dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Lateks – charakterystyka, właściwości, zastosowanie, szkodliwość
Przeczytane 20436 razy
5 min
-
Glukozynolany – charakterystyka, właściwości, działania niepożądane
Przeczytane 6243 razy
3 min
-
Soda oczyszczona – właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo
Przeczytane 228751 razy
9 min
-
Węglan sodu (E500) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość
Przeczytane 40828 razy
4 min
-
Kwas pirogronowy – charakterystyka, właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo
Przeczytane 12023 razy
5 min
-
Octan sodu (E262) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość
Przeczytane 39949 razy
3 min
-
Węglan amonu (E503) – właściwości i zastosowanie amoniaku spożywczego
Przeczytane 31208 razy
3 min
-
Kwas borowy (borny) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość
Przeczytane 188207 razy
5 min
-
Glinka zielona i jej właściwości – kiedy warto po nią sięgnąć?
Przeczytane 18735 razy
5 min