dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Amla (liściokwiat garbnikowy) – charakterystyka, właściwości i zastosowanie agrestu indyjskiego
Przeczytane 26031 razy
5 min
-
Bakuchiol – czym jest i jak działa? Dlaczego nazywa się go roślinnym retinolem?
Przeczytane 9554 razy
4 min
-
Nattokinaza – jak działa na organizm? Dlaczego może pomóc w profilaktyce chorób krążenia?
Przeczytane 236031 razy
4 min
-
PEG (glikol polietylenowy) w kosmetykach i lekach – czy jest szkodliwy? Jakie są objawy uczulenia na PEG?
Przeczytane 35594 razy
5 min
-
Kaolin (glinka porcelanowa, glinka biała) – jakie ma właściwości?
Przeczytane 9317 razy
4 min
-
Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?
Przeczytane 138832 razy
4 min
-
Sulforafan – charakterystyka i właściwości. W jakich produktach występuje?
Przeczytane 51149 razy
3 min
-
Karwakrol – właściwości i zastosowanie. Gdzie można go znaleźć?
Przeczytane 29207 razy
3 min
-
Czerwień allura (E129) – właściwości i zastosowanie. Czy jest bezpieczna?
Przeczytane 40627 razy
3 min
-
Białko serwatkowe. Co to jest i akie ma właściwości? Koncentrat, izolat czy hydrolizat?
Przeczytane 132439 razy
6 min