Bakuchiol – czym jest i jak działa? Dlaczego nazywa się go roślinnym retinolem?
Joanna Orzeł

Bakuchiol – czym jest i jak działa? Dlaczego nazywa się go roślinnym retinolem?

Bakuchiol to związek pochodzenia naturalnego, pozyskuje się go z rośliny zwanej bakuchi. Dotychczas udowodniono, że wykazuje szereg właściwości, które wykorzystuje się m.in. w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Często określa się go mianem roślinnego retinolu, ale czy słusznie? Czym bakuchiol różni się od retinolu i kiedy warto go stosować? Podpowiadamy. 

Z pewnością większość osób interesujących się opóźnieniem efektu starzenia zna nazwę retinol. Jest to cząsteczka aktywna o udokumentowanym wieloma badaniami wpływie na poprawę jakości skóry. W ostatnich latach promowany jest alternatywny składnik pochodzenia roślinnego, który ma mieć podobne do retinolu właściwości. Mowa o bakuchiolu, nazywanym roślinnym retinolem. Co to za związek chemiczny, jakie daje efekty, czy faktyczne ma tak silne właściwości jak retinol?  

Bakuchiol – co to związek? 

Nazywany roślinną wersja retinolu bakuchiol jest składnikiem pochodzenia naturalnego. Jest to cząsteczka o podobnej, ale nieidentycznej budowie chemicznej co retinol. Zaliczany jest do monoterpenów, czyli substancji o częściowej strukturze terpenoidów. Jako substancja chemiczna został wyizolowany i opisany w drugiej połowie XX wieku, jednak popularność pośród naukowców, kosmetologów i producentów kosmetyków zyskuje od niecałej dekady. Praktycy medycyny chińskiej i hinduskiej stosują natomiast preparaty z bakuchiolem od wielu wieków. Nazwa komponentu pochodzi od zawartego w sanskrycie określenia odnoszącego się do rośliny, z której jest pozyskiwany – bakuchi (Psoralea corylifolia).

Retinol a bakuchiol – różnice 

Retinol jest składnikiem aktywnym, pochodną witaminy A, o ugruntowanym wieloma latami badań dobroczynnym wpływie na kondycję skóry. Ma zdolność penetracji jej głębokich warstw, dzięki czemu wpływa na strukturę, ton, poziom nawodnienia, przebarwienia i zmiany wywołane działaniem promieniowania słonecznego, a także przychodzi w sukurs w walce z trądzikiem.  

Bakuchiol nadal jest testowany. Mało jest wyników, które pozwalają definitywnie poprzeć tezę o jego super właściwościach, podobnych do właściwości retinolu. Z dostępnych badań możemy wnioskować, że stosowany w stężeniu 0,5% dwa razy na dobę przynosi podobne efekty ochrony skóry przed fotostarzeniem, co stosowany w tym samym stężeniu raz na dobę retinol. W połączeniu z kwasem salicylowym może również przynieść pozytywne efekty w terapii trądziku

Bakuchiol i retinol różnią się również ceną. Zarówno sam bakuchiol, jak i preparaty, które go zawierają, są z reguły droższe niż te z retinolem. 

Różnice między tymi dwiema cząsteczkami aktywnymi występują także w przypadku sposobu ich pozyskiwania. Retinol jest składnikiem odżywczym występującym w produktach głównie pochodzenia zwierzęcego (jajka, mleko, wątroba). Dostawcy oferują również retinol syntetyczny. Bakuchiol w większości przypadków pozyskiwany jest z surowców roślinnych. Opracowano sposób jego syntezy, jednak nadal mało jest źródeł oferujących syntetyczna formę tego składnika aktywnego. Podsumowując, bakuchiol bez względu na pochodzenie jest komponentem wegańskim, retinol natomiast może być pochodzenia odzwierzęcego. 

Polecane dla Ciebie

Źródła bakuchiolu – jak i skąd się go pozyskuje? 

Jak wspomniano, jest to substancja pochodzenia naturalnego. Bakuchiol pozyskuje się z ekstraktów roślinnych przygotowywanych z nasion rośliny Psoralea corylifolia, potocznie nazywanej babchi, w sanskrycie bakuchi. Jest to roślina występująca naturalnie na obszarze Azji. 

Działanie bakuchiolu – na co pomoże? Jakie ma właściwości? 

Badania in-vitro wykazały, że temu składnikowi aktywnemu można przypisać szereg pozytywnych właściwości. Bakuchiol jest antyoksydantem, dzięki czemu niweluje skutki stresu oksydacyjnego. Co za tym idzie może pomagać w terapii wielu schorzeń powodowanych przez nadmiar wolnych rodników. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Potwierdzono także, że bakuchiol wykazuje działanie przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe.  

Bakuchiol – zastosowanie 

Ze względu na podobne do retinolu właściwości głównym zastosowaniem bakuchiolu jest produkcja wszelkiego rodzaju kosmetyków. Znajdziemy go w składnikach preparatów przeznaczonych do zewnętrznego stosowania, jak kremy i sera. Dostępny jest również w czystej postaci jako surowiec kosmetyczny, którego możemy użyć do samodzielnego przygotowania wybranego kosmetyku.  

Bakuchiol – wskazania i przeciwwskazania 

Bakuchiol jest składnikiem uznawanym za bezpieczny. Jak każda substancja może powodować reakcje alergiczne u osób wrażliwych. Niemniej jednak jest ciekawą alternatywą, która powoduje mniejsze zaczerwienienia i podrażnienia niż retinol. Jest również uznawany za bezpieczny do stosowania w ciąży, podczas której używanie retinolu jest zakazane. 

Pomimo że działanie bakuchiolu nie jest jeszcze udokumentowane licznymi badaniami, wydaje się on być ciekawym substytutem dla terapii z użyciem retinolu. Jeżeli chcemy zadbać o dobrostan naszej skóry, regularne używanie tego naturalnego składnika może przynieść pożądane efekty. Jest to dobry wybór, zwłaszcza wtedy, gdy nasze działania mają charakter prewencyjny. Wybierając preparat z bakuchiolem, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na jego stężenie. Powinno być nie niższe niż 0,5%, gdyż to właśnie takie zapewni zadowalające efekty stosowania
  1. S. Dhaliwal, i in., Prospective, randomized, double-blind assessment of topical bakuchiol and retinol for facial photoageing, „British Journal of Dermatology”, nr 180 (2) 2018. 
  2. Z. Chen, i in., Anti-tumor effects of bakuchiol, an analogue of resveratrol, on human lung adenocarcinoma A549 cell line, „European Journal of Pharmacology”, nr 643 (2-3) 2010. 
  3. Z. Xin, i in., Bakuchiol: A newly discovered warrior against organ damage, „Pharmacological Research”, nr 141 2019. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Pielęgnacja skóry z tatuażem – jak dbać o skórę z tatuażem?

    Popularność tatuaży jako trwałej ozdoby ciała człowieka nieprzerwanie rośnie. Tak jak niegdyś, trudno było spotkać osobę wytatuowaną, tak obecnie coraz rzadziej poznajemy nowe osoby, które nie mają choćby jednej, małej „dziary". Za tą powszechnością idą też jednak pewne obowiązki, a mianowicie odpowiednia higiena – jak zatem właściwie dbać o skórę pokrytą tatuażem?

  • 5 zasad pielęgnacji suchej skóry

    Najczęstszym objawem przesuszonej skóry jest nieprzyjemne uczucie ściągania i napięcia. Z czasem może pojawić się dodatkowo świąd, który znacząco zmniejsza komfort życia codziennego. Sucha skóra pozbawiona jest efektu „glow”, czyli subtelnego blasku charakterystycznego dla naskórka o prawidłowym poziomie nawilżenia i zdrowej barierze hydrolipidowej. Oto 5 zasad pielęgnacji suchej skóry.  

  • HIFU – zabieg krok po kroku. Czy da się zmniejszyć drugi podbródek w pół godziny?

    Medycyna estetyczna jest bardzo szybko rozwijającą się, wyjątkowo nowoczesną i coraz bardziej dostępną branżą z pogranicza fizjologii i kosmetologii. Służy m.in. do dbania o siebie, a tym samym poprawy samopoczucia. Z powodzeniem korzystają z niej zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Umożliwia szybsze osiągnięcie wyznaczonych celów sylwetkowych, poprawę wizerunku, pozbycie się kompleksów lub po prostu – poprawia jakość życia. W artykule podpowiemy, jak pozbyć się drugiego podbródka, jak ujędrnić skórę na piersiach po karmieniu i co zrobić, aby skóra na szyi lub brzuchu przestała być wiotka? Oznacza to, że przyjrzymy się jednej z bardziej popularnych metod wykorzystywanych w medycynie estetycznej – HIFU.

  • Kwasy BHA a skóra – co warto wiedzieć?

    Hydroksykwasy to stosunkowo liczna grupa związków chemicznych. Wyróżniono w niej pewne podgrupy zawierające cząsteczki o podobnej budowie chemicznej i właściwościach, znane pod akronimami AHA, BHA czy PHA. W poniższym tekście przybliżamy kwasy BHA, czyli beta hydroksykwasy.

  • Co stosować na pękające pięty? Skarpetki złuszczające, kremy, peelingi, domowe sposoby

    Nadmierne rogowacenie oraz pęknięcia stóp to przypadłości, które są ściśle związane z suchością skóry, a która może wynikać z uwarunkowań genetycznych, niemniej zazwyczaj wynika z niedoborów witaminy A, picia małej ilości wody, niedoczynności układu krwionośnego czy zaburzeń metabolicznych lub hormonalnych. Jak radzić sobie z problemem pękających stóp, czy stosowanie tarek i pumeksów to na pewno dobry pomysł i czy kobiety w ciąży mogą stosować skarpetki złuszczające? 

  • Bimatoprost – co to za związek? Czy pomaga na porost włosów, rzęs i brwi?

    Bimatoprost od lat stosuje się w leczeniu jaskry. Występuje w postaci kropli do oczu przepisywanych na receptę, które po wkropleniu do worka spojówkowego obniżają ciśnienie wewnątrzgałkowe. Efektem niepożądanym stosowania bimatoprostu jest wzrost długich i gęstych rzęs oraz ich ściemnienie. Zostało to wykorzystane przez koncerny kosmetyczne do produkcji odżywek do rzęs i brwi. Jakie zatem są skutki uboczne stosowania bimatoprostu na porost włosów, rzęs i brwi? Czy w drogerii wybierać odżywki z czy bez bimatoprostu?

  • Jak się pozbyć wrastających włosków? Sposoby na czerwone kropki na nogach

    Wrastające włoski to problem, który dotyczy skóry nóg, pach czy okolic bikini i może pojawić po depilacji maszynką, woskiem, a także depilatorem. Która z metod radzenia sobie z problemem wrastających włosów jest najbardziej skuteczna, dlaczego nie wolno podrażniać np. zaczerwienień skórnych? Jak zapobiegać wrastaniu się włosków?

  • Jak dbać o skórę twarzy w słoneczne dni? Z których kosmetyków warto zrezygnować? Porady kosmetologa

    Skóra jest narażona na działanie promieniowania ultrafioletowego przez cały rok, niemniej najbardziej podczas miesięcy letnich. Promieniowanie UV i wysoka temperatura sprawiają, że skóra znacznie szybciej traci prawidłowe nawilżenie, co prowadzi do zaburzenia bariery hydro-lipidowej. Ponadto szybciej ulega procesom fotostarzenia, co sprzyja powstawaniu zmarszczek. Jak dbać o skórę latem czy będąc na wakacjach? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij