dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Kadzidłowiec – na co pomoże i gdzie można go kupić? Właściwości i działanie kadzidłowca indyjskiego
Przeczytane 204683 razy
4 min
-
Piperyna – charakterystyka i zastosowanie. Na co pomaga? Kiedy warto przyjmować piperynę?
Przeczytane 59199 razy
4 min
-
Żółcień chinolinowa (E104) – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Przeczytane 34968 razy
4 min
-
Kurkuma (ostryż długi) – właściwości i działanie. Jak ją stosować? Przeciwwskazania do spożywania kurkumy
Przeczytane 251424 razy
5 min
-
Kurkumina (E100) – czym jest? Właściwości prozdrowotne i zastosowanie kurkuminy
Przeczytane 58916 razy
5 min
-
Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania
Przeczytane 344233 razy
6 min
-
Kwas octowy (E260) – właściwości i zastosowanie. Kwas etanowy i jego wpływ na zdrowie
Przeczytane 84499 razy
4 min
-
Czerwień koszenilowa (E124) – właściwości i zastosowanie. Czy ten barwnik jest szkodliwy?
Przeczytane 70360 razy
4 min
-
Azotan sodu (E251) – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Przeczytane 91275 razy
4 min
-
Azotyn sodu (E250) – właściwości i zastosowanie. Jaki wpływ na organizm ma E250?
Przeczytane 228933 razy
4 min
-
Barwnik koszenila (E120) – czym jest? Właściwości, zastosowanie, szkodliwość kwasu karminowego
Przeczytane 243319 razy
4 min
-
Kwas sorbowy (E200) – właściwości i zastosowanie. Czy kwas sorbinowy jest szkodliwy?
Przeczytane 56211 razy
4 min


