suplementować, warto jednak, co jakiś czas oznaczać jej poziom w organizmie i odpowiednio dobierać dawki.

Witamina C – odporność przez cały rok

Właściwości witaminy C potrafi wymienić każdy, a do najczęściej wymienianych należy poprawa odporności. To prawda, najczęstszym objawem jej niedoboru jest zwiększona skłonność do infekcji, ale również problemy ze skórą i dziąsłami oraz bóle mięśni i osłabienie. Witamina C jest znakomitym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki, stymuluje syntezę kolagenu i obniża poziom kortyzolu (hormonu stresu).

Najlepszym źródłem dobrze przyswajalnej witaminy C są świeże owoce i warzywa, znajdziemy ją min. w cytrusach, natce pietruszki, jagodach, brokułach, szpinaku i wielu innych. Uwaga! Obróbka termiczna dezaktywuje witaminę C.

Witaminy A i E – ochrona skóry narażonej na promieniowanie słoneczne

Nasza skóra w okresie wiosenno-letnim jest szczególnie narażona na działanie szkodliwego promieniowania słonecznego. Witamina A korzystnie wpływa na pigmentację skóry chroniąc ją przed poparzeniami słonecznymi i zapewniając jej zdrowy wygląd. Ponadto stymuluje syntezę białych krwinek wpływając tym samym na poprawę odporności.

Beta-karoten, czyli prowitaminę A (przekształcającą się w organizmie w witaminę A) znajdziemy min. w marchwi, pomidorach czy jabłkach.

Witamina E zwana również „witaminą młodości” również korzystnie wpływa na stan skóry zapewniając jej odpowiednią regenerację. Znajdziemy ją min. w orzechach, olejach, natce pietruszki czy papryce.

Witamina B12 – szczególnie zalecana wegetarianom i weganom

Niedobór witaminy B12 dotyczy wielu osób, szczególnie wegetarian i wegan. Często nawet odpowiednio zbilansowana dieta może nie być wystarczająca do pokrycia zapotrzebowania. Do najczęstszych objawów związanych z jej niedoborem należą osłabienie, niedokrwistość (anemia), problemy ze wzrokiem, stany lękowe i depresja. Najlepszym źródłem tej witaminy jest mięso, owoce morza i produkty mleczne, dlatego osoby eliminujące te produkty z diety powinny ją dodatkowo suplementować.

Witamina B6 – zdrowy układ nerwowy

Witaminy z grupy B, a w szczególności witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jej niedobory mogą powodować nadpobudliwość, a także zwiększać ryzyko wystąpienia demencji. Poza tym jej brak może być przyczyną wypadania włosów, problemów skórnych (trądzik) oraz spadku odporności.

Znajdziemy ją w produktach mlecznych, mięsie, podrobach, owocach morza i warzywach (rośliny strączkowe, kiełki, orzechy). Dodatkowa suplementacja jest szczególnie wskazana u osób, których dieta jest uboga w ww. produkty, wegetarian i wegan.

Wiosna i lato obfitują w świeże warzywa i owoce, które są najlepszym źródłem dobrze przyswajalnych witamin, dlatego należy spożywać ich jak najwięcej. Najlepiej dodawać je w dużej ilości do każdego posiłku, a przynajmniej do obiadu. Można je również dodatkowo suplementować w postaci preparatów dostępnych w Aptece, warto jednak skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, który pomoże w wyborze optymalnego produktu.


Podziel się: