dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Czerwień koszenilowa (E124) – właściwości i zastosowanie. Czy ten barwnik jest szkodliwy?
Przeczytane 65730 razy
4 min
-
Azotan sodu (E251) – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Przeczytane 83938 razy
4 min
-
Azotyn sodu (E250) – właściwości i zastosowanie. Jaki wpływ na organizm ma E250?
Przeczytane 208160 razy
4 min
-
Barwnik koszenila (E120) – czym jest? Właściwości, zastosowanie, szkodliwość kwasu karminowego
Przeczytane 226866 razy
4 min
-
Kwas sorbowy (E200) – właściwości i zastosowanie. Czy kwas sorbinowy jest szkodliwy?
Przeczytane 51466 razy
4 min
-
Gliceryna (glicerol, E422) – właściwości i zastosowanie. Czy gliceryna jest szkodliwa?
Przeczytane 340647 razy
5 min
-
Guma guar (E412) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość. Jak używać gumę guar?
Przeczytane 209580 razy
4 min
-
Benzoesan potasu (E212) – czym jest? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Przeczytane 9379 razy
3 min
-
Barwnik tartrazyna (E102)– właściwości i zastosowanie. Szkodliwość E102
Przeczytane 52261 razy
3 min
-
Barwnik annato (E160B) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Przeczytane 59190 razy
3 min
-
Benzoesan sodu (E211 ) – co to za konserwant? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość E211
Przeczytane 124503 razy
3 min
-
Sorbinian potasu (E202) – właściwości i zastosowanie. Czy konserwant E202 jest szkodliwy?
Przeczytane 122232 razy
4 min