dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Kaolin (glinka porcelanowa, glinka biała) – jakie ma właściwości?
Przeczytane 7594 razy
4 min
-
Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?
Przeczytane 103980 razy
4 min
-
Sulforafan – charakterystyka i właściwości. W jakich produktach występuje?
Przeczytane 40796 razy
3 min
-
Karwakrol – właściwości i zastosowanie. Gdzie można go znaleźć?
Przeczytane 23532 razy
3 min
-
Czerwień allura (E129) – właściwości i zastosowanie. Czy jest bezpieczna?
Przeczytane 31652 razy
3 min
-
Białko serwatkowe. Co to jest i akie ma właściwości? Koncentrat, izolat czy hydrolizat?
Przeczytane 104601 razy
6 min
-
Olej palmowy – czy jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość oleju palmowego
Przeczytane 18295 razy
7 min
-
Fitosterole – gdzie występują i jaki mają wpływ na zdrowie? Właściwości i zastosowanie steroli roślinnych
Przeczytane 43716 razy
6 min
-
Goitrogeny – czy musimy ich unikać? Czym są i jak wpływają na tarczycę?
Przeczytane 19746 razy
3 min
-
Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu
Przeczytane 12838 razy
5 min