Jak gorączka wpływa na organizm?

Czujesz, że twoje czoło jest rozpalone, a ciało przechodzą lodowate dreszcze? Dowiedz się co się dzieje z twoim organizmem podczas gorączki.

Kiedy mówimy o gorączce?

Zwykle gorączkę stwierdza się, gdy temperatura ciała przekracza 38 stopni Celsjusza. Za stan podgorączkowy uznaje się podwyższenie temperatury ciała między 37,3 a 38 stopni Celsjusza.

 

Po co organizm gorączkuje?

Podwyższenie temperatury ciała pomaga zwalczyć organizmowi chorobę. Zwiększa się aktywność układu immunologicznego, wzrasta produkcja przeciwciał i komórek obronnych. Chorobotwórcze drobnoustroje są ponadto osłabiane poprzez zmniejszenie im dostępności do substancji odżywczych, co utrudnia ich namnażanie.

 

Jak gorączka wpływa na organizm?

  • Przyspiesza metabolizm – w zależności od rodzaju chorobotwórczych drobnoustrojów i właściwości organizmu chorego – przemiana materii może zwiększyć się czasowo nawet o kilkadziesiąt procent. Szacuje się, że wzrost temperatury ciała o 1 stopień wiąże się z podniesieniem metabolizmu o 14%.

  • Osłabia - podwyższona temperatura ciała, mimo iż hamuje rozwój zakażenia wirusowego bądź bakteryjnego, osłabia organizm. Ciepło wytwarzane jest głównie w mięśniach szkieletowych, co obniża czasowo ich wytrzymałość (zwiększa się ich napięcie, możliwe jest występowanie dreszczy). Obciążające jest również przyspieszenie akcji serca (średnio o 4,5 uderzenia tętna/min na każdy stopień wzrostu temperatury ciała).

  • Spowalnia trawienie – organizm walczący z chorobą automatycznie zmniejsza aktywność układu pokarmowego. Zwolnieniu ulega przede wszystkim trawienie i przyswajanie tłuszczy. Po ustąpieniu gorączki tempo przemiany tłuszczy ulega czasowemu zwiększeniu (nadrabiając zaległości), po czym następuje powrót do równowagi.

  • Pochłania energię – ponieważ układ pokarmowy pracuje wolniej, w czasie gorączki organizm korzysta z zapasów glikogenu zgromadzonego w wątrobie. Źródłem energii są zatem węglowodany.

  • Magazynuje wodę – ponieważ podwyższonej temperaturze towarzyszy intensywne pocenie się, organizm stara się zatrzymać wodę, gromadząc ją w tkankach podskórnych (ciało jest opuchnięte). Następuje zatrzymanie soli w organizmie, a także wzmaga się pragnienie. Po ustąpieniu gorączki nadmiar wody jest usuwany przez nerki.

Dla kogo gorączka może być niebezpieczna?
Gorączka, zwłaszcza ta przekraczająca 39,5 st.C, może być groźna dla dzieci, kobiet w ciąży i osób z niewydolnością krążenia, a także osób starszych. Dlatego powinna być u nich bezwzględnie obniżana, a stan zdrowia monitorowany przez lekarza.

 


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus