dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?
Przeczytane 99629 razy
3 min
-
Pektyna (E440) – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić ją w domu?
Przeczytane 62176 razy
5 min
-
Guma ksantanowa (E415) – właściwości i zastosowanie. Czy szkodzi zdrowiu?
Przeczytane 157035 razy
3 min
-
Cukier inwertowany – właściwości i zastosowanie. Czy jest zdrowy?
Przeczytane 51120 razy
4 min
-
Herbata czarna – charakterystyka, właściwości i działanie. Jak ją zaparzać i przechowywać? Na co pomoże?
Przeczytane 121009 razy
6 min
-
Tauryna – czym jest i jak działa? Właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne
Przeczytane 324084 razy
4 min
-
Kolagen – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Przeczytane 765552 razy
9 min
-
Herbata biała – co warto o niej wiedzieć? Właściwości, zastosowanie, sposób parzenia
Przeczytane 20804 razy
5 min
-
Kapsaicyna – co to jest i jak działa? Właściwości, skutki uboczne, przeciwwskazania
Przeczytane 209005 razy
4 min
-
Koenzym Q10 – właściwości, źródła, zastosowanie. Kiedy go suplementować?
Przeczytane 249677 razy
6 min
-
Kofeina – właściwości i zastosowanie. Jak wpływa na organizm?
Przeczytane 82189 razy
5 min