dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Kaolin (glinka porcelanowa, glinka biała) – jakie ma właściwości?
Przeczytane 8560 razy
4 min
-
Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?
Przeczytane 124294 razy
4 min
-
Sulforafan – charakterystyka i właściwości. W jakich produktach występuje?
Przeczytane 47121 razy
3 min
-
Karwakrol – właściwości i zastosowanie. Gdzie można go znaleźć?
Przeczytane 27441 razy
3 min
-
Czerwień allura (E129) – właściwości i zastosowanie. Czy jest bezpieczna?
Przeczytane 36645 razy
3 min
-
Białko serwatkowe. Co to jest i akie ma właściwości? Koncentrat, izolat czy hydrolizat?
Przeczytane 121329 razy
6 min
-
Olej palmowy – czy jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość oleju palmowego
Przeczytane 21191 razy
7 min
-
Fitosterole – gdzie występują i jaki mają wpływ na zdrowie? Właściwości i zastosowanie steroli roślinnych
Przeczytane 51470 razy
6 min
-
Goitrogeny – czy musimy ich unikać? Czym są i jak wpływają na tarczycę?
Przeczytane 22296 razy
3 min
-
Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu
Przeczytane 14217 razy
5 min