Nattokinaza – jak działa na organizm? Dlaczego może pomóc w profilaktyce chorób krążenia?
Joanna Orzeł

Nattokinaza – jak działa na organizm? Dlaczego może pomóc w profilaktyce chorób krążenia?

Nattokinaza jest składnikiem aktywnym pozyskiwanym z natto – tradycyjnej potrawy rodem z Japonii, obecnie uznawanej za żywność funkcjonalną. To danie oprócz specyficznego zapachu i kleistej konsystencji charakteryzuje się bowiem bogactwem wartości odżywczych. Przyjrzyjmy się bliżej nattokinazie i jej właściwościom prozdrowotnym. 

Choroby pochodzenia sercowo-naczyniowego to główna przyczyna zgonów na świecie. Nadciśnienie staje się globalnym wyzwaniem dla zdrowia publicznego, a liczby chorujących osób w krajach rozwiniętych dramatycznie rosną w ostatnich dziesięcioleciach. Zawał mięśnia sercowego, choroba niedokrwienna serca, choroby naczyniowo-mózgowe (np. udar będący wiodącą przyczyną niepełnosprawności), zakrzepica, zatory – jak to możliwe, że choroby dziesiątkujące pacjentów na Zachodzie, w Azji występują rzadko? Sekret długowieczności tkwi… na talerzu. Naukowcy pochylają się w skupieniu nad tradycyjnymi potrawami dalekowschodnimi, szukając sposobów na bolączki świata zachodniego.  

Nattokinaza – co to takiego? 

Nattokinaza (ang. nattokinase) jest naturalnym enzymem ekstrahowanym z natto, czyli potrawy z gotowanej lub gotowanej na parze soi, poddanej następnie fermentacji przy udziale bakterii Bacillus subtilis natto. Bakterie nadają ziarnom soi kwaskowaty, orzechowy posmak, charakterystyczny (często określany jako nieprzyjemny) zapach oraz śliską, kleistą konsystencję. Natto, zwane japońskim serem, jest w tym kraju spożywane i cenione za lecznicze właściwości od ponad 2000 lat. Nattokinazę, enzym należący do grupy proteaz serynowych, wyodrębniono z natto po raz pierwszy w 1987 roku. 

Doktor Hiroyuki Sumi, badacz z Chicago University Medical School, odkrył, że nattokinaza ma właściwości silnego enzymu fibrynolitycznego (przeciwzakrzepowego). Chociaż w ludzkim ciele znajdziemy kilka enzymów zdolnych do utworzenia skrzepliny, to do jej rozpuszczania przeznaczony jest wyłącznie jeden: plazmina (fibrynolizyna). Działanie nattokinazy jest bardzo podobne do plazminy właśnie: rozkłada ona sieci fibrynowe tworzące skrzep, co prowadzi do jego rozpuszczenia (lizy). Nattokinaza wspiera zatem mechanizmy działania, które występują w organizmie naturalnie. 

Nattokinaza i jej właściwości 

Ten unikalny, całkowicie naturalny środek fibrynolityczny ma za sobą niezwykle długą historię spożycia w postaci natto. W przeciwieństwie do innych proteaz przeciwzakrzepowych używanych konwencjonalnie w leczeniu (np. streptokinaza, urokinaza lub tkankowe aktywatory plazminogenu), a które mogą wywołać powikłania w postaci krwawień, gorączki, reakcji uczuleniowych, nattokinaza ma wysoki profil bezpieczeństwa i wywołuje niewielkie lub żadne skutki uboczne.

Nattokinaza wykazuje właściwości lecznicze po wygodnym podaniu doustnym, nie wymaga aplikacji w postaci iniekcji. Jej aktywność lizująca skrzepy jest aż 4-krotnie wyższa od naturalnej plazminy! Ponadto niewątpliwą zaletą nattokinazy jest łatwość i niska cena masowej produkcji. 

Nattokinaza – dla kogo? 

Nattokinaza jako środek fibrynolityczny wskazany jest w terapii zakrzepicy, mogącej być podłożem choroby niedokrwiennej serca i zawałów serca, udarów, zatorowości płucnej, zapalenia żył (potocznie mówimy tak często o zakrzepicy żył głębokich kończyn dolnych), w leczeniu hemoroidów czy skrzeplin występujących w oku. 

Wspólnym podłożem wielu chorób układu sercowo-naczyniowego jest miażdżyca. Badania donoszą, że nattokinaza zapobiega arteriosklerozie przez bezpośrednie działanie przeciwutleniające prowadzące do zmniejszenia peroksydacji (utleniania) lipidów (produkty peroksydacji lipidów akumulowane w tkankach wywołują wiele patologii, nie tylko miażdżycę, ale też cukrzycę czy nowotwory). Jako że w składzie blaszki miażdżycowej znajduje się fibryna, nattokinaza jest w stanie rozpuścić jej sieć i zahamować postęp zmian w naczyniach. Dodatkowo ma działanie hipolipidemiczne, obniża poziomy trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL we krwi, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL. 

Nattokinaza może być pomocna dla osób chorujących na nadciśnienie oraz w profilaktyce przeciwnadciśnieniowej. Badania wskazują, że suplementacja enzymem obniża ciśnienie krwi zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe. Wynika to prawdopodobnie z hamującego działania nattokinazy na konwertazę angiotensyny (ACE), czyli enzym podwyższający ciśnienie tętnicze. 

Nattokinaza może być alternatywą dla osób zażywających codziennie kwas acetylosalicylowy w małych dawkach. Ten najpopularniejszy środek na rozrzedzenie krwi, stosowany w profilaktyce zawałów serca i udarów, używany długotrwale (a tego wymaga terapia), powoduje skutki uboczne ze strony przewodu pokarmowego i częste krwawienia. Nattokinaza wykazuje doskonałe właściwości przeciwagregacyjne (przeciwpłytkowe), a jej działanie pozbawione jest skutków ubocznych. 

Sprawdź inne leki przeciwzakrzepowe.

Trwają również badania nad rolą nattokinazy w terapii osób chorych na Alzheimera, u których powstają złogi włókien amyloidowych, a które to enzym może potencjalnie degradować. 

Nattokinaza w suplementach diety – dawkowanie i przeciwwskazania 

W aptekach dostępne są doustne preparaty zawierające 100 mg nattokinazy na jednostkę dawkowania, co odpowiada 2000 FU (FU – jednostka aktywności fibrynolitycznej). Zaleca się przyjmowanie jednej kapsułki na dobę. Prócz suplementów jednoskładnikowych istnieją też takie w połączeniu np. z witaminą K2 (kolejny cenny składnik pozyskiwany z natto) lub z serrapeptazą, enzymem proteolitycznym o szerokim zastosowaniu leczniczym

Suplementy nattokinazy niewskazane są dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących. Unikać powinny ich osoby uczulone na soję. Pacjenci zażywający leki wpływające na układ krzepnięcia krwi powinni stosowanie preparatu skonsultować z lekarzem prowadzącym. 

Przed użyciem zawsze należy zapoznać się z ulotką preparatu, a ewentualne wątpliwości skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. 

  1. H. Chen, E. M. McGowan, N. Ren, S. Lal, N. Nassif, F. Shad-Kaneez, X. Qu, Y. Lin, Nattokinase: A Promising Alternative in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases, „Biomark Insights”, nr 13 2018. 
  2. M. Milner, K. Makise, Natto and its active ingredient nattokinase: A potent and safe thrombolytic agent, „Alternative & complementary therapies”, nr 8 (3) 2002. 
  3. E. Selvarajan, N. Bhatnagar, Nattokinase: An Updated Critical Review on Challenges and Perspectives, „Cardiovascular & Hematological Agents in Medicinal Chemistry”, nr 15 2017. 
  4. Y. Weng, J. Yao, S. Sparks, K. Y. Wang, Nattokinase: An Oral Antithrombotic Agent for the Prevention of Cardiovascular Disease, „International Journal of Molecular Sciences”, nr 18 (3) 2017. 
  5. J. Y. Kim, S. N. Gum, J. K. Paik, H. H. Lim, K.-C. Kim, K. Ogasawara, K. Inoue, S. Park, Y. Jang, J. H. Lee, Effects of nattokinase on blood pressure: a randomized, controlled trial, „Hypertension Research: Official Journal of the Japanese Society of Hypertension”, nr 31 (8) 2008. 

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Miód manuka – właściwości i zastosowanie

    Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości, miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule. 

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Fitoestrogeny – czym są, gdzie występują i jak działają?

    Fitoestrogeny to grupa ponad 300 biologicznie aktywnych związków występujących w roślinach. W organizmie ludzkim pełnią nieprzebrane ilości ról, mogą wpływać na setki procesów o szerokim spektrum oddziaływania. Co to są fitoestrogeny, gdzie występują i jak działają? 

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij