Natto – czy japońskie fermentowane danie pomaga chronić przed COVID-19? - portal DOZ.pl
Natto – czy japońskie fermentowane danie pomaga chronić przed COVID-19?
Justyna Piekara

Natto – czy japońskie fermentowane danie pomaga chronić przed COVID-19?

Naukowcy z Uniwersytetu Rolnictwa i Technologii w Tokio dowiedli, że ekstrakt z natto rozkłada białka na powierzchni koronawirusa i w ten sposób może blokować zdolność wirusa SARS-CoV-2 do infekowania ludzkich komórek in vitro. Czym jest natto i natokinaza? Czy pomogą uporać się z problemem COVID-19? 

Natto – co to jest? Jak się je przygotowuje?

Natto to fermentowany produkt sojowy, tradycyjnie spożywany w Japonii. Ma charakterystyczny smak, zapach i lepką konsystencję. Dania z wykorzystaniem natto są bardzo pożywne i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Z tego powodu niektórzy zaliczają natto do tzw. grupy pokarmów superfoods.

Badania dowiodły, że regularne spożywanie natto ma wpływ zdrowie kości, serca oraz wspiera działanie układu odpornościowego. Pomaga także utrzymać prawidłową masę ciała, ponieważ jest bogate w błonnik i probiotyki, obniża również ryzyko wystąpienia nowotworów.

Dawniej umieszczano gotowaną soję się w ryżowej słomce, która naturalnie zawiera bakterie Bacillus subtitles, ale metoda przygotowywania natto została zmodernizowana. Obecnie zamiast słomy ryżowej wykorzystuje się styropianowe pudełka, a bakterie dodaje się bezpośrednio do gotowanej soi, aby rozpocząć proces fermentacji.

Natto – czy może przeciwdziałać wirusowi SARS-CoV-2?

Badacze z Tokio zaaplikowali ekstrakt z natto na ludzkie komórki hodowane w laboratorium, po czym zainfekowali jeden zestaw wirusem SARS-CoV-2, a drugi wirusem opryszczki bydła BHV-1. Zauważyli, że kiedy ekstrakt z natto nie był poddany obróbce termicznej, SARS-CoV-2 i BHV-1 były zdolne do infekowania komórek, natomiast, gdy był podgrzewany do 100 st. C przez 10 minut, nie miało to żadnego wpływu na zakaźność wirusów.

Naukowcy postawili hipotezę, że ekstrakt z natto zawiera enzym z grupy proteaz, który rozkłada białka na powierzchni wirusów, które umożliwiają im infekowanie komórek, a ogrzewanie ekstraktu inaktywowuje proteazy. Białko kolca występuje na powierzchni wirusa SARS-CoV-2 i przyłącza się do receptora komórek gospodarza. Kiedy pozostaje nieaktywne, traci zdolność do infekowania zdrowych komórek. Podobny mechanizm występował w przypadku bydlęcego wirusa opryszczki.

Wyniki, chociaż są obiecujące, wymagają zweryfikowania. Nie wiadomo, w jaki sposób mechanizm ochronny zadziała w przypadku żywych organizmów. Artykuł na temat pracy zespołu został niedawno opublikowany w „Biochemical and Biophysical Research Communications”. Autorzy pracy zaznaczają, że na tym etapie badanie nie daje dowodów na zmniejszenie infekcji wirusowej SARS-CoV-2 tylko poprzez jedzenie natto. Potrzebne są dalsze analizy w celu dokładnego poznania zachodzących mechanizmów molekularnych.

Polecane dla Ciebie

Nattokinaza – jakie ma właściwości?

Nattokinaza to enzym powstający podczas fermentacji natto. Wyekstrahowany enzym w Japonii jest dostępny w postaci proszku, ale jest również produkowany w kapsułkach czy tabletkach i dystrybuowany na świecie jako suplement diety o szerokim spektrum działania.

Nattokinaza:

  • ma zdolność do rozkładania fibryny, działa przeciwzakrzepowo,
  • normalizuje ciśnienie krwi,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • zapobiega chorobom serca,
  • ma właściwości neuroprotekcyjne.
  • zapobiega osteoporozie,
  • daje efekt antiaging.

Fermentowane produkty sojowe – sekret japońskiej długowieczności

Japończycy szczycą się najdłuższą średnią długość życia na Ziemi. Coraz więcej badań potwierdza, że sfermentowane produkty sojowe, takie jak natto lub pasta miso, mają wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. wspierają układ odpornościowy, stymulują układ trawienny i mają korzystny wpływ na florę bakteryjną układu pokarmowego. 

Produkty poddane fermentacji mają wysokie stężenie korzystnych związków odżywczych. Badanie przeprowadzone na grupie ponad 100 tysięcy Japończyków, którzy regularnie je spożywali dowiodło, że ryzyko przedwczesnej śmierci było u nich niższe o 10%. Z kolei niefermentowane produkty sojowe, np. tofu czy mleko sojowe, nie miały wpływu na ogólną śmiertelność. 

  1. M. Oba, W. Rondugo, Natto extract, a Japanese fermented soybean food, directly inhibits viral infections including SARS-CoV-2 in vitro, „Biochemical and Biophysical Research Communications” 2021, [online] doi.org/10.1016/j.bbrc.2021.07.034. [dostęp:] 23.08.2021.
  2. Natto, a Japanese fermented soybean dish, may hold the key to COVID-19 treatment, „azolifesciences” [online], https://www.azolifesciences.com/news/20210723/Natto-a-Japanese-fermented-soybean-dish-may-hold-the-key-to-COVID-19-treatment.aspx, [dostęp:] 23.08.2021.
  3. B. Y. Lee, Can japanese natto beans help fight Covid-19? What this study really showed, „forbes.com” [online], https://www.forbes.com/sites/brucelee/2021/07/24/can-japanese-natto-beans-help-fight-covid-19-coronavirus-what-this-study-really-showed/?sh=7ecb62de232f, [dostęp:] 23.08.2021.
  4. R. Katagiri, N. Sawada, A. Goto, Association of soy and fermented soy product intake with total and cause specific mortality: prospective cohort study, „BMJ” 2020, nr 368, [online] doi: https://doi.org/10.1136/bmj.m34, [dostęp:] 23.08.2021.
  5. A. Petre, Why natto is super healthy and nutritious, „healthline.com” [online], https://www.healthline.com/nutrition/natto, [dostęp:] 23.08.2021.
  6. C. Wong, The health benefits of nattokinase, „verywellhealth.com” [online], https://www.verywellhealth.com/what-is-nattokinase-89831, [dostęp:] 23.08.2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Molnupiravir – przełomowy lek na COVID-19 dostępny w Polsce

    Molnupiravir to lek, który powstrzymuje namnażanie się koronawirusa SARS-CoV-2 w organizmie, według producenta koncernu – Merck i Ridgeback Biotherapeutics. Tabletka ma znaczny potencjał kliniczny i obniża prawdopodobieństwo hospitalizacji oraz śmierci z powodu COVID-19, nawet o 50%. Już niebawem farmaceutyk będzie dostępny w naszym kraju.

  • Jak natura wpływa na nasze zdrowie? Co na ten temat mówi nauka?

    W długie zimowe wieczory oferta serwisów streamingowych wydaje się bardziej kusząca niż spacer na łonie natury. Warto zastanowić się jednak, która z tych form spędzania wolnego czasu jest lepsza dla naszego zdrowia. Jakie korzyści zdrowotne wynikające z bliskiego kontaktu z przyrodą?

  • Szczepionka mRNA przeciwko HIV – co wiadomo o wynikach badań przedkliniczch?

    Szczepionka na HIV to temat, który od dekad jest wciąż otwarty i nierozwiązany. Wiele zespołów naukowych z całego świata nie ustaje w swoich próbach stworzenia takiego preparatu, co jakiś czas donosząc o wynikach swoich badań. Co wiadomo o najnowszym preparacie tuż przed kolejną fazą analiz, czyli badaniami klinicznymi?

  • Zmiany w cyklu miesiączkowym po szczepionce na COVID-19?

    Zaburzenia cyklu miesiączkowego po przyjęciu szczepionki na COVID-19 – to jeden z wątków, który od pewnego czasu jest tematem wiodącym na nie jednym forum internetowym czy społecznościowych grupach dyskusyjnych. Naukowcy postanowili przyjrzeć się temu problemowi, wyciągając pierwsze wnioski.

  • Czy marynowana żywność może powodować raka?

    Rodzaj stosowanej diety bezdyskusyjnie wpływa na zdrowie lub jego brak. Żywność może służyć naszemu zdrowiu albo wręcz przeciwnie – szkodzić, potęgować rozwój procesów zapalnych, a nawet mechanizmów nowotworowych. Opublikowane niedawno w „American Association for Cancer Research'' wyniki badań azjatyckich naukowców, wskazują, że jedzenie marynowanych warzyw może potencjalnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka o 50 procent.

  • Jak różne warunki pogodowe wpływają na transmisję koronawirusa SARS-CoV-2?

    Czynniki pogodowe, takie jak prędkość wiatru, wilgotność i temperatura powietrza, mają wpływ na żywotność i rozprzestrzenianie się wirusa SARS-CoV-2. Dzięki postępowi w dziedzinie symulacji dynamiki płynów i wymiany ciepła, jaki dokonał się w ciągu ostatniej dekady, naukowcy zyskali narzędzia, które pozwalają prowadzić badania bardziej wnikliwie.

  • Szczepienie na COVID-19. Lepiej szczepić się rano czy po południu?

    Według najnowszych wyników badań naukowych, nie tylko rodzaj przyjmowanej szczepionki, wiek i płeć pacjenta mają znaczenie w kontekście skutecznej stymulacji układu immunologicznego. Po szczepieniu powinien on wytworzyć odpowiednią ilość przeciwciał, które mają za zadanie chronić organizm przed zachorowaniem lub groźnym przebiegiem COVID-19. Okazuje się, że pora dnia, w której przyjmuje się preparat ma również ogromne znaczenie.

  • Czym różni się Omikron od Delty?

    Wszystkie warianty koronawirusa różnią się od siebie w mniejszym lub większym stopniu. Typowe dla COVID-19 gorączka, kaszel, utrata smaku i węchu zostają od kilku tygodni wypierane przez inne dolegliwości – katar i ból gardła, czyli objawy towarzyszące SARS CoV-2 w podtypie Omikron. Bardzo niebezpieczne zdaje się być to, że infekcja nową mutacją koronawirusa bardzo przypomina przeziębienie, szczególnie wśród osób zaszczepionych. Czym różni się Omikron od Delty i co ze skutecznością szczepień na COVID-19? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij