Nattokinaza – jak działa na organizm? Dlaczego może pomóc w profilaktyce chorób krążenia?
Joanna Orzeł

Nattokinaza – jak działa na organizm? Dlaczego może pomóc w profilaktyce chorób krążenia?

Nattokinaza jest składnikiem aktywnym pozyskiwanym z natto – tradycyjnej potrawy rodem z Japonii, obecnie uznawanej za żywność funkcjonalną. To danie oprócz specyficznego zapachu i kleistej konsystencji charakteryzuje się bowiem bogactwem wartości odżywczych. Przyjrzyjmy się bliżej nattokinazie i jej właściwościom prozdrowotnym. 

Choroby pochodzenia sercowo-naczyniowego to główna przyczyna zgonów na świecie. Nadciśnienie staje się globalnym wyzwaniem dla zdrowia publicznego, a liczby chorujących osób w krajach rozwiniętych dramatycznie rosną w ostatnich dziesięcioleciach. Zawał mięśnia sercowego, choroba niedokrwienna serca, choroby naczyniowo-mózgowe (np. udar będący wiodącą przyczyną niepełnosprawności), zakrzepica, zatory – jak to możliwe, że choroby dziesiątkujące pacjentów na Zachodzie, w Azji występują rzadko? Sekret długowieczności tkwi… na talerzu. Naukowcy pochylają się w skupieniu nad tradycyjnymi potrawami dalekowschodnimi, szukając sposobów na bolączki świata zachodniego.  

Nattokinaza – co to takiego? 

Nattokinaza (ang. nattokinase) jest naturalnym enzymem ekstrahowanym z natto, czyli potrawy z gotowanej lub gotowanej na parze soi, poddanej następnie fermentacji przy udziale bakterii Bacillus subtilis natto. Bakterie nadają ziarnom soi kwaskowaty, orzechowy posmak, charakterystyczny (często określany jako nieprzyjemny) zapach oraz śliską, kleistą konsystencję. Natto, zwane japońskim serem, jest w tym kraju spożywane i cenione za lecznicze właściwości od ponad 2000 lat. Nattokinazę, enzym należący do grupy proteaz serynowych, wyodrębniono z natto po raz pierwszy w 1987 roku. 

Doktor Hiroyuki Sumi, badacz z Chicago University Medical School, odkrył, że nattokinaza ma właściwości silnego enzymu fibrynolitycznego (przeciwzakrzepowego). Chociaż w ludzkim ciele znajdziemy kilka enzymów zdolnych do utworzenia skrzepliny, to do jej rozpuszczania przeznaczony jest wyłącznie jeden: plazmina (fibrynolizyna). Działanie nattokinazy jest bardzo podobne do plazminy właśnie: rozkłada ona sieci fibrynowe tworzące skrzep, co prowadzi do jego rozpuszczenia (lizy). Nattokinaza wspiera zatem mechanizmy działania, które występują w organizmie naturalnie. 

Nattokinaza i jej właściwości 

Ten unikalny, całkowicie naturalny środek fibrynolityczny ma za sobą niezwykle długą historię spożycia w postaci natto. W przeciwieństwie do innych proteaz przeciwzakrzepowych używanych konwencjonalnie w leczeniu (np. streptokinaza, urokinaza lub tkankowe aktywatory plazminogenu), a które mogą wywołać powikłania w postaci krwawień, gorączki, reakcji uczuleniowych, nattokinaza ma wysoki profil bezpieczeństwa i wywołuje niewielkie lub żadne skutki uboczne.

Nattokinaza wykazuje właściwości lecznicze po wygodnym podaniu doustnym, nie wymaga aplikacji w postaci iniekcji. Jej aktywność lizująca skrzepy jest aż 4-krotnie wyższa od naturalnej plazminy! Ponadto niewątpliwą zaletą nattokinazy jest łatwość i niska cena masowej produkcji. 

Powiązane produkty

Nattokinaza – dla kogo? 

Nattokinaza jako środek fibrynolityczny wskazany jest w terapii zakrzepicy, mogącej być podłożem choroby niedokrwiennej serca i zawałów serca, udarów, zatorowości płucnej, zapalenia żył (potocznie mówimy tak często o zakrzepicy żył głębokich kończyn dolnych), w leczeniu hemoroidów czy skrzeplin występujących w oku. 

Wspólnym podłożem wielu chorób układu sercowo-naczyniowego jest miażdżyca. Badania donoszą, że nattokinaza zapobiega arteriosklerozie przez bezpośrednie działanie przeciwutleniające prowadzące do zmniejszenia peroksydacji (utleniania) lipidów (produkty peroksydacji lipidów akumulowane w tkankach wywołują wiele patologii, nie tylko miażdżycę, ale też cukrzycę czy nowotwory). Jako że w składzie blaszki miażdżycowej znajduje się fibryna, nattokinaza jest w stanie rozpuścić jej sieć i zahamować postęp zmian w naczyniach. Dodatkowo ma działanie hipolipidemiczne, obniża poziomy trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL we krwi, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL. 

Nattokinaza może być pomocna dla osób chorujących na nadciśnienie oraz w profilaktyce przeciwnadciśnieniowej. Badania wskazują, że suplementacja enzymem obniża ciśnienie krwi zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe. Wynika to prawdopodobnie z hamującego działania nattokinazy na konwertazę angiotensyny (ACE), czyli enzym podwyższający ciśnienie tętnicze. 

Nattokinaza może być alternatywą dla osób zażywających codziennie kwas acetylosalicylowy w małych dawkach. Ten najpopularniejszy środek na rozrzedzenie krwi, stosowany w profilaktyce zawałów serca i udarów, używany długotrwale (a tego wymaga terapia), powoduje skutki uboczne ze strony przewodu pokarmowego i częste krwawienia. Nattokinaza wykazuje doskonałe właściwości przeciwagregacyjne (przeciwpłytkowe), a jej działanie pozbawione jest skutków ubocznych. 

Sprawdź inne leki przeciwzakrzepowe.

Trwają również badania nad rolą nattokinazy w terapii osób chorych na Alzheimera, u których powstają złogi włókien amyloidowych, a które to enzym może potencjalnie degradować. 

Nattokinaza w suplementach diety – dawkowanie i przeciwwskazania 

W aptekach dostępne są doustne preparaty zawierające 100 mg nattokinazy na jednostkę dawkowania, co odpowiada 2000 FU (FU – jednostka aktywności fibrynolitycznej). Zaleca się przyjmowanie jednej kapsułki na dobę. Prócz suplementów jednoskładnikowych istnieją też takie w połączeniu np. z witaminą K2 (kolejny cenny składnik pozyskiwany z natto) lub z serrapeptazą, enzymem proteolitycznym o szerokim zastosowaniu leczniczym

Suplementy nattokinazy niewskazane są dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących. Unikać powinny ich osoby uczulone na soję. Pacjenci zażywający leki wpływające na układ krzepnięcia krwi powinni stosowanie preparatu skonsultować z lekarzem prowadzącym. 

Przed użyciem zawsze należy zapoznać się z ulotką preparatu, a ewentualne wątpliwości skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. 

  1. H. Chen, E. M. McGowan, N. Ren, S. Lal, N. Nassif, F. Shad-Kaneez, X. Qu, Y. Lin, Nattokinase: A Promising Alternative in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases, „Biomark Insights”, nr 13 2018. 
  2. M. Milner, K. Makise, Natto and its active ingredient nattokinase: A potent and safe thrombolytic agent, „Alternative & complementary therapies”, nr 8 (3) 2002. 
  3. E. Selvarajan, N. Bhatnagar, Nattokinase: An Updated Critical Review on Challenges and Perspectives, „Cardiovascular & Hematological Agents in Medicinal Chemistry”, nr 15 2017. 
  4. Y. Weng, J. Yao, S. Sparks, K. Y. Wang, Nattokinase: An Oral Antithrombotic Agent for the Prevention of Cardiovascular Disease, „International Journal of Molecular Sciences”, nr 18 (3) 2017. 
  5. J. Y. Kim, S. N. Gum, J. K. Paik, H. H. Lim, K.-C. Kim, K. Ogasawara, K. Inoue, S. Park, Y. Jang, J. H. Lee, Effects of nattokinase on blood pressure: a randomized, controlled trial, „Hypertension Research: Official Journal of the Japanese Society of Hypertension”, nr 31 (8) 2008. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z najbardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat.

  • Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?

    Kreatyna – jakie pełni funkcje? Czy ma potencjał, aby stać się suplementem kojarzonym nie tylko z odżywkami dla sportowców? Czym różnią się jej formy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w poniższym artykule.

  • Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?

    Ceramidy to naturalnie występujące w naskórku substancje budulcowe, które dzięki swojej budowie i właściwościom mają szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. W artykule odpowiemy na pytania o to, czym są ceramidy, jakie jest ich znaczenie w skórze oraz jak je stosować w codziennej pielęgnacji.

  • Dioksyny – toksyczność, objawy i skutki zatrucia

    Dioksyny należą do chorobotwórczych związków chemicznych, które od lat znajdują się na listach światowych organizacji dbających o zdrowie i życie ludzi oraz zwierząt, a także nadzorujących dobrostan środowiska. To substancje niemające żadnego praktycznego zastosowania, ale za to z długą listę skutków ubocznych ich obecności w organizmie. Czym są dioksyny i dlaczego są groźne?

  • Minerał mika – właściwości kosmetyków z łuszczykiem

    Mika, nazywana łuszczykiem, to minerał, który wykorzystuje się w wielu gałęziach przemysłu. Do branż, w których mika jest niezwykle ceniona, zalicza się przemysł kosmetyczny. Zwłaszcza producenci kosmetyków mineralnych korzystają z naturalnych złóż miki. Jakie cechy powodują, że ten minerał jest szczególnie ceniony? W jakich produktach można go znaleźć? Czy jest bezpieczny?

  • Wazelina – jak działa?

    Wazelina od lat cieszy się popularnością wśród ludzi w każdym wieku ze względu na jej uniwersalne zastosowanie. W poniższym artykule omawiamy wszystkie zalety i właściwości wazeliny, a także sprawdzamy, czy jej stosowanie jest bezpieczne.

  • Silikony w kosmetykach – czy są bezpieczne?

    Silikony to składniki zaliczające się do tych niesłusznie uznawanych za niebezpieczne. Przybliżamy fakty i obalamy mity z nimi związane. Podpowiadamy: jakie właściwości mają silikony? W których kosmetykach znajdziemy silikony? Czy są bezpieczne? Dla kogo kosmetyki z silikonami są wskazane, a kto powinien od nich stronić?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij