dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?
Przeczytane 386768 razy
5 min
-
Akrylamid – czym jest i jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Jak ograniczyć jego ilość w diecie?
Przeczytane 49132 razy
5 min
-
Herbata oolong (ulung) – właściwości, sposób parzenia, zastosowanie smoczej herbaty
Przeczytane 141930 razy
3 min
-
Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?
Przeczytane 598497 razy
7 min
-
Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?
Przeczytane 210452 razy
4 min
-
Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?
Przeczytane 102979 razy
3 min
-
Pektyna (E440) – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić ją w domu?
Przeczytane 64072 razy
5 min
-
Guma ksantanowa (E415) – właściwości i zastosowanie. Czy szkodzi zdrowiu?
Przeczytane 162350 razy
3 min
-
Cukier inwertowany – właściwości i zastosowanie. Czy jest zdrowy?
Przeczytane 53071 razy
4 min
-
Herbata czarna – charakterystyka, właściwości i działanie. Jak ją zaparzać i przechowywać? Na co pomoże?
Przeczytane 125774 razy
6 min
-
Tauryna – czym jest i jak działa? Właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne
Przeczytane 340038 razy
4 min


