
Cukrzyca ciążowa - objawy, dieta i normy cukru
W jaki sposób można zdiagnozować cukrzycę ciążową?
W okresie ciąży, kiedy kobieta znajduje się pod stałą opieką swojego lekarza ginekologa, ma zlecane przez niego badania laboratoryjne, które musi w systematyczny sposób wykonać. Zatem pod kątem nieprawidłowości dotyczących stężenia glukozy w krwi w początkowym okresie ciąży lekarz ginekolog zleca jedynie pojedyncze oznaczanie stężenia glukozy w krwi. Ponieważ jednak do rozwoju cukrzycy ciążowej dochodzi zwykle trochę później niż w początkowym okresie ciąży, podstawowe badanie rozpoznające ewentualną cukrzyce ciążową wykonuje się nieco później, a mianowicie pomiędzy 24 a 28 tygodniem trwania ciąży.
Test obciążenia glukozą
Przesiewowe badanie na ciążę cukrzycową to inaczej test diagnostyczny obciążenia 75 g glukozy OGTT. Test ten polega na oznaczeniu poziomu glukozy w krwi kobiety ciężarnej na czczo, a następnie po przyjęciu dużej dawki glukozy. W praktyce kobieta ciężarna na badanie musi zgłosić się rano na czczo, ma wtedy pobieraną przez pielęgniarkę po raz pierwszy krew. Po tym pobraniu kobieta musi wypić 75 g glukozy rozpuszczonej w szklance wody.
Ważne jest, aby nie wypijać całej szklanki jednym haustem, a pić roztwór glukozy powoli, małymi łykami. Ponieważ roztwór ten jest bardzo słodki, nie każda kobieta jest w stanie tolerować aż tak dużą słodycz i jego picie może wywoływać u niej odruch wymiotny. Dlatego dopuszczalne jest, aby do roztworu wcisnąć pół cytryny. Po wypiciu roztworu glukozy kobieta musi poczekać na kolejne pobranie krwi, które najpierw wykonuje się po jednej godzinie od wypicia roztworu glukozy, a kolejne po dwóch godzinach od wypicia słodkiego roztworu glukozy. Dzięki temu będzie wiadomo, jak bardzo wzrosło stężenie glukozy po spożyciu dużej jej ilości oraz czy w związku z tym istnieje powód do niepokoju i konieczność dalszej, ewentualnej diagnostyki.
Jakie wyniki w doustnym teście obciążenie glukozą świadczą o cukrzycy ciążowej?
Normy w teście OGTT przeprowadzanym w okresie ciąży, które świadczą o rozpoznaniu cukrzycy ciążowej, są następujące. O cukrzycy ciążowej można powiedzieć, kiedy stężenie glukozy na czczo będzie przekraczało 100 mg/dl, po jednej godzinie od wypicia roztworu glukozy stężenie glukozy będzie wyższe niż 180 mg/dl, a po dwóch godzinach wyższe niż 140 mg/dl.
Powiązane produkty
Objawy cukrzycy ciążowej
Zwykle u kobiety ciężarnej nie obserwuje się żadnych typowych objawów sugerujących cukrzyce ciążową, natomiast jej obecność może wywierać niekorzystny wpływ na przebieg całej ciąży i na płód.
Czy cukrzyca ciążowa jest groźna dla dziecka?
Cukrzyca ciążowa może doprowadzać do wielowodzia, poronienia lub też porodu przedwczesnego. Choroba może wywierać niekorzystny wpływ na noworodka. Przede wszystkim noworodek matki z cukrzycą ciążową może być bardzo duży, jego masa urodzeniowa często przekracza standardowe jej wartości dla noworodków matek zdrowych. Ponadto, zdecydowanie bardziej częste są różnego rodzaju urazy okołoporodowe, zwiększona umieralność okołoporodowa oraz przejściowe zaburzenia oddychania. Dodatkowo, u noworodka można też czasami obserwować hipoglikemię, hipokalcemię i hipomagnezemię.
Cukrzyca ciążowa powikłania dla matki
Ponadto, cukrzyca ciążowa powikłania może wywołać u matki w postaci rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz objawów stanu przedrzucawkowego oraz rzucawki. Zdarzają się też nawracające zakazania dróg moczowych oraz dróg rodnych, czasami może też dochodzić do starzenia się łożyska i rozwoju jego niewydolności.
Cukrzyca ciążowa a poród
Należy pamiętać, że każda kobieta z rozpoznaną cukrzycą ciążową, powinna podlegać regularnej i systematycznej opiece ginekologicznej. Każdy lekarz wydaje indywidualną ocenę dotyczące stanu zdrowia każdej pacjentki, przebiegu ciąży i ewentualnego zagrożenia dla dziecka i dla porodu.
Dieta przy cukrzycy ciążowej
Przede wszystkim posiłki spożywane przez przyszłą mamę ze zdiagnozowaną cukrzycą ciążową powinny być mniejsze objętościowo, ale powinny być też spożywane częściej i regularnie, mniej więcej co dwie-trzy godziny. Ponadto, każda przyszła mama powinna jeść jak największe ilości warzyw, mogą być to warzywa zarówno surowe, jak i ugotowane na parze. Należy natomiast wystrzegać się słodyczy, ciast, soków, bowiem zawierają one bardzo dużą ilość cukrów prostych. Zdecydowanie należy również ograniczyć ilość spożytych owoców, zwłaszcza tych bardzo dojrzałych. Do minimum należy również ograniczyć produkty z białej mąki, należy je zastąpić produktami pełnoziarnistymi. Ważne jest także to, aby codziennie spożywane posiłki miały mniej więcej taką samą wartość kaloryczną i zawierały w sobie przede wszystkim zbliżoną ilość węglowodanów.
Przeczytaj także: Dieta w ciąży