dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Masło kakaowe i jego właściwości – kiedy i jak je stosować? Czy przyśpiesza opalanie?
Przeczytane 30734 razy
6 min
-
Kwas azelainowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie. Czy pomoże na przebarwienia i trądzik?
Przeczytane 169951 razy
6 min
-
Bisabolol – jak działa? W jakich kosmetykach można go znaleźć?
Przeczytane 14810 razy
3 min
-
Kannabinoidy – czym są i jak działają? Jaki mają wpływ na zdrowie?
Przeczytane 49523 razy
5 min
-
Retinol – czym jest i jak działa? Jakie preparaty z retinolem wybierać?
Przeczytane 26611 razy
5 min
-
THC a zdrowie – dlaczego tetrahydrokannabinol jest niebezpieczny?
Przeczytane 28281 razy
4 min
-
Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki
Przeczytane 79941 razy
6 min
-
Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?
Przeczytane 35541 razy
5 min