
Pomidorowa gorączka u dziecka – co jest przyczyną infekcji i jak szybko się rozprzestrzenia?
Pomidorowa grypa to choroba zakaźna, która rozprzestrzenia się wśród dzieci w Indiach. Objawy infekcji przypominają te, które obserwuje się przy zakażeniu COVID-19, jednak nie udowodniono związku z tą chorobą. Charakterystycznym objawem są czerwone, bolesne i wraz z rozwojem zakażenia przypominające pomidory pęcherze, które znajdują się na całym ciele. Czy choroba stanowi dla nas zagrożenie? Jak wygląda leczenie tomato flu i jak uchronić dziecko przed zakażeniem?
Coraz częściej pojawiają się doniesienia o potencjalnym zagrożeniu nową chorobą nazywaną potocznie „pomidorową gorączką”. Z uwagi na fakt, że wiedza lekarzy i specjalistów o tej jednostce chorobowej jest bardzo ograniczona, warto wiedzieć, jak wyglądają jej pierwsze symptomy. Co to jest pomidorowa gorączka oraz jak wygląda jej leczenie?
- Co to jest pomidorowa gorączka?
- Jakie są objawy pomidorowej grypy?
- Jakie są powikłania pomidorowej grypy?
- Pomidorowa grypa dorosłych
- Leczenie pomidorowej grypy
Co to jest pomidorowa gorączka?
Pomidorowa gorączka (ang. Tomato flu), nazywana również „pomidorową grypą”, to nowa jednostka chorobowa. Początkowe doniesienia o tajemniczej chorobie wywołującej bardzo specyficzne objawy pochodzą z Indii, a dokładnie z dystryktu Kollam w stanie Kerala, gdzie 6 maja 2022 roku opisano pierwszy przypadek. Do 26 lipca zgłoszono 80 chorych zmagających się podobnymi objawami. Główną grupą wiekową, w której diagnozowano pomidorową gorączkę, były dzieci do 5. roku życia, jednak zaobserwowano również podobne infekcje u dzieci starszych – u nich infekcja charakteryzowała się cięższym przebiegiem.
Na razie specjaliści nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić, czym tak naprawdę jest pomidorowa grypa. Istnieją teorie, iż może być to wtórna reakcja organizmu na przebyte zakażenie wirusową chorobą tropikalną chikungunya lub też gorączką denga. Inna teoria wskazuje na powiązanie choroby z wirusami Coxsackie oraz enterowirusami będącymi czynnikiem etiologicznym choroby dłoni, stóp i jamy ustnej. W przypadku podejrzenia pomidorowej gorączki lekarze wykonują testy mające stwierdzić obecność m.in. wirusa dengi, chikungunya, wirusa ospy wietrznej, a także herpes kojarzonego przede wszystkim z opryszczką. W przypadku negatywnych wyników badań serologicznych możliwe jest potwierdzenie rozpoznania pomidorowej grypy. Wykluczono również, aby pomidorowa gorączka powodowana była przez wirusa SARS-CoV-2. Wbrew nazwie nie potwierdzono także – jak do tej pory – związku z wirusem grypy.
Jakie są objawy pomidorowej grypy?
Pomidorowa gorączka ma wiele cech wspólnych z wszelkiego rodzaju chorobami wirusowymi i pod tym względem jest nieco podobna do przeziębienia. Wśród występujących objawów wymienia się m.in.:
- ogólne osłabienie,
- gorączkę,
- kaszel,
- biegunkę,
- ból ciała dziecka,
- nudności i wymioty,
- nasilone dolegliwości bólowe kostno-stawowe.
Oprócz wspomnianych objawów bardzo charakterystyczne jest również powstawanie czerwonych pęcherzy na skórze powodujących ból oraz swędzenie, które osiągają znaczne rozmiary przypominające niekiedy pomidora. Chorobie towarzyszyć może również wysypka na całym ciele.
Jakie są powikłania pomidorowej grypy?
Na razie trudno jednoznacznie określić potencjalne długoterminowe powikłania związane z przechorowaniem pomidorowej grypy. Sam przebieg choroby w przypadku dzieci do 5. roku życia nie jest ciężki i nie zaobserwowano poważnych powikłań, które związane byłyby z tytułową infekcją. Mimo to jednak, z uwagi na niedostateczną wiedzę oraz brak potwierdzonej etiologii tego zakażenia, nie można wykluczyć pojawienia się w przyszłości następstw związanych z pomidorową grypą.
Pomidorowa grypa dorosłych
Do tej pory nie stwierdzono zachorowań wśród osób dorosłych. Nie zmienia to jednak faktu, że ze względu na podobieństwo do choroby dłoni, stóp i jamy ustnej, która u pacjentów starszych czy też obciążonych innymi dolegliwościami przebiega znacznie ciężej i gwałtowniej niż w przypadku dzieci, niewykluczone, iż w przyszłości pojawią się przypadki zakażeń u dorosłych o ciężkim przebiegu.
Leczenie pomidorowej grypy
Obecnie nie są znane metody leczenia przyczynowego pomidorowej gorączki. Jest również zbyt wcześnie, aby mówić o planach produkcji szczepionki, która miałaby za zadanie chronić nas przed infekcją. Związane jest to z faktem, że nieznany jest również czynnik powodujący jej wystąpienie. Istnieje jednak silne podejrzenie, że jest to choroba zakaźna, która ma wiele cech wspólnych z wirusami Coxsackie, a także enterowirusami. Z tego względu wykazywać może bardzo dużą zakaźność i potencjał do rozprzestrzeniania się w dużych grupach ludzi. W przypadku zachorowania wskazana jest izolacja osoby chorej, która powinna trwać 7 dni od wystąpienia pierwszych objawów. Wśród przyczyn, dla których ryzyko zakażenia jest największe w przypadku dzieci do lat pięciu, wymienia się także typowe czynniki, które sprzyjają innym wirusowym infekcjom w tej grupie wiekowej. Jest to m.in. niedokładne przestrzeganie przez najmłodszych zasad higieny, co sprawia, że w przypadku wirusa rozprzestrzeniającego się poprzez kontakt bezpośredni ryzyko zakażenia jest bardzo duże.
Z tego względu lekarze zalecają, aby w ramach prewencji zachorowania na pomidorową grypę pamiętać o prostych zasadach, takich jak:
- stosowanie środków higieny osobistej,
- częste mycie rąk,
- zachowywanie odpowiedniego dystansu społecznego,
- częsta dezynfekcja dłoni,
- przestrzeganie dzieci przed wymianą zabawkami, ubraniami czy też jedzeniem.
W leczeniu zalecane jest typowe postępowanie objawowe, do którego zalicza się stosowanie leków przeciwgorączkowych oraz przeciwzapalnych, nawadnianie i wypoczynek.