Dieta przy Hashimoto – kilka ważnych zasad

Hashimoto jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, przebiegającą z zapaleniem tarczycy, często bezobjawowo, i prowadzi do niedoczynności gruczołu tarczowego. Schorzenie to częściej dotyka kobiety niż mężczyzn, a jego przyczyny wciąż nie są do końca poznane. Często współistnieje z innymi chorobami autoagresywnymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia, niedokrwistość, cukrzyca typu 1 i alergie. Dieta przy Hashimoto odgrywa kluczową rolę w terapii – warto wiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę, aby poprawić swój stan zdrowia i jakość życia.

1.    Dieta przy Hashimoto – laktoza pod lupą

Osoby chore na Hashimoto bardzo często mają różne alergie i nietolerancje pokarmowe, a mleko jest jednym z popularniejszych alergenów. Zawarta w nim kazeina stymuluje układ odpornościowy do produkcji przeciwciał, co w chorobie autoimmunologicznej jest dodatkowym obciążeniem dla organizmu. Poza tym w mleku zawarty jest dwucukier – laktoza, która przez wielu chorych nie jest tolerowana. W przypadku zdiagnozowania Hashimoto warto więc wykonać test w kierunku nietolerancji laktozy – wiele preparatów L-tyroksyny, stosowanych w terapii, zawiera w sobie laktozę jako substancję pomocniczą,  a w przypadku jego nietolerancji leczenie jest utrudnione lub nawet nieskuteczne. Tradycyjne mleko od krowy można wówczas zastąpić wersjami roślinnymi, np. mlekiem ryżowym, migdałowym czy kokosowym. Zrezygnuj jednak z mleka i przetworów sojowych.

2.    Dieta przy Hashimoto – gluten na celowniku

Celiakia jest kolejną chorobą autoimmunologiczną, która często towarzyszy niedoczynności tarczycy Hashimoto. Przeciwciała gliadyny, która jest zawarta w glutenie, mogą stanowić dodatkowe obciążenie dla chorej tarczycy, dlatego warto rozważyć dietę pozbawioną tego białka. Pamiętaj jednak, aby przed ewentualną rezygnacją z glutenu skonsultować się z lekarzem i wykonać odpowiednią diagnostykę. Jeśli wykaże celiakię, wyłącz z diety produkty z takich zbóż jak pszenica, owies, jęczmień, żyto i orkisz. Czasem trzeba zrezygnować nawet z kukurydzy i kaszy jaglanej.

Uważaj też na ukryte źródła glutenu i zawsze dokładnie czytaj etykiety, unikaj kupowania gotowych dań, zupek instant i przetworzonego jedzenia.

3.    Dieta przy Hashimoto – produkty prozapalne do wyrzucenia

Jeżeli chorujesz na Hashimoto, zrezygnuj z produktów, które mogą nasilać stany zapalne w organizmie. Po pierwsze, wyeliminuj z diety cukier i jego pochodne – poza tradycyjną sacharozą uważaj na cukier inwertowany, syrop glukozowy i glukozowo-fruktozowy. Dokładnie czytaj etykiety, gdyż obecnie cukier jest wszechobecny nie tylko w słodyczach, ale także w pozornie zdrowych produktach, takich jak jogurt czy kefir . Zwróć szczególną uwagę na produkty w wersji „light”- ilość tłuszczów faktycznie jest w nich zredukowana, ale często cukru jest więcej niż w tych nieodtłuszczonych. Stany zapalne nasilają także, cieszące się coraz gorszą sławą, utwardzone tłuszcze roślinne typu „trans”. Znajdziesz je w gotowych daniach i wypiekach, przetworzonej żywności, słodyczach, słonych przekąskach, margarynach roślinnych i „miksach” maślanych. Unikaj też produktów, które zawierają szkodliwe substancje dodatkowe – sztuczne barwniki i aromaty, konserwanty, słodziki i substancje słodzące, zagęstniki i stabilizatory.

Pamiętaj jednak, że nie każde „E” na etykiecie jest złe!  – np. E300 to kwas askorbinowy, czyli witamina C, stosowana jako przeciwutleniacz, a E308 to witamina E.

4.    Dieta przy Hashimoto – mikroelementy pod kontrolą

Przy niedoczynności tarczycy bardzo ważne jest, żeby codzienna dieta dostarczała wszystkich niezbędnych składników mineralnych, zwłaszcza tych zaangażowanych w prawidłowe funkcjonowanie gruczołu. Warto więc zwrócić szczególną uwagę na zawartość w diecie żelaza, selenu, i cynku. Odpowiednio zbilansowane posiłki pomogą uniknąć suplementacji. Dobrym źródłem żelaza jest przede wszystkim wątróbka i wołowina, ale także żółtko jaja, natka pietruszki i zielone warzywa. Selen znajdziemy w orzechach brazylijskich (dwie sztuki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek), ziarnach zbóż, drożdżach, pieczarkach oraz rybach – dorszu i tuńczyku. Źródłem cynku są natomiast jaja, pestki dyni, kasza gryczana i siemię lniane. Dieta przy Hashimoto powinna również dostarczać odpowiedniej ilości jodu – według Norm Instytutu Żywności i Żywienia z 2017 r. dla dorosłego człowieka jest to 150 ug na dobę. Jod znajduje się przede wszystkim w rybach (dorsz, halibut, śledź bałtycki), przetworach mlecznych i soli jodowanej. Suplementacja jodem wskazana jest przy stwierdzonych niedoborach tego pierwiastka, a zwłaszcza w przypadku kobiet w ciąży i zawsze musi być skonsultowana z lekarzem. 

5.    Dieta przy Hashimoto – zasady prawidłowego jedzenia

W chorobach autoimmunologicznych, poza częstym wykluczeniem glutenu i laktozy, najlepiej stosować się do zasad zdrowego żywienia. Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, pozbawiona nienaturalnych cukrów, tłuszczów trans i żywności wysoko przetworzonej. W ciągu dnia najlepiej jeść cztery-pięć posiłków, a ostatni najpóźniej trzy godziny przed snem. Jeśli przyjmujesz preparaty L-tyroksyny, wstrzymaj się z jedzeniem 40–50 minut od przyjęcia leku – jego działanie będzie wówczas najskuteczniejsze1. W przypadku wegan i wegetarian czas ten powinien być wydłużony do 1 godziny ze względu na wysoką zawartość błonnika w tych modelach odżywiania. Tyroksyna wchłaniana jest w górnym odcinku przewodu pokarmowego – 21% w dwunastnicy, 45% w górnym odcinku jelita cienkiego i 34% w dolnym odcinku jelita cienkiego. Przyswajanie tyroksyny zależy od pH żołądka, a głodzenie zwiększa biodostępność tyroksyny w formie leku2.

6.    Dieta przy Hashimoto – zabronione, dozwolone i polecane produkty

Pomimo wielu wyrzeczeń dieta przy Hashimoto może być różnorodna i ciekawa. W tabelce poniżej znajdziesz listę produktów, z których na pewno trzeba zrezygnować, takich, które można jeść raz na jakiś czas, oraz tych zupełnie dozwolonych. 

Źródła:
„Rozszyfruj swoją krew” Paulina Ihnatowicz, Emilia Ptak
www.hashimoto.pl 
1)    http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/choroba-hashimoto-leczenie-i-zywienie/
2)    http://www.czytelniamedyczna.pl/5425,leczenie-hormonami-tarczycy-czy-to-wyzwanie.html


Podziel się: