Kaolin (glinka porcelanowa, glinka biała) – jakie ma właściwości?
Joanna Orzeł

Kaolin (glinka porcelanowa, glinka biała) – jakie ma właściwości?

Kaolin to drobnokrystaliczny minerał ilasty stosowany w lecznictwie i – z czego jest najbardziej znany – w kosmetyce. Glinka to nazwa kaolinu spopularyzowana właśnie w tej dziedzinie. Czym dokładnie jest glinka, jakie ma właściwości i jak ją zastosować? Zapraszamy do lektury. 

Zasoby geologiczne to wciąż nieprzebrane bogactwo skarbów: surowców o korzystnym wpływie na zdrowie, urodę i samopoczucie. Glinki znane i stosowane były od wieków. Już starożytni Egipcjanie, Rzymianie, Grecy oraz mieszkańcy Bliskiego Wschodu korzystali z ich właściwości do leczenia wielu schorzeń i do pielęgnacji skóry. Teraz nadszedł czas, by odkryć i docenić je na nowo. 

Kaolin (glinka biała) – co to takiego? Z czego się składa? 

Kaolin to minerał, którego nazwa pochodzi od miejsca, z którego wydobyto go po raz pierwszy, czyli z chińskich gór Kao-ling. Jego główny składnik to kaolinit o składzie chemicznym Al2O3 ⋅ SiO2 ∙ 2H2O. 

W kosmetyce kaolin znany jest jako glinka biała (terra alba, bolus alba), glinka porcelanowa lub glinka chińska. Przydatność glinki dla zdrowia i urody wynika zarówno z jej mikroporowatej struktury, jak i z obecności soli mineralnych, zawierających m.in. jony krzemu, glinu, magnezu, wapnia, potasu, sodu, żelaza, manganu. 

Glinka biała i jej właściwości 

Kaolin ma barwę białą, czasem wpadającą w odcienie szarości, żółci lub błękitu. Występuje w postaci delikatnych, miękkich, jedwabistych w dotyku płatków lub proszku. Nie rozpuszcza się ani w wodzie, ani w tłuszczach, ani w alkoholach, łatwo tworzy natomiast roztwory koloidowe. Po wymieszaniu z niewielką ilością wody staje się plastyczną, mazistą papką. 

Kaolin to minerał obojętny chemicznie, o pH w okolicach wartości 7. Jest odporny na działanie kwasów i zasad. Jest substancją łatwo ulegającą zabarwieniu, dobrze przyczepną do skóry, ma właściwości absorbujące (chłonne) i zdolności pieniące. Jest nietoksyczny, działa przeciwzapalnie, ściągająco, oczyszczająco. 

Powiązane produkty

Glinka porcelanowa (biała) – zastosowanie kaolinu

Wszystkie wyżej wymienione właściwości glinki białej determinują jej wykorzystanie w lecznictwie i w kosmetyce. 

Kaolin jest popularnym wypełniaczem i składnikiem kosmetyków przeznaczonych do cer mieszanych i tłustych, ale także suchych, wrażliwych i delikatnych. To podstawowy składnik pudrów do twarzy (stałych i płynnych), maseczek oczyszczających skórę i ściągających pory, peelingów. Glinkę białą stosuje się  również do wytwarzania pigmentów wykorzystywanych do produkcji szminek i innych kosmetyków kolorowych. Współtworzy mydła, zmywacze beztłuszczowe, środki piorące, pasty do zębów, produkty do demakijażu, szampony do włosów przetłuszczających się. Ułatwia rozprowadzanie kosmetyków. Ma słabe właściwości kryjące, sam w sobie nadaje efekt lekkiego rozjaśnienia. Jako biały pigment wykorzystuje się go w filtrach UV, ponieważ ma zdolność odbijania promieni słonecznych

Biała glinka wykorzystywana jest w produktach do wygładzania, odżywiania, a nawet zabliźniania skóry. Daje efekt odświeżenia, oczyszczenia, nawilżenia. Koi, goi i regeneruje podrażnioną cerę. Ujędrnia, uelastycznia, działa antycellulitowo. Przyspiesza proces gojenia, może mieć zatem zastosowanie w pielęgnacji cery trądzikowej. 

W medycynie i farmacji glinki podane doustnie (jako zawiesina do wypicia) pokrywają błonę śluzową przewodu pokarmowego, działając ochronnie i absorbując toksyny, bakterie i wirusy. W większej dawce działają przeciwbiegunkowo (takie preparaty dostępne w aptece mają częste zastosowanie u dzieci). 

Kaolin wykorzystuje się również w recepturze aptecznej jako adsorbent, wypełniacz i środek poślizgowy w produkcji granulatów i tabletek. 

Glinka kaolinowa – przechowywanie 

Glinkę w postaci suchej należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu światła, w temperaturze pokojowej, z dala od zapachów i wilgoci. 

Do przechowywania nie należy używać metalowych pojemników, a do przygotowania i mieszania np. maseczek z glinki nie zaleca się metalowych łyżeczek lub mieszadełek. Najlepiej wybrać przybory szklane, drewniane lub ceramiczne, ponieważ istnieje ryzyko dezaktywacji działania glinki przez metale poprzez zmianę potencjału jonowego kaolinu. 

Domowe maseczki z wykorzystaniem glinki białej 

Najpopularniejszym i najprostszym wykorzystaniem glinki białej jest przygotowanie z niej maseczki na twarz. Po połączeniu produktu z wodą otrzymujemy gęstą papkę, co umożliwia jej wygodną aplikację. Dla wzbogacenia składu maseczki można dodawać do masy dowolne oleje, witaminy i inne półprodukty kosmetyczne. Co ważne: należy zadbać o nawilżanie już zaaplikowanej maski (np. przy użyciu wody lub hydrolatu w atomizerze), ponieważ glinki bardzo szybko zasychają w twardą skorupkę, co może spowodować podrażnienie skóry.

Glinkę można dodawać również do gotowych szamponów i odżywek do włosów, by dokładnie oczyścić skórę głowy, dodać włosom lekkości, objętości i zmniejszyć ich przetłuszczanie. 

Znane jest też zastosowanie kaolinu do kąpieli – wystarczy do wanny z ciepłą (ale nie gorącą) wodą dodać około 100 g glinki, by cieszyć się efektem ujędrnionej i zregenerowanej skóry. 

Glinka biała (kaolin) – na co zwracać uwagę przy zakupie?

Gdzie kupić glinkę do celów kosmetycznych? By mieć pewność, że otrzymujemy produkt dobrej jakości, najlepiej skorzystać z oferty sprawdzonych stacjonarnych lub internetowych sklepów z naturalnymi kosmetykami i półproduktami do stworzenia własnych kosmetyków. Otrzymujemy wtedy glinkę odpowiednio przygotowaną, oczyszczoną, pozbawioną zbędnych substancji dodatkowych, sypką. Glinka dobrej jakości jest produktem bezpiecznym, nieuczulającym, nie wywołującym podrażnień

  1. Z. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak, A. Sarbak, Chemia w kosmetyce i kosmetologii, MedPharm Polska, Wrocław 2013. 
  2. M. Bernat, M. Matysek-Nawrocka, M. Domaciuk, I. Ślusarczyk, Kosmetologiczne zastosowanie glinu i jego pochodnych, Kosmetologia Estetyczna, 6 2017. 
  3. A. Mazurek. A. Kozioł, Zastosowanie związków nieorganicznych w kosmetykach, Kosmetologia Estetyczna, 2 2017. 
  4. S. Janicki, A. Fiebig, M. Sznitowska, Farmacja stosowana. Podręcznik dla studentów farmacji, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Świecowanie uszu – czy jest bezpieczne? Czym jest? Gdzie kupić świece do uszu?

    Świecowanie uszu to najbardziej znane alternatywne podejście do usuwania zalegającej woskowiny usznej. Zabieg polega na umieszczeniu w uchu pustej, pokrytej woskiem świecy, która ma oczyścić kanał słuchowy. Świecowanie uszu nazywane jest również konchowaniem uszu lub zabiegiem woskowania (nie mylić z depilacją woskiem). Zwolennicy tej metody twierdzą, że jest ona szybka i bezpieczna oraz że zapalenie świecy powoduje zasysanie rozpuszczonej ciepłem woskowiny, która wyciągana jest w ten sposób z ucha. Jak jest naprawdę i na czym polega ten zabieg?

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z najbardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat.

  • Domowe sposoby na opuchnięte oczy

    Zmęczenie, zbyt mało snu, godziny pracy przed komputerem, wpatrywanie się w ekran smartfona czy zła dieta to tylko niektóre powody opuchniętych oczu. Cienie oraz worki pod oczami są najbardziej zauważalne rano – wstajemy z łóżka i w lustrze ledwie rozpoznajemy swoją twarz – a także wieczorem po ciężkim dniu pracy. Na szczęście jest wiele domowych sposobów na zdrowy i rześki wygląd.

  • Olejek lawendowy — właściwości i zastosowanie

    Aromaterapia to metoda terapii, w której stosowane są naturalne olejki eteryczne pozyskiwane z różnych części roślin w procesie destylacji. Wprowadzane są do organizmu poprzez drogi oddechowe (inhalacje, wdychanie, wąchanie) lub przez skórę (kąpiele, kompresy, masaże). Rośliny, które stosowane są w terapii wielu schorzeń, znajdują również zastosowanie w kosmetologii.

  • Przebarwienia i plamy na twarzy – przyczyny i sposoby na pozbycie się przebarwień na skórze

    Przebarwienia i plamy na twarzy to przede wszystkim problem natury estetycznej. Postarzają, wyglądają nieładnie i nierzadko trudno jest je ukryć pod korektorem lub podkładem. Za kolor naszej skóry odpowiedzialna jest melanina. Jej nadprodukcja sprawia, że cera robi się ciemniejsza, a niski poziom ją rozjaśnia. A co, jeśli skóra jest zabarwiona nieregularnie? Skąd biorą się wszystkie plamki, kropki i przebarwienia?

  • Kolagen – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?

    Kolagen to główne białko budulcowe każdego organizmu zwierzęcego – w tym również ludzkiego. Pełni funkcje strukturalne praktycznie we wszystkich tkankach, stanowiąc tym samym około 1/3 ogółu białek organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej jego budowie, funkcjom i zastosowaniu.

  • Kwas migdałowy w kosmetykach na trądzik i zmarszczki. Jak go stosować? Z czym nie łączyć?

    Ciemne plamy, zmarszczki, szorstkość skóry czy trądzik to problemy związane z cerą, z którymi wiele osób chce się uporać. Przy pomocy kwasów można zdyscyplinować skórę i poprawić jej kondycję. Trzeba jednak wiedzieć, jak umiejętnie je stosować. Jednym z najbardziej uniwersalnych kwasów, który pomoże poradzić sobie z powyższymi problemami, jest kwas migdałowy. Z czym dobrze jest go łączyć? Co zrobić, żeby skóra nie była podrażniona, a jej stan jeszcze gorszy niż przed rozpoczęciem jego stosowania?

  • Olej ze słodkich migdałów – właściwości. Jak go stosować w pielęgnacji skóry?

    Olej ze słodkich migdałów sprawdzi się w pielęgnacji niemal każdego typu skóry. Doskonale nawilża, regeneruje i koi. Mogą go stosować osoby z cerą suchą, odwodnioną czy trądzikową, a także pacjenci zmagający się z łuszczycą bądź egzemą. Jest on bezpieczny dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Poznaj wszystkie właściwości oleju migdałowego.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij