Cukrzyca typu 1 zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu
Katarzyna Szulik

Cukrzyca typu 1 zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu

Kobiety w ciąży chorujące na cukrzycę pierwszego typu muszą liczyć się ze zwiększonym ryzykiem rozpoczęcia akcji porodowej przed wyznaczonym terminem. Takie wnioski płyną z badań naukowców z Karolinska Institutet oraz Sahlgrenska Academy w Szwecji opublikowanych w piśmie „Annals of Internal Medicine”.

W poprzednim badaniu opublikowanym na łamach „The BMJ” badacze wykazali, że ciężarnym kobietom z cukrzycą typu 1 grozi ryzyko urodzenia dziecka z defektami serca. Kolejna obserwacja zwraca szczególną uwagę na stan zdrowia dzieci kobiet z cukrzycą i wskazuje na zagrożenia z niej płynące, tym razem związane z przedwczesnym porodem.

Wysoki poziom cukru utrzymujący się przez dłuższy czas (znany jako HbA1c) podczas ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem komplikacji, m.in. z przedwczesnym porodem.

Najwyższe ryzyko dotyczy matek, u których poziomy cukru przekraczają 8 lub 9 procent (średnio 60-70 mmol/mol). Jednak nawet te ze względnie stabilnym HbA1c (czyli poniżej 6,5 procent) są zagrożone rozpoczęciem akcji porodowej przed terminem.

Jedna na pięć kobiet z cukrzycą rodzi przedwcześnie

Badanie uwzględniało połączenie statystyk pochodzących ze Szwedzkiego Medycznego Rejestru Narodzin oraz Szwedzkiego Rejestru Diabetyków z lat od 2003 do 2014. Naukowcy zidentyfikowali ponad 2 tys. noworodków urodzonych przez kobiety, u których wysoki poziom hemoglobiny glikolizowanej utrzymywał się przez większość ciąży. Dane o zdrowiu ich dzieci porównano z informacjami na temat ponad 1 mln. noworodków urodzonych przez w pełni zdrowe kobiety.

Jak się okazało, średnio 22 procent noworodków urodzonych przez kobiety z cukrzycą typu 1 przyszło na świat przedwcześnie, u zdrowych matek odsetek wyniósł mniej niż 5 procent. Aż 37 procent kobiet z cukrzycą typu 1 i poziomem HbA1c powyżej 9 procent doświadczyło porodu przed terminem. Jedynie 13 procent z nich, stosujących się do rekomendacji zdrowotnych towarzyszących temu stanowi, urodziło przedwcześnie.

Zagrożenia płynące z cukrzycy

Jak mówią jego autorzy, to pierwsze wystarczająco duże badanie, na podstawie którego można zidentyfikować związek między różnymi poziomami HbA1c a przedwczesnym porodem. Obserwacje zostały przeprowadzone na skalę całego kraju (w tym wypadku Szwecji), więc jego wyniki można przełożyć na ogół populacji kobiet z cukrzycą typu 1.

Badanie wskazało również na zwiększone ryzyko narodzin noworodków o wadze większej niż standardowa, wyższe prawdopodobieństwo urazów okołoporodowych, problemów z oddychaniem, niskim poziomem cukru we krwi oraz niedotlenieniem. Podwyższony poziom cukru utrzymujący się przez większość ciąży wiąże się z wyższą śmiertelnością noworodków, jak i z podwyższonym ryzykiem urodzenia martwego dziecka.

Czym jest cukrzyca ciążowa?

O cukrzycy ciążowej mówimy, gdy wystąpią zaburzenia tolerancji glukozy, co ma związek ze zmianami gospodarki hormonalnej i metabolizmu kobiety spodziewającej się dziecka. Objawy zwykle ustępują po porodzie, jednak, by wspomniany stan nie zaszkodził dziecku, musi być kontrolowany przez lekarza.

Większość badań wskazuje, że cukrzyca ciążowa rzadko zagraża maluchowi, ale może prowadzić do jego zwiększonej wagi. Takie zjawisko nazywa się makrosomią lub LGA. Przy narodzinach dziecka większych rozmiarów niekiedy dochodzi do urazów okołoporodowych, dlatego zaleca się cesarskie cięcie. Kolejnym powikłaniem jest (paradoksalnie) niski poziom cukru we krwi dziecka, co wiąże się z koniecznością dostosowania do nowych poziomów cukrów.

Znacznie rzadziej występującymi powikłaniami są przedwczesny poród, poronienie lub wielowodzia, czyli przerost ilości wód płodowych w stosunku do normy. Niekontrolowana wielowodzia grozi m.in. odklejeniem łożyska od ściany macicy, wypadnięciem pępowiny i niedotlenieniem wewnątrzmacicznym płodu.

Cukrzyca ciążowa, choć zazwyczaj przebiega bezobjawowo, nie pozostaje bez wpływu na stan zdrowia matki. Może doprowadzić do rozwoju nadciśnienia tętniczego, stanu przedrzucawkowego czy zakażeń dróg moczowych lub rodnych.

Elementem kontroli cukrzycy ciążowej jest zdrowe żywienie, którego zalecenia w dużej mierze pokrywają się z tymi dotyczącymi cukrzycy typu 1. Z  diety powinny zniknąć produkty bogate w cukry proste, takie jak słodycze, ciasta, soki bądź owoce, zwłaszcza dojrzałe i te naturalnie bogate w cukry – banany oraz winogrona. Niekorzystnie na organizm wpływa spożycie produktów bazujących na białej mące, należy zastąpić je pełnoziarnistymi. Zaleca się, by dieta obfitowała zwłaszcza w warzywa, a odstępy między posiłkami powinny wynosić nie więcej niż 3 godziny.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Kalendarz badań w ciąży – tydzień po tygodniu

    Dzięki przestrzeganiu harmonogramu wpisanego w ciążowy kalendarz badań, który składa się zarówno z testów obowiązkowych, jak i zalecanych, ginekolog prowadzący ma dostęp do kompleksowej historii ciąży, sprawując stałą kontrolę nad mamą i jej dzieckiem. Kalendarz badań w ciąży został przygotowany na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia i według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Składa się z wielu etapów, które są ograniczane przez ramy czasowe kolejnych tygodni ciąży, a także z wielu badań – fizykalnych, obrazowych i laboratoryjnych. Które badania należy wykonać, będąc w ciąży i dlaczego skrupulatność w ich wykonywaniu jest tak bardzo istotna? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule. 

  • Test PAPP-A – wskazania do wykonania testu podwójnego, wyniki, cena

    Test PAPPA to nieinwazyjne badanie prenatalne, dzięki któremu można ocenić ryzyko wystąpienia wad genetycznych u płodu (zespołu Downa, zespołu Edwardsa, zespołu Pataua). Badanie składa się z pobrania krwi matki (oznacza się białko PAPPA oraz wolną podjednostkę beta–hCG, stąd test PAPP-A nazywany jest testem podwójnym) oraz USG genetycznego płodu. Należy go wykonać przed 14. tygodniem ciąży – między 11. a 13. (13 tygodni + 6 dni).

  • Ciąża a szczepionka przeciwko COVID-19

    Czy kobiety w ciąży mogą się zaszczepić przeciwko COVID-19? Co powinna wiedzieć przyszła mama zanim podejmie decyzję o takim szczepieniu? Czy karmienie piersią jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do szczepienia?

  • Witaminy dla kobiet w ciąży – jakie witaminy powinny suplementować ciężarne?

    Okres ciąży jest czasem zwiększonego zapotrzebowania na pewne składniki odżywcze, kobiety ciężarne powinny szczególnie pamiętać o zaopatrzeniu organizmu w niezbędne składniki budulcowe, energetyczne, mikroelementy, a także witaminy. Jakie witaminy i minerały warto zażywać, gdy planujemy zajście w ciążę? Jakie suplementy powinna przyjmować kobieta ciężarna?

  • Jaka ilość kawy w ciąży jest bezpieczna? Jak kofeina wpływa na masą urodzeniową noworodka?

    Nowe badanie National Institutes of Health (NIH) sugeruje, że kofeina może przyczyniać się do tego, że dziecko będzie miało mniejszą masę urodzeniową. Czy przyszłe mamy całkowicie powinny zrezygnować z kawy?  

  • Leki w ciąży – klasyfikacje leków stosowanych u kobiet ciężarnych

    Ciąża to czas szczególnego dbania o zdrowie przez przyszłą mamę. Przewlekłe choroby, infekcje oraz przemiany zachodzące w organizmie kobiety ciężarnej często wiążą się z koniecznością przyjmowania leków. Ich działanie wpływa nie tylko na organizm matki, bowiem przenikając przez łożysko, docierają również do płodu. Zatem, które z nich są bezpieczne zarówno dla przyszłej mamy, jak i dziecka?

  • Zapalenie pęcherza w ciąży – przyczyny, objawy, leczenie, domowe sposoby na zakażenie dróg moczowych u ciężarnych

    Kobieta ciężarna jest szczególnie podatna na zakażenia dróg moczowo-płciowych, co związane jest z licznymi zmianami zachodzącymi w jej organizmie. O infekcji mogą świadczyć nieprzyjemne dolegliwości lub zdiagnozowany podczas rutynowych badań kontrolnych bezobjawowy bakteriomocz. Zapalenia pęcherza w ciąży nie należy lekceważyć, bowiem zwiększa on ryzyko przedwczesnego porodu oraz urodzenia dziecka z niską masą ciała.

  • Zgaga w ciąży – dlaczego się pojawia i co jeść, aby złagodzić nieprzyjemne dolegliwości z nią związane?

    Zgaga stanowi częstą dolegliwość u kobiet w ciąży. Ponieważ przyszła mama zwykle dysponuje ograniczoną możliwością farmakologicznego radzenia sobie z trudnościami odmiennego stanu, warto znać domowe sposoby, które poprawią samopoczucie w zakresie wybranych. Zgaga w ciąży – co jeść, a czego unikać? Jak powinna wyglądać dieta, która złagodzi pieczenie oraz kwaśne odbijanie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij