dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Betanina (E162) – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie czerwieni buraczanej
Przeczytane 34019 razy
4 min
-
Astaksantyna jako cenny antyoksydant – jakie ma właściwości i gdzie można ją znaleźć?
Przeczytane 179793 razy
4 min
-
Amla (liściokwiat garbnikowy) – charakterystyka, właściwości i zastosowanie agrestu indyjskiego
Przeczytane 27095 razy
5 min
-
Bakuchiol – czym jest i jak działa? Dlaczego nazywa się go roślinnym retinolem?
Przeczytane 9876 razy
4 min
-
Nattokinaza – jak działa na organizm? Dlaczego może pomóc w profilaktyce chorób krążenia?
Przeczytane 247111 razy
4 min
-
PEG (glikol polietylenowy) w kosmetykach i lekach – czy jest szkodliwy? Jakie są objawy uczulenia na PEG?
Przeczytane 36685 razy
5 min
-
Kaolin (glinka porcelanowa, glinka biała) – jakie ma właściwości?
Przeczytane 9709 razy
4 min
-
Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?
Przeczytane 150898 razy
4 min
-
Sulforafan – charakterystyka i właściwości. W jakich produktach występuje?
Przeczytane 54329 razy
3 min
-
Karwakrol – właściwości i zastosowanie. Gdzie można go znaleźć?
Przeczytane 30391 razy
3 min
-
Czerwień allura (E129) – właściwości i zastosowanie. Czy jest bezpieczna?
Przeczytane 41964 razy
3 min