dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Akrylamid – czym jest i jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Jak ograniczyć jego ilość w diecie?
Przeczytane 17643 razy
5 min
-
Herbata oolong (ulung) – właściwości, sposób parzenia, zastosowanie smoczej herbaty
Przeczytane 82759 razy
3 min
-
Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?
Przeczytane 177141 razy
7 min
-
Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?
Przeczytane 82170 razy
4 min
-
Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?
Przeczytane 62304 razy
3 min
-
Pektyna (E440) – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić ją w domu?
Przeczytane 37063 razy
5 min
-
Guma ksantanowa (E415) – właściwości i zastosowanie. Czy szkodzi zdrowiu?
Przeczytane 107905 razy
3 min
-
Cukier inwertowany – właściwości i zastosowanie. Czy jest zdrowy?
Przeczytane 36031 razy
4 min
-
Herbata czarna – charakterystyka, właściwości i działanie. Jak ją zaparzać i przechowywać? Na co pomoże?
Przeczytane 82178 razy
6 min
-
Tauryna – czym jest i jak działa? Właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne
Przeczytane 194243 razy
4 min
-
Kolagen – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Przeczytane 439585 razy
8 min