Czy cukrzycę można zwalczyć dietą?

Twierdzącej odpowiedzi na to pytanie od kilku lat udziela prof. Roy Taylor z Newcastle University. Jego tezę o wpływie niskokalorycznej diety na cofanie się cukrzycy właśnie potwierdziło badanie opublikowane na łamach pisma "Lancet".

Zdaniem profesora Taylora, skuteczną metodą na pozbycie się cukrzycy typu 2, czyli nabytej, jest niskokaloryczna dieta nie przekraczająca 700 kalorii dziennie. Drastyczne zmniejszenie podaży kalorii ma pomóc w całkowitym cofnięciu się choroby. Do tej pory powszechnie sądzono, że cukrzycy typu 2 nie można wyeliminować, ale co najwyżej kontrolować ją za pomocą leków, choć za element leczenia uznaje się także zmianę sposobu żywienia. Drastyczna dieta redukuje ilość tkanki tłuszczowej wokół wątroby i trzustki, co zdaniem profesora przywraca tym narządom normalne funkcjonowanie. Tezy prof. Taylora jak dotąd spotykały się ze sceptycyzmem środowiska diabetologów. Ich zdaniem nawet, gdy uda się wyeliminować cukrzycę wraz ze spadkiem wagi, może ona powrócić w chwili, gdy chory przestanie przestrzegać drakońskiej diety, której utrzymanie jest bardzo trudne. 

Jedz mniej i cofnij cukrzycę

Skuteczność "dietetycznej" kuracji cukrzycy potwierdziły badania prowadzone przez naukowców z Newcastle University oraz Glasgow University. Wzięło w nich udział 300 ochotników, u których cukrzycę typu 2 zdiagnozowano co najmniej 6 lat wcześniej. Część z nich przeszła na radykalną dietę bazującą na płynach, natomiast innych leczono nowoczesnymi lekami przeciwcukrzycowymi. 

Jak pokazały wyniki, u 86 proc. osób, które w wyniku diety zrzuciły 15 kilogramów, cukrzyca się cofnęła, podczas gdy remisję uzyskano u tylko 4 proc. chorych leczonych farmakologicznie. Co więcej, u osób, które przeszły na dietę, choroba nie powróciła nawet po roku. 

Na skuteczność tej metody walki z cukrzycą wcześniej wskazywały jednostkowe przypadki. Mowa na przykład o 65-letniej kobiecie z cukrzycą typu 2 z Wielkiej Brytanii, która po trwającej 17 tygodni diecie zrzuciła 25 kilogramów i od tamtej pory nie stwierdzono u niej nawrotu choroby. 

W obliczu nieskuteczności farmakoterapii, leczenie cukrzycy dietą może okazać się ratunkiem dla milionów cierpiących na nią pacjentów. 

Czym grozi cukrzyca?

Cukrzycę powoduje nieprawidłowe działanie trzustki, która odpowiada za produkcję insuliny. Jest to bardzo ważny hormon dla działania ludzkiego organizmu, który reguluje poziom cukru w organizmie. W ciele osoby chorej na cukrzycę poziom cukru jest stale podniesiony, co powoli niszczy ważne narządy wewnętrzne takie jak naczynia krwionośne, serce oraz nerki.

Na cukrzycę choruje w Polsce 3 mln osób, ale tylko 1 mln się leczy, ponieważ jest świadoma jej istnienia i konieczności podjęcia jakichkolwiek działań.

Wiele przypadków cukrzycy zostaje wykrytych dopiero, gdy dochodzi do sytuacji skrajnych, jak zawał czy udar, przy okazji których wysoki poziom cukru we krwi wychodzi na jaw. Nieleczona cukrzyca może prowadzić również do zaburzeń pracy nerek, ślepoty czy amputacji kończyn, zwłaszcza gdy towarzyszy jej brak ruchu i ogólne zaniedbywanie swojego zdrowia. 

Kolejne 5 mln Polaków zmaga się ze stanem przedcukrzycowym, co plasuje nas na czwartym miejscu w Europie. Jeśli sytuacja się nie zmieni, już za 15 lat możemy trafić na szczyt tej listy. 

Źródło: PAP, Wprost.pl, Rzeczpospolita.pl


Podziel się: