Czy możliwe jest przedawkowanie witaminy C?
Krzysztof Słomiak

Czy możliwe jest przedawkowanie witaminy C?

Witamina C (kwas askorbinowy) jest naturalnym przeciwutleniaczem. Związek ten słusznie kojarzy się z odpornością i przeziębieniem. Papryka, natka pietruszki, cytrusy, brokuły, ziemniaki, porzeczki oraz szpinak obfitują w witaminę C. Jej śladowe ilości znajdują się w licznych pokarmach, np. owocach, kapuście, ciastach, chlebach, makaronach i wielu, wielu innych produktach spożywczych. Do tego naturalna stała się prewencyjna suplementacja kwasu askorbinowego. W takiej sytuacji pojawia się pytanie: czy można przedawkować witaminę C?

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C to 60-100 mg. Zalety kwasu askorbinowego:

  • ułatwia wchłanianie żelaza,
  • wpływa na syntezę niektórych neuroprzekaźników,
  • utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej,
  • wzmacnia dziąsła i zęby,
  • zabija bakterie wywołujące próchnice,
  • niezbędny w syntezie kolagenu,
  • wzmacnia odporność organizmu na infekcje,
  • ułatwia gojenie się ran,
  • stabilizuje psychikę.

Skutki niedoboru witaminy C

W literaturze naukowej częściej mówi się o konsekwencjach niedoboru witaminy C niż jej nadmiaru. Na niedobór kwasu askorbinowego zazwyczaj cierpią palacze, stąd charakterystyczne liczne, drobne zmarszczki na ich skórze.

Inne skutki to: szkorbut (krwawienie i owrzodzenie dziąseł, wypadanie zębów), kruchość oraz pękanie naczyń krwionośnych, osłabienie odporności organizmu, obrzmiałe i bolesne stawy, nieprawidłowe zrastanie się kości, a także powolne gojenie się ran.

Trwałość chemiczna kwasu askorbinowego

Witamina C jest bardzo nietrwała, łatwo ulega rozpadowi pod wpływem tlenu oraz wysokiej temperatury. W procesie gotowania jej aktywność biologiczna potrafi spaść do niezwykle niskiego poziomu.

Jeśli zależy nam na przeciwprzeziębieniowym działaniu kwasu askorbinowego, najlepiej spożywać go pod postacią surowych owoców i warzyw. Niestety w przetworzonych potrawach w formie aktywnej jest niewiele witaminy C.

Czy można przedawkować witaminę C?

W zasadzie nie da się przedawkować witaminy C przyjmowanej w postaci pokarmowej. Jednocześnie nie można powiedzieć, że jest to niemożliwe. Duże dawki kwasu askorbinowego na szczęście nie są toksyczne. Związek rozpuszcza się w wodzie, a nadmiar wydalany zostaje z organizmu wraz z moczem w ciągu kilku godzin.

Ryzyko nadmiaru witaminy C rośnie, jeśli zażywamy ją w formie suplementacji pozapokarmowej, a także u osób z upośledzoną czynnością nerek. Przedawkowanie następuje po spożyciu ponad 1 g w ciągu doby. W tej sytuacji zwykle nie mówi się o toksyczności ostrej, gdyż objawy mogą być nieobserwowalne lub może ich nie być wcale.

W przypadku przewlekłego przedawkowania zwiększa się ryzyko kamicy nerkowej (zagrożenie jest niskie i często wynika z innych przyczyn, lecz w literaturze naukowej autorzy zazwyczaj wiążą nadużywanie witaminy C z tą chorobą) lub nadmiernego wchłaniania żelaza i w konsekwencji jego niepożądanych działań.

Interakcje witaminy C z innymi substancjami

O wiele ciekawsza wydaje się sprawa interakcji krzyżowych pomiędzy przyjmowanymi lekami a witaminą C. Preparat ten jako przeciwutleniacz może zmieniać właściwości stosowanych medykamentów, przez co wywołuje ich działania niepożądane. Do najważniejszych związków wchodzących w niebezpieczne interakcje z kwasem askorbinowym należą:

Paracetamol
Możliwy wzrost stężenia paracetamolu we krwi – spowodowany zmniejszeniem jego eliminacji przez nerki – skutkuje:

  • bólem brzucha, nudnościami i wymiotami,
  • żółtaczką, śpiączką, hipoglikemią, zaburzeniami krzepnięcia krwi i zaburzeniami świadomości,
  • zaburzeniami krążenia, zaburzeniami rytmu serca, drgawkami oraz skąpomoczem.

Wodorotlenek glinu
Wzrost stężenia glinu objawia się:

  • upośledzeniem pamięci,
  • uszkodzeniem neuronów,
  • niedokrwistością,
  • może być czynnikiem sprzyjającym rozwojowi choroby Alzheimera.

Furosemid
Stosowany w leczeniu ostrej niewydolności nerek, ciężkiej niewydolności krążenia i marskości wątroby. Witamina C nasila jego działanie, co powoduje:

  • niedobór potasu, chloru, sodu, magnezu, wapnia,
  • odwodnienie,
  • zaburzenia słuchu,
  • zawroty głowy,
  • nudności i wymioty,
  • zwiększenie stężenia kwasu moczowego oraz nasilenie dny moczanowej.

Etynyloestradiol i lewonorgestrel 
Składniki tabletek antykoncepcyjnych oraz hormonalnej terapii zastępczej. Witamina C nasila ich działanie, co powoduje:

  • zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia zakrzepów i zatorów,
  • zaburzenia funkcjonowania wątroby,
  • napady migreny,
  • nudności i wymioty.

Witamina C osłabia działanie następujących leków:

  • cyprofloksacyna – właściwości bakteriobójcze, stosowany szczególnie w infekcjach bakteryjnych,
  • dalteparyna, heparyna – leki przeciwzakrzepowe,
  • metadon – opioidowy lek przeciwbólowy stosowany w celu leczenia uzależnienia od heroiny,
  • flufenazyna – lek psychotropowy stosowany w leczeniu schizofrenii i psychoz starczych,
  • propranolol – stosowany w leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz zaburzeń rytmu serca.
  • amitryptylina, dezypramina, doksepina, imipramina – stosowane w leczeniu zaburzeń depresyjnych.

Nie jest prawdą, że nadmiar witaminy C jest dobry dla naszego organizmu. W stosowaniu wszystkich suplementów diety oraz leków należy zachowywać umiar. Rzadko nieskuteczność terapii będzie zidentyfikowana i połączona z nadmiarem kwasu askorbinowego, najczęściej przy wizycie lekarskiej zostaje pominięta.

Nie zaleca się przyjmowania większych dawek witaminy C niż te rekomendowane, gdyż zapotrzebowanie organizmu można łatwo zaspokoić przy pomocy zbilansowanej diety.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Po jakie zioła sięgać na odchudzanie?

    Zioła stosowane w procesie odchudzania stanowią doskonały suplement do dobrze zbilansowanej diety, która powinna być urozmaicona i opierać się na dużej ilość warzyw, owoców, zdrowych źródeł białek, tłuszczy i węglowodanów złożonych. Wszystkie te produkty w trakcie pozbywania się zbędnych kilogramów powinny być spożywane w określonej ilości, czyli mieścić się w założeniach tzw. diety redukcyjnej. Nie należy zapominać również o systematycznej aktywności fizycznej dostosowanej do fizjologii i stanu zdrowia osoby, która się odchudza. Które zioła na odchudzanie wybrać, czy pomagają one zmniejszyć łaknienie i ograniczają wchłanianie węglowodanów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.  

  • Adaptogeny – Traganek błoniasty – właściwości lecznicze herbaty z korzenia Astragalus membranaceus

    Traganek błonisty jest adaptogenem. Wspomaga organizm w sytuacjach, kiedy jest on narażony na stres i w momentach obniżonej odporności. Ponadto spowalnia procesy starzenia, dzięki swoim silnym właściwością przeciwutleniającym. Osoby, które cierpią z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), tocznia rumieniowatego układowego lub zażywają leki immunosupresyjne nie powinny suplementować preparatów z Astragalus membranaceus, ponieważ traganek obniża skuteczność preparatów stosowanych w leczeniu tych chorób. Który preparat z adaptogenem wybrać, jaka jest zalecana dawka dzienna traganka błonistego i jak przygotować herbatę z korzenia Astragalus membranaceus? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Flawonoidy – czym są? Rodzaje, źródła i właściwości flawonoidów

    Flawonoidy to fitozwiązki, czyli substancje naturalnie występujące w roślinach, o niezwykle bogatym działaniu prozdrowotnym. Ich wpływ na organizm jest tak korzystny, że wyizolowana w 1930 roku jako pierwsza z tej grupy rutyna uznana została za nowo odkrytą witaminę – nazwano ją witaminą P. Do teraz, po latach badań i po tysiącach kolejnych odkrytych związków z tej grupy, zdarza się usłyszeć tę nazwę jako zbiorcze określenie flawonoidów. Co to za substancje i jakie mają dokładnie właściwości? Dowiedzmy się więcej. 

  • Waporyzacja – na czym polega? Jak wypada w porównaniu z tradycyjnym paleniem?

    Waporyzacja to termin znany od dawna, oznaczający zjawisko fizyczne – wydzielanie pary wodnej. Odparowywanie substancji aktywnych z ziół jest natomiast czymś nowym, lecz stało się już światowym trendem. Dowiedz się, na czym polega i czym różni się od palenia? Jakich korzyści może dostarczać inhalacja bezdymna z wykorzystaniem waporyzatora?

  • Skorzonera – co to za warzywo? Wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie wężymordu

    Skorzonera, zwana inaczej wężymordem, to roślina mało popularna w Polsce. Warto jednak wiedzieć, że to warzywo może stanowić ciekawy i wartościowy element naszej diety. Czym dokładnie jest skorzonera? Jakimi właściwościami się wyróżnia? Kto może włączyć ją do swojej diety? Podpowiadamy. 

  • Seler naciowy – wartości odżywcze i właściwości. Dlaczego warto go jeść?

    Seler naciowy to warzywo popularne wśród osób odchudzających się i dbających o zdrowy styl życia, jednak wciąż niedocenione. Łodygi selera naciowego stanowią bogate źródło witamin i składników mineralnych, dostarczają błonnika i należą do produktów o niskim IG. Co jeszcze warto wiedzieć o selerze naciowym? 

  • Kwercetyna – właściwości prozdrowotne. Jakie są naturalne źródła kwercetyny? Kiedy warto ją suplementować?

    Kwercetyna należy do grupy bioaktywnych związków roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym, zwanych flawonoidami. Jest to naturalny barwnik roślinny występujący w wielu owocach i warzywach, znajduje się np. w liściach zielonej herbaty, cebuli, brokułach, jabłkach, jagodach, winogronach. Kwercetyna posiada cenne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, wpływa również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz na metabolizm. 

  • Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu

    Zeaksantyna to substancja niezbędna dla zdrowia oczu. Na czym polega jej korzystny wpływ na zmysł wzroku? Jak możemy uzupełnić jej poziom, by cieszyć się tymi dobrodziejstwami? Poznajmy właściwości zeaksantyny i sposoby na dostarczenie jej organizmowi. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij