dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Olej palmowy – czy jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość oleju palmowego
Przeczytane 21944 razy
7 min
-
Fitosterole – gdzie występują i jaki mają wpływ na zdrowie? Właściwości i zastosowanie steroli roślinnych
Przeczytane 53527 razy
6 min
-
Goitrogeny – czy musimy ich unikać? Czym są i jak wpływają na tarczycę?
Przeczytane 23011 razy
3 min
-
Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu
Przeczytane 14561 razy
5 min
-
Flawonoidy – czym są? Rodzaje, źródła i właściwości flawonoidów
Przeczytane 91352 razy
5 min
-
Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?
Przeczytane 345534 razy
5 min
-
Akrylamid – czym jest i jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Jak ograniczyć jego ilość w diecie?
Przeczytane 31109 razy
5 min
-
Herbata oolong (ulung) – właściwości, sposób parzenia, zastosowanie smoczej herbaty
Przeczytane 119900 razy
3 min
-
Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?
Przeczytane 448390 razy
7 min
-
Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?
Przeczytane 179572 razy
4 min
-
Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?
Przeczytane 93156 razy
3 min
-
Pektyna (E440) – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić ją w domu?
Przeczytane 55206 razy
5 min