Witamina C liposomalna – właściwości, działanie, dawkowanie
Marta Pietroń

Witamina C liposomalna – właściwości, działanie, dawkowanie

Na rynku farmaceutycznym dostępnych jest wiele form witaminy C. Jedną z tych, która cieszy się najlepszą opinią jest liposomalna witamina C, gdzie kwas askorbinowy umieszczono w lipidowym nośniku – liposomie. Co ją wyróżnia na tle innych preparatów? Jakie ma właściwości i jak stosować witaminę C liposomalną?

Witamina C liposomalna – co to jest?

Witamina C (kwas askorbinowy, askorbinian sodu) zaangażowana jest w prawidłowy przebieg wielu procesów w ludzkim organizmie. Należy do związków egzogennych, czyli nieprodukowanych przez organizm, które należy dostarczać wraz z pożywieniem, zaś w przypadku dużych niedoborów można suplementować ją gotowymi preparatami z apteki. Witamina C ulega wchłanianiu w dwunastnicy i jelicie cienkim na poziomie ok. 70–80% (dane te dotyczą zdrowego organizmu). 

Zamknięcie witaminy C w liposomie – mikroskopijnej strukturze, chemicznie zbudowanej z fosfolipidów – pozwala ominąć efekt pierwszego przejścia – witamina C nie trafia do wrotnego układu krążenia i tym samym nie ulega metabolizowaniu w wątrobie. Takie rozwiązanie zapobiega obniżeniu biodostępności, a więc większe stężenie kwasu askorbinowego dostaje się do krążenia ogólnego.

Liposomy występują naturalnie w ludzkim organizmie, jak również mogą być produkowane na skalę przemysłową. Pełnią one rolę przenośników wielu substancji chemicznych, w tym leków czy witamin, dzięki czemu łatwiej jest uzyskać pożądany efekt terapeutyczny. 

Witamina C liposomalna – właściwości

Po witaminę C sięgamy zazwyczaj w przypadku wystąpienia przeziębienia i grypy, gdyż wspomaga ona układ odpornościowy w walce z infekcją. Ponadto wykazuje silne właściwości przeciwutleniające – chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, częste jest wykorzystywanie witaminy C w kosmetyce. Działa także przeciwzapalnie, ułatwia gojenie się ran, utrzymuje prawidłowy stan zębów i dziąseł oraz zapobiega fotouszkodzeniom keratynocytów. Witamina C bierze również udział w syntezie kolagenu oraz niektórych kortykosteroidów czy neuroprzekaźników. Charakteryzuje się dużą nietrwałością, bardzo łatwo ulega rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury. 

Liposomalna witamina C dzięki umieszczeniu w pęcherzyku wykazuje większą trwałość, przyswajalność oraz biodostępność. Liposomy są to pęcherzyki wypełnione wodą lub innymi substancjami, które otacza podwójna warstwa fosfolipidów zbliżona do budowy błony komórkowej, dzięki czemu bez problemów mogą przenikać do komórek. W porównaniu z tradycyjną formą, witamina C liposomalna charakteryzuję się zdecydowanie wyższym poziomem wchłaniania oraz stabilnością, a co za tym idzie, jej efektywność też jest większa. 

Powiązane produkty

Witamina C liposomalna – w jakich produktach się znajduję?

W celu zaspokojenia potrzeb organizmu na witaminę C najlepiej zastosować zbilansowaną dietę składającą się z produktów bogatych w jej zasoby, czyli owoce i warzywa. Należy jednak pamiętać, że każdorazowa obróbka termiczna powoduje przyspieszony rozkład witaminy C, dlatego najlepiej spożywać je w surowej postaci. 

Najbogatszym źródłem kwasu askorbinowego są owoce dzikiej róży, acerola oraz czarna porzeczka. Znajdziemy go również w kiwi, truskawkach, czerwonej porzeczce i cytrusach – cytryny, pomarańcze, limonki, mandarynki. Wśród warzyw wyróżniamy czerwoną paprykę, nać pietruszki, szpinak, pomidory i brukselkę.  

Obecnie gotowe preparaty z witaminą C liposomalną są dosyć drogie w porównaniu z tradycyjnymi tabletkami, dlatego wiele osób szuka innego sposobu na pozyskanie takiej formy witaminy C. W internecie można znaleźć przepisy, jak wykonać liposomalną witaminę C w warunkach domowych. O ile sam proces nie jest skomplikowany, to niestety wymaga użycia specjalistycznego naczynia z ultradźwiękami. 

Witamina C liposomalna – dawkowanie

Jak w przypadku każdej witaminy, zarówno niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla organizmu. Niedobór witaminy C liposomalnej objawia się kruchością i pękaniem naczyń krwionośnych, powolnym gojeniem się ran czy wystąpieniem szkorbutu – krwawienie dziąseł, wypadanie zębów. W obecnych czasach ze względu na dużą dostępność preparatów z witaminą C częściej dochodzi do hiperwitaminozy, czyli przedawkowania witaminy C, objawiającej się bólem brzucha, nudnościami i wymiotami. 

Jak prawidłowo dawkować liposomalną witaminę C? Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy zależy od płci, stanu fizjologicznego organizmu oraz wieku i jest największe spośród wszystkich witamin. U osoby dorosłej wynosi 1 mg/1 kg masy ciała, zaś u noworodków i dzieci wynosi 2 mg/1 kg masy ciała.

Sprawdź ofertę witaminy C dla dzieci w formie płynu, żelek i tabletek.

Wyższe zapotrzebowanie na witaminę C występuje w szczególnych stanach fizjologicznych, takich jak:

  • ciąża (zapotrzebowanie dodatkowo wzrasta w ciąży wielopłodowej),
  • laktacja,
  • długotrwały stres,
  • nadużywanie alkoholu,
  • nałogowe palenie papierosów,
  • długotrwały wysiłek fizyczny,
  • stan infekcji wirusowej lub bakteryjnej,
  • występowanie trudno gojących się ran,
  • cukrzyca, nadciśnienie.

Na rynku aptecznym dostępnych jest wiele preparatów witaminy C forte, jednak z uwagi na jej biodostępność nie należy przyjmować wyższej jednorazowej dawki niż 200 mg. Suplementowanie wyższych dawek prowadzi do zmniejszenia wchłaniania, co jest naturalnym mechanizmem obronnym organizmu, zapobiegającym nadmiernemu wysyceniu tkanek. Argumentem dodatkowo przemawiającym za nienadużywaniem witaminy C, w tym witaminy C liposomalnej, jest ochrona nerek przed szkodliwym działaniem askorbinianu sodu. Dotyczy to zwłaszcza mężczyzn, bowiem w badaniach kohortowych wykazano zwiększone ryzyko występowania u nich szczawianów wapnia na skutek zażywania dużych dawek kwasu askorbinowego, a te z kolei są jedną z najczęstszych przyczyn kamicy nerkowej.

  1. J. L. Davis, H. L. Paris, J. W. Beals i in., Liposomal-encapsulated ascorbic acid: influence on vitamin C bioavailability and capacity to protect against ischemia–reperfusion injury, „Nutr Metab Insights” 2016, nr 9, str. 25–30.
  2. M. Łukawski, P. Dałek, New oral liposomal vitamin C formulation: properties and bioavailability, „Journal of Liposome Research” 2019, nr 30, s. 1–8
  3. A. Kantorska, Witamina C – rola i znaczenie dla organizmu,  "www.woia.pl" [online], https://www.woia.pl/dat/attach/921_witamina-c-rola-i-znaczenie---praca-specjalizacja-apteczna-agnieszka-kantorska.pdf, [dostęp:] 10.08.2020.
  4. A. Dobosz, Witamina C – fakty i mity, „Świat Przemysłu Farmaceutycznego” 2016, nr 1, s. 76–81.
  5. Ch. W. Shade, Liposomes as advanced delivery systems for nutraceuticals, „Integr Med (Encinitas)” 2016, nr 15 (1), s. 33–36.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Czy potrzebujemy więcej witaminy C, niż zakładają obowiązujące normy? Co mówią na ten temat naukowcy?

    Rewizja danych zebranych na potrzeby eksperymentu, który przeprowadzono w latach 40. ubiegłego wieku, sugeruje, że zapotrzebowanie na witaminę C jest większe, niż zakładają obecne zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia. Jaka jest rola kwasu askorbinowego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu? Czym może grozić jego niedobór? 

  • Czy istnieje lewoskrętna i prawoskrętna witamina C? Właściwości kwasu L-askorbinowego

    Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy, to związek, który nie jest fizjologicznie wytwarzany w organizmie ludzkim. Jest jednak kluczowa dla jego prawidłowego funkcjonowania – pełni liczne funkcje i uczestniczy w procesach istotnych dla zachowania zdrowia. Od pewnego czasu krąży mit o istnieniu witaminy C lewoskrętnej. Pojawiają się również doniesienia o witaminie C prawoskrętnej. Producenci wykorzystują ten trend i czasem niewłaściwie oznaczają lub reklamują swoje produkty, sugerując błędną nazwę. Czy istnieje lewoskrętna i prawoskrętna witamina C?

  • Czy witamina C wpływa na zachowanie masy mięśniowej?

    Dbanie o gorset mięśniowy jest ważne nawet u osób w podeszłym wieku. Z upływem lat postępuje zanik masy mięśniowej, który wpływa znacząco na sprawność fizyczną, a tym samym na jakość życia. Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiedniej dawki witaminy C są w najlepszej kondycji fizycznej i mają większą masę mięśni, informują naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.

  • Ciekawostki o witaminach — witamina C

    Historia odkrywania ważnej roli witamin w diecie sięga dawnych czasów, choć dawniej nie wiedziano jeszcze, że przyczyną wielu chorób może być niedobór pewnych składników pokarmowych. Dziś opowiemy o witaminie C, o której ważną rolę udowodniono już XVIII wieku. Oczywiście, wtedy nie wiedziano jeszcze, że badane zjawisko ma związek z czymś, co dziesiątki lat później miało zostać nazwane witaminą C.  

  • Czy możliwe jest przedawkowanie witaminy C?

    Witamina C (kwas askorbinowy) jest naturalnym przeciwutleniaczem. Związek ten słusznie kojarzy się z odpornością i przeziębieniem. Papryka, natka pietruszki, cytrusy, brokuły, ziemniaki, porzeczki oraz szpinak obfitują w witaminę C. Jej śladowe ilości znajdują się w licznych pokarmach, np. owocach, kapuście, ciastach, chlebach, makaronach i wielu, wielu innych produktach spożywczych. Do tego naturalna stała się prewencyjna suplementacja kwasu askorbinowego. W takiej sytuacji pojawia się pytanie: czy można przedawkować witaminę C?

  • Suplementy i witaminy na odporność – jak uniknąć infekcji?

    Suplementy na odporność stały się bardzo popularne szczególnie w okresie pandemii COVID-19. Sięgamy po nie równie często w okresie zmieniających się pór roku, licząc, że pomogą nam uniknąć infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Preparaty na odporność mają przede wszystkim stymulować układ immunologiczny tak, aby ten szybciej i mocniej odpowiadał na atakujące go patogeny chorobotwórcze. Jak wybrać najlepsze suplementy zwiększające odporność, jak je dawkować i czy można je zażywać będąc w ciąży?

  • Spożywanie kiwi poprawia nastrój – efekty widać już po czterech dniach

    Naukowcy z Wielkiej Brytanii przeprowadzili badanie, w trakcie którego oceniali, w jaki sposób suplementowanie witaminy C lub spożywanie dwóch owoców kiwi dziennie – również zawierających dużą dawkę kwasu askorbinowego – wpływa na nastrój. Okazało się, że już po czterech dniach jedzenia kiwi badani zgłaszali poprawę nastroju.

  • Leki na menopauzę bez recepty – co zawierają? Jak stosować tabletki na menopauzę?

    Naturalnym etapem w życiu każdej kobiety jest przekwitanie, czyli powolne wygaszanie czynności jajników i zmniejszanie się ilości wydzielanych hormonów płciowych, skutkiem czego jest zaprzestanie miesiączkowania. Towarzyszą temu dolegliwości wpływające na samopoczucie, zdrowie i jakość życia. Jak sobie z nimi radzić? Jakie leki bez recepty na menopauzę stosować?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl