dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Guma guar (E412) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość. Jak używać gumę guar?
Przeczytane 142391 razy
4 min
-
Benzoesan potasu (E212) – czym jest? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Przeczytane 7290 razy
3 min
-
Barwnik tartrazyna (E102)– właściwości i zastosowanie. Szkodliwość E102
Przeczytane 33157 razy
3 min
-
Barwnik annato (E160B) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Przeczytane 39673 razy
3 min
-
Benzoesan sodu (E211 ) – co to za konserwant? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość E211
Przeczytane 80711 razy
3 min
-
Sorbinian potasu (E202) – właściwości i zastosowanie. Czy konserwant E202 jest szkodliwy?
Przeczytane 85423 razy
4 min
-
Żel antybakteryjny do rąk i płyn dezynfekcyjny – jak zrobić w domu?
Przeczytane 43695 razy
4 min
-
Herbata zielona – charakterystyka, właściwości lecznicze, wpływ na organizm. Jak prawidłowo ją parzyć?
Przeczytane 60999 razy
6 min