×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Koronawirus a cukrzyca – dlaczego wirus SARS-CoV-2 jest szczególnie groźny dla diabetyków?

Osoby z cukrzycą w teorii nie są bardziej narażone na zakażenie wirusem SARS-CoV-2, ale ze względu na swój stan zdrowia są bardziej podatne na wystąpienie szkodliwych komplikacji. Także ryzyko śmierci z tytułu Covid-19 jest większe, dotyczący to zwłaszcza osób, które nie kontrolują choroby w sposób należyty. Zdaniem epidemiologów diabetycy są narażeni na poważne powikłania koronawirusa dwa razy bardziej, niż osoby nieposiadająca takich schorzeń.

Groźne powikłania

Pierwsze badania nad związkiem koronawirusa z cukrzycą pokazały, że diabetycy stanowili około jedną czwartą osób wymagających hospitalizacji z powodu zarażenia koronawirusem, częściej miewali poważne komplikacje związane z zakażeniem i umierali w wyniku choroby. Przyczyną tego stanu rzeczy jest fakt, że wysoki, niekontrolowany poziom cukru we krwi osłabia system immunologiczny, przez co organizm nie jest w stanie podjąć skutecznej walki z wirusem. 

Wśród poważnych powikłań Covid-19 znajduje się kwasica ketonowa. Powstaje ona w wyniku znaczących niedoborów lub braku insuliny, co uniemożliwia organizmowi przekształcanie cukru w energię. W zastępstwie sięga więc do zasobów tłuszczu, w wyniku czego następuje nadprodukcja ciał ketonowych. Kwasica ketonowa może prowadzić do skrajnego odwodnienia organizmu, które natomiast  może zwiększać ryzyko śmierci, między innymi w wyniku sepsy. 

Specyfika cukrzycy kontra koronawirus

Badania wykazały także, że podatność na wirusa jest ściśle związana z ekspresją enzymu ACE2, która u osób z cukrzycą jest podwyższana za pomocą leków, by poprawić ich stan zdrowia. To z kolei rodzi konflikt terapeutyczny, ponieważ terapia, która w normalnych warunkach ma leczyć osoby z cukrzycą, w przypadku koronawirusa naraża ich na potencjalnie śmiertelną chorobę. Choć nie mówimy o wnioskach wyciąganych z badań prowadzonych na dużą skalę, ta obserwacja powinna być uwzględniana przy wdrażaniu leczenia osób z cukrzycą w dobie epidemii SARS-CoV-2. 

Optymizmem nie napawają również badania prowadzone na pacjentach z Włoch, w których także jest mowa o cukrzycy. Zgodnie z danymi zebranymi przez Włoski Narodowy Instytut Zdrowia w marcu tego roku, cukrzyca była drugą najczęściej występująca chorobą wśród osób, które zmarły w wyniku zarażenia koronawirusem do tamtej chwili. Mowa o ponad 35 proc. wszystkich zmarłych na Covid-19.

Ostrożność i izolacja

Osoby z cukrzycą powinny więc szczególnie uważać na swoje zdrowie w czasie pandemii, korzystać z możliwości pracy zdalnej i opuszczać dom jedynie w ściśle uzasadnionych przypadkach. W razie konieczności wyjścia, powinni zachowywać standardowe środki ostrożności, a więc dystans, zasłanianie ust i nosa, używanie rękawiczek i częste, prawidłowe mycie rąk. Diabetycy powinni też zachowywać środki ostrożności przy podawaniu sobie insuliny lub pobieraniu krwi do pomiaru poziomu cukru – mowa o myciu rąk i dezynfekcji miejsca wkłucia tuż przed wykonaniem go. 

Osobom chorującym na cukrzycę zaleca się ponadto zaopatrzenie się w jak największą ilość insuliny, dodatkowe paski ketonowe i glukagon. Warto także na wszelki wypadek zasięgnąć porady lekarza rodzinnego lub diabetologa w kwestii postępowania w razie podejrzenia zakażenia oraz leków na przeziębienie i grypę, które warto stosować, by nie spowodować wahań poziomu cukru. 

Warto wiedzieć, że kwas acetylosalicylowy (popularnie aspiryna) i ibuprofen w dużych dawkach mogą obniżać poziom cukru we krwi, z kolei paracetamol może przekłamywać wyniki odczytu glukometru, sugerując zbyt wysoki poziom cukru. 

Przede wszystkim jednak, chorzy na cukrzycę muszą bacznie obserwować swoje zdrowie i zwracać uwagę na wszelkie sygnały mogące świadczyć o jego pogorszeniu. Mowa przede wszystkim o kaszlu, dusznościach i wysokiej gorączce, w razie których należy jak najszybciej, za pośrednictwem telefonu, skontaktować się z lekarzem lub sanepidem, by jak najszybciej zidentyfikować zakażenie i podjąć szybkie leczenie. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. Diabetes during the COVID-19 pandemic, „webmd.com” [online], https://www.webmd.com/lung/diabetes-and-coronavirus#3, [dostęp:] 21.04.2020 r.
  2. A. Medaris Miller, H. Secon, C. López, 10 common health conditions that may increase risk of death from the coronavirus, including diabetes and heart disease, "businessinsider.com" [online], https://www.businessinsider.com/hypertension-diabetes-conditions-that-make-coronavirus-more-deadly-2020-3?IR=T#chronic-liver-disease-was-the-10th-most-common-underlying-condition-among-covid-19-patients-who-died-10, [dostęp:] 21.04 2020 r.
  3. Clinical course and outcomes of critically ill patients with SARS-CoV-2 pneumonia in Wuhan, China: a single-centered, retrospective, observational study, “Lancet Respir Med.” 2020, https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30079-5, [dostęp:] 21.04 2020 r.
  4. L. Fang, G. Karakiulakis, M. Roth, Are patients with hypertension and diabetes mellitus at increased risk for COVID-19 infection?, “The Lancet: Respiratory Medicine”, 0DOI:https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30116-8, [dostęp:] 21.04 2020 r.

Podziel się: