dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania
Przeczytane 323853 razy
6 min
-
Kwas octowy (E260) – właściwości i zastosowanie. Kwas etanowy i jego wpływ na zdrowie
Przeczytane 82797 razy
4 min
-
Czerwień koszenilowa (E124) – właściwości i zastosowanie. Czy ten barwnik jest szkodliwy?
Przeczytane 68612 razy
4 min
-
Azotan sodu (E251) – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Przeczytane 87680 razy
4 min
-
Azotyn sodu (E250) – właściwości i zastosowanie. Jaki wpływ na organizm ma E250?
Przeczytane 219572 razy
4 min
-
Barwnik koszenila (E120) – czym jest? Właściwości, zastosowanie, szkodliwość kwasu karminowego
Przeczytane 236698 razy
4 min
-
Kwas sorbowy (E200) – właściwości i zastosowanie. Czy kwas sorbinowy jest szkodliwy?
Przeczytane 54859 razy
4 min
-
Gliceryna (glicerol, E422) – właściwości i zastosowanie. Czy gliceryna jest szkodliwa?
Przeczytane 359830 razy
5 min
-
Guma guar (E412) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość. Jak używać gumę guar?
Przeczytane 224197 razy
4 min
-
Benzoesan potasu (E212) – czym jest? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Przeczytane 9892 razy
3 min
-
Barwnik tartrazyna (E102)– właściwości i zastosowanie. Szkodliwość E102
Przeczytane 55625 razy
3 min
-
Barwnik annato (E160B) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Przeczytane 63319 razy
3 min