dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Masło kakaowe i jego właściwości – kiedy i jak je stosować? Czy przyśpiesza opalanie?
Przeczytane 33442 razy
6 min
-
Kwas azelainowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie. Czy pomoże na przebarwienia i trądzik?
Przeczytane 200582 razy
6 min
-
Bisabolol – jak działa? W jakich kosmetykach można go znaleźć?
Przeczytane 17294 razy
3 min
-
Kannabinoidy – czym są i jak działają? Jaki mają wpływ na zdrowie?
Przeczytane 55659 razy
5 min
-
Retinol – czym jest i jak działa? Jakie preparaty z retinolem wybierać?
Przeczytane 29705 razy
5 min
-
THC a zdrowie – dlaczego tetrahydrokannabinol jest niebezpieczny?
Przeczytane 31871 razy
4 min
-
Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki
Przeczytane 90859 razy
6 min
-
Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?
Przeczytane 44511 razy
5 min