Natto – czy japońskie fermentowane danie pomaga chronić przed COVID-19?
Naukowcy z Uniwersytetu Rolnictwa i Technologii w Tokio dowiedli, że ekstrakt z natto rozkłada białka na powierzchni koronawirusa i w ten sposób może blokować zdolność wirusa SARS-CoV-2 do infekowania ludzkich komórek in vitro. Czym jest natto i natokinaza? Czy pomogą uporać się z problemem COVID-19?
Natto – co to jest? Jak się je przygotowuje?
Natto to fermentowany produkt sojowy, tradycyjnie spożywany w Japonii. Ma charakterystyczny smak, zapach i lepką konsystencję. Dania z wykorzystaniem natto są bardzo pożywne i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Z tego powodu niektórzy zaliczają natto do tzw. grupy pokarmów superfoods.
Dawniej umieszczano gotowaną soję się w ryżowej słomce, która naturalnie zawiera bakterie Bacillus subtitles, ale metoda przygotowywania natto została zmodernizowana. Obecnie zamiast słomy ryżowej wykorzystuje się styropianowe pudełka, a bakterie dodaje się bezpośrednio do gotowanej soi, aby rozpocząć proces fermentacji.
Natto – czy może przeciwdziałać wirusowi SARS-CoV-2?
Badacze z Tokio zaaplikowali ekstrakt z natto na ludzkie komórki hodowane w laboratorium, po czym zainfekowali jeden zestaw wirusem SARS-CoV-2, a drugi wirusem opryszczki bydła BHV-1. Zauważyli, że kiedy ekstrakt z natto nie był poddany obróbce termicznej, SARS-CoV-2 i BHV-1 były zdolne do infekowania komórek, natomiast, gdy był podgrzewany do 100 st. C przez 10 minut, nie miało to żadnego wpływu na zakaźność wirusów.
Wyniki, chociaż są obiecujące, wymagają zweryfikowania. Nie wiadomo, w jaki sposób mechanizm ochronny zadziała w przypadku żywych organizmów. Artykuł na temat pracy zespołu został niedawno opublikowany w „Biochemical and Biophysical Research Communications”. Autorzy pracy zaznaczają, że na tym etapie badanie nie daje dowodów na zmniejszenie infekcji wirusowej SARS-CoV-2 tylko poprzez jedzenie natto. Potrzebne są dalsze analizy w celu dokładnego poznania zachodzących mechanizmów molekularnych.
Nattokinaza – jakie ma właściwości?
Nattokinaza to enzym powstający podczas fermentacji natto. Wyekstrahowany enzym w Japonii jest dostępny w postaci proszku, ale jest również produkowany w kapsułkach czy tabletkach i dystrybuowany na świecie jako suplement diety o szerokim spektrum działania.
Nattokinaza:
- ma zdolność do rozkładania fibryny, działa przeciwzakrzepowo,
- normalizuje ciśnienie krwi,
- obniża poziom cholesterolu,
- zapobiega chorobom serca,
- ma właściwości neuroprotekcyjne.
- zapobiega osteoporozie,
- daje efekt antiaging.
Fermentowane produkty sojowe – sekret japońskiej długowieczności
Japończycy szczycą się najdłuższą średnią długość życia na Ziemi. Coraz więcej badań potwierdza, że sfermentowane produkty sojowe, takie jak natto lub pasta miso, mają wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. wspierają układ odpornościowy, stymulują układ trawienny i mają korzystny wpływ na florę bakteryjną układu pokarmowego.
Produkty poddane fermentacji mają wysokie stężenie korzystnych związków odżywczych. Badanie przeprowadzone na grupie ponad 100 tysięcy Japończyków, którzy regularnie je spożywali dowiodło, że ryzyko przedwczesnej śmierci było u nich niższe o 10%. Z kolei niefermentowane produkty sojowe, np. tofu czy mleko sojowe, nie miały wpływu na ogólną śmiertelność.