dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Sylimaryna – czym jest? Działanie, efekty, wskazania i środki ostrożności
Przeczytane 155789 razy
4 min
-
Kadzidłowiec – na co pomoże i gdzie można go kupić? Właściwości i działanie kadzidłowca indyjskiego
Przeczytane 180372 razy
4 min
-
Piperyna – charakterystyka i zastosowanie. Na co pomaga? Kiedy warto przyjmować piperynę?
Przeczytane 50644 razy
4 min
-
Żółcień chinolinowa (E104) – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Przeczytane 31683 razy
4 min
-
Kurkuma (ostryż długi) – właściwości i działanie. Jak ją stosować? Przeciwwskazania do spożywania kurkumy
Przeczytane 233141 razy
4 min
-
Kurkumina (E100) – czym jest? Właściwości prozdrowotne i zastosowanie kurkuminy
Przeczytane 36782 razy
4 min
-
Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania
Przeczytane 301219 razy
6 min
-
Kwas octowy (E260) – właściwości i zastosowanie. Kwas etanowy i jego wpływ na zdrowie
Przeczytane 76633 razy
4 min
-
Czerwień koszenilowa (E124) – właściwości i zastosowanie. Czy ten barwnik jest szkodliwy?
Przeczytane 64390 razy
4 min
-
Azotan sodu (E251) – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Przeczytane 82264 razy
4 min
-
Azotyn sodu (E250) – właściwości i zastosowanie. Jaki wpływ na organizm ma E250?
Przeczytane 203917 razy
4 min
-
Barwnik koszenila (E120) – czym jest? Właściwości, zastosowanie, szkodliwość kwasu karminowego
Przeczytane 222046 razy
4 min